Je možný odber vody na čierno pri digitálnych meračoch?

Dobrý deň. Pri ročnom zúčtovaní nákladov spojených s užívaním bytu sme boli opäť veľmi nemilo prekvapení. 😞 NÁŠ BYT ( 60 kubíkov teplá voda/rok). SUSEDIA (napr. 4 členná rodina 4 kubíky teplej vody/rok..., 5 členná 6 kubíkov... atď) Oháňajú sa tým, že šetria - pritom varia, perú, sprchujú sa, umývajú vlasy, majú malé školopovinné deti, psy... Sme v byte 4 byty a nikto nemá samostatný bojler. Problém však nie je v tom, že by som susedom závidela ich málo spotrebovanej vody ale v tom, že okrem tej "napočítanej vody" na byt sa každý rok záhadne natočí 40-90 kubíkov, ktoré nemá nikto v byte vo svojom vodomeri napočítaných. Z toho vyplýva, že sa tá natočená voda MUSÍ ROZRÁTAŤ. A aj to rozratávanie nie spravodlivé ale tí, čo platia najviac (MY) ešte aj najviac musia doplatiiť (poviem to polopate - musíme zaplatiť za vodu, ktorú sme nevideli a ktorú zúžitkovali iné byty) !!! Keby to bol jeden kubík- neriešim... ale nám záhadne "mizne" niekoľko tisíc litrov vody/rok.... (tento rok: 90 000 litrov !!! 😢). Je možné že pri terajších digitálnych meračoch tepla si môže niekto dovoliť odoberať vodu načierno ? Myslíte, že nás susedia takto hnusne okrádajú? 😢 Môžem odmietnúť za vodu (tu záhadne natočenú) zaplatiť ???Dostala som radu - navrhnúť susedom, nech sa to uhradí z fondu opráv a taktiež vyžadovať nainštalovanie vodomerov dialkovo ovládaných... No kedže vsetci susedia okrem nás sú so stavom vody spokojní, pravdepodobne nebudú súhlasiť aby sa to rozratávalo zo spoločného 😞 Môžem odmietnuť uhradiť platbu za tie zvyšné kubíky? (Na náš byt do vychádza okolo 50000 litrov TEPLEJ VODY, ktorú som nikdy nevidela)... Vďaka za vaše rady
Odpovedať
No pozor,je to platba za teplo,či za vodu?lebo píšete o digitálnych metroch tepla.ak máte bytové odovzdavajuce stanice ,tak to teplo môže byť nárast a môže chýbať.Ale nemozete predsa platiť za niečo čo ste nezobrali.
Odpovedať
Zle som napísala... ide o vodomery. Proste na spoločnom v suteréne sa ukáže napr. 160 kubíkov... no pri prerozdelení medzi 4 byty kde žije minimálne 3-členná rodina napr. 60 (my)/ 18 / 5 / 12 ... to je spolu 85 kubíkov. No 160-85 = 75 kubíkov. Takže vyskočí, že okrem vody ktorú má každý na svojom vodomeri sa záhadne spotrebovalo ešte 75 kubíkov teplej vody - nikomu sa to na jeho vodomeri záhadne neukáže a kedže my platíme najviac, tak aj z tej čiastky 75 kubíkov musím zaplatiť najviac. Tento rok 50 000 litrov teplej vody, ktorú som ani nevidela) 😞 e to takto odsúhlasené v bytovej zmluve, že tá zvyšná - záhadne natočená voda sa neprerozdelí rovným dielom medzi 4 byty ale bude rozdeľovať podľa nejakého KOEFICIENTU. Takže, ten kto kradne a platí málo, bude platiť menej....
Odpovedať
@gloglo77 kolko stoji kubik? len pre predstavu.. ale ak sa vam strati 50 percent spotrebovanej vody, nie je mozne poziadat o nejaku kontrolu vodomerov?
Odpovedať
Treba podať reklamáciu (k vyúčtovaniu) vášmu správcovi, keďže máte tak vysoký koeficient rozdielu medzi meračmi v bytoch a fakturačným meračom vodární. Nech sa preskúma, či sa jedná o chybu v meračoch, čierny odber alebo únik vody... tak isto treba žiadať spätne 3roky (premlčacia doba) o vrátenie Vami vynaložených nákladov keď zistíte, kde je problém a vy zaň nemôžete. Ak sa jedná napr. o únik vody nemôžete platiť za všetku utečenú vodu len vy a susedia nič... PS cena kubíka je cca niečo cez 2eurá takže to netreba nechať tak!
Odpovedať
Mozno s tym nesuvisiace (byvam v dome), ale bola u mna situacia, ze sme minuly za pol roka aj 170 kubikov studenej vody, ale zumpa bola vynesena iba 6x po 10 kubikov. Zacal som teda hladat unik, ale ten nikde nebol (vsetko suche). Vodar mi odporucil namontovat spätnu klapku za vodomer a cuduj sa svete, teraz mam len 70m3. Neskor som nasiel tuto diskusiu https://forum.tzb-info.cz/132012-skry..., kde ten problem je popisany. Moje odporucanie dajte si za spolocne hodiny spatnu klapku a samozrejme aj to vyssie co bolo odporucane, poziadat o preskumanie, ci nahodou susedovci nemaju cierny odber.
Odpovedať
aby 4-clenna rodina spotrebovala 4 kubiky TUV za rok, je nezmysel, ak tam byvaju celorocne. To ani spravcovi bytovky to nebije do oci ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?