Kravy vedľa domu. Čo môžem urobiť?

Zdravím, pred cca rokom chcel sused využívat náš pozemok ako pasienok,povedali sme NIE a že nechceme nič v okolí,ale asi 30 metrov od nás dal 4 kravy (ob pozemok) ,teraz sa dohodol zo susedom vedla nás a pod plot asi 1.5 metra stava elektrický plot. Dom asi 3 metre od plotu a bojim sa,že mi to tu bude bučat,čo ešte zvládnem,ale ten smrad a muchy v lete.... V okolí máme dom len my,ten chovatel býva inde.... za 60 rokov okolo nás nikdo nič nechoval,len pestovali. Určite to nemá oficialný chov,dá sa niečo robit,lebo verím tomu,že chce dalšie kravy...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@budix Regionálna veterinárna a potravinová správa. Tam Ti určite pomôlžu. Napíš oficiálnu žiadosť o preverenie chovu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 v tomto štáte nemá šancu
Odpovedať
@budix Ak chcete mať svätý pokoj od všetkých a všetkého, tak musíte skúpiť okolité pozemky. Ak ide o pasienky, tak sa predpokladá pasenie dobytka a keby aj nie, zakázať len tak dobytok nie je možné. Jediná cesta je preverenie chovu, ale to by musel porušovať predpisy, hygienu a pod. resp. nadmieru obťažovať okolie. Nestačí len "obyčajný" zásah.
Odpovedať
Profilova fotka
@budix Kravy vedla domu.. to je nic.. pozri sa co mame v parlamente :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 A vieš, že má? Už som mu poslal list, ktorý som ja písal na regionálnu a veterinárnu správu. Na základe môjho podnetu prišli spraviť kontrolu k nášmu farárovi. Do mesiaca mi yrušili chov, dostal pokutu a na koniec ho preložili aj na inú faru. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 bodaj by si mal pravdu
Odpovedať
Profilova fotka
Mozes podat podnet na regionalnu veterinarnu a potravinovu spravu ako ti napisal jamk1 ale asi sa musis pripravit na to, ze to nebude take lahke, lebo v tomto state je to uz fakt niekedy ako v kocurkove. Pokial sa dohodol s tym susedom tak z tej strany je kryty, to znamena, ze uz vas moze zachranit iba to, ze ten chov nema oficialny
Odpovedať
Profilova fotka
No ale pokiaľ má tie kravy iba štyri tak to nemusí mať nejako nahlásené ako chov nie? Keď nepredáva ich mlieko alebo mäso, to si môže chovať čo chce. Teda ja sa v tom veľmi nevyznám ale tak sa mi zdá. Kľudne ma opravte ak sa mýlim :) Ale budem držať palce lebo chápem, že to môže byť nepríjemné.
Odpovedať
Profilova fotka
to nevadí, že ma tie kravy iba štyri, aj tak by ich mal mať nahlásené, takéto zvieratá si človek nemôže chovať len tak, teda aspoň tak si myslím. môžete skúsiť podať ten podnet na veterinárnu správu ale ak s tým oni nič nebudú môcť urobiť tak ste asi vyčerpali možnosti keďže s majiteľom toho pozemku sa už dohodol.
Odpovedať
ked je ta pôda ako luka či pasienok tak nespraviš nič, len sa treba rozumne dohodnut s chovatelom čo najviac slušnou formou. lebo sa kludne može stat že ked budeš do neho rypat či ma či nema legalny chov 4-kravy, keby aj nemal tak je to jednoduche si to vybavit, aby ti tam nerobil potom naschval. ved už samoosebe pôda že pasienok je predsa pasienok. inač vdakabohu že takyto ludia čo niečo chovaju ešte vobec existuju a bodaj by ich bolo čo najviac!
Odpovedať
Profilova fotka
nezávideniahodná situácia...u nás asi 100m ďalej v starej zástavbe chová tiež istý pán prasatá. Chvalabohu k nám to vietor nepriveje, ale najbližší susedia, ktorí postavili teraz nové domy, majú neskutočný smrad na pozemkoch. Perlička je v tom, že pán tam vôbec nebýva, dokonca dochádza len večer zo susednej dediny nakŕmiť. Čo si poradia, asi nič... ;-(
Odpovedať
4 kravy rychlo zožeru travu a idu dalej, je rozdiel chliev a luka kde sa pasu
Odpovedať
Článok sa načítava...
U mojej mamy tiez pasu, na pozemkoch okolo nasho- aj ked su dost rozlahle, takze kravy su ozaj kusok od plota len obcas, ale ani hluk ani smrad sme nezaznamenali. Ja tam sice uz nebyvam, ale mama sa ozaj nestazuje. Kravy su tam atrakcia pre vnucata x-) Mozno to nebude az take zle, ja by som skusila pockat a az potom zrotila situaciu, lebo ako spravny Slovak sa nase..e a kupi si ich 20 a to uz by bolo asi veselsie...
Odpovedať
No uvidím,chovatelovi sme dorazne povedli,že ako si to predstavuje dávat kravy pod naše okná,nepovedal nič a pokračoval ďalej.. 5 metro od okna mi to tu smrdí.. Ja si srať na hlavu nenechám,perlička je,že jeho rodina má na našom pozemku na čierno studňu,tak je čím argumentovat. Je to obytný zóna na kopci,nič velké. Kravy za to nemožu,ale pokial ma nasere tak karfiol s prichutou cez plot doletí,čo už bude posledná možnost...
Odpovedať
Profilova fotka
fúú no ak sa nedá cez žiadny dohovor, tak neviem, len sa ísť sťažovať na obecný úrad. podľa mňa ti nič iného neostáva. ale neviem si predstaviť, že by som to mal ja pod oknami.
Odpovedať
som zvedavy ako to dopadne, ak je ten chovatel tvrdšej natury....s tym karfiolom by som to teda neskušal...to si lahko domysli že ako kravka skapala zrazu a hlavne ked si ho predtym dorazne dohovaral...
Odpovedať
@budix To dnes ešte existuje človek čo si myslí, že ak kravám dá otrávený kafriol alebo hocičo iné, a kravy zdochnú, že mu na to neprídu???? Vieš aká je cena kravy? Len ich otráv, a ak budeš len platiť bude to ten lepší prípad. Inak byť tým susedom a toto prečítam, ver tomu že do troch dní sedíš na najbližšej policajnej stanici a máš čo vysvetľovať. Ďalej, maso nerastie v supermarkete v sklade, musí sa vychovať. To že to niekto robí je dobre. A že je to pod tvojimi oknami a čo? Choď sa pozrieť do Rakúska, do Nemecka. Domy, farmy, a pomedzi to kravy si predstav. A žijú. A rozhodne lepšie ako my. Ďalej, ak je to jeho pozemok, može si v ramci zakona na ňom robiť čo chce. Ak je to pasienok a má 4 kravy, tak dobré ráno, kravy sa chovajú na pasienkoch, lúkach. Ak ich chce chovať kde ich má dať? Do obývačky? Nie, dá ich na pasienok ktorý je jeho. Či nemá chovať? Zakážeš mu to? Zasahuješ do jeho práv, aha, ale to ty možeš, on do tvojich nie. A ver tomu, čím viac budeš chodiť po úradoch, sťažovať sa, tým to bude horšie. Chceš sa vyhrážať studňou? Ok, natrepal by som ti hnojisko rovno pod okno. Možno na mesiac, možno na dva, hoc aj na týždeň, ale bolo by tam pokiaľ by mi úradník neprikázal odpratať ho. Ale za ten čas nevyvetráš. Na zlomyseľnosť sa dá vždy nájsť ešte vačšia, tomu ver ;-) A teraz do mňa, cítim že bude horúco ;-)
Odpovedať
@budix ked to dobre chapem, ak nie, oprav ma. tak vas dom stoji mimo ostatnej zastavby, podla toho, ze vas pozemok, o ktory mal sused zaujem bol (je) pasienok. Predpokladam, ze ste vas pozemok mimo zastavane uzemie obce dali vynat z fondu ornej pody (pasienkov....) a zmenili ste ho s pozehnanim vsetkych zainteresovanych uradov na pozemok stavebny. Ze sused odpozemok pouziva svoj pozemok, ktory je polnohospodarskou podou na pasenie hoviadok je plne s literou zakona a ucelom vyuzitia pozemku. Ze vas najblizsi sused mu umoznil pouzivat svoj pozemok, ktory zrejme tiez bude orna poda, ktora sa zmeni na pasienok na pastvu hoviadok, je tiez v uplnom poriadku a s najvacsou pravdepodobnostou v sulade so zakonom. Nie som uplne najvacsi odbornik v chove domaceho dobytka, ale hoviadka na pasi sa priebezne presuvaju za lepsou stravou, neverim, ze ti vytavaju ako trdla zrovna pod tvojimi oknami a bucia, mliaskaju, prezuvaju, kadia a smradia. Ked mas jeho studnu na vasom pozemku a este aj ju mas zapisanu ako vecne bremeno, tak sice sa mu nou vyhrazat mozes, ale to je tak zrovna vsetko. Proste si si postavil domcurik uprostred poli a pasienkov na lacnom pozemku, na dedine kde je uplne normalna polnohospodarska cinnost a predpoklada sa aj chov domacich zvierat, musis sa s vecou zmierit. Alebo hladat dohodu, co asi v tvojej uz teraz totalnej nasr***sti bude asi tazko. Sused sa zivi ako vie. Chov krav je jeho sposob ako si zadovazit zivobitie. Pokial tym neporusuje zakony, pokial objektivne nedokazes, ze sa tak deje, tak ty tahas za kratsi koniec a mozes si jedine trhnut nohou.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem ci ma vobec zmysel toto riesit. Mozes ist behat po uradoch a riesit to. Ale osobne nevidim na tom chove nic zle. Mozme byt radi, ze este su ludia, ktori takto povedala by som, ze normalne chovaju zvieratka. Ze maju nejaky ten vybeh, ze mozu mat travicku a podobne. Skoda, ze tie kravy nevedia rozpravat. Povedali by ti svoje ;-)
Odpovedať
Este mi tak napdlo v kontexte otazky Co mam robit? Dohodnut sa so susedom na pravidelnych dodavkach cerstveho mlieka od stastnej kravy.
Odpovedať
@budix Ahoj chcel by som sa len opýtať. A stalo sa už ničo podstatné či dvôležite? čo by stálo za sťažnosť. Teda okrem toho že tam ( len ) sú tie kravy?
Odpovedať
@zita19 toto by som urobil ako prvý rozhovor, @budix dobre vedel že má okolo seba pasienky, mohol si ich odkúpiť skôr, u nás odkupujú staré domy v susedstve aby sa tam nenasťahoval niekto čierny
Odpovedať
@brunete Ahoj no núfam že nenastane doba , že budememať trávu s E čkamy, farbyvom a stabylizátormi s predľženou trvanlivosťou. :-)
Odpovedať
@leo136 trava obsahuje ecka ci farbiva uz odkedy existuje... napriklad farbivo chlorofyl (E140), kyselina askorbova (E300), atd...
Odpovedať
@leo136 tebe tie hrubky oci nekolu? Mne sa pri porecitani "E čkamy, farbyvom" zjezili aj tie chlpy co som predvcerom depilovala... A @gashtaan ma pravdu, nie je E-cko ako E-cko
Odpovedať
@zita19 ja tiež neovládam na 100% všetke I,Y , je to asi dôsledok češtiny,preto tu mám aspoň kontrolu gramatiky a tá červená farba mi riadne kole oči, niekto zas píše z mobilu alebo nemá slov. klávesnicu, či ani systém a tam chýbajú int. zn.
Odpovedať
Kup si leva, kravy sa budu drzat dalej.
Odpovedať
@mathew112 si zabil, kamo :-D
Odpovedať
@zita19 ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jedine. Alebo ešte možno nejakého veľkého psa. No asi by ma .. ak by si sused vymyslel takýto koníček. Ale nechápem, ako mu to povolili. Však pre takýto chov potebuje aj tvoj súhlas. Normálne by som bol napochodoval na obecný a by videli.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?