Sused chce betónový plot - môže žiadať preplatenie nákladov?

Zdravim .Sused si chce postaviť betónový plot a chce od nás polovicu nákladov za plot z našej strany.Ale mi ten betónový plot nechceme.A navrhli sme mu ,že ak ho chce nech si ho postaví za vlastné v celej výške a nech si ho postaví pár centimetrov od hranice pozemku smerom na jeho pozemok.Nam stačí aj pletivovy plot ako tu je už 50 rokov a po celej dlzke sme vysadili zivy plot a ovocne kriky.Dlzka je cca 60m.My tu bývame niečo cez rok a sused cca 3 roky.Len on chce mať svoje súkromie (asi deformácia z paneláku ten betónový plot) .Toto je ešte taká klasická dedina bez novostavieb.Ma právo od nás žiadať preplatenie časti nákladov aj keď s plotom nesúhlasíme?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
je to o dohode, nema pravo od vas ziadat peniaze.
Odpovedať
Určite nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kofilka33 nie nema.. je to vec dohody resp. aj nedohody :)
Odpovedať
@kofilka33 Nie, nemôže od váš požadovať spolupodieľať sa na výstavbe plota. Ale doplatíte na to. Sused vám ponúkol možnosť rozhodovať o plote - teda mohli ste si spolu dať taký, aby bol aj z tvojej strany pohľadný. Teraz si sused dá aký chce - na svoju stranu. Kľudne aj 2,5 metra vysoký. Z tvojej strany to bude obyčajný holý betón, takže cez ten tvoj pletivový plot budeš pozerať na susedovu betónovú stenu. Keby ste sa dohodli, mohol dať sused obojstranne vzorovaný. Alebo ste sa mohli dohodnúť aj na niečom inom, trebárs zo štiepaných plotových dielcov. Ten betónový plot tam bude tak či tak, otázne je, ako sa ti bude páčiť. Ak bude škaredý, nič s tým neurobíš. Jedna známa tiež stavala plot a ponúkla susedovi spolufinancovanie a že spolu vyberú aký. On odmietol, tak dala obyčajný z betónových panelov - zo svojej strany dala vzorovaný. Susedovi sa časom prestalo páčiť pozerať na holý betón, tak tam chcel povešať nejaké ťahavé kvetiny. Známa ho rýchlo poslala niekam aj s jeho kvetinami, že na jej plot si žiadne veci vešať nebude. Takže pravda je na oboch stranách a je len na vás, či sa dohodnete a budete vychádzať, alebo sa nedohodnete ... a potom ten betónový plot medzi vami bude ideálny. 8-(
Odpovedať
@chrobak7 trochu dráhy špás zaplatiť 1/2 60metroveho plota, za možnosť vyberať vzor plota, ktorý ani nechcem.
Odpovedať
@kofilka33 susedovi treba oznamit, ze sa nebudete podielat na financovani, poziadajte o vytycenie hranice, nech je jasne kde je vase kde je jeho. Sused musi soj plot postavit celym objemom na svojom pozemku, nie na hranici, nema pravo pozadovat od vas spolufinancovanie. Vy ste povinni mu umoznit vstup na vas pozemok v case a miere nevyhnutne nutnych na stavbu plota, on po skonceni prac ma povinnost odstranit alebo financne kompenzovat vsetky skody, ktore vam pri vystavbe sposobil. Uz aj s ohladom na buducnost by som sa zdaleka vyhybala spolufinancovaniu plota. Je to viac ako rizikove
Odpovedať
@topfield Však nemusí dať. Ale potom nech sa nesťažuje, že sa mu plot nepáči. Ja som sa so susedom v pohode dohodol. S výstavbou sme išli na polovicu a plot ide presne stredom hranice. Nie je plný, je zo zváraných plotových dielcov. Fotky som dal vo viacerých témach. Takže dá sa to. Pozitívom pre suseda je, že spoluprácu navrhol.
Odpovedať
@topfield Na druhej strane ale chápem aj kofilku. Ak už plot majú a je s ním spokojná, tak verím, že nemá záujem investovať do nového plota. My sme plot nemali, boli to nové pozemky, takže záujem o nejaký plot bol z oboch strán. Prispieť nemusí. Sused si postaví plot sám, na svojom pozemku. Ak už majú vysadené kríky a tuje, tak tie zakryjú ten betón. Treba to podať diplomaticky, aby sa veľmi nenaštrbili vzťahy.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemá právo žiadať od vás participáciu na platbe za plot. My sme platili celý plot sami, od oboch susedov.
Odpovedať
no tebe palec hore a sused nech si trhne nohou
Odpovedať
@kofilka33 dobre ste mu povedali. Mate plot a to,ze on chce betonovy,je jeho zaujem a nech si ten spas aj zaplati. A nema ziadne pravo ziadat od vas zaplatenie 1/2.
Odpovedať
@kofilka33 @zita19 Aj základy musia byť na susedovom pozemku, preto plot bude 10-20 centimetrov od hranice. Pri stavbe nesmie poškodiť váš plot. Na pohľadovosť betónu sa vykašlite, nasadte k plotu zeleň, a betón nebude vidno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@feprofil celym objemom = aj zaklady. Co na tom nie je jasne?
Odpovedať
@zita19 Keď už, tak celým pôdorysom :-P
Odpovedať
@feprofil bozinku, sa tu odbavujes...
Odpovedať
@kofilka33 je to len medzi vami. Nemôže od teba žiadať žiadne peniaze, keď vy s tým nesúhlasíte. Akurát možno to, že si naštrbíte vzťahy, ale tak netreba sa prisplsobovať, keď vám to vyhovuje aj takto.
Odpovedať
@kofilka33 ešte tu @chrobak7 sponemul že sused si postavý plot aky chce (dizajnovo) a spomenul aj výšku akú chce - 2,5m . neviem aké sú limity pre ploty, hlavne ak ide o svetelné podmienky, Výstavbou vysokého, nepriehladného plotu sa môže stať ze dva metre popri plote bude celý rok tien. chcem len povedať,ž etreba si na to dať pozor a informovať sa o tom na miestnom stavbnom úrade.
Odpovedať
ja este pridam potencialne nebezpecenstva, ktore pri spolocne financovanom plote hrozia. Uz v prvej faze sa nemusite dohodnut na vybere materialu, jeho vzhlade. Ale dobre, dohodli sme sa, plot postavime spolocne, naklady idu pol na pol. A kde bude plot umiestneny? Na hranici pozemku? U jedneho ci u druhého suseda? Po 15 rokoch sa jednemu s investorov (lebo nie ste majitelia, max spolumajitelia ak to zmluvne osetrite) sa bude zdat plot poskodeny, bude ho chciet opravit a ten druhy bude mat opacny nazor. Ako to bude v takom pripade? Ako donutis spolumajitela plotu aby sa na financovani opravy podielal? Zmeni sa majitel jednej alebo druhej nehnutelnosti, novy majitel sa rozhodne, ze ten plot nie je to co chce a bude ho chciet zburat... Co teraz? Nedajboze sa pri predaji, dedicskom konani zabudne zmluvne osetrit aj vlastnicstvo plota. Ci bude ten plot? V kazdom pripade plot za svoje u seba...
Odpovedať
@fural on keď si dá tento ,,nádherný,,plot mne tam bude svietiť slnko počas celého dňa ,on tam bude mať tieň.
Odpovedať
60m je sakra dlhý plot, tiež by som to mal v péčku :D
Odpovedať
@amater88 aj keby to bolo len napr.1 meter tak by som nesúhlasila.Neviem čo je toto za módu tie betónové ploty.Myslim,že aj živý plot splní účel súkromia .
Odpovedať
@kofilka33 Ja som si tiež dal betónový, lebo keď tu príde niekto na dodávke s "nemeckým občianstvom", tak živý plot ho nezastaví. Okrem toho živý plot nechce moja žena, lebo sa v ňom zdržiava všetky háveď na svete, ktorá potom lezie do dvora.
Odpovedať
@kofilka33 ani sa necudujem, ze s tym nesuhlasis. ved to je fakt obrovsky plot a vyslo by vas to mrte vela
Odpovedať
2 metre vysoké betónové ploty sú úplné peklo, som zvedavý ako si cez taký plot budete požičiavať hrable alebo podávať poldeci. ;-) Druhá vec - možno keď to odmietneš tak nebude mať dosť peňazí a celý problém bude fuč. Držím palce. @arcticcode :-)))
Odpovedať
@arcticcode ako keď niekto býva dom na dome tak chápem,že chce niekto súkromie.Ale nie v prípade ak sú tu obrovské pozemky (1650m2) a na konci pozemku pole .A čo sa týka havede v živom plote.Je to uhol pohľadu.Ja sa teším každej ,,havede ,,v záhrade.Proste to do záhrady patrí .
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 a naco ma vybert vzhlad plota, ktory nebude vidiet ? Ak dobre citam, vysadili si tam po celej dlzke zivi plot. @arcticcode niekoho "nemeckým občianstvom" tvoj plot absolutne nezaujima teraz a nebude ho zaujimat ani v buducnosti :)
Odpovedať
@kofilka33 Nie ak maš arachnofobiu My máme pozemok 400 štvorcov a betonovy plot mam len kvoli trvalo opalenym so slovenskym občianstvom, čo ma stale otravovali, či nemam drevo, železo, hlinik, meď, striebro, zlato, platinu, ropu, zemny plyn, diamanty a pod.
Odpovedať
@majkoj Pre prípad, keby tam nemali tú zeleň. @arcticcode Aj moja polovička rezolútne odmietla akýkoľvek živý plot, kvôli pavúkom, ktoré v ňom sídlia. :-|
Odpovedať
Nie pravo nema. Svagrina si dacim takymto tiez presla, len sused najskor postavil plot na ohranici pozemku, takze zasahuje aj na ich parcelu a potom chcel od nich peniaze. Ziadna dohoda nic, leb vybafol a to nie male peniaze boli. No nasastie ho poslali kade lahsie
Odpovedať
@arcticcode @chrobak7 tiež mam fóbiu z pavúkov 😂 Len smola ,že oni sú úplne všade a nielen v tom živom plote .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?