Vŕtanie do betónu bez príklepu

Zdravím, chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosť, resp. ako a či je možné vŕtať do betónu bez použitia príklepu? Nie že by som nemal vŕtačku s príklepom, ale nechcem ho použiť. Narazil som na nete na tzv.ALLROUND vrtáky od ARTU, ktoré by podľa popisu s tým nemali mať problém, ale všetky tie texty sú si podobné (zrejme preklad z nemčiny) a nie som si istý, či sa akosi automaticky nepredpokladá, že sa použije vŕtačka s príklepom... Jednalo by sa len o diery priemeru 10mm v počte cca 40 dier, hĺbka max. 80mm.
Odpovedať
@beginner7 ten priklep sa predpoklada asi hlavne z dovodu, aby si tych 40 dier nevrtal 40 hodin :) Nikdy si nevrtal do dlazby/obkladu bez prilepu? Trva to ako lacnemu s*anie a vrtak treba chladit. Ak je aj pravda, ze ten ALLROUND vrtak chladit netreba, rychlejsie to asi nepojde...
Odpovedať
@gashtaan aj tento vrtak treba casto chladit/vytahovat
Odpovedať
S tymto mozes vrtat bez priklepu: https://www.diamantovykotuc.sk/vrtani...
Odpovedať
@jumt asi mas pravdu, len pisali na webe niekde, ze vydrzi do 1100°C a pre vacsinu materialov ho teda netreba chladit... o beton ist nemusi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 Mňa by len zaujímalo, prečo ľudia vymýšľajú (skoro som napísal že chujoviny) za každú cenu. Vŕtať diery do betónu bez príklepu mi pripomína dve veci... keď moji rodičia dostali v roku 1963 v Bratislave byt v jednom z prvých panelákov, tak bolo treba robiť diery do betónu. Vtedy ešte o príklepovej vŕtačke nikto ani len nepočul a otec sekal diery kladivom a sekáčom do betónu. Každú dieru na drevený špalík (vtedy ešte ani hmoždinky neboli) sekal tak pol dňa. Druhú vec, čo mi to pripomína, ako jesť rezeň a nemať zuby... :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 a aky je teda dovod komplikovat si zivot ?
Odpovedať
@beginner7 Ak by si aj zohnal vrtak, co to vydrzi bez chladenia, pri kvalitnom betone ta to prejde po prvej diere...nie ze 40 ks.....ale vela stastia.
Odpovedať
akoze ak nemas priklepovku, tak zbehni do OBI, pozicaj si jednu poriadnuprofi Makitu alebo Bosch-ku, kup si vrtak (hned tam) za par drobnych a s poriadnou priklepkou vyvrtas 40 dier za jedno poobedie este aj stihnes vacsi olovrant. Ja mam priklepku, ale taku slabsejsiu, ked treba viac ako 1 dieru vrtat tak si poziciavam poriadnu (vacsinou od kamaratoch, ale keby s tym mali problem, tak zbehnem do toho OBI)
Odpovedať
No neviem, ved to je ako spraviť dieťa s mäkkým.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ale on priklepku ma...
Odpovedať
@beginner7 dá sa vŕtať aj bez príklepu, ale musíš si na vŕtačke nastaviť ľavý chod
Odpovedať
@majkoj no ked ma taku ako ja, tak tam ten priklep nie je ziadna vyhra... Ta by 10 dieru ani nedala, alebo dala, tak za pol hodky :-p @jakino a co, preboha, bude zaberat ked uhol ostria bude zo zaberu? Ako nie ze by technologia bola moj najoblubenejsi predmet, obrabanie uz vobec nie, ale napriek tomu kto a ako nas to ucil, sa na mna nejake vedomosti predsa len nalepili (dodnes neviem ako :-p ) Idem studovat hroty na betonovych vyrtakoch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 akeho ostria? Karbidove platnicky nemaju ostrie. :-)
Odpovedať
@megdesign ale vynasanie materialu bude zo zaberu
Odpovedať
@beginner7 diamantovým vrtákom na dlažbu by to malo ísť v pohode. Uchytenie do uhlovej brúsky. Ja som si kúpil na dlažbu 10 mm. Kúpil som taký ktorý nepotrebuje chladenie, ale stál 38 eur. Cca za polovicu bol taký čo ho potrebuje.
Odpovedať
@catscan ale ano... To urcite. Skrutkovica je tam na to. Karbidove, alebo vidiove platnicky toho moc ale nenaskriabu bez priklepu. Tam je prave ten priklep na to, aby "rozbil" material. Skor si myslim, ze ak byva v bytovke, nechce si pohnevat susedu, preto nem priklep. ;-)
Odpovedať
@megdesign ale ma, je bruseny do kuzela a do optimalneho uhla zaberu vacsi obrazok som nenasla https://www.peddy.cz/naradi-prislusen... to co pise @catscan je dalsia vec. Ak nemas vrtak s opacnym stupanim, tak ti odvrtany material nebude z diery vynasat
Odpovedať
@zita19 no to je pekne. Tak vyzera ten vrtak, ked ho vyberies novy z puzdra. Po troch minutach intezivneho vrtania do kvalitneho betonu su uhly a ostre hrany z platniciek het. :-) @jakino to inak myslim pisal ironicky. 😉
Odpovedať
@zita19 ak mi neveríš, vyskúšaj to ;-)
Odpovedať
@jakino a vrtacka ma zabije :-p Holymi rucickami od hodin
Odpovedať
@zita19 zo skúseností viem, že vŕtať do betónu bez príklepu sa dá rovnako pri pravom chode ako pri ľavom. A aj výsledok toho vŕtania bude na vlas rovnaký ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino nebude :), hlave vrtaku to sice je naozaj jedno, ale vrtak odpad netransportuje von...
Odpovedať
@jakino asi tak, ze bude nulovy. Ci vlavo co vpravo, vsak? :-p
Odpovedať
@beginner7 ja som vrtal 10mm cez 4cm zulovu dosku kupil som si 2ks ze to znicim, ten vrtak s tym nemal najmensi problem dokazal by vyvrtat aj 30 takych dier, (bez priklepu!) len to trva dlhsie ako s priklepom, potom som druhy kus isiel do obchodu vymenit za nieco ine . https://www.dimapa.sk/brousenidiamant...
Odpovedať
@zita19 no ak vrtak do betonu tak potom radsej takyto https://www.google.com/search?q=hilti...
Odpovedať
@jano2007 ale vsak ja vrtak nevyberam, to bola len nazorna ukazka na to, ze aj karbidove dosticky su brusene. Kebyze potrebujem kupit vrtak, zas sa spytam majitela mojej oblubenej priklepovky ake su jeho oblubene ;-)
Odpovedať
@majkoj aký odpad? :-D
Odpovedať
Fu, dík všetkým za reakcie, netušil som, že je tu toľko ľudí so znalosťami o vŕtaní. jano2007: Ten vrták je na upínanie do flexy? To tým čiernym koncom sa natočí na osku flexy? Či je k tomu ešte nejaký adaptér? Časovo nie som limitovaný, takže ak mi bude jedna diera trvať trebárs aj 15 minút s chladením, som s tým úplne v pohode. Asi vyskúšam oba spôsoby (vŕtačka aj flexa) a potom dám referenciu "Ako som chčal proti vetru..." :)
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 jasne ze je to tvoja vec, ale preco bez priklepu do betonu ? Keby islo o tehlu, ci keramiku chapem, ale beton ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ono to nieje klasické vrtanie. Sú to diamantové frézy. V Lidli som kúpil sadu v zľave z 5€. Také kvalitnejšie pre profesionálov vyjdú na 40€. https://www.google.sk/search?q=diaman...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?