Môžem prerábať byt v sobotu?

Dostali sme sa do takejto šialenej situácie. Kúpili sme byt v panelákovom dome a radi by sme si ho, vzhľadom na jeho stav, prerobili. Aj sme s tým začali. Vybavili sme si všetky potrebné povolenia a písomnosti a pustili sme sa do roboty. Kto prerábal byt, pričom v ňom aj býval, tak isto chápe aké je to nepohodlné. Peniažkov nie je nazvyš, tak prerábame svojpomocne s kamarátmi, ktorí vedia, čo robia. Ale áno, trvá nám to dlhšie než, keby sme si zaplatili firmu. Nerobí sa každý deň, keďže sa prispôsobujeme aj pracovným dobám pracantov a v nedeľu oddychujeme a chceme brať aj ohľad na susedov. Keďže z minulosti máme skúsenosti s nepriateľskými susedmi, radi by sme nevytvárali konflikty. Stalo sa však toto. V sobotu sme od rána pracovali na byte a kolo pol jednej poobede k nám prišiel sused (ktorý si podotýkam sám otvoril a vošiel) a veľmi podráždeným tónom a zvýšeným hlasom nás nie moc slušne žiadal, aby sme okamžite ukončili práce, pretože niekedy v minulosti sa konala schôdza vlastníkov bytov, na ktorej sa odsúhlasilo, že v sobotu môžeme prerábať byt, prípadne robiť nadmerný hluk spojený s prerábkou alebo s čímkoľvek iným, len do 12:00. Prosím poraďte. Viem s tým niečo spraviť? Alebo nám ostáva len stiahnuť chvost a sklopiť uši a po sobotách na obed skončiť?
Odpovedať
1
2
Poslat ho do p..... a robit dalej,na takých magorov nic ine neplati.Mam s tym vlastnu skusenost,a dnes je vsetko OK
Odpovedať
Nech vám donesie zápisnicu z chôdze na ktorej sa tak dohodli,ak to nemá písomne kychat na neho
Odpovedať
@alex9164 Tak ale zase na druhej strane ak mu tam buchaju kazdu sobotu 3 mesiace v kuse, tak by som bol tiez dost na nervy. Cely tyzden chodi clovek utahany z roboty, cez vikend si chce trochu oddychnut a namiesto toho ma okolo seba stavebny ruch. Ked som byval v byte, tak tam sme si tiez vsetci jednohlasne schvalili, ze hlucne dlhodobe prerabky sa budu robit len cez tyzden od 7:00 do 20:00 a vsetci to dodrziavali a to sme tam mali rodinu, kde robili aj nocne. Na druhej strane je pravda, ze mal slusne zaklopat a poziadat. @cers Nuz je to na vas, ak to chcete takto tahat este par tyzdnov, asi vas nebudu mat susedia moc v oblube a chvilu potrva kym si "vylepsite" meno. Skuste si na sobotu planovat menej hlucnu pracu a najhlucnejsie prace robit aj za cenu vasej dovolenky cez tyzden.
Odpovedať
@cers ked sa tak spoluvlastnici dohodli, tak sa prisposobte,aby ste si nenarobili zbytocne nepriatelov do buducna. By si sa divila, kolko bytoviek ma takuto,ci podobnu dohodu. Ludia v bytoch maju tiez narok si cez vikend oddychnut a mat klud. Nikoho nezaujimaju vase dovody, preco vam prace trvaju tak dlho. Podobne "nepisane dohody" panuju napr.aj v rodinnych domoch, kde sa v sobotu poobede, ci v nedelu nerobia hlucne prace na zahrade,ci okolo domu /pila,kosacka a pod/
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 toto skus povedat nasim susedom cez cestu ktory maju u nas len vikendovy dom a kazdu druhu nedelu chodia kosit travu. keby to mali za pol hod max hod tak nepoviem ani pol slova. ale oni su to schopny kosi 6-7 hodin. najprv navysoko potom menej potom na kratucko to beha s tym zena a chlap z krovinorezom zase ulicu. urcite odporucam. netvrdim ze my nerobime hluk v sobotu alebo nieco sa stale sa stava a dokoncuje ale aspon nedelu robime tichsie a to som nikdy o nejake nepisane dohode nepocul. ale predca nedela je na oddych vid rakusko.
Odpovedať
Bytovková klasika... jeden chce mať pekný byt, druhý zase svätý pokoj. Verím, že je to nanervy, veď začala sezóna. Jeden víkend seká sused zhora, druhý víkend búcha sused vedľa, ďalší víkend má spodný sused oslavu 50tky (ale veď to je len raz za život!) a tak stále dokola. Zaujímavé to je, keď jeden chce rekonštruovať a všetci naokolo majú byť tolerantní a trpezliví a keď je hotové, tak to opačne zrazu nefunguje... jedna praktická skúsenosť: prerábali sme v jednom byte elektroinštaláciu. Tiež bolo všetko dohodnuté, najmä to, že o 19:00 musí byť hrobové ticho (správy). Vzhľadom na hluk zo sekania, vykružovania, drážkovania sme tieto chceli spraviť hneď prvý deň, nech je potom kľud. Zostalo vykružiť na poslednú krabicu pre vypínač, to bolo o 18:58. Do tých betónových panelov to nejde bohvieako... to ste mali počuť to búchanie, keď padla siedma hodina :D 19:01 sme mali vykružené, otvorili sme dvere, tam stál pánko s navretou žilou. Treba to spraviť čo najrýchlejšie, nenaťahovať tú agóniu, normálne sa porozprávať, vysvetliť si, že ďalších 10 rokov nič nebudete prerábať, lebo budete splácať pôžičku na okná, nové inštalácie, spotrebiče a pod.
Odpovedať
@cers v mnohých bytovkách je to štandard, že sú obmedzené hodiny pre "hlučné práce". pozri si domový poriadok, prípadne spomínanú zápisnicu. Ak to chceš uhrať "na slušňáka", nabudúce, keď príde nejaký sused, tak sa tvár prekvapene a popros ho, že kde by si našla takú informáciu o obmedzení hlučných prác, aby si sa tým mohla začať riadiť. Ale slušnosť je, že pred začiatkom nekonečnej rekonštrukcie zájdeš za dôverníkom a popýtaš sa na takéto zásadné veci (čakať, že pred kúpou bytu sa bude čítať domový poriadok, je asi nereálne...). Mimochodom, teš sa, keď už tam budete v kľude bývať, a niektorý zo stovky susedov bude nekonečne dlho rekonštruovať. Potom druhý, tretí, a tak dokola. Potom uvidíš, aké je dôležité rešpektovať pravidlá.
Odpovedať
Profilova fotka
@cers ja susedov chapem, musis sa vediet trochu vzit do ich situacie. Musis brat ohlad na ostatnych. Hluk sa da kratkodobo vydrzat, ale ak majstrujes dlhodobo kazdy vikend to je proste na nervy.
Odpovedať
Profilova fotka
@cers nas raz v sobotu rano o 5:30 vytocil tiez sused, ktory nieco svojpomocne rekonstruoval a isli sme mu pekne od srdca povedat nieco v pyzame. ak to u vas trva dlhsie, co vypisat oznam a zaroven ospravedlnenie so ziadostou o strpenie, kde urcite rozumne hodiny, kedy budete robit hlucne prace? Situovat to do takeho casu, aby si ludia naozaj cez vikend dokazali oddcyhnut. Jasne, ze nevyhoviete vsetkym, ale treba to skusit. V prvom rade si pozriet domovy poriadok, ktory zo zakona musi mat kazdy bytovy dom a tam to moze byt napisane. Takze bud sa na to opytat domoveho dovernika alebo rovno spravcu, ktory spravuje bytovy dom a vy ste museli pristupit k tejto zmluve o sprave. A v ramci povoleneho casu vybrat hodiny, napr. cez pracovny den od 16 do 18 alebo 19 a cez vikend od 10 do 12. Aby ludia vedeli, co naozaj cakat a aby mali cas oddychnut si. A aj male deti aby mali neruseny poobedny spanok. Ak treba naozaj nieco velmi hlucne - tak sa to snazit vtesnat do 1 pracovneho dna za cenu vasaej dovolenky. A samozrejme znecistenie v spolocnych priestoroch po majstroch upratat kazdy den, necakat, ze to zmyje niekto, kto ma dany tyzden sluzbu. To by malo byt samozrejmostou.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady a názory. Len by som rada upresnila niektoré veci - oznam o stavebnej úprave sme samozrejme vyvesili aj s ospravedlnením za prašnosť a hlučnosť. Prerábame dlhšie- tzn. mesiac, a toto bola jediná sobota, kedy sa robili hlučné práce, inak sa robili nie také hlučné veci. To však zhodou okolností, nie preto, že by sme to plánovali. Čo sa týka upratovania spoločných priestorov, máte pravdu, to je samozrejmosťou. Beriem to naozaj svedomito, až sa mi sused posmieval, že to nemusím brať tak vážne, že to nikto každý deň neumýval... To len pre ilustráciu, že naozaj dbáme na pravidlá. Preštudovala som si domový poriadok, kde sa píše o večernom a nočnom kľude, čo je taktiež samozrejmosťou, ale nič viac tam nie je. Musím sa priznať, že som tú sobotu považovala za naozaj veľkú nespravodlivosť, pretože je to pre nás "najplodnejší" deň v týždni a taktiež som sa od susedov dozvedela, že si to odsúhlasili tí, ktorí už prerobené majú a áno, chcú mať kľud. A tiež sme bývali predtým v panelákovom dome, kde susedia po jednom prerábali a viem, že je to nepríjemné, ale taktiež viem, že každý má právo si spraviť pekný domov, a keď to dokončí je pokoj. Na druhej strane, a to si musím zaklopať, nemali sme zatiaľ žiaden problém so žiadnym susedom, okrem tohto konkrétneho, a keď som sa s niekým aj o prerábke rozprávala, väčšina bola naozaj milá, rozprávala ako prerábali oni a súcitlili s nami, pretože vedia, čo to znamená roboty. Ale som moc rada, že som sa rozhodla napísať túto tému a za to, že sa našli ľudia, ktorí reagovali :-) A asi máte pravdu. Musíme to prehltnúť a obetovať soboty. Je to škoda, pretože nám to zákonite bude trvať dlhší čas, ale snáď sa aspoň vyhneme šarvátkam. tremonti - ďakujem, zápisnicu budem ešte určite chcieť vidieť, nebudeme sa vzpierať väčšine, ale chcem samozrejme vedieť, že to tak naozaj je. A tiež som prekvapená, že toľko ľudí má s takýmito vecami skúsenosti. Mňa to totižto tak šokovalo, pretože som nikdy o ničom podobnom nepočula a to som celý život bývala v panelákoch.
Odpovedať
@sissik vo vašom prípade je ale jeden zásadný rozdiel... do 6.00 ráno je nočný kľud, na to netreba žiadnu bytovú schôdzu. Za tieto veci ľudia zvyknú volať policajtov...
Odpovedať
u nas v panelaku 13 poschodi.... prerabka 7,00 - 15,00 hlučne prace, do 18,00 ostatne sobota od 8,00 od len do 12,00 hod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cers Mne to pripada ako hlupost. Este by vedel pochopit ze mozete pracovat OD 12:00 aby sa mohli ludia vklude vyspat ale v sobotu/nedelu DO 12:00 ? Mozno chudak z toho soku Vam zabudol povedat ze nie ze skoncit ,ale ste mali vlastne este len zacat :-D
Odpovedať
@17juraj17 :-D
Odpovedať
@cers nuz pidlikat v byte vyse mesiaca a ukoncenie v nedohladne? tiez som prerabala byt ale hlucne prace sme robili zasadne cez tyzden na ukor nasej dovolenky. Inak je to "vynikajuce" ked mate cez vikend navstevu a susedia zacnu zo zbijackou sak nebudu si minat volno vsakano tak pokazia vikend susedom... paradzina. Mam takych susedov cely barak ich vola vrtacikovci, vrtali 2m skuse v 3iz byte asi prieduchy alebo co, doteraz chodi s hlavou pri kolenach... take odkazy si nasli na dverach ze na ich mieste by som sa odstahovala a je to uz vyse roka a boli ako vy, robit zacinali zasadne po pracovnej dobe a cez vikendy. Poviem ti ze keby som ich mala pocuvat cely den tiez by som im asi sial dat po hube, nastastie tak vyslo ze sme boli stale mimo, ale cez tyzden som si ich uzila
Odpovedať
@cers Skus sa popytat aj inych susedov, ci ozaj maju taku dohodu. Ak ano, nezostava Vam nic ine, (v ramci dobrych/standardnych susedskych vztahov) ako buchat v sobotu len doobeda....Ono je to najjednoduchsie povedat "kasli na neho." Ale byt sa nekupuje na rok ani dva - budete tam byvat velmi dlho a pohnevat si susedov hned na zaciatku asi nie je najlepsi napad... :-|
Odpovedať
segga, rozmýšľame veľmi podobne. určite nechceme nikomu robiť napriek. eeffka, myslela som, že z mojich predošlých správ je jasné, že "búchacia" sobota nie je každý týždeň. Ukončenie prác taktiež nie je v nedohľadne. A taktiež som myslela, že je jasné, že sa snažíme situáciu riešiť a nie vyposielať suseda kade ľahšie a robiť niekomu napriek. A musím sa brániť aj čo sa týka dovoleniek, pretože záleží hlavne na našom majastrovi, ktorému dovolenku proste nedali a ďalšia vec, že robí poväčšine nočné, takže náš hlavný pracovný čas sa sústredí v dobe keď väčšina ľudí pracuje. Ale toto som tu riešiť nechcela. Chcela som radu ohľadom soboty, ale tvoj názor, že by si nám dala po papuli je tiež zaujímavý. Ďakujem.
Odpovedať
@cers vsak pokial dobre viem nam vzdy mama hovorila ze sobota je den prace, vtedy sa muselo upratovat a robit vsetko okolo domu tak preto by si nemohla prerabat?
Odpovedať
Profilova fotka
Clovek nechce robit zle a nechce robit naprieky ale niekedy sa tomu ozaj neda vyhnut :/ velmi vela ludi je cez tyzden vytazenych a nemaju moznost prerabat cez tyzden, tak nemaju inu moznost iba robit cez vikend. To da logiku :) len hold niektori ludia, susedia maju problem to dako pochopit
Odpovedať
Profilova fotka
@jaromir_maly presne a myslim ze coraz dalej je viacej takych susedov ktori to nevedia pochopit. Moja sestra s tym mala tiez velky problem v byte. Majstri chodili cez tyzden ale az poobede a cez vikendy a strasne im vadilo ze buchaju aj o tretej poobede. Ludia by si mali uvedomit ze aj oni uz raz v zivote prerabali a ze iny ich buchanie a prerabanie akceptovali. Pride mi ze ludia su coraz viacej sebecky a myslia iba na seba
Odpovedať
@segga udrzat si dobre susedske vztahy je velmi potrebne presne ako pises, ale urcite by mali mat aj susedia aspon stipku pochopenia, ze tak inokedy asi nemaju kedy prerabat. Co maju radsej buchat v nedelu? :/
Odpovedať
Profilova fotka
@tusiak nemas len ty taky pocit ale aj ja ho mam. Ale tak co uz, s tym nic nenarobime :/
Odpovedať
Profilova fotka
@cers Susedia su vselijaki. Najdu sa aj taki ktorym pomaly vadi, ze ini dychaju. Clovek ked nechce mutit vodu tak sa musi prisposobit pravidlam ktore si v dome ludia urcili. Neda sa tam moc svietit..soboty su najlepsim dnom na robotu, na prerabku, ale kedze nebudeme moct cez ne robit tak si aspon odpociniete ;)
Odpovedať
@cers U nas sa za posledne 2 roky robili viacere prerabky a to mame malo bytov vo vchode....Ale co boli vacsie prerabky, tak nikto z nich neprerabal v sobotu, alebo aspon teda nerobili hlucne prace. Raz sa stalo, ze si zmysleli kratkodobu prerabku v sobotu, ja som bola teda po chirurgickom zakroku, tyzden som uz preplakala, doma zavreta, vystresovana, ubolena a oni celu sobotu a tusim aj nedelu mlatili, buchali. Keby dali aspon papier, ze budu vtedy a vtedy prerabat, tak sa pobalim a dam sa odviest k rodicom, nech nie som v tom hluku doma......Uplne by mi to stacilo k spokojnosti a nepovedala by som na nich ani jedno skarede slovo. Na tvojom mieste by som sa popytala viacerych susedov. Uvidis co ti povedia, ono to je mozno len taky zvyk ani nie nejaka dohoda....a ak by som potrebovala robit v sobotu, tak by som dala oznam s konkretnym datumom a pribliznym casom, nech sa vedia pripadne ludia zariadit a travit ten den mimo domu.
Odpovedať
@cers je pekné že nechcete si robiť konflikty medzi susedmi, ale kedy teda máte prerábať keď nie cez víkend a v sobotu? Jasné že treba susedov oboznámiť že budete prerábať a akú dlhú dobu a nejako sa s nnimi rozumne dohodnúť aby potom nerobili problémy
Odpovedať
Jaaj ludia hadajte co robia susedia vrtacikovci? Spravne vrtaju... zacali 19.28... naozaj si myslite ze je to normalne?
Odpovedať
@eeffka takže máš radosti hovoríš? ešteže nemáme susedov tak blízko a na dosah asi by som sa zbláznil ]-(
Odpovedať
@ilor tak az ich stretnem asi sa ich uz opytam co bolo nutne vrtat 40min vecer o pol 8, kkso niekto ma miesto mozgu pukance...
Odpovedať
@eeffka a ako dlho vrtali?
Odpovedať
@sysell ako pisem 40min, len aby bolo vsetkym jasne, doma boli uz od 5, mame spolocnu chodbu a je to mlady bezdetny par ( cca 30r) ...ale sak nevadiii , az budu mat male deti tak ma moje pubertacky pomstia :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?