Kam je až povinnosť doručovať poštu?

Bývame cca 400 metrov od posledného domu v dedine, na pošte riešia, či nám doručovať poštu alebo už nemusia. Kde nájdem príslušné znenie, čo hovorí zákon? Google nenašiel :) ďakujem
Odpovedať
1
2
@justina Ak ku vam vedie riadna cesta, v zime riadne udrziavana, tak nevidm dovod preco by nemali dorucovat. Aj ked pani postarka s vozikom z toho urcite nebude nadsena. Ale ak ku vam vedie len nejaka "polna" cesta, tak maju pravo odmietnut dorucovanie lebo to nie je riadna komunikacia a tym padom neexistuje ku vam riadny pristup. V tom pripade vam zasielky budu ukladane na poste a "dorucovanie" ostava na vas.
Odpovedať
Nuž je to poľná cesta, ale fakt kúsok :) v zime neudržiavaná. Hej, volala som s ňou vo všetkej slušnosti (na pošte mi dali na ňu kontakt, vedúca rieši, či majú povinnosť či nie), ochota je z ich strany, to nemôžem poprieť. poštárka mi povedala, že rajón jej končí posledným domom v dedine, že ak sa jej pri nás niečo stane, tak bude prúser, lebo tam vlastne nemala čo robiť, čo chápem. Len som chcela vedieť, ako to je s tým doručovaním oficiálne.
Odpovedať
@justina posta ma na Slovensku vytipovane lokality kam zo zasady nedorucuje, to ale nie je vas pripad, takze by sa to dalo riesit, ako alternativa by bola moznost informovat vas SMSkou, ze mate postu.
Odpovedať
@justina Neviem, ci je to na slovensku korektne riesenie, ale uz som ho niekde videl - americky styl. Skratka si umiestnite schranku tam, pokial postarka chodi.. Aj ked - ak to nieje Vas pozemok, asi to take lahke nebude, ale videl som to uz..
Odpovedať
@cache to uz by som radsej zvolil P.O. Box na poste.... http://www.posta.sk/sluzby/postove-pr...
Odpovedať
@stowasser asi to tak urobíme, podľa toho, ako so sa rozprávala s poštárkou. nechcem na nič tlačiť, mám rada dobré vzťahy. problém je len ten, že pošta je až hen v "p.delovciach" otvorená do tretej...no jeden deň v týždni majú dlhý.
Odpovedať
@cache ty to je dobrý nápad....! radšej sa dohodnem so susedom, či si k nemu nemôžem dať schránku, ako že by ma mal potom striehnuť na ceste alebo ja ísť k nim klopať, či nááhodou nemám poštu (ktorú budem mať tak raz za tri mesiace predpokladám)
Odpovedať
toto nie je normalne, to kde sme.. pokial mate dobre vztahy so susedmi tak nevidim dovod preco by nemohla chodit posta k nim. To je take asi naj riesenie. Kamoska na dedine viem ze mali tiez nejaky takyto problem, len nakoniec sa tak dalej od dediny zacalo stavat coraz viac domov tak nakoniec este aj tabulu obec posunula cize im posta normalne chodi..
Odpovedať
Profilova fotka
@laurinusa kde sme? no v bananistane, kde by sme boli ...
Odpovedať
@laurinusa , my nemáme nijaké vzťahy :)) sme tu krátko, tu asi len traja ľudia ma zaregistrovali, čo sa pravidelne stretávame. Muž sa vozí a vozí aj deti (len ja chudák chodím do roboty na šiestu aj do služieb a nešoférujem, tak sa premávam po dedine a pár ľudí poznám, čo sa len zdravíme, vieš?) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@justina toto je uz sila, vsak vas dom este normalne patri do dediny nie? preco potom posta vobec rozmysla ci dorucovat alebo nie
Odpovedať
@milosino práveže poštárka mi hovorila,že tam už nemá rajón. Ona by možno aj chodila, ale museli by jej rozšíriť rajón, v prípade pracovného úrazu, alebo čo ja viem. V zime je to horšie, poľná cesta trochu do kopca. Ľudia mi tu už dali tipy, ako na to, asi to budem riešiť takto. Napadla mi analógia - robím v nemocnici, na oknách nie sú žalúzie...tak vždy v lete sa trepem na parapet a na vyklápacie okná na špičkách dávam plachty, aby sa nám pacienti neupiekli a vždy si hovorím "keď sa vyrúbem, ani mi to neuznajú ako pracovný úraz". Takto nejako by dopadla poštárka, odhliadnuc od toho, že ju nechcem ťahať sem, ak nemusím. Asi bude najschodnejšie požiadať nejakého suseda a dať si schránku k nemu na plot, nikoho neobťažovať, ktovie, čo ešte budem od koho potrebovať :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@justina aha tak too potom chapem.. Asi fakt to teda budes mat najlepsie ked das tu schranku a budes mat pokoj. Pojdes si cestou zobrat listy a budes pokracovat domov :-)
Odpovedať
@milosino tak-tak, riešenie bolo na dosah, človek niekedy potrebuje myšlienkovo postrčiť :-D
Odpovedať
@justina A je v dedine posta, nemozu ti nechavat postu na poste? Pripadne treba finance prispiet postarke a tych 400m sa rada prejde
Odpovedať
@sysell pošta je až v tretej dedine, a otvorená do tretej, to by bol teda problém, no uvidíme, čo spravíme, možností je viac. Prispievanie poštárke by mi bolo trápne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@justina tak to sa ti ani necudujem ze by ti to bolo trapne a ani postarke by to nebolo asi najprijemnejsie keby si jej ty davala do ruky nejake euricko zato ze presla 400m :D
Odpovedať
len tak na margo mi napadlo,ludia co na sk ziju na lazoch,ci samotach,ako maju riesenu postu?ved nie kazdy byva v dedine,meste...
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 normalne aj u nas na kopaniciach chodi posta a to aj na rôzne samoty. Autom. Domy sú skolaudované, určené na riadne bývanie, tak všetko je zabezpečené. Je povinnostou pošty upraviť rajony.
Odpovedať
@maria123 P.O. Box v mieste najcastejsieho vyskytu ( napr pri praci)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb pochybujem, ze Posta ma nejake povinnosti upravovat cesty na tazko dostupne miesta :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@clean nemyslela som cesty. Ale ak ti obec vydá povolenie, skolaudujes, platíš dane, mas rovnaké práva ako o km ďalej v obci. A neskolaudujes ak nemáš prístupovú cestu. Nebavíme sa o chatách.
Odpovedať
@justina ako cache pisal, skusila by som si umiestnit schranku na koniec cesty, kde este postarka nema problem dorucovat, trebars aj so suhlasom suseda na jeho plot. A pokial by si mala nieco do vlastnych ruk, daj kontakt na seba postarke nech Ta prezvoni, ak bude samozrejme ochotna a Ty jej mozes vybehnut oproti, zasa k hranici dorucovacieho uzemia. Teta v USA byva panu bohu za chrbtom, kdesi v poli a schranku ma cca 200 metrov od domu. Chodieva v ramci prechadzky denne kontrolovat. Tam to funguje tymto sposobom tiez, kedze su tam bezne samoty ci polosamoty. ;-)
Odpovedať
@jankazb myslela som si to,urcite si starsi ludia nechodia sami pre postu,ale tu ide asi len o jeden dom,tak preto
Odpovedať
Profilova fotka
Poznám prípady z At a De, kde ľudia bývajú v tzv. záhradných sídliskách. Tie sú rozlohou dosť veľké, ohradené plotom a majú jednu vstupnú bránu. Za touto vstupnou bránou sú parkovacie miesta pre obyvateľov (k domu sa autom nedostanú, nakoľko tam vedú len chodníky) a je tam jedna veľká stena na ktorej sú umiestnené poštové schránky. Poštár vloží poštu do schránok a obyvatelia si chodia pre poštu, noviny atď. vrámci prechádzok. Videl som už konkrétne aj vo Viedni také lokality, kde je vo vilovej štvrti niekoľko domov, väčšinou postavené vo svahu. Taktiež majú pod kopcom parkoviská pre autá, postavený stojan s poštovými schránkami a dokonca aj smetné nádoby na domový odpad. Takže ani poštár, ani smetiari nechodia až k domom, ale obyvatelia chodia pre poštu a s odpadkami k smetným nádobám. Riešení je podľa mňa hodne, len treba nájsť to najvhodnejšie :-)
Odpovedať
ono mozno by bolo fajn si dat na poste urobit schranku ci pobox, ci ako sa to vola a budete si pre postu chodit.. otazne je co vsetko by sa muselo vybavit aby jej rozsirili rajon aby chodila aj k vam.
Odpovedať
Profilova fotka
@demot to by asi bolo najlepsie riesenie vybavit si taku nejaku schranku lenze za tym urcite budu dalsie financie a papierovacky a blbosti okolo toho
Odpovedať
@justina zákon o poštových službách je nový, aj poštové podmienky...možno bude niečo málo iné https://www.slov-lex.sk/pravne-predpi... Ale, takéto veci rieši Riaditeľstvo pôšt (je správne, že to rieši obec s poštou), každá dodacia pošta má na papieri miesta bez doručovacej služby. Schvaľuje to poštový úrad - Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb : http://www.teleoff.gov.sk/ Možno bude stačiť položiť im otázku a veci sa pohnú aj papierovo správnym smerom. Ale tak ľudsky by som to riešila tou schránkou pri posledných susedoch ;)
Odpovedať
@zuzka60 no presne, tá posledná veta - zdá sa mi to najlepšie riešenie. Ozaj, tie drevené stĺpy hore s káblami (elektrickými?), to sú čie? Obce, či SSE? Keby som tam schránku pripevnila?
Odpovedať
@demot práve, že sa mi nechce chodiť na poštu cca 10 km
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?