Farma u susedov

Profilova fotka
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ako konať. Bývame na dedine, čiže s chovom zvierat pre vlastnú potrebu som rátala. Ale susedia, presnejšie vnuk susedky (býva v doma len suseda sama) si zriadil farmu - farmu na papieri a zaoberá sa chovom a predajom zvierat - dobytka. Neviem čo tam presne majú ale je tam toho dosť. Ovce, prasce, sliepky, kačice, a ešte neviem čo. To že celý boží deň ide od nich hluk, to by mi ešte až tak nevadilo ale ten neskutočný smrad a v lete roj múch, to je niečo hrozné. dnes som k nim išla, popýtať sa ako to bude v lete. Oni ma úplne drzo odbili, že oni tam tú farmu budú mat, či sa mi to páči alebo nie. Jej vnuk býva taktiež v dome, majú malé dieťa, tak je pohodlnejšie to pichnúť tam, kde nebývajú. A moje malé deti majú celé leto dýchať zápach a žiť s muchami. Ako môžem postupovať? Ich dvor nie je až taký veľký, chlievy majú na druhej strane plotu (nie pri našom) ale dvor nemajú široký, takže je to len pár metrov. ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
1
2
navstivit obecny urad, potom hygienu
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser ďakujem
Odpovedať
Regionalny hygienik, podat pisomnu ziadost o presetrenie, ci su dodrzane vsetky nalezitosti
Odpovedať
Tak to nezavidim...pol roka sme to po nastahovani do domu znasali, a to v meste. Nevies si predstavit, kolko nervov nas to stalo... na region. urade s tym zrejme nepochodis, je to v kompetencii obce, ale hlavne dohodou so susedmi. Som za chov zvierat - pre uzitok, ale farma - chov oviec /20/ za domom / a to za sidliskom / to bolo riadne obtazovanie... Ale to pochopi len ten, kto v blizkosti toho zije. My sme to mali /chlievy/ tesne za plotom. :-( Viac, ak mas zaujem, v sukr. sprave.
Odpovedať
@a2303 Začni si chovať včely, či sa to susedom páči alebo nie. :-P
Odpovedať
V zálohe maj hniezdo sršňov ktoré môže spadnúť za plot a podobne, keby sa stupňoval konflikt.
Odpovedať
Profilova fotka
ak na to maju papier aj je sukromny rolnik alebo niečo podobne nespravíš nič......on je ako rolník kontrolovaný, hygienou aj všetkými úradmi pod ktore patríte, suhlas mu určite dali aj na obecnom urade ak je teda oficialne zaregistrovaný,,,,,,, my sme tiež roľníci, pozemok mame síce veľký a cez leto smrad riešime ale uuplne sa tomu nedá zabraniť,,,,,,, každe zviera zapacha :-( a hluk? povedz mu nech ich nakŕmi potom hukať nebudu :-)
Odpovedať
Suhlas mohol mat, kym nepredal cast pozemkov na vystavbu...kym tam neboli domy, tak mohol robit a chovat, co chce... Konkr. nam pri predaji pozemku zatajil , kolko toho chova a planoval s chovom skoncit. No jasne, mozno myslel, ze budeme stavat vecnost... :D Opakujem, nie som proti chovu, pokial sa o zvierata gazdovia staraju a neobtazuju... A nakoniec, nech to beru pod svoje okna a nie susedom strpcuju zivot. My sme to uz vyriesili /nebolo to lahke/, ale inych mi je velmi luto.
Odpovedať
Profilova fotka
nechcem brat iluzie, ale s hygienikom nezmozes nic. ak myslis zakazanie prevadzky, tak asi nic.... Nasich susedia si tiez zriadili chovanie zvierat.. mali tam kravy, byky, kone.... prasa... sliepky.... normalne medzi rodinnymi domami postavili v zadnej casti pozemku akoby este jeden dom so strechou.. hore je seno a dole mastale.... Nasi boli proti tomu, muselo to prejst schvalovanim, ale jedine, coho sa domohli bolo, ze to spravili vzadu zahrady ( povodne chceli hned za domom).. Takze aj u vas malo byt nejake schvalovanie toho z vasej strany.. nebolo?? Nasi maju navyse studnu blizko ich plota, pozemok je kopcovity, oni su horní susedia, takze vsetko ide dole podzemne vody a tak... DAli si robit rozbor vody, kopec dusicnanov, adoslova mocovina... Kedze vodu chceli vyuzivať na pitie ako predtym, tak sused musel zabezpecit odvodnenie mocovky , hnojiska a take veci..Takze vydlazdil dvor a porobil upravy.. Ale to je vsetko. Viac podla mna ani vy nedosiahnete, ani s hygienou... teraz uz su vo vode " len" dusicnany a dusitany , mierne zvysene, takze je to uz OK .... Ale smradek , ak sa staraju o to ako maju, tak velmi nie je.. obcas mozno , ked je clovekk v casti zahrady blizsie k tej mastali, ale inak uz nie..... nastastie... a hluk? kravy bucia, ked su hladne.... Inak, momentalne ani neviem,ci kravy maju, ci nie len kona a nejake to prasa, ale to tam ma vela ludi.. hold dedina, takze normalna vec...... Najviac smrdia inak prasce ..... kravy a kone nemej.. no a potom je uplne najhorsie - ovce.... to nastastie oni nemaju, ale zato na druzstve, co je o 2 ulice dalej zacali chovať.... NAsstastie to moc necitit uz pri nasich, ale o ulicu blizsie je to niekedy des ..... zalezi ako fuka a aky je tlak vzduchu a tak....
Odpovedať
Existuje smrad a ešte väčší smrad. Môžete si kúpiť capa.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem veľmi pekne za príspevky. Sama som zvedavá ako pochodíme ale budeme to riešiť cez právničku (či majú všetky papiere ako majú mať) a cez hygienu. My si tú námahu s manželom dáme.. oni majú strašne malý pozemok, ovce len v ohrade maštal je taká zbúchaná ani neviem z čoho... :( a smrad je kvalitný už teraz a kde je ešte leto... :( mňa najviac zarazil ich prístup, ja som sa išla slušne spýtať, či by sa s tým nedalo aspoň v lete niečo spraviť... a tá arogancia a tuposť, no des... takže si námahu dám a dovediem to do akéhosi konca, uvidíme. Cez obec to riešiť ani nebudem, tá mi v tom určite nepomôže. Najlepšie je, že oni tu nebývajú.. spravia si tu pekne smrad, chov a odídu si domov s dieťaťom do svojho domu o pár ulíc ďalej..
Odpovedať
@betuska22 nesuhlasim, ze kazde zviera zapacha, tiez som o tom bola presvedcena kym som nedosla do kravina v rakusku v ramci exkurzie a vonala tam slama a jemne bolo citit pach, nie zapach zvierata chlievy su vizitkou farmara
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@eeffka existujú prípravky pre pohlcovanie pachu u hospodárskych zvieratách, ale je to strašne drahé, preto sa u nás nepoužívajú. Zatiaľ, čo rakušáka dotujú sprava-zľava, na našich hospodárov zďaleka kašlú. Preto je na našom vidieku smrad a v Rakúsku nie! @a2303 nie sme náhodou krajania?
Odpovedať
Profilova fotka
@a2303 Bude to určite na dlhé lakte, ale skúsiť to môžete. Apelujte na obecnom, miestnom úrade, ak máte studňu, určite je to vhodné - preveriť stav vody. Pokiaľ by ste boli viacerí, komu farma a množstvo zápachu prekáža, bolo by to vhodnejšie. Čo však môžete urobiť pre seba, je izolovať sa aspoň z časti zelenou hmotou rastlín, ktorá v určitej miere zabráni tomu, aby ste na farmu videla, čiastočne ju cítila. Použitím aromatických a kvitnúcich krov si zlepšíte náladu a tiež utlmíte (nie zamedzíte) zápach. Na muchy rozvešajte po stromoch a v blízkosti plota lepiace pásy a špeciálne lapače múch. Bohužiaľ môže sa stať, že sa chytia aj užitočné včely.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem pekne za všetky odpovede. Bola som za právničkou, najprv dáme možnosť obecnému úradu. A ak nič neporiešia, tak začne právnička a hygiena. Oni si farmu zriadili pred rokom, čiže obytné priestory tu už boli. Bola som podať sťažnosť na obecnom úrade, starosta nikomu na farmu povolenie nevydával a to už vôbec nie v obytných priestoroch. Vraj má obec vyhradené priestory za obcou, na chov. Tak uvidíme, čo poriešia. Ak nič, tak idem ďalej. Teraz sú už teplá a smrad je kvalitny ale čo je najhoršie sú tie muchy :-( :-( :-( z tých som úplne zúfala....
Odpovedať
Profilova fotka
@a2303 Treba poslať podnet na http://www.svssr.sk/ a oni sa tým budú veľmi rýchlo zaoberať. A poviem, že sú nekompromisní.
Odpovedať
jamk1 - nemáš celkom pravdu, tiez som zvazovala podat tam podnet , ale citujem zo stránky: Vážení podávatelia podnetu na zdravie a ochranu zvierat, Kompetencie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a regionálnych veterinárnych a potravinových správ, pri výkone úradných veterinárnych kontrol, vyplývajú zo zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov a ďalšej príslušnej legislatívy EÚ a SR. ŠVPS SR a RVPS riešia len podnety, v rámci svojich kompetencií, na zdravie a ochranu zvierat. Ostatné podnety na riešenie susedských sporov pri umiestnení zvierat, obťažovaní susedov hlukom, prachom, zápachom, pevnými a tekutými odpadmi a pod., musia byť riešené príslušným obecným/mestským úradom alebo v zmysle § 127 Občianskeho zákonníka. :-(
Odpovedať
@a2303 Tiez by som zavolala asi hygienu. U nas dva domy dalej sused chova uzitkove zvieratka, vacsinou hydinu, ja som si zvykla na tie zvuky, ale ziaden smrad od nich nejde. Takze chcem povedat, ze pokial ide od nich smrad, zrejme nedodrzuju hygienu zvierat, ako by mali.
Odpovedať
@a2303 náš sused (okrem iného) chová hovädzí dobytok. Začalo to dvoma býkmi, teraz ich má 5 ks. Obávam sa, že vzhľadom na veľkosť pozemku ich počet bude pribúdať. Nevadí mi ani mučanie a prežila by som aj ten zápach. Čo mi však neskutočne prekáža sú roje múch. Jeden deň umyjem okná na susediacej strane a o týždeň vyzerajú ako by som ich rok neumyla. Na dome zatiaľ nemáme natiahnutú fasádnu omietku a už teraz mám vážne obavy ako by za týchto podmienok po krátkom čase vyzerala. Maštal má "postavenú" 15 metrov od nášho domu (medzi našim a jeho pozemkom je našťastie ešte jedna záhrada). Nakoľko obec nemá VZN na chov domácich zvierat, pýtala som sa právničky ako možno tento problém riešiť. Žiaľ, bolo mi povedané, že s tým neurobím nič. Okrem toho, chov má registrovaný. Nechápem ako môže niekto povoliť zriadenie farmy v obytnej zóne uprostred dediny! Chcela by som vyskúšať nejaký postrek na fasádu, neviem, či to však bude mať nejaký efekt. Skúšali ste niečo podobné?
Odpovedať
@a2303 zacni chovat lastovicky a mas po muchach.. :D si na dedine tak si zvykaj..v meste je iny smrad ja by som tam nebyval ani keby mi platili..ludee tam padaju jak muchy na rakovinu..
Odpovedať
@originalx Ľudia sú chorí aj na dedinách.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja nemám problém s dedinou a presne ako píše @sissi2183 mám problém s muchami.. zápach, bečanie človek znesie ale tie muchy.... no des! zatial mám so susedmi takú dohodu, že zaplatíme deratizéra a spraví u nich postrek proti muchám.. tak sa uvidí. :(
Odpovedať
@a2303 Postrek pár metrov za plotom nie je ktovie čo. Stačilo by vyčistiť Augiášov chliev.
Odpovedať
podľa mňa postrek nepomôže keďže tie zvieratá tam budú stále ale treba ísť na obecný úrad ale nie ústne ale písomne podať podnet na prešetrenie a ak nebudú konať daj podnet aj na životné prostredie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@daniella45 dobry prosim vas mozte mi dat info ako to riešiť mame ten istý problem sused vedľa nas ma 27 svin a 10 kráv nedá sa u nas okno otvoriť ani vyjsť na dvor. Tiež ma registrovanu farmu. Kde sa obrátiť? Dala som to na obecný , obecný právnik vraví ze je to na sud . Vadí to aj ostatným susedom mam od nich podpisy.
Odpovedať
@sissi2183 mam ten istý problem kúpili sme dom a zistili sme ze sused ma 27 svin a 10 kráv nedá sa u nas dychnut. Obrovské hnojisko milión múch sme zúfalí :(
Odpovedať
Profilova fotka
@janickagr keď obecný právnik povedal, že je to na súd, tak prečo to neriešite tým smerom?
Odpovedať
@vlado90 pretoze súdnictvo je zdĺhavé a drahé. Chcela som vediet ako to čím skor poriešiť, kto ma kompetencie nariadiť zníženie stavu úžitkových zvierat v obytnéj zóne :(
Odpovedať
@vlado90 som študentka právnickej fakulty určite ak nebude organ ktorý ma na to kompetencie a dosah , obratim sa na sud . Cely zivot som žila v meste , tak som myslela ze obec take nieco rieši preto som podala sťažnosť a žiadosť o vydanie VZN o chove úžitkových zvierat lebo ho obec nemala. Pripravujú VZN tak musim za ním počkať , ked to dam na sud chcem ho mať v rukách. Všetci nam dali za pravdu aj starosta obce.
Odpovedať
@janickagr ono to nebude tak lahke akoby si chcela. Bude to tak ci tak zdlhavy a vycerpavajuci proces. Neda sa so susedom porozpravat? dohodnut?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?