Môžem žiadať odstránenie susedovho múru, ak si chcem postaviť vedľa neho vlastný plot?

Chcem si postaviť plot z betónových panelov. Hranica pozemku sa nachádza asi 18cm od susedovho múru hrubého cca 60cm, ktorý ostal po zbúraní starého domu. Múr je starší a zvlnený tak ako bývajú krivé steny starých domov (viac ako storočné). V žiadnej časti ale nepresahuje hranicu určenú geodetom. Chcem aby sused zbúral tento múr, pretože sa bojím, že by mohol pri stavbe môjho plota padnúť. Sused znížil múr a odstránil z neho najslabšie časti. Nechce ale zbúrať múr. Vraj tak spraví až po postavení môjho plotu a tvrdí, že múr nespadne. Múr tak stojí už viac ako 16 rokov. Môžem si nejako nárokovať odstránenie jeho múra? Vie mi niekto poradiť?
Odpovedať
Nemôžte a zároveň nemôžte jeho múr poškodiť napríklad pri výstavbe svojho plota.
Odpovedať
bolo by to poškodzovanie cudzieho majetku. Môžete sa len dohodnúť. Múr má predsa na svojom pozemku, nie na vašom.
Odpovedať
To fakt nie je možné nijako dosiahnuť zbúranie? Je to starý múr, čo keby došlo k nejakému zrúteniu? Predsa nemôžem niesť zodpovednosť za jeho starý múr. Aj tak ho potom vraj zbúra... Teraz má výšku cca 1,8m. Na odstránenom mieste je vysoký cca 25cm v dĺžke 1m.
Odpovedať
@streecexe Ponukni mu pomoc v burani. Povedzw že ti príde bager kopať základ na plot a že mu to na svoje náklady buď znížiš na bezpečnú výšku alebo úplne zrovnaš. Aký vysoký plot chceš robiť ty?
Odpovedať
Mal by mať výšku min. 2m.
Odpovedať
Tak ďakujem za informácie.
Odpovedať
nie. keďže stojí na jeho pozemku nemôžeš. budeš si musieť dávať bacha na to, aby jeho plot počas výstavby toho vášho nespadol a ani ste mu nijak neuškodili. svoj plot staviaš na svojom pozemku?
Odpovedať
ešte doplním, že stavba plotu by mala byť na tvojom pozemku, žiadnou častou nesmie presahovať do susedovho, ani základom, na hranici, len po dohode so susedom, Ako píšeš, múr ne 18cm od hranice, tvoj plot bude min 15-20cm , tak tam vznikne uzučká medzera.
Odpovedať
Profilova fotka
Moja otazka znie, nebolo by lepsie sa priamo dohodnut so susedom, ze by ste plot postavili na hranici s tym, ze by ste sa dohodli, ako by mal vyzerat? Nebolo by to lepsie ako mat 2 ploty tesne vedla seba?
Odpovedať
Ty tvrdíš že múr môže spadnúť,no ty nie si statik.Oprav ma ak sa mýlim.Tvoj sused môže tvrdiť že múr nespasne.On tiež nie je statik.Oprav ma ak sa mýlim.Sused má svoj múr na svojom pozemku.Ty ideš stavať svoj na svojom pozemku no chceš donútiť suseda aby zbúral svoj.Tvoj sused nič neporušil.Ty ho nútiš riešiť svoj problém.Postav si múr a ži v mieri.
Odpovedať
Profilova fotka
Tam je asi zbytocne riesit statiku bez nejakeho odbornika :) Postav si plot aky chces, na svojom pozemku no daj si pozor na to, aby sa susedovmu plotu proste nic nestalo a myslim si, ze kazdy bude v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
Nie nemôžte a asi by som bol vďačný aj za to, že ho zbúra keď si postavíte vy váš plot, lebo mohol byť aj oveľa komplikovanejšia povaha a vykašlať sa na to
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Plot. Z betonovych panelov? a to už prečo? ved ak požiadate o ohlasenie drobnej stavby ako oplotenie- tak už na obecnom urade vam to neprejde....na osadeniepanelov je potrebne vybagrovať zeminu....žeriavom osadiť panely a zvarmi pospajať jednotlive panely....na toto povolenie nedostanete ani z uradu a ani sa susedovi nečudujem....on ma svoj mur na svojom pozemku a vy mu chcete niečo prikazovať aby odstranil? nemam na vas slov pane
Odpovedať
Ja som mal podobný problém. Postavil som svoj plot na hranici, sused zbural svoj na svoje náklady a trochu mi prispel na môj. Plot šiel po jeho starom plote, len bol užší..
Odpovedať
@bohuzial žeriavom? Zvarmi? Ty myslíš asi tie cestné panely. Ale z tých sa ploty moc nestavajú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?