Výstuž do železobetónového stropu

Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť? Naš projektant nám navrhol v projekte železobetónových strop hrúbky 15 cm ale namiesto vystuženia roxorov mam tam uviedol karí siete 150x 150x8 spodnú vrstvu a do hornej tiež tieto kari siete, ale to už len približne o polovicu menej. Prekladať sa ma na 2 oka. Je to zo statického hľadiska správne a dostatočne? Od stropu pôjde už krov strechy na bungalov, čiže nebude obývaná, budeme tam mat len nejaký skladik na veci, co často nepoužívame. Chceli sme aby nám navrhol variantu z roxormi, ale ze vraj je to zbytočné a nechcel to bohužiaľ ďalej riešiť. V niektorých veciach je veľmi ťažká komunikácia s nim. Vedeli by ste mi poradiť alternatívne riešenie koľko a aké roxory namiesto karí siete, aby to bolo podobne silné, alebo ešte viac. Možno by niekto v budúcnosti chcel hore nadstaviť, tak aby to bolo aj dostatočne silné, keby to bolo obývané. Co si o tom myslite?
Odpovedať
@natalka191 Treba rozmery tej dosky. Hrubka je len hrubka. Oslovil by som ineho statika, ak vam sucasny nevyhovuje. Nechat si poradit vystuz stropnej dosky na internete je silna kava. Stavebny dozor sa vam pod taku zmenu nepodpise.
Odpovedať
@natalka191 ako uviedol @kejsix dôležité sú pôdorysné rozmery tej stropnej dosky, kde sú nosné múry, stĺpy a čo tá doska prenáša. Ak sú nosné prvky dostatočne blízko, tak je ten návrh v poriadku. Ešte je otázka ako máte riešené nosníky / preklady. Ak chce zmeniť sieťovinu za tyčovú výstuž, tak môžete použiť výstuž priemeru 8mm po 150mm v jednom smere a tak isto v druhom smere. Plocha prierezu výstuže sieťoviny musí byť rovnaká ako je plochy prierezu tyčovej výstuže. Ak použijete väčší priemer, môžete ho dať na väčšiu vzdialenosť, ale priemer a hustota výstuže zase vplýva na priehyb dosky. Ak chcete, alebo uvažujete, že by sa v budúcnosti doska využívala ako obytná a chcete teraz pridať výstuž, je to správny postup. Treba sa spýtať s akým zaťažením statik uvažoval vo výpočte. Prípadne nech výpočet upraví s vyšším zaťažením a prípadne aj výstuž ak to bude potrebné. Prípadne si ju pridajte sami. Viete od statika minimum aké musí byť a čo pridáte navyše je zo statického hľadiska len k dobru. Cena výstuže je takmer zanedbateľná položka k celkovej cene stavby.
Odpovedať
Takže rozmer je 19x12,9m. Pod stropom je navrhnutý veniec výšky 25 cm. Veniec je na obvodových múroch a ešte aj na dvoch nosných stenách pozdĺž celej dĺžky domu. Takže príklad pohľadu hore veniec tvorí obdĺžnik 18,4x3,6 potom 18,4x4,4 a ešte 18,4x3,8. Medzi nimi sú ešte nejaké nosné steny, ale bez venca. Najväčšia miestnosť otvorených rozmerov, bez prevlakov v strede domu meria 10x4,4m. Skúsim to neskôr nakresliť, lebo podklady nemám teraz v mobile. Neviem, nám s manželom sa to vidí slabé, ale projektant tvrdí že je to úplne v poriadku a vyhýba sa ďalšej konverzácii. Je tam veľa spojov na karí sieťach a predsa roxory v dĺžke 12 m sa nám vidia oveľa silnejšie.
Odpovedať
@natalka191 takže najväčší rozpon tam je 4.4m, ja mám rovnaký rozpon a spodnú vystuz mám 14tky roxory, ale napocitane boli 12tky, takže jedine vám zostáva osloviť iného statika, ale osobne si myslím, že to je v poriadku, predsa spoj na kari rohoži sa nemôže rovnať v spoji pri raglovani
Odpovedať
ak sa vam to nezda mozete kontaktovat ineho statika, ktory vam to prepocita, pripadne navrhne ine riesenie. Bude Vas to stat cas a peniaze. Vacsina statikov byva dost vytazena a na prepocet jedneho stropu mozno nebudu mat cas. Samozrejme si to daju aj zaplatit. Kontakt by Vam mohol dat stavebny dozor, ten by sa mal poznat s viacerimi ludmi v obore. Apropo, stavebny dozor by mal statikovi oponovat ak sa mu nezda vystuz alebo vypocty. Tie by ste mali mat v statickom posudku. Pri mojej stavbe sa mi nezdal jeden 5m prievlak, snazil som sa zohnat ineho statika a stratil som 2 mesiace zhananim. Bol som u 2 inych v kancelarii a len mi potvrdili ze vypocty vypadaju okej, ale nemali cas prepocitavat nieco nove. Tak som zostal pri starom projekte a zatial 5m prievlak drzi polku strechy a este nepuka 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@natalka191 Ja si o tom myslím to že ak je na tom projekte pečiatka statika tak je to ako to má byť a nikto tu na modrej streche ti nedá odpoveď ktorá by bola na niečo. Toto nieje rada o to či posunúť dvere alebo drez v kuchyni na ktorú môže odpovedať hocikto, na solídnu odpoveď na túto otázku je potrebné poznať projekt a mať aj určitú odbornosť, predpokladám že ani vy z manželom nie ste statici čiže neber to zle ale to že sa vám to zdá slabo vystužené je irelevantné.
Odpovedať
@tomcok Mali ste aj hornú výstuž? Manželov brat teraz stavia a co sme videli projekt, tak oni tam majú všetke roxory 12mm a sú dosť husto pri sebe. Je to poschodový dom, podkrovie bude obytné, ale vidí sa nám to dosť veľký rozdiel oproti okam 150x150x 8. Nie je náhodou pevnejší roxor vcelosti 12m, ako stále prekladané a spojovane karí siete? Co je zo statického hľadiska pevnejšie prekladané karí siete 2x3m alebo poviazané roxory dĺžky 12m?
Odpovedať
@natalka191 neviem vám povedať čo je pevnejšie, nie som statik, ja mám dvojpodlažný dom a mal som aj hornú vystuz 150x150x60 ale nie všade, tu som mal len na nosných priečkach
Odpovedať
Inak aj mi mame v dome 2 väčšie prevlaky dĺžky 5m a ďalší 7m. Ale ešte nemáme výpisy železa. Zabudla som uviesť, že máme aj jednu miestnosť 7x7, ale v strede je prevlak. Koľko ste mali železa v tom 5m prevlaku?
Odpovedať
Odporúčal by som zmeniť statika nakoľko karisete sa používajú prevažne na spodnú dosku, využívajú sa aj na zelezobetobovej doske pod strechou na tzv. dvojité hupovanie kde sa previazuju na "kozičky" ale gro tam tvoria roxory a ich hrúbka závisí od vzdialeností nosných priečok. Ja som dával od 12 nahor kde pri prevlakoch sa pouzivali aj 20. Je to sice investícia možno je to predimenzovane ale nic tym nepokazis. Ale urcite by som oslovil pracantov ktorí viažu železo a tí v tom majú jasnejšie ako nejaký statik ktorý rieši situaciu od stola a buchne tam nejake prepočty.
Odpovedať
Tak hádam to bude ok, keď sa statik pod to podpise. Ale skúsime sa ešte popýtať pre istotu niekoho. Sme zvedaví aj ako nám prepočíta železo v prekladoch. Jeden stavebný otvor ma dĺžku 5 metrov a ďalší 3,5 m. Obe budú mať šírku 25cm a výšku uvidíme, akú určí. Vedel by mi niekto povedať koľko železa by tam malo ísť do tých prekladov čisto orientačné? Aby sme si to vedeli neskôr porovnať.
Odpovedať
@tomcok Aha a spodnú výstuž ste mali komplet z 14mm roxoru? Ci sa kombinoval aj nejaký iný? Aké veľké oka ste robili pri spodnej vrstve výstuže?
Odpovedať
Článok sa načítava...
mam 20cm ZB strop z dvoch vrstiev 150x150x8 kari sieti s rozponom 5.5m. Myslim ze sa nemas coho bat.
Odpovedať
@natalka191 ja som mal specificke streopy, pretoze som ich zalieval spolu s prekladmi nad oknami a mal som 5 rohovych okien, ale co si pamatam, tak spodna vystuz boli oka 150x150. Roxory som nekombinoval
Odpovedať
Profilova fotka
@natalka191 Ako pozri ak sa vam to nezda tak si naviazte co vam pasuje ja niesom statik ale podla mna teda myslim si ze armatura do betonu sa navrhuje podla viacerych faktorov asi plocha, rozpon, a aj hrubka betonu tam zrejme hra ulohu a na zaklade tohto sa asi aj stanovuje vystuz. Ak sa mylim par don ale podla mna nazor ze R12 roxor je pevnejsi ako siet R8 150x150 je velmi mozno povrchny nazor skor si treba mozno uvedomit vahu tej vystuze 100 prutov R12 po 12m bude asi vacsia vaha ako 20ks sieti ja len aby sa vam ta prehnana predimenzovanost nevypomstila v podobe prehnutej deky a ked uz uvazujete o buducej nadstavbe tak zosilnujete aj zaklady ?? Asi by som to prirovnal k tuningu na autach zvysovat vykon je super ale treba ho aj ubrzdit tym chcem povedat ze zvysena vaha zeleznej konstrukcie bez dalsich zasahov do stavby moze mat aj negativny dopad na stavbu ako taku. Aby sa nestalo ze predimenzovana deka bude sediet na poddimenzovanych muroch skuste oslovit spolocnost RECTOR maju velmi skusenych statikov navrhuju stropy z predpatych nosnikov ale aj zelezobetonove monolity mne velmi dobre poradili aj navrhli vystuz pod ktoru sa podpisali a osadzali ju ma uz hotove obvodove mury vratane vysunutych balkonov ktore neboli sucastou projektu. V podstate mi urobili 2 navrhy jeden z ich produktov odlahceny strop pre ktory som sa rozhodol a monolit mal som na vyber.
Odpovedať
@juraj351 Viete, uvažujeme co by bolo lepšie, keďže si to staviame pre seba a nechceli by sme nič pokaziť. Manžel nie je nadšený z toho, že tam majú ísť kari siete. Chce tam dat roxory, ale nevie presne akými to nahradiť. Neviem, možno to zbytočné riešime. Uvidíme, chceli sme len počuť názor iných ľudí. Do základov podľa projektu pôjde 80m3 betónu bez železa.
Odpovedať
Inak, nepoznáte nejakú dobrú firmu ktorá vyrába a viaže železo, aby nám hotové železné armatúry do venca, prekladov, prievlakov priviezla na stavbu? Sme z východu.
Odpovedať
My staviame podkrovny dom, keramicky strop premac a na ten idu karisiete R8, 150 oka. Ani som nerozmyslala nad niecim inym. No pri bungalove teda neviem, ak nemate obytne podkrovie.
Odpovedať
@leatea Ale neporovnavas keramicky strop so ZB dekou, ze nie? :-)
Odpovedať
@natalka191 je uplne irelevantne zistovat od ludi tu na fore co davali za zelezo kam.. Ked ti poviem ze mne sli do 5m prievlaku 20mm zeleza budes zhrozena ked tebe navrhne 12mm? Statik vie o tvojom projekte a je zodpovedny za to co ti vypocita. On nedava zelezo od oka, vsetko musi prejst normami. Napr do mojho prievlaku isli take hrube zeleza koli tomu ze je to nosna spojnica na ktorej stoji polovica strechy. Naozaj ak chcete mat istotu, radsej zvolte ineho statika ak sa Vam nezda ten terajsi, ale rozhodne sa neriadte radami tu na fore, hlavne ked ide o statiku! https://verejnyportal.sksi.sk/search Tu si vyhladaj statikov v tvojom okoli a cez google skus pohladat ko takt a kontaktovat ich.
Odpovedať
Profilova fotka
@hind ty si si aj precital po sebe co si napisal??? "Ale urcite by som oslovil pracantov ktorí viažu železo a tí v tom majú jasnejšie ako nejaký statik ktorý rieši situaciu od stola a buchne tam nejake prepočty." Myslis ze ten statik je tam len preto ze jeho pečiatka je potrebná v projekte? Kazdy zasah do stavby pri rekonstrukcii, pri stavbe domu a oporneho muru a kopec veci je potrebné riesit so statikom
Odpovedať
Ja som mal zasa tiez preklad nad oknami 20cm zalievny spolu s dekou hrubky 22cm. Spodna vystuz bola 8 a 10R horna kari siete. V prekladoch 8,10 a 12R mozes si pozriet aj fotky v albume. Rozpon 5.4m a rozmer 14 x11.2m inak kari sieti bolo tiez plno musel by som pozriet este projekt neviem aky rozmer mali
Odpovedať
Mne pracanti polozili distancne listy opacne a este sa hadali, ze tak sa to robi...
Odpovedať
@natalka191 @all výstuž do betónových konštrukcií sa navrhuje podľa rozmerov konštrukcie, podľa zaťaženia a podľa vlastnosti použitého materiálu. Navrhnutá konštrukcia musí vyhovovať na únosnosť (aby sa materiál neporušil) a na použiteľnosť (aby nevznikli veľké priehyby a pod.). Potom tam je nutné zohľadniť aj to, že v konštrukcii musí byť nejaké minimálne množstvo výstuže, vzhľadom na veľkosť prvku. Teda ak napríklad z výpočtu dostane statik, že potrebuje výstuž napr. priemeru 8mm po 500mm, tak navrhne výstuž hustejšie, preto tých 500mm výstuž od seba nespĺňa tieto ďalšie požiadavky. @hind ale toto všetko iste ten pracant na stavbe vie, však? @natalka191 z toho čo ste uviedli, mám pocit, že ste našli šikovného statika, ktorý Vám ušetril peniaze a Vy mu neveríte a chcete minúť viac peňazí. Čo by dali za to iný, aby im statik navrhol reálne to čo potrebujú a nie len tak zo skúsenosti od oka, 12-14mm prúty po 150mm. Ako som už uviedol v predchádzajúcom príspevku, ak nechcete použiť siete, môžete to nahradiť tyčovou výstužou. Môžete kúpiť priame prúty priemeru 8mm a ukladať ich po 150mm (tak ako je to v sieťovine), ak použijete väčší priemer alebo bude výstuž ukladať hustejšie, ste na strane bezpečnej. Ak ide dĺžku prútov, tak nie je potrebné mať po prúty v celej dĺžke 12m, to na samotnú únosnosť nemá vplyv. Môžete použiť kratšie prúty a stykovať ich. Výstuž ktorá má byť pri spodnom povrchu treba stykovať (nadpájať s presahom) v mieste nosných múrov. Výstuž pri hornom povrchu naopak, nad nosnými múrmi má byť neprerušená a prípadne stykovanie sa robí v strede medzi nosnými múrmi. Ak chcete predsa len kontrolu a spokojnejšie spávať pošlite mi cez súkromnú správu ten projekt statiky a môžeme sa o tom bližšie porozprávať.
Odpovedať
Dnes sme išli za statikom a vravel nám, že výstuž kari sieťami je prepočítana tak, že môže byť vrch domu kľudne využívaný na bývanie v budúcnosti. Sú to všetko siete 150x150x8 Dal nam výpis železa do základov a do DT. Základy budeme mat 80cm výška 60 cm šírka. Tak základové koše nám určil 60vyska x 30 šírka. Prúty 8mm a strmene 6mm. Je to dostačujúce a dobre? Aký máte na to názor? Manželovi sa to nepozdáva? Vravel, že to pôjde všetko prebrať so stavebným dozorom.
Odpovedať
@natalka191 naco do zakladov zelezo? Kde ten dom bude? Predtym ste uviedli do zakladu 80m3 betonu. To je nejaky blud.
Odpovedať
@jozefsv 0,6x0,8x150m dlzka, je v tom aj terasa vychádza 72m3. Ale bager určite viac vykope čiže počítame 80m3. Zelezo tam dal zrejme kvôli tomu, že v minulosti sa na tom pozemku robili nejaké nasypy, dvíhal sa trochu, tak zrejme preto.
Odpovedať
Čo si myslite o tých košoch do základoch, čo som spomínala? Nie sú male, nemali by byť väčšie? Alebo je to v poriadku a budú plniť účel? Ešte sme teraz rozmýšľali, že keď v základoch budú koše, tak kde sa dava pasovina uzemnenia? Pod koše alebo dovnútra, či vedľa? Môže sa pasovina dotýkať tých košov?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?