Smrekový živý plot vysadený 1 m od môjho domu

potrebujem radu ako donutit suseda ,aby odstranil smrekovy zivy plot ,ktory vysadil 1m od mojho domu.nepomohlo ani slusne dohovaranie a prosenie ,ani dohovaranie zvysenym hlasom.prislubil odstranenie v septembri minuleho roku ,ale nevykonal.na zivotnom a stavebnom urade nam povedali ,ze s tym nic nevedia urobit, vraj nieje na to zakon... byvame v starsom rod. dome a k fasade sme sa este nedopracovali a ak tam tie stromi vyrastu tak sa tam uz asi ani nedostaneme.obavam sa vlhnutia muriva a hlavne korenov ktore nam pojdu do zakladov vzhladom na to ,ze je to obcajny smrek dorastajuci di vysky 10m a rezom budu podporene korene. vztahy nam od vtedy poriadne ochladli a nevieme ako ich "donutit" k odstraneniu stromov. :-|
Odpovedať
1
2
@patriz Mám obavu, že pokud se nedohodnete se sousedem , tak žádný příkaz to nevyřeší. Nejhorší na tom je, že dokud Vám nevznikne nějaké škoda ( a Vy se obáváte, že vznikne ) tak není co zakazovat, není možno dát příkaz na odstranění něčeho, co teprve bude asi škodit atd. Čili v této fázi jste mimo reálné šance na splnění Vašeho přání. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@patriz asi je na case spravit fasadu a zaroven ochranit zaklady pred korenmi, som si na 100% isty ze pri tejto cinnosti padnu smrecky za obet, samozrejme bude treba skodu susedovi nahradit. P.S. Tiez by som sa radsej pozeral na smrecky, ako na skaredu opadanu stenu, iny dovod vysadenia ma nenapadol ;-)
Odpovedať
Predpokladam, ze je starsia vystavba, a stena domu tvori hranicu pozemku. Sused je povinny ti umoznit pristup k domu od jeho pozemku, takze ak by smriecky vyrastli, tak sa potom budu musiet opilit. Kvoli korenom si nerob starosti, tie nie su velke. Ak mas rad radikalne riesenia, tak pouzi postrek, roundup to vyriesi.
Odpovedať
@patriz Myslel som si že stromy sa smu sadiť najbližšie 5 metrov k domu. Je na to nejaka vyhlaska alebo zakon? @stowasser roundup je ako DDT, uz sa ho nikdy nezbaví
Odpovedať
vie niekto, ako je to dane v zakone ohlaodm vysadby stromov?
Odpovedať
Jednoducho. Nesmu nadmieru tienit (okna obytnych miestnosti), co nie je asi tento pripad, nesmie poskodzovat tvoj dom, co tiez nie je tvoj pripad, lebo su to este male stromceky a okrem toho na posudenie je treba zavolat znalca na stavby a aj tak nie je isty vysledok. Takze asi ten roundup..
Odpovedať
smreky tak blizko pri stene to zavana trsnym oznamenim o umyslenom niceni majetku, nakoklo smreky maju plytke korene a cca za dva roky sa budu vam dostavat do zakladov a to potom bude ina srand aa za 5 rokov s prvy koren prederie cez zakald a zacina psotupne pomale nicenie zakladu...mas na vyber bud to oznamis na obecnom urade a das si vyrpacovat posudok a ziadat odstranenie alebo dohovor ale ked ten nieje mozny tak no potom hmm jedneho ekneho rana po padnutej rose spravis par veci.. nechcem ta nahovarat na nic zle....kupis rozstrekovac na rastliny do neho nalejes vodu a do vody primiesas cca cele balenie roundat, kaput.....a postriekas...stromy uhynu a s nim mas na krku suseda. na tvojom mieste by soms a o fasadu neobaval ale o zaklady a stromy musia prec.
Odpovedať
no ja som z tych korenov hlavne nerozna a ked vidim akou rychlostou tie stomy rastu, tak aj zufala...fasadu mame sice staru ,ale nepada a je to klasicka fasada ,akych je na slovensku vetsina.mimochodom bezne si o nas dom opierali svoje stavebne materialy a pri dome vykopali jamu, ktoru nechali dva roky tak a kopec zemy nahadzali pri nas dom a este nam aj tu staru fasadu uspinili...nase spory sa zacali uz pre ich vodu zo strechy na garazi, kde smeroval na nas pozemok ich odkvap a voda podmyvala zaklady naseho noveho betonoveho plotu .mimochodom garaz si postavil 50cm od naseho pozemku... za domom mame 50-80cm nasich,to znamena, ze stromceky su vysadene od hranice naseho pozemku 20 az 50cm.sused ma iste postavenie v statnej sprave ,tak si je vedomy ,ze nic nezmozeme .a co sa tyka novej fasady ,urcite ju robit budeme v priebehu par rokov ,ale este mame ine dolezitejsie prerabky...no nevieme co mame robit sme uplne zufaly... :-(
Odpovedať
@patriz no nechcem byt zla, ale na ten roundup je aj statna sprava kratka..
Odpovedať
Pozeram ze tu niektori propaguju roundup, ako by to bol cukor do kavy. Je to svinstvo z ktoreho ochoriete vy aj vase deti a ktoreho sa uz nikdy nezbavite. Je to ako DDT, a este horsie. Sli ste byvat na vidiek asi koli zdravemu prostrediu, neotravte si ho. Myslim si ze stačí mačeta, preskočiť plot a posekať za minutu. Je to lahke. Varujem vsetkych ludi aby nestavali blizko hranice cudzieho pozemku. Jednak nebudete mat sukromie a druhak vas nic nie je do toho co si sused sadi na svojej zahrade. Na juzne slnko sa vykaslite, v zime nesvieti a v lete sa ho chcete zbavit.
Odpovedať
@radopp no dom sme nestavali mi ,ma 50rokov a stary rodicia tu stastne zili ,az kym nepomreli... a so susedmi vychadzali ,ale zial dnes je taka doba v ktorej nikto nehladi na nikoho a potom su aj pokaslane susedske vztahy .nepoznam nikoho kto by sa tesil 40 smrekom meter za domom na severnej strane...ani ja neuznavam radikalne riesenia,ako rondup,ale zit stastne v dome s narusenou statikou ?
Odpovedať
@patriz Existuju aj bezpecnejsie jedy. A ako ich tam das? Ked uz tam budes liest, tak rovno posekaj macetou. A co tak benzin a zapalka? Ako varovanie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@olivs presne toto som chcela napisat...ono smreckom sa nie vsade dari :-D
Odpovedať
@radopp a ty kde bývaš že ti svieti z juhu slnko len v lete?mne v lete do miestnosti nesvieti z juhu ani teraz,tieni presah strechy, no od septembra do apríla svieti stále vtedy mám solárne zisky
Odpovedať
@duzu: mám iný typ strechy a iné priority, pre mňa je dôležitejšie súkromie a tieň v lete @patriz Ked uz jed, tak taky ktory o par mesiacov zoxiduje a neostanu po nom ziadne stopy v pode, ziadne dokazy. Roundup ostava navzdy.
Odpovedať
@duzu slnečné zisky sú skôr teoretické, reálny prínos nemajú
Odpovedať
@radopp posekat s macetou a no uplne krasny priklad naivnosti a zleho prikladu lebo: bude pocut ked sekas a hlavne v noci, musis tam fyzicky byt, riziko poranenia, riziko odhalenia, viditelne skody a hlavne lahka moznost odhalenia, skoda urcite presiahne viac ako stanovenu hranicu a z toho mas hned pruser: nicenie cudzej veci, skoda vyssia ako priestupok tak uz moze byt z toho trestne oznamenie. preto je lepsie to niecim postupne systematicky nicit...kludne roundap, kaput alebo cokolvek aj na prirodnej bazy to je jedno...tu si tichy nik to nevidi a hlavne je to postupne likvidovanie, ktore sa moze zvalit na zle miesto pre rast smrekov.
Odpovedať
@andrejh0 Ked vieš robiť s mačetou, je to otázka pár sekúnd a nepočuť to. A keď ťa neuvidia, neodfotia, je to neznámy pachateľ. S jedmi opatrne ak nie si odbornik a nevieš ako dlho vydržia v pôde.
Odpovedať
@andrejh0 Treba si to nacvičiť, rýchlym švihom šikmo mačetou pretneš aj 5 cm dreva.
Odpovedať
@radopp aky jed sa teda v pode rozlozi? Pytam sa aj kvoli nam..mame na pozemku hrozne vela bodliakov a vysokej burint,kt.sme uz parkrat vytrhali aj s korenmi a stale narastue znova:(
Odpovedať
Možno by pomohlo urobiť na hranici pozemku nové oplotenie s hlbokým základom. ak tam máte ešte 80 cm pozemku tak by to malo ísť. Smreky nekorenia hlboko. Ale urobila by som ho čím skôr.
Odpovedať
Profilova fotka
@olivs treba vysiat travu, ona ked sa kosi, tak zadusi aj burinu :)
Odpovedať
@olivs Stačí pravidelne kosiť pozemok a prežjú len menšie rastliny. Aké, závisí od výšky kosenia. Ja mám nastavené asi 3 cm a prežije len tráva a niektoré liečivé bylinky. Kúp si elektrickú sekačku, je tichá, bez vreca - rovno hnojíš pozemok prachom z podrvených rastlín. Jedy ti môžem pozisťovať, ak ich ešte chceš. Najznámejší rozložiteľný jed je savo, ale ten nie je vhodný na trávnik.
Odpovedať
@katrin21 Tráva sa vyseje sama. Stačí len kosiť. Kto seje trávu, otrávi si pozemok jedmi ktorými môže byť osivo napustené. Dosť to smrdí, všimnete si to. Rozumní ľudia akékoľvek osivo z obchodu preplachujú vodou.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp trava sa sama nevyseje... jedine na luke a to nebyva skoro nikto asi, že? :-)
Odpovedať
@radopp možno tie tvoje ked ich nemáš,moje sú istotne plusové ukazuje spotreba elektriny
Odpovedať
@radopp otazka co je rychlejsie...ucit sa vikend sekat macetou, ak ju nemas musis kupit pripadne vyrobit, alebo kupis nejaky postrek das do flase a postriekas postupne...cca robota na 20 minut. @martuska75 smrek a koren smreku ti prejde aj cez zaklad...postupne ho narusia korene...to by si musela dat kovovu dosku k zakaldom aby sa do nej nedostali a to je uz ina cenova uroven...cca 80 cm do zeme to koren smreku da pri zakalde v pohode
Odpovedať
@andrejh0 no neviem, mne sa nezdá celkom štandardné riešenie striekať cez plot jedom susedove stromy. Preto ma napadlo ako čiastočné riešenie trochu ochrániť základ múrikom. smrek je plytko koreniaci - uvádzajú 30-60 cm. Preto mi napadlo že by možno pomohlo postaviť mu do cesty prekážku. Rastliny sa zvyknú prispôsobiť a idú na tú stranu kde majú voľno. A ak ten múrik stromy predsa len vyvalia bude mať aspoň argument pre suseda, že mu ohrozujú smreky stavbu. Podľa mňa to skôr uzná. Ale to bol len taký tip.
Odpovedať
@andrejh0 Vybrat vhodny jed znamena studovat dost vela o chemii a to mi nepripada jednoduchsie ako rýchlokurz - švihni mačetou a sekni šikmo pod cca 45 st. Jedy aj maceta nieco stoja, ale maceta vam ostane.
Odpovedať
@radopp ty si tusim politik alebo nejaky statny uradnik. to bola odpoved ktora dala vsetko ale aj nic..neber to v zlom, len vtipne konstatovanie...tak ked mas cas a mas nastudovane tak daj nejake zlozenie co ej ohladuplne k zivotnemu prostredui ale pri tomznici rastlinu @martuska75 malisme pridome cca 8 smrekov a zaklady mame 1,5 pod terenom a korene boli aj pod zakladom tak preto. smrek blizko domu je pruser vo volnej prirode alebo daleko od domu OK
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?