Spoločný múr a sused

Dobry den, mam problem so susedom. Nase domy boli spojene jednou stenou, akože spoločným kamennym murom. Pri buracom povoleni bolo napisane, ze zostane zachovany, kedze sme sa domnievali, ze je to nosny mur, ale pri sanácii sa ukazalo, ze na mure su pocetne praskliny a hrozi jeho spadnutie. Preto sme podopreli so stojkami susedove izby, kt. susedia s murom a po debate so statikom zacali rozoberat mur, kt. je uz skoro zburany. Pri burani mura sa ukazalo, ze sused ako taku stenu ´´nosnu´´ ma, i ked ja 15 cm stenu nepovazujem za vonkajsiu nosnu stenu, ale sused ano. Teraz k podstate veci, on chce aby sme po vonkajsej strane jeho domu postavili novy mur ( neviem kvoli comu, lebo statike jeho domu to nepomoze, kedze jeho deky su oprete o ten 15 cm murik a do vonku netrci z nej ani 1 cm) preto je to nezmysel. Navrhol som mu aby si z vnutornej strany vymuroval dalsi 15 cm murik aspon, aby podopretie stropov zosilnil. On to razne odmieta, ze on nic nebude stavat. Pritom ide o jeho statiku domu, nie mojho. Problemi na urade nam uz robi, otazkou je, ako nas moze donutit, aby som mu na nasom pozemku postavil novy mur, kt. tam ja nechcem samozrejme? Alebo ako sa mozem branit ja proti tomu, ze ma teoreticky jeho dom, resp. jeho stena ohrozuje a moze ohrozovat aj mna a ludi okolo pri vystavbe noveho rod. domu ako aj dom samotny? Nemate niekto s niecim podobnym skusenosti? Za kazdu odpoved vopred dakujem. Perlickou na tom vsetkom je, ze hranica mojho pozemku zacina asi 30 cm v jeho dome.
Odpovedať
@pieto máš to pofotené pred a teraz?
Odpovedať
ano jasne, po predchadzajucich zlých skusenostiach uz vsetko fotime. Mam to tu nahodit?
Odpovedať
dolezite je to, co je napisane v buracom povoleni, ak je vsetko dodrzane, neni o com ked neda pokoj skuste mu pripomenut, ze ma na vasom pozemku cast domu, ze ci to mate zacat riesit, alebo da radsej pokoj
Odpovedať
No buracie povolenie sa doplnalo o dodatocne staticke posudky, kedze ten mur mal byt zachovany, ale postupne sa zistilo, ze mur nema nic spolocne so susediacim murom a je zivot ohrozujuci, preto statik napisal aj sanaciu toho muru. Proste sused nevie pochopit, ze mi nema co prikazovat, že mu mam postavit novy mur vedla toho jeho, podla neho vraj aby mu splnalo funkciu izolacie .... Ono v podstate sme v prave my, len viete ako to na Slovensku funguje, nejaka skara sa najde. Podla obciansko právnych vztahov sme v prave my, to potvrdil aj pravnik, kedze sused pred 40 rokmi kedy staval ten dom, porusil stavebne povolenie, resp. nestaval podla projektu, nema hrubku nosnej steny aku ma mat, nema zaklady ake ma mat, atd. vsetko dolezite veci tykajuce sa jeho statiky domu. Proste ja som si odstranil dom, ale aj spolocny mur, ktory mal byt zachovany, ale dodatocne bola povolena aj sanacia tohto muru. Teraz ohrozuje sused mna, tym, ze nema nosne murivo (ma len 15 cm stenu z tehal) susediace s mojim pozemkom, teoreticky teraz mozem ja voci nemu podniknut kroky a branit sa kedze ma ohrozuje na zivote a majetku. Je to zlozita situacia a ak by to aj islo na sud (co dufam nepojde) je to vecou dokazovania a dlhorocnych tahanic.
Odpovedať
Takze pre predstavu: 1. fotka: na lavo odkryty susedov 15 cm tehlovy mur, na pravo kamenny mur, kt. bol sucastou mojho domu, kt. mal byt zachovany, ale dodatocne povolena sanacia tohto muriva, kedze je v dezolatnom stave 2. fotka: tu vidno medzeru medzi tehlovym susednym murom a mojim 60 cm kamennym murivom 3. a 4. fotka: medzera medzi murmi 5. fotka: detail medzery medzi susednym murom a mojim kamennym. Vypustene tehly ukazali, ze obidva mury neboli nikdy spojene
Odpovedať
peneboze.... ja byt tým susedom tak ti to nedovolím ani zbúrat.. podme na to naopak... ty by si bol spokojný..??? rozdrapne ti tam pol chalupy a priblblo ti povie postav si múrik v izbe...??? ked potrebuje ošetriť obvodovu stenu... keby si to povedal mne tak by ti jedna išla.... čo sa ti stane ked tam vytiahneš z DT múr vysoký 3 m...??? jedno DT stojí 1,14€ aj s dovozom a vykládkou.. za nejakých 500 - 600 € máš kúpene DT... ale ty múr nechceš ty radšej budeš špekulovat ako poškodit dom a potom sa citit ohrozený... chlape teba by som za suseda nechcel.... tak nie aby si povedal podme sused vyriešme to ja donesem DT... a vy doneste cement a štrk za jednu sobotu to máme zaliate... prípadne zaplatte domiešavač čo bude nejakých 300 - 400 € navrch a za cca 1 000€ máte pokoj dosmrti obaja... mozte byt kamosi, mozte tam dobre spolu zit... ale neeee... ja v radovke kde su chalupi nalepene na sebe idem štat proti múru a srat na vztahy lebo on má mojich 30 cm... teraz tam máš 60 cm kamenný múr... ked tam dáš 30 cm DT tak je to polovičný rozmer... stále máš 30 plus... ja by som ta inak hnal.. oukej opravím si to sám, ale ty jakživ nepostavíš....tie pripomienky.. pošlem ta 7 m od hranice... a to bude len začiatok... teraz je to o tom aké chceš susedské vzťahy... to že domy neboli spojene je úplne jedno....
Odpovedať
Profilova fotka
akoze sorry.ale podla mna by si tam mal ten 15cm mur, ktory navrhujes postavit susedovi zvnutra( cista hovadina!) postavit ty... Bol si si vedomy, ze nejaky spolocny mura tam mate a podla mna si povinny ho zachovat tak, aby nedoslo k ohrozeniu uzivania a statiky susedovho domu.. Co realne pri zostavajucom 15cm mure hrozí ( plesne, odkrytie, zima...) Je nelogicke, aby si on staval nieco zvnutra, aj ppreto, ze to nebude potom uz odspodu hore , ale len medzi poschodiami, to nie je z môjho laického pohladu to iste! Myslim, ze ked chce zburať jeho - vas spolocny mur a nechces tam mat dom tak, ako bol, je potrebne nahradit ho aspon takym murom,aby statika a komfort susedovho domu neutrpeli, cize nech mu tam vznikne aspon 30cm mur, domuruj tych 15cm.. myslim, ze neskrachujes.. ON nech si da potom uz len spravit na to omietku a hotovo. Suhlasim s názorom nadomnou.. Ty si to chcel zmenit .. pre buducnost a dobre susedske vztahy tomu musis aj nieco obetovať a prisposobit.. Sused sa mohol tiez zaťať a povedať, ze ti ten mur nedovoli zburať ani za nic. a dovolil.. Tak sa zamysli.
Odpovedať
Profilova fotka
@tvojaritka @katrin21 Z toho co vidim, jeho dom bol prvy, na tej stene je este aj omietka. Cize sused pristavil barak k jeho domu. A nech domuruje cokolvek, susedovy to staticky nema ako pomoct ! A zburat to kazal statik !!!! Takze nerozumiem, preco sa do neho skaredo pustate.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj lebo ja vychadzam z toho, ze tam v minulosti bola nejaka dohoda a na tu by sa malo prihliadať. Podla mna je dnes jedno, kto staval prvy, podla mna je dolezite, aby obaja mohli plnohodnotne bez ujmy uzivat svoj matetok :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 nie, podstatne je co povie statik a ked raz povie, ze tam ten mur zostat nemoze, tak nemoze, punktum.
Odpovedať
Chapem, ze mate taketo komentare, ale nie ja som to hovädo. 1. Moj dom, kt. som zbural mal cez 250 rokov, susedov cca. 40 rokov 2. sused porusil jeho stavebne povolenie, projekt, kt. ma vyhotoveny nesuhlasi so skutocnym stavom jeho domu, pretože susedov projekt jasne poukazuje na to, ze jeho dom je samostatne stojaci objekt, ziadne napojenie na susedny dom a pod. Obvodove mury, kt. mal mat nosne v kontakte s mojim domom z jednej strany ako aj so susedom z druhej strany nema. (Susedny spor s druhym susedom skoncil na sude a prehral, nakolko sud mu nedal za pravdu, ze ho poskodil sused od vedla, pretoze jeho mur nezodpovedal hrubke muru, kt. mal uvedenu v projekte) 3. ano urad jasne poukazuje na to, ze ak pri asanacii domu dojde k poskodeniu susedneho rod. domu, som povinny tuto skodu susedovy odstranit na vlastne naklady, to je OK, s tym som problem nemal. Mur, kt. da sa povedat je sucast mojho domu bol popraskany uz pred viac ako 40 rokmi, dalsie trhliny sa ukazali az po odstraneni sutiny. Pri asanacii bol pritomny statik ako aj dozor, vsetko je zdokumentovane a jasne napisane. Pri burani k poskodeniu nedoslo. 4. zameranie pozemku bolo, jasne sa ukazalo, ze zasahuje jeho dom do mojho pozemku v dlzke asi 25-30 metrov v hlbke 40-50 cm. To nieje malo a ja nevidim dovod, preco by som to mal susedovi akceptovat ako novy majitel. Predchadzajuci mu to mohol, ale ziadne vecne bremeno alebo tarha na LV nieje, ani ziaden zapis pri stavebnom povoleni jeho domu nic. 5. Bol som za pravnikom, z pohladu obcianskeho prava sa nieje o com bavit, jednoznacne povedal, ze vinnik tejto situacie je sused a ja niesom povinny znasat tieto nasledky! To potvrdil aj statik a stavebny dozor, ja som si to nevymyslel 6. Ja sa snazim od zaciatku so susedom dohodnut, on radsej beha poza chrbat na mesto a otravuje ma. Podoprel som mu izby na strane toho muru na vlastne naklady. Snazil som sa najst spolocne riesenie ako mu pomoct 7. To, že ma tu mate za hajzla je vas pohlad na vec. To murovanie z vnutra jeho domu nebol moj vymysel, to navrhol opät statik aj dozor, ja niesom murar ... Verte, ze som sa snazil pochopit aj ja jeho, ale to by ste museli poznat aj toho suseda.
Odpovedať
@tvojaritka ano sused nemusel suhlasit so zburanim toho muru, on s tym suhlasil. Ak by aj nesuhlasil, aj na to su paragrafy a bolo by to prikazane zburat, to su slova opät statika, nie mna. Ten mur bol v zivot ohrozujucom stave, ano dalo by sa to nejak opravit, v dnesnej dobe sa da vsetko, ale ja som nevidel najmensi dovod na tlacenie penazi do nezmyselnej upravy muru, sused nemal najmensi dovod zasahovat do mojho muru, nie to este na to lepit jeho mur. A kedze si statik vyziadal projekt susedneho domu a tam ma jasne uvedene, ze ma nosne mury, rozhodnutie bolo jasne. Možno som svina, ale ked niekto nestaval tak ako mal, porusil projekt, nesedia mu rozmery domu, nehovoriac o hrubke nosnych vonkajsich ako aj vnutornych murov, nesedi mu hrubka zakladovej platne (ta sa mu v obyvacke prepadla do pivnice), nema zaklady v pozadovanej hlbke, sirke a dlzke, ako sorry, to nieje moj problem!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
podla mna idealne z mojho pohladu by bolo predat mu pas pozemku, na ktorom stoji jeho dom plus pas pod nevyhnutnu obvodovu stenu, ktoru si na svoje naklady moze dorobit z tvojho pozemku, ale k dohode pripisat ako ma ta stena v konecnom dosledky vyzerat nie ze sa budes kukat na neomietnutu pozliepanu blbost... a na oplatku mu mozes povedat ze od neho nebudes vymahat odstranenie jeho stavby z tvojho pozemku.. spravit si odstup s tym, ze ty mas cas stavat a kludne sa mozete sudit roky ;)..keby mal relevantny papier s povolenim povodneho majitela uz davno by ho vytiahol a ohanal sa nim. a vsetko si pravne a stavebne (hlavne staticke a geodeticke posudky aby boli) osetrit ;)
Odpovedať
@pieto áno, súhlasím, ty si na tom z právneho hľadiska v práve ... z morálneho by som ťa za suseda nechcela ani ja ]-( tak najskôr ideš zbúrať polovicu spojeného domu (v domnienke, že stena je spoločná - už toto by ma hnevalo, ale čo už, keď je to právne dovolené), pri búraní zistíš, že nie je to tak, tak "svoju" v podstate silnejšiu/nosnejšiu/opornejšiu časť dr*neš dole a teraz sa ideš rozdrapovať na suseda, nech si to on vyrieši... ježišikriste.... akože je úplne jedno či sú susedia pôvodní (pôvodní ho asi stavali a nepostavili ako by mali - alebo ho nestavali vôbec a verili stavbyvedúcemu - pokiaľ viem, dnes niektorých naháňajú po súdoch a v minulosti to s ich čestnosťou nebolo o nič lepšie...) alebo noví vlastníci (a tí asi nerobili rez do steny pred kúpou, aby zistili, či môžu kúpiť). akože to, že statik ti to dovolil je fajn, ale ako sa asi majú cítiť susedia? niekto im dá dole vonkajšiu stenu a ešte píše po fórach, že to, k čomu aj on prispel, ho ohrozuje na živote a majetku... lebo ich nie, že? :-N @majkoj klient môjho známeho treskol v noci ožratý luxusným autom do nejakého verejného označenia na ceste, ktorú z časti rekonštruovali a totálne ho rozbil. jasne, že bol napitý, tak nefungovala ani sebareflexia, čiže nikomu z rodiny nevolal, právnikovi už vôbec. čiže pekne absolvoval všetky úkony ako krv na zistenie alkoholu, kecal oživot, že iba zopár pohárikov (inak povedané totálne sa im priznal) atď. .........preskočím dlhé zaujímavé obdobie a výsledok je..... po mnohýýýých posudkoch od znalcov (čo je v postate aj statik) zistili, že ak to poviem nadnesene tento označovač nebol na ceste označený úplne presne podľa toho ako mal byť (asi bola nejaká vlajočka posunutá o 5cm čo podľa posudkov niekedy znamená, že celá mega blikajúca značka vlastne ani nebola z 10km vidno), čiže vodič ho nezaregistroval včas a vlastne je to chyba cestárov !!!! teraz sa ten klient chystá žiadať štát o náhradu škody vzniknutej na automobile 8-) OK, štát má prachy, ale čo títo susedia? oni moc v plnke podľa výzoru toho domu nevyzerajú byť :-S
Odpovedať
@katrin21 ak by nejaka dohoda bola, bola by prilozena v jeho stavebnom povoleni, tam nieje nic, ani zmienka o susednom dome a mure. Dobre vieme aku hodnotu v tomto pripade maju ustne dohody. Ked uz robil sused taketo zasahy do nasho domu a pozemku, minimalne by mal existovat nejaky zapis na LV, vecne bremeno, tarcha, .... Tak isto to vidi aj pravnik, tieto veci co tu pisem nieje len šplechanie do vetra, su to veci, kt. povedali pravnici (pytal som sa viacerych), statikov, stavebnych dozorov, sudneho znalca. Este raz, ja susedovi chcem dobre a chcem mu pomoct, ved ide o statiku jeho domu, mne to moze byt jedno ale nieje!
Odpovedať
Inak sorry, za OT. Ale toto je také slovenské :D Nejaký chumaj, si postavý dom, nedodrží projekt, hrúbku stien, základy a dokonca si časť domu umiestni na pozemok, ktorý mu ani nepatrí ... Následne bude vyblakovať, ako mu tam má niekto stavať nový múr ... A tu sa ešte takéhoto správania bude niekto zastávať ... Ak to veľkosti Vášho pozemku neuškodí, možno naozaj nie je zlé riešenie ktoré dala Debora ... Predať mu ten pás pozemku, a nech si tam postaví čo chce, na jeho náklady. No mám taký pocit, z popísaného správania suseda, že ten pás nebude chcieť ani zadarmo ...
Odpovedať
@debora_7 ano aj to som navrhol, len ked statik vytiahol jeho projekt domu, že sa mozme hadat, tak sklopil usi, hlavu a odisiel (asi vedel preco) potom sa bol stazovat na urade a urad mi poslal vyzvu, ze murovanie takeho muru podlieha stavebnemu povoleniu, kedze ide o statiku. Bol som na urade a opytal sa pani ako mozem ziadat stavebne povolenie na cudzi dom a na mojom pozemku, tak sa opravila, ze to si ma on ziadat stavebne povolenie a v prvom rade vyriesit pozemok pod tym murom, kedze je moj. Ked som to povedal susedovi tak bol mimo ked som mu povedal co stoji take stavebne povolenie a staticky posudok, tak sa tvaril na urade ako by tam ani nebol. Proste je to problem ktory ja chcem riesit formou dohody, len druha strana reaguje akosi horlivo....
Odpovedať
@pieto co to tu rozoberas s ludmi, ktori tomu prd rozumeju? ako si napisal, pravo je na tvojej strane. to, ze @tvojaritka reaguje prehnane a neznalo, to je uplne zbytocne riesit. tvoj sused porusil zakon tym, ze nepostavil dom podla noriem. jasne mu povedz, ze to davas na sud, ze zaroven budes pozadovat zburanie jeho domu, ktory zasahuje do tvojho pozemku na jeho naklady a ze sa s nim nemas o com dalej bavit. mal si volu, ale aktualne uz nemas a ides to riesit v ramci pravnych noriem Slovenskej Republiky. bodka. s kym sa neda po dobrom, s tym netreba mat zlutovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanka.zuzu pribeh zaujimavy, taky slovensky, akurat neviem presne ako ho aplikovat na tento pripad :). Sused pristavil dom k jeho domu, podla papierov na jeho pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@pieto ked je to takto, tak OK
Odpovedať
Profilova fotka
@tvojaritka keď som projektoval domy v radovke, nedoporučoval som spoločné steny, ale samostatné. Kto to dodržal, po čase mi poďakoval, kto nie, doteraz má z obývačky reproduktor.
Odpovedať
@majkoj no že vyjadrenie statika ti zabezpečím podľa toho, aký chceš mať výsledok 8-) vždy sa to nejako dá. rovnako aj pri znalcoch... a ty si argumentoval najmä znalcom. ako som napísala - právne je to čisté, morálne moc nie.
Odpovedať
@bozsky_kaja islo mi skor o to, ze by som mohl natrafit na cloveka / ludi, ktorý / í, niečo podobne riešil / i, alebo zažil / i. Ale ved každy nazor sa rata no
Odpovedať
@zuzanka.zuzu o akej moralnej cistote tu hovoris?!? sused porusil zakon - staval neopravnene na jeho pozemku! sused porusil slovenske technicke normy - nepostavil dostatocne hrubu obvodovu stenu. kde tu je moralka?!? ked vidim tie komentare, som stastny, ze sa stahujem za hranice. obhajovat tu niekoho, kto porusil zakony a navazat sa do niekoho, kto ich chce dodrziavat. vobec sa necudujem, ze sa tu tak kradne. este aj Vahostav niektori ospravedlnuju :-S
Odpovedať
@pieto no pozri viem, ze sme v nasej krasnej bananovej republike ;) ale ked sa s nikym nejde dohodnut su tu na to sudy, aby uznali na koho strane je pravo pripadne, kto sa akym podielom ma na takejto zlezitosti podielat :) takze sup dat dokopy materialy a pravnika a podanie na sud s navrhnutou dohodou.. ak chces byt v dobrej vole daj mu dobru cenu na pozemok (aj tak z neho uz asi nic mat nebudes pochybujem ze sa na slovensku domozes zburania casti domu, aj ked si v prave) pripadne aj pozemok mu daruj len, aby to opravil a neohrozovalo to teba a tvoju rodinu.. ukaz dobru volu pred pravnymi formami mozno prehodnoti veci sused, mozno prebehne sud rychlejsie ;) ak sa nedohodnete odporucam dalej neinvestovat do pozemku a najst inu alternativu na stavanie domu :(
Odpovedať
@zuzanka.zuzu ano moze to clovek zrobit, aby statik urobil tak, aby to mne vyhovovalo, ale nie každy je svina, a ja nebudem hazardovat so statikou ich domu a ich zivotmi. Do prace statika som nezasahoval. Inac statik vypracoval podopretie jeho domu stojkami, ako naddymenzovali to kvalitne, ja som kupil stojky, isli sme podopierat, susedovy som ukazal ako to ma vyzerat a poveda, ze s tym nesuhlasi, ze dva rady stojok ku tej stene neda, lebo by ho to obmedzovalo (len minimalne, v nornej izbe nikto nieje, akurat skryne, v dolnej akurat prechadzaju cez chodbu) Ako mam pocit, ze mna zaujima zabezpecenie jeho domu viac ako jeho.
Odpovedať
@debora_7 no pokial nedojde k dohode do tyzdna, tak to budem riesit uz cez pravnika. Dakujem za nazor
Odpovedať
@bozsky_kaja staval na jeho pozemku alebo pozemku, ktorý predtým vlastnil niekto iný a jemu to nevadilo? to že nepostavil dostatočne hrubú obvodovú stenu - preto som písala, že neviem, či sú to pôvodní alebo noví vlastníci a ak aj sú pôvodní, že či oni ukladali na seba tie tehly alebo že či si ten dom dali postaviť. si zober, že si lekár, ty asi nebudeš maltovať, tak si dom necháš postaviť. a v domnienke, že je všetko OK tam bývaš povedzme 30-40 rokov (toľko tipujem vek domu). teraz sa vedľajší pozemok predá a príde niekto nový. najskôr zbúra vedľajší dom (rachot, prach, ale ok, stavať treba), potom ti poruší obvodové steny (na tvojom dome kde správaš!) a ešte sa zistí, že 30cm domu nie je tvojich resp. že ešte z toho budeš mať problémy, lebo tvoj nový susedko sa ti javí ako problémový - ja sa VOBEC nečudujem tomu vlastníkovi, že jedná skratovo.
Odpovedať
@pieto "Ako mam pocit, ze mna zaujima zabezpecenie jeho domu viac ako jeho." :-D :-D :-D možno ten človek len jedná skratovo.... nepíšeš koľko má rokov, aký je jeho povedzme sociálny status a podobné informácie, ktoré zohrávajú dosť dôležitú úlohu v tom ako sa zachová. ja som napísala pohľad ako to asi môže prežívať cca 70ročný lekár. napríklad. ale ak je to notorický kverulant, tak máš problém. síce ty ho už máš aj tak, lebo stavba ti predpokladám nenapreduje ako má.
Odpovedať
@zuzanka.zuzu je naivne si mysliet ze nevedel ze je na inom pozemku, pred 40 rokmi sa kolaudovalo inak a kto mal kamaratov na urade skolaudoval a postavil vsetko.. na to netreba zabudat...ak by mal platnu dohodu s povodnymi majitelmi domu uz davno by sa nou ohanal..a to ze niekto nenecha chatrat 250 rocny dom a chce si tam postavit nieco nove tiez neni trestuhodne, kolki ludia s stastni ked sa vedla nich zbura barabizna a muju vedla nieco normalne. nezistis teraz uz kto je a nie je v prave. treba sa dohodnut a tuto pietro ani slovom nenapisal ze mu nepomoze postavit mur ak to bude chcet riesit..ale sused moze byt rad ze si majitelia pozemku nepytaju spatne nahradu za uzivanie pozemku a odstranenie casti stavby. Ak nemaju peniaze na opravu stale sa da dohodnut o vymene pozemku na ktorom stoji za zahradu pripadne dat vacsiu cast zahrady aby im rovno aj ten mur postavil...ked je vola cesta sa najde
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?