Prechod cez inziniersku stavbu cestu a povinnosti majitela cesty

Dobry den, radi by sme sa poradili v tejto veci. Kupili sme pozemok na novej ulici. Pozemok bol povodne na jednom 120m dlhom a 60 m sirokom pozemku. Tento majitel rozdelil na niekolko mensich stavebnych pozemkov a v ich strede postavil inziniersku stavbu pristupovu cestu. Pozemky rozpredal ale nadalej je majitelom cesty s tym ze v LV mame vsetci uvedene pravo prechodu cez predmetnu pristupovu cestu. Teda majitelom pristupovej cesty je povodny majitel pozemokov. Chcem sa spytat ake su jeho povinnosti na jeho parcele ceste, napr. odhrnat sneh, odstranivat burinu atd. Za co je ten clovek zodpovedny? Dedina odmietla tuto betonovu cestu vziat pod svoju spravu a teraz majitel cesty ziada od nas majiteliv pozemkov aby sme si ju od neho odkupili. Kedze s odkupenim cesty, ktora nesplna predpisy, nikto z nas nusuhlasi tak robi kazdemu na ulici neprijemnosti. Napr nechce povolit vstup autam ktore tam nebyvaju, vybery zump, strojom na upravu pozemkov, atd atd. Ako sa branit?
Odpovedať
1
2
Pravo prechodu pre majitelov pozemkov alebo aj dopravnu obsluhu? Lebo ked tam nie je dopravna obsluha, on je v podstate v prave, musi tam pustit akurát policajtov, hasicov a zachranku. A ked to nema skolaudovane ako cestu ale len obsluznu komunikaciu ku stavbam, tak nemusi ani sneh odhrnat, ani burinu likvidovat.
Odpovedať
@zita19 Ahoj, dakujem za radu. On to na skolaudovane nasledovne v LV: 22 - Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba - cestná, miestna a účelová komunikácia, lesná cesta, poľná. Ake ma teda povinnosti?
Odpovedať
@zita19 a vecne bremeno prechodu ma uvedene nasledovne: - Vecné bremeno spočívajúce v práve cesty, prechodu peši a prejazdu motorovým vozidlom všetkých druhov bez časového obmedzenia
Odpovedať
@kam72 Chápem to dobre, že on pre vás vybudoval cestu a skolaudoval ju? Však to je ideálny stav na odkúpenie toho pozemku s cestou. Je logické, že obec sa nebude starať o súkromnú komunikáciu na súkromnom pozemku. Jedine, že by to daroval obci tak by obec prevzala starostlivosť nad cestou. Jemu je cesta zbytočná. Je to pochopiteľné, že ju chce predať. Pre vás - vlastníkov pozemkov, by malo byť výhodou spoluvlastníctvo cesty. Neviem prečo sa bránite odkúpeniu cesty. Potom aj vlastník bude vám robiť prieky. Pokiaľ sa nebudete chcieť o cestu starať, môžete ju ponúknuť obci za symbolické 1 €.
Odpovedať
Cesta je skolaudovana a nesplna predpisy? Podla vas je normalne, ze ma jeden platit odhrnanie snehu a celu udrzbu? Jeho chyba ze to neodpredal uz s pozemkami, ale vasa moralna povinnost je si cestu odkupit.
Odpovedať
@chrobak7 cestu vybudoval aby mohol predat 20 pozemkov, ked predaval pozemky cestu si chcel nechat. To nie je len kupit cestu, nesie to mnozstvo povinnosti. Je to verejny zaujem, preto mal cestu obci darovat tak ako to urobili vsetci co tymto sposobol predali pozemky
Odpovedať
@kam72 Mohol vám to predať hneď spolu s pozemkami. My sme kupovali pozemku hneď so spoluvlastníctvom na parcele, kde sme následne spolufinancovali vybudovanie cesty. My sme ju komplet platili, teraz patrí aj cesta aj pozemok pod ňou nám - každý má svoj podiel. Možno ju odpredáme mestu za 1 €. Buďte radi, že vám tú cestu vybudoval. Je kopec projektov, kde rozparcelovali polia, predali pozemky s tým, že sa následne vybuduje cesta. Developer sa potom na to vybodol a žiadna cesta sa nevybudovala. Potom si to museli budovať vlastníci sami, za svoje peniaze.
Odpovedať
@chrobak7 tu boli pozemky tak drahe ako nikde v okoli aj preto ze podmienka bola aby vybudoval cestu
Odpovedať
@kam72 a obec tu cestu chce? Aky verejny zaujem? Je vas zaujem aby ste sa v pohkde dostali k svojim domom.
Odpovedať
@atlaska verejny zaujem- vacsi pocet obyvatelov. Pytala som sa ale nieco uplne ine. Na povinnosti majitela inz. stavby.
Odpovedať
To naozaj nikto nevidite ze vlastnit cestu kolaudovanu ako inz stabba cesta nesie rizika ako: ked napr. niekto ma uraz na takej ceste napr vinou neodhrnuteho chodnika tak zodpovedny je majitel? Na co niest taku zodpovednost ked nemusim! Dedina tu cestu nechce ani darom
Odpovedať
@kam72 nicv zlom ale ak bude chciet moze ju predat hocikomu aj neorisposobivym. Verejny zaujem vasa cesta nieje,mate IBA pravo prechodu, on nieje povinny odhrnat sneh, ani mesto nemusi odhrnat na chodniku ale majitel nehnutelnosti ktora k tej casti chodnika patri, chodnik nemusi byt urobeny, je to pomerna cast komunikacie. Ak chce moze si tam uskladnit material a vam nechat iba prechod. Moze si tam zaparkovat 10 autobusov ak chce.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska od 20.5.2018 bol novelizovaný zákon č. 135/1961 Zb. cestný zákon, podľa ktorého už zimnú údržbu na pozemných kom. pre peších - chodníkoch je povinný vykonávať ich vlastník, čiže obce a mestá.. @kam72 v čom prístupová kom. nespĺňa podmienky - dopravnotechnické alebo stavebnotechnické? Cesta je stavba a o stavbu sa musí starať jej vlastník, o tom istom pojednáva aj vyššie uvedený cestný zákon.. Podľa toho, čo píšeš je to účelová komunikácia vo vlastníctve fyzickej - právnickej osoby.. zatiaľ.
Odpovedať
@janetbla cize uz nemusime tuto zimu odhrnat.
Odpovedať
@atlaska na výkon zimnej údržby môže vlastník - spoluvlastníci poz. komunikácie uzatvoriť zmluvu o výkone počas zimného obdobia, samozrejme za dohodnutý poplatok s mestom, alebo niekym iným - zmluvný partner, kto odhrnie sneh.. § 3d ods. 5 písm. e) a ods. 6 CZ http://www.zakonypreludi.sk/zz/1961-135 (5) Správu pozemných komunikácií vykonávajú, e) ak ide o účelové komunikácie vo vlastníctve štátu2b) – právnické osoby, ktorým celkom alebo prevažne slúžia, (6) Vlastníci a správcovia pozemných komunikácií sú povinní pozemné komunikácie udržiavať v stave zodpovedajúcom účelu, na ktorý sú určené. § 6 Všeobecné užívanie (1) Premávku na pozemných komunikáciách upravujú osobitné predpisy;1f) v ich medziach môže každý užívať pozemné komunikácie obvyklým spôsobom na účely, na ktoré sú určené (ďalej len „všeobecné užívanie“). Užívateľ sa musí prispôsobiť stavebnému stavu a dopravno-technickému stavu dotknutej komunikácie; nesmie ju poškodzovať alebo znečisťovať. § 9 Zabezpečovanie zjazdnosti a schodnosti § 9a Zodpovednosť za škodu, ktorá vznikla užívateľom diaľníc, ciest a miestnych komunikácií § 9a sa na účelové komunikácie nevzťahuje, vzťahuje sa však na nich zákon o cestnej premávke a vyhl.
Odpovedať
@janetbla dakujem za odbornu odpoved. Stavba cesta nesplna potrebne kriteria ako je spad zlabu na dazdovu vodu, prilis vysoje obrubniky(auta maju problem vojst do dvora), beton sa drobi akoby rozpada, medzery plne buriny, posunute mriezky plne ihlicia...
Odpovedať
@atlaska presne naopak si pochopila zakon
Odpovedať
@atlaska nie :) mestá a obce sa tomu bránili, ale nakoniec to uzákonili, uvidíme, ako sa budú ľudia šmýkať na chodníkoch
Odpovedať
@kam72 a nemá byť ešte uložený asf, kryt vozovky, aby boli obrubníky prejazdné na pozemky? obrubníky zrejme osadzovali do suchého betónu, mali trochu priliať vody, alebo to robili cez zimu a voda mrzla.. Pokiaľ je kom. skolaudovaná (kedy??), tak mesto - obec vo všeobecnosti je príslušný cestný správny orgán, ktorý vykonáva štátny odborný dozor viď. § 3c cit. cestného zákona, treba dať podnet na výkon.. Obec by mala postupovať v zmysle CZ.. Podľa SZ - stav. zákona, pokiaľ stavba nespĺňa základne požiadavky, tak obec ako špec. stavebný úrad nariadi vlastníkovi stavby - kom. - cesty, čo má vykonať.. Nechápem však ako potom obec ako špec. stav. úrad. mohla vydať kolaud. rozh..
Odpovedať
No, asi by som sa skusil dohodnut lebo ak mu budete chciet vyrabat este vacsie naklady poziadavkami na odhrnanie snehu, opravy, atd. tak je dost mozne, ze to preda alebo prenajme neprisposobivym, staci jeden dobre umiestneny kontajner s "kvalitnou" rodinkou a to vam este len zacne rodeo. Alebo to pri najlepsom zavezie strkom aby nemusel opravovat ani vytlky a nedal sa ani odhrabavat sneh. Skusil by som sa dohodnut na odkupeni a vyrieseni tak aby cestu mohla prebrat obec. Neverim, ze sa vam to podari vsetko na jeho naklady. Holt, toto ste mali riesit na zaciatku.
Odpovedať
Profilova fotka
@kam72 a ty si to ako presne predstavujes? Ze niekto cudzi bude dobrovolne bez odplaty vynakladat vlastne prostriedky na to, aby zabezlecil tebe bezstarostnu pristupovu cestu? Hahaha. Taky sprosty urcite nebude. Ako opravneni cestu pouzivat, ste tak isto v zmysle vecneho bremena povinni sa o tuto cestu starat ako keby bola vasa (alebo znasat naklady na jej udrzbu a opravy) - zvlast, ak majitel cestu ziadnym sposobom nevyuziva, moze si toto narokovat trebars aj sudnou cestou. Pokial nebolo explicitne urcene v zmluve o vecnom bremene inak.
Odpovedať
@maslenka47 mna nikto cudzu nezaujima, zaujima ma zakon, ktorý hovorí jasne aké má kto povinnosti. ten clovek ma miliony z predaja tých oizemkov a ulicu mal darovat obci, avsak je lakomý aj na to a chce ju odpredať
Odpovedať
@kam72 obec cestu nechce, naco by jej bola? Dalsie naklady. Tvoje zmyslanie je super, kazde rano by ju mal este aj pozametat. Tusis kolko dal do cesty,geometrakov,projektantom.......ooko zaplatil za pozemky? Kedvies ako bol ziskovy na 120bm?
Odpovedať
@kam72 ako naopak som ho pochopila?
Odpovedať
@atlaska prestuduj zakon a zistis
Odpovedať
@atlaska niekto ma problem, potrebuje konflikty a skace do ludi tu na MS, nakolko doma nema do koho
Odpovedať
@atlaska vsimli sme si vase odpovede aj inde, neodpovedate na to na co sa ludia pytaju, ale vyryvate. Liecba by pobohla, porucha osobnosti, bipolarita ... odbornik by podudil a pomohol vam
Odpovedať
@kam72 to ci ma alebo nema miliony je v tomto pripade uplne irelevantne. Vlozil do tej cesty svoje peniaze a chce ju predat so ziskom. Ci su jeho sposoby ako vas, obec alebo kohoklvek inech k odkupeniu moralne, je tiez len vecou nazoru. Doba je taka, ze zadarmo ani kura nehrabe. Ak ju nechce obec odkupit (asi nie je dokoncena ako bolo spomenute vyssie, preco to uz vie len ten kto mu ju taku aka je skolaudoval) tak bud sa na nu poskladate vy majitelia domov a dokoncite ju za svoje a potom ju obec prevezme do spravy, ak sa dohodnete alebo musite akceptovat stav aky je. @danculd to zhrnul presne. A donutit ho k niecomu asi nemoze nikto. Moze sa vam stat, ze tam raz najdete panely uprostred cesty ako presovcania na ceste na cintorin. A sudne spory sa budu tahat roky a vy budete tahat nakupy tiez
Odpovedať
@kam72 Ak nemáte v zmluve o vecnom bremene právo prejazdu/prechodu dohodnuté bezodplatne, tak ste povinní prispievať na zachovanie a opravy vozovky.
Odpovedať
@draik treba pozorne citat ked odpovedate. O vecnom bremene, prave prechodu som pisala v uvode.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?