Zabudovať klieštiny do otvoreného stropu nad obývačkou a jedálňou menšieho rozmeru?

Srdečne zdravím, chcela by som skúsených stavebníkov poprosiť o radu: ideme stavať bungalov, kde nad obývačkou a jedálňou (28 m štvorcových), ktoré sú spojené bude otvorený strop. Odhadovaná výška stropu v najvyššom bode by mala byť cca 3, 6 m. Dilema spočíva v tom, že projektant tvrdil, že sú potrebné klieštiny na podporu strechy (pokrytá bude "betónovou škridlou", ospravedlňujem sa, neviem presný názov), vraj pod náporom snehu by mohol praskať sadrokartónový strop a tomu by tie priznané hrady mali zabrániť. Avšak náš stavebník, šéf firmy, ktorá nám bude stavať hrubú stavbu tvrdí, že je to zbytočné a nákladné (nevyjadril sa konkrétne o klko to bude drahšie). Zatial nepoznám v okolí nestranného tesára a strechára, s ktorým by sa to dalo konzultovať, tak ocením všetky vaše rady a pripomienky. Ďakujem. Do svojho albumu sa pokúsim vložiť fotku toho priestoru o ktorom píšem. Dnes o 21:02 • Odpovedz • Pošli IP •
Odpovedať
Nakladne??? Zbytocne??? Prepustit ho ihned!!!!!!!!!!!!
Odpovedať
@petinsvet ak nechceš, aby sa to zrútilo, tak tam tie klištiny daj. Určite k tomu máš aj statický posudok
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je to v projekte ani nerozmyslaj. Stavbara poslat prec! Zodpovedny strechar by sa o takom ani nebavil. Navyse casom budes za ten prvok v interieri vdacna.
Odpovedať
Kliestiny jednoznačne dať, predraží to strechu možno o 70€ (keď vychádzam z dvojitých kliestin v nejakom normálnom priereze a dĺžke). A statika strechy skutočne nie je sranda.
Odpovedať
Profilova fotka
@petinsvet Ak mate hambalok, alebo hambalok kombinovany z vaznicami, tie kliestiny su tam nutne!!! Mate nato statiku v projekte statik zato zodpoveda pocas celej zivotnosti stavby, ten realizator nie. Krov a hlavne jeho reakcie do stien su zladene. Ak by ste vyhodili kliestiny nie len, ze by bol problem pri extremnom snehu, ale cakal by som aj mozne trhliny v stenach (narast vodorovnych sil do obovodoveho venca). A popraskany sadrokarton :-), nevidel som presne vas krov a konstrukciu v rezoch.. Ale viac by som sa obaval kopalsu strechy ako popraskaneho sadrokartonu. Sefa firmy sa opytajte ci ma svoje tvrdenia podlozene svojim vypoctom na zaklade platnych noriem alebo striela od pasa. Realizatori specializovany na niektore konstrukcie, napriklad krovy, neberu do uvahy aky maju zmeny dopad na ostatne casti stavby, cize pri ich tvrdeniach velmi opratne.
Odpovedať
Profilova fotka
@petinsvet - co vravi projekt? kliestiny a strecha su statika. to nie je o farbe steny.. - 1.4 je az zajtra :-D
Odpovedať
@sidewinder Neviem presne typ strechy, stavia to firma. ...asi to v tomto konkrétnom prípade znamená len doplnok - videli sme dom, realizovaný podľa veľmi podobného projektu. Pri komunikácii o projekte s projektantom sme viac menej dostali na výber - chceme/nechceme(fotky v albume) Je bez klieštin. Možno bola chyba v komunikácii, neviem, ale asi ešte oslovím nejakého statika a poradím sa osobne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?