Sused nam otocil izbove okna do nasho domu a pozemku

Kupili sme si nas vysnivany pozemok, kde sme si dali postavit nas maly mily bungalov. AVSAK: sen sa rychlo rozplynul,ked susedia postavili okolo nas poschodove domy. Ano, da sa to ocakavat. Jeden sused je uplne v pohode. Dom ma sice poschodovy,ale nema do nas okna a my mame do nich len kupelnu a technicku,kde mame nepriehladne skla a este aj vetracky. Takze si navzajom sukromie nenarusame. Lenze druhy sused si postavil obrovsky DVOJDOM na velkom pozemku a okna si otocil do nas - vidno nam z ich domu az do zachoda. Dost, ze cumime do steny a uz ani nevidime skrz ich dom nebo, este aj tie okna. Vidi nam absolútne do celeho priestoru,kde sa najviac zdrzujeme - obyvacka, kuchyna, jedalensky kut, nehovoriac o celom dvore... Bungalov sme MALI krasne presvetleny, pokial si nepostavil dom sused. Ma pravo podla zakona dat si ku nam okna,ktoré sú priehladne? Mam este vôbec nejaku nadej, ze si tam musi dat nepriehladne? :( :( som z toho absolútne nestastna :( poradte, pomozte ak viete. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
A ten dom uz je dostavany? Skolaudovany? Ak dodrzal vzdialenosti, t.j. medzi Vasimi a jeho oknami je 7m, tak to pravo ma. Pokial tam tych 7m nieje, tak by bol potrebny Vas suhlas. Pokial v projekte tie okna neboli a dom este nieje skolaudovany, stazujte sa na stavebnom urade, oficialne, na papier, potom mu neskolauduju kym to nenapravi. Pokial uz je skolaudovany, uz si asi nepomozete (okrem sudu). Ostava len postavit namiesto plotu nepriehladny mur.
Odpovedať
@babyface1 Neboli ste účastníkmi jeho stavebného konania? Teda, mali ste byť, jedine ak by si to stavebné povolenie vybavoval skôr, než ste pozemok kúpili... Účastníci konania môžu podávať námietky, ale v zákonnej lehote. Ak sused stavia s právoplatným stavebným povolením, a v súlade s ním, tak už asi nič neurobíte.... Aký má odstup od vášho domu?
Odpovedať
Odstup je v poriadku. Okná mal v projekte, akurát si nepamätám ( keďže to bolo dáávno) či boli nepriehľadné - a momentálne mám z toho taký stres,že už nedokážem spávať,pretože je náš zámer s rodinným domom stratil akýkoľvek zmysel. :( A neviem,či sa môžem ísť ešte raz pozrieť na stavebný úrad do ich zložky ( asi skôr nie,ako áno). Pravdupovediac sa bojím toho,čo v zložke nájdem. Dom sa ešte len stavia,takže skolaudovaný ho isto nemá.. Rodinu a susedov si nevyberieme :( Ďakujem vám za vaše odpovede.
Odpovedať
Ak tam ma okna z obyvacky, spalne ci detskych izieb , tazko ho donutis aby ich urobil nepriehladne. Teraz je neskoro namietat,ked stesuhlasili,pri stavebku.
Odpovedať
paradoxne má v tých izbách po 2 okná. Jedno veľké balkónové,ktoré nie je otočené ku nám ale do ich dvora či na cestu. a menšie (také podlhovasté vyššie položené) má otočené ku nám. Takže v miestnosti isto nebude mať tmu,aj keby si dal tie okná,čo sú ku nám otočené, keby ich dá nepriehľadné. no a ani to namietanie pri stavebnom by nám asi nepomohlo,keďže dodržal odstup od domov...
Odpovedať
@babyface1 nerozumiem celkom tejto otazke/staznosti.. sused dodrzal odstup, okna v projekte mal.. nenamietali ste (co by vam aj tak nepomohlo, lebo dodrzal odstup)...A tiez nerozumiem preco by si mal niekto davat nepriehladne okna... tak postavte plot ked nechcete aby vam cumel dnu..
Odpovedať
@babyface1 vyššie položené okná by vadiť nemuseli, cez tie asi ťažko budú pozerať von. Teda aspoň ja by som si k tým našim musela prisunúť stoličku. Asi si zbytočne robíte starosti...
Odpovedať
@iva71 žiaľ vidno z nich komplet celé naše vnútro domu, celý dvor :(
Odpovedať
Keď ste uvažovali nad bungalovom, a vedľa vás bol voľný pozemok, mohli ste rátať s tým, že sa niečo také môže stať :-S Pokiaľ sused dodržal stanovený odstup, nemôžte s tým urobiť nič...
Odpovedať
Hm.asi áno. už zostáva len dúfať, že susedia budú milí a chápaví ľudia, s ktorými budeme vychádzať. snáď to tak bude.
Odpovedať
ty sa pytas, ci ma pravo si dat priehladne okna na strane, kde ma susedov? ludia mavaju bezne susedov aj z troch stran, to si maju robit bunkre pod zemou?
Odpovedať
a teraz som si vsimol, ze vam bude vidiet dokonca aj do dvora! no to je naozaj strasne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
ak sa ti zda normalny tvoj napad aby si dali oni nepriehladne skla na vasu stranu, tak to spravte opacne, dajte si na vase okna nepriehladnu foliu a mate po probleme
Odpovedať
@babyface1 Susedia urcite zamerne dali svoje okna tebe do dvora aby ta spehovali ;-) .mne to pride take divne,ty chces aby boli mili a pritom riesis,ze si maju dat nepriehladne okna.Ak dodrzali vzdialenost,tak kludne si mozu dat aj celu stenu sklenenu a nic ezmozes....niet nad dobrych susedov alebo potom stavat na samote u lesa
Odpovedať
@babyface1 a z coho konkretne ten vas stres prameni?lebo nejak mi unika pointa celej diskusie, tak ako vy vidite na nich, tak vidia oni na vas, kto je tu poskodeny a kto je vitaz? Neviem preco nadobudate pocit, ze vas sused bude mat top jedna prioritu kontrolu vasho dvora a domu.... Z vasej vety ze snad to budu mili ludia som pochopila, ze dom obyvany este nie je? Tak o com tu teda tocime?
Odpovedať
Daj na okna zaluzie , ak mas fobiu a mas po probleme. A ze ti vidia na dvor, no a? Pozerat mozu aj poza plot.
Odpovedať
my bývame na samote u lesa, okolo všade len náš pozemok, a prečo? aby sa nestalo to čo vám, myslím si ale že na druhej strane je to v dedine úplne normálne že si susedia pozerajú do hrncov, prečo si nedáš záclony, večer rolety, alebo závesy že keď večer zapneš svetlo tak nebude nič vidno, ja chcem záclony aj ked sme v lese, už len pre ten pocit že mi niekto čumí cez okno, a ked máte pletivo, plot, teraz existuje množstvo vecí čím ho spraviť nepriehľadným, videla som v jednom dome majú natiahnutú čiernu fóliu ktorá sa používa napr. na jahody alebo pod mulč. kôru a potom nato ešte takú zelenú celtu alebo neviem ako sa to volá ale je to konkrétne na ploty a máš to, všetko sa dá vyriešiť, a neboj časom si zvykneš a prestanete to riešiť, tak pevné nervy a veľa šťastia http://pletiva.net/22-tieniacie-plach...
Odpovedať
Milujem Holandsko a ich okná bez záclon ;-)
Odpovedať
@rosacea27 ano ides po ulici a vidis do kuchyne ako holandania veceraju, cez den vsade firmy-vidis ako pracuju,piju kavu-nemaju s tym najmensi problem.
Odpovedať
:) myslim,ze diskusia na konci.dakujem za vsetky rady a nazory.
Odpovedať
@janetka6 :) ine je ked ti vidiet do celeho domu a ine,ked ty vidis niekomu kusok stropu.pochopi len ten kto zazije.
Odpovedať
@babyface1 no praveze zaziva to kazdy, ak nema pozemok na samote u lesa... akurat vacsina ludi ocakava, ze si ludia na okolitych pozemkoch tiez budu stavat domy, dokonca s oknami, nie ze ich budu pouzivat na sadenie mrkvy, ktoru budu chodit okopavat s kuklou na hlave, aby nevideli za plot.
Odpovedať
@babyface1 Teda co uz sa clovek nedocita tu na MS ... Ty si asi fakt strasne naivna ... Vobec nerozumiem co vlastne riesis. Postavila si si bungalow, okolo teba vysrastli poschodaky, tak je zo socio-psychologickeho hladiska uplne logicke, ze sa citis ukrivdena. Ja to tu na MS pisem uz davno. Bungalow nie je skutocny dom. Ja z poschodaku vidim ostatnym uplne vsade. Pred poschodakom nie je uniku. A ak aj susedia nieco skryju, tak zo strechy to je uz urcite vidiet. Stavat v dnesnej dome minimalistickych pozemkov iba bungalow, co je ako trochu vacsi panelakovy byt, mi pride uplne mimo. A uplne najvacsia haluz mi prijde, dat si na ten bungalov obrovske presklenne plochy. To je potom jasne, ze je vidiet do vnutra aj pocas celeho dna, nie iba vecer. Ziadne, vobec ziadne sukromie. A to ty si si dala velke okna otocene do susedov a nie do dvora ??? Tak tomu uz vobec nechapem. Ale to by bolo asi jedno, aj oproti mas urcite susedov co ta budu ocumovat. Take diskusie tu uz tiez su. Pozeram po okoli, ale nevidim tu ani jeden pochodak, ktory by do susedov nemal otocene ziadne okno. To je uplne normalne, ze susedia na seba vidia. Ani sa mi nezda, ze davali matne skla do susedov. Takze co ti poradit. No tazko radit, susedia budu mat na vas urcite dobry vyhlad, takze musite neustale tienit, tienit a tienit ... Hlavne zvnutra. Neriesit presvetleny dom, ale pouzivat zaluzie a zaclony, vecer zavesy. Treba prerobit presvetleny bungalow na bunker. Do bunkru nie je lahko vidiet. No alebo si postav dalsie poschodie, budes mat skutocny dom, budes lepsie vidiet na suseda, do domu, do dvora, stupne ti ego, bude to rovnocenne a budes kludnejsie spavat ...
Odpovedať
Profilova fotka
Tuzili sme po bungalove, s takymito problemami sme ale vopred ratali, tak sme kupili veeelky pozemok ani nie priamo v dedine, ale v miestnej casti. Kazdy sused je doost daleko a napr i na vedlajsom pozemku v zahrade rodicov vyrastol posch dom ale je dost daleko aby sme si navzajom vadili. Jednoducho vzdy treba mysliet do predu.
Odpovedať
@babyface1 To, že cez tie okná k vám vidno neznamená, že cez ne k vám aj budú pozerať. Písala si, že tie okná sú podlhovasté a vyššie položené. Neviem, ako vyššie, ale cez väčšinu vyššie položených okien sa pozerať len tak ľahko nedá. Máme niekoľko takých okien, a potrebovala by som k nim stoličku. Osobne si myslím, že sused ich takto vyššie posadil aj preto, aby vám neuberal pocit súkromia, lebo inak si tam pokojne mohol dať aj klasické alebo francúzske okná.
Odpovedať
V Dansku taketo veci neriesia. Maju presklene steny BEZ ZACLON, rolety ci zaluzie som tam nevidel. Skratka taka Ikea v kazdej domacnosti :-D Tam nikto neriesi ci im vidis do domu a domaci pan ranajkujuci v trenirkach, ktoreho vidi cela ulica...no problem. Na druhej strane som nevidel nikoho kto by sa na takehoto pana dival, alebo bol na neho zvedavy...Ina mentalita. babyface1 skus sa povzniest a byt ako Danka, globalizacia sa blizi aj ku nam :) OK, ties by mi tvoja situacia nevonala, skus zivy plot, tuje, brectan na plot a urcite tvoj problem vyrazne znizi. Ja staviam v lokalite kde su volne pozemky, ratat, ze ostanu naveky nezastavane by bolo naivne, tak k tomu pristupujem a nastavil som sa na to. Nemam pravo niekomu prikazovat ako postavy svoj dom, ale mam pravo svoj dom/pozemok uchranit pred pohladmi susedov. Takze tujky, brectany teste sa :-)
Odpovedať
@pivec Představ si, že máme bungalov a myslíme si, že máme skutečný dům :-D Žádný panelákový byt - je to 240 m2. - 4+kk, dvougaráž, 2x koupelna, 1 sam. WC, šatna, techn. místnost, dílna a sklad. A navíc máme i 4 veliká fr. okna. A nikdo nám do oken nečumí. Ono je to také o návrhu, jak šikovně je dům umístěn na pozemku. Na oknech mám záclonožaluzie, takže vidět dovnitř není vůbec, ale na zahradu od sousedů, kteří mají patrový dům, vidět samozřejmě je. Ale to já k nim na zahradu vidím také - a vůbec nám to nikomu nevadí. Je to samozřejmě každého věc v čem chce bydlet. My máme za sebou 15 let bydlení v patrovém domě, podsklepeno a 2 patra a za mě už nikdy víc. Samé schody, pračka a sušička v suterénu, dětské pokoje v patře, jen samé běhání po schodech. Teď je všechno v jednom podlaží, paráda - už bych nic jiného nechtěla. Ale každý má samozřejmě právo na svůj názor, nikomu nehaním, že staví patrový dům, je to každého věc. Takže bys měl respektovat i to, že někdo bydlí jinak, než se zamlouvá tobě.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?