Veniec pod deku, alebo bez

Dovoľte mi otázku, aj keď už to tu bolo viackrát spomínané. Pod železobetónový strop podkrovného domu postaveného z porobetónu, je nutné robiť aj veniec a následne železobetónový strop (deku), alebo stačí deka stým že sa železo po obvode uloží ako do venca + železo do na deku a celé sa to rovno zaleje na na vrch tvárnic, pričom pri šalovaní z vonkajšej strany použijem 50x250x590 tvárnice. Nemáme vtom veľmi jasno, nakoľko statik, projektant a ujo Bači staviteľ, majú každý iný názor. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ratislav že majú rôzny názor je normálne, pretože to vychádza zo statického modelu. Obidva spôsoby sú správne,ovplyvňujú ale výztuž dosky. Keď "veniec" vynecháte , bude to proste uložená doska po obvode, keď urobíte a veniec bude dostatočne zaťažený, môžeme ju pokladať za votknutú. Má to vplyv na výpočet výztuže, ale pochybujem, že by sa nejaký statik s tým hral, keď navrhuje 20 cm betónu
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je nutne vola sa to monoliticky strop ale inak sa tam kladie vystuz.
Odpovedať
Ak som to pochopil tak deka môže byť bez venca ale železo bude musieť byť kladené inak. Takto som to mal v pláne robiť nakoľko mi to príde najjednoduchšie, vymurovať múry + nosnú priečku+ preklady nad oknami a dverami a navrch dosku. V prípade že by som nepresvedčil a ten veniec by som nakoniec robil, bol by problém keby bol prerušovaný nad oknami a dverami prekladmi, nakoľko už ich mám zakúpené. Ďakujem.
Odpovedať
@ratislav závisí od výšky venca, ale v zásade nebude žiadny problém, ten preklad je od výroby predpätý, keď ho zalejete zhora betónom, tak znesie :-) všetko ostatné už napísal @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@ratislav neviem, čo si predstavujete pod slovom veniec, ale je to okraj dosky, ako ho chcete prerušiť?To bude otvor okna až po dosku ?
Odpovedať
@jan45 pravdepodobne myslel to, že posledný rád tehál vytvára výšku nadpražia, na to prasne preklad, čiže veniec "preruší" na výšku prekladu (6,5 cm), keďže už zakúpil preklady čiže preklad mu v mieste otvorov vytvorí šalung pre veniec
Odpovedať
aj keď preklady v tomto prípade budú asi vyššie, nie KPP ;-) ale veď aj to má riešenie, radšej si počkajme na odpoveď od Rasťa :-)
Odpovedať
Ďakujem za rýchle reakcie. Pokúsim sa to vysvetliť, ospravedlňujeme sa za nesprávne výrazy niesom stavbár. Moja predstava bola vymurovat 12 radov tvárnic stým že nad oknami a vchodmi uložím v 12tom rade nosné preklady rovnakej výšky a šírky ako sú tvarnice.Takto docielim jednu výšku po celom obvode+nosná priečka. Teraz ak by som sa rozhodol pre ten veniec, tak som myslel že ten 12ty rad nezaložim, ale založím len nosné preklady ktore už mám kúpené o výške 24cm a zbytok do okola zašalujem po výšku prekladu tj.24cm uložím železo a zalejem betónom, pričom v mieste prekladov bude vlastne veniec prerušovaný a nebude do okola v jednom celku, v tomto ja vidím problém. Až potom by som po sa pustil do železobetónovej deky. Nad oknami a vchodmi ostanú už len tie nosne preklady a hneď strop.
Odpovedať
Aby toho nebolo málo :) tak mám zakúpené aj tzv. U profily tvárnic rovnakej šírky a výšky ti. 300x240x500 ako tvárnice a nosné preklady, ktoré som chcel použiť na veniec pod strechou a tak zvažujem žeby som ich použil teraz namiesto šalovania a uložil ich do okola+ preklady a vylial to samozrejme s železom. Jediné čo mi vŕta v hlave je to, že v mieste prekladov bude opäť prerušovaný veniec. Možno sa to bude zdať pritiahnuté za vlasy ale snažím sa o čo najjednoduchšie aj keď možno nie vždy najlacnejšie riešenia, kvôli tomu že staviam svojpocne a väčšinou sám. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Ešte by som doplnil , pôdorys domu je 9x7m pričom nosná priečka je 2.5m od vonkajšieho okraja po celej dĺžke 9m.
Odpovedať
@ratislav ....zdravim...zvonka daj 50mm tvarnice a z vnutra podsaluj vysku 250 mm minus hrubka deky,tj.ak mas v projekte deku 120-150mm,tak z vnutra podsaluj 100-130mm.V skratke preklady,vencovky,podsalovat,vyarmovat,zmonolitnit...hrubky deky su len pre ilustraciu... ...vela zdaru...
Odpovedať
Profilova fotka
@ratislav choď do stavebnín a vymeň preklady za hocičo čo potrebuješ a sprav veniec aj preklady z tých vencových tvárnic (inak povedané veniec bude preklad súčasne).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@heliator Ak som správne pochopil. Vykašľať sa na preklady, podšalovať okná a vstupy nato dať tie účka, zbytok do okola zvonku podávať 50x250x600 tvárnice .Z vnútra z boka ošalovať múry na výšku 100mm + podšalovať zo spodu deku a naraz vyliať veniec + deku, pričom mi vnútri narastie výška stropu o tých 100mm a deka bude o hrubke 150mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@ratislav Poradil by som ti najskôr sa pre jednu možnosť rozhodnúť a potom riešiť ako to urobiť. A neriešiť zbytočne ako to bude ak budem robiť veniec ak ho nakoniec nebudeš robiť
Odpovedať
@ratislav Zdravim, ja som robil 2 monolity resp 3 ked aj garaz pocitam, pozri fotky v albume, ak ta nieco zaujima tak sa kludne spytaj, myslim, ze je tam vidiet aj ulozenie zeleza.
Odpovedať
@ratislav ...zdravim...,nepoznam skladbu podlahy...,vymuruj 11radov a v poslednom osad kupene preklady...potom obsaluj,ako si to popisal z vnuta 100mm a z vonka 250mm....takto dosiahnes svetlo 285cm. ...medzi nadprazim a stropom 35cm... ...skladba podlahy 25cm...,takze vyska miestnosti 260cm...ber to ako moznost,nie ako hotovu vec...takze ako pisal @martosko ...nech sa dari...
Odpovedať
@martosko Ďakujem. Stále zvažujem možnosťi ale najviac sa prikláňam k tomu prvoplánovánemu, a to vymurovať 12 radov stým že v 12 rade budú uložené nosné preklady a následne vyhotoviť deku. Zvonku som myslel že najlepším 50mm tvárnice, orezané na výšku deky ktoré my podržia betón a zo spodu to jednoducho zasalujem a poriadne podopriem, nechám otvor na komín a schodisko. Samozrejme kopec železa podľa projektu od statika ( ešte o tom nevie). Mne to príde najjednoduchšie. Keď som ale spomenul Pánovi murárovi moje plány pozeral na mňa či som v poriadku, a ako si to predstavujem bez venca, že mi môžu praskať steny, že mám potom ťažkú strechu, ktorá na to bude talčiť, čo je asi nezmysel (teda okrem zvislého tlaku pod váhou samotnou) keďže bude tlačiť až na tie vrchné rady, kde samozrejme už bude veniec prepojený do okola, s tým že ešte musí na rohoch vypustiť armatúry betónové stĺpy ktoré prepojil z horným vencom.To beriem ale to môžem predsa aj z monolitického deky.
Odpovedať
@ratislav čo hovorí statik? Nepoznám projekt / dom, ale ak nie je na to jasne definovaný dôvod, tak by som veniec nerobil. Horná hrana múrov a prekladov (ak ich máš a chceš použiť) v rovnakej výške a na to už len doska.
Odpovedať
Chcem sa p Vám poďakovať za skvelé rady, práve som sa vrátil od statika čo to robí celý život, mám zabudnúť na veniec nemá pre mňa žiadny význam, mám to riadne vymurovať+ preklady a šup na to monolitickú dosku o hrúbke 150mm , ktorú mi komplet naprojektuje aj z železom a jeho presným uložením. Jediné v čom si nebol istý a to sa chcem ešte opýtať , či mi tie 50x150x600 tvárnice nalepené zvonku ako vonkajší šalung podržia ten betón, či by nebolo lepšie tam dať aspoň 100x150x600. Ďakujem za skvelé rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?