Vata do stropu

Ahojte, potreboval by som poradit kolko vaty ste davali do stropu. My mame dreveny krov, vatu by sme davali medzi tramy tzn. cca 26cm, len neviem teraz ci davat vatu aj do priestoru medzi spodnou hranou tramu a sadrokartonu (nam tam vychadza priestor vo vyske cca 30cm). Dakujem za rady a skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin_tn ako to rieši projektant?
Odpovedať
@jan45 v projekte mame vatu len medzi tramami. Takze netreba davat az po hranicu sadrokartonu?
Odpovedať
@martin_tn my mame dreveny krov, vata aj medzi tramami je, potom parozabrana a sadros.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin_tn dobre urobená vzduchová medzera je najlepšia izolácia, vata v neuzatvorenom priestore s voľným pohybom vzduchu je slabá izolácia. Preto sa pýtam na projekt, že tam treba riešiť viac detailov, nielen hrúbku vaty.
Odpovedať
Profilova fotka
My to tak mame spravene, medzi tramami 18 cm, potom vzduchova medzera a priecmo dalsich 10 cm polozenych na Sdk konstrukcii. Spravne by mala byt medzera medzi kazdou vrstvou vaty. Povodny projekt tiez riesi vatu iba medzi tramami, ale zdalo sa nam to velmi malo.
Odpovedať
@pksoo Prečo by mala byť medzera medzi vrstvami vaty?
Odpovedať
@martin_tn Treba tepelnou izoláciou prekryť aj trámy drevo nie je tep. izolácia. Hrúbka vlny závisí aj od toho, čím sa bude kúriť a či chcete platiť málo alebo veľa. Optimum je cca 40 cm vlny.
Odpovedať
Profilova fotka
Vraj vzduchova medzera medzi vrstvami tiez tvori izolaciu. Takto mi to vysvetlil clovek co studoval stavebnu skolu so zameranim na suche stavby, cize drevodomy ;)
Odpovedať
@pksoo Vzduchová vrstva izoluje len v malinkej hrúbke do cca 15 mm (musela by som pozrieť výpočet), potom už vzduch prúdi. Lepšie je medzeru vyplniť vlnou, než nechávať vzduch. Vlnu do stropu kontaktne radšej. Okrem toho, ktovie, ako je po obvode riešený veniec a či teplo neuteká potom cez medzeru smerom k obvodu.
Odpovedať
Ahoj. To bych neřekl, jak se zde přeceňuje vzduchová vrstva. Musím dát za pravdu blacksr. PS Ta vrstva je mezi izolací spíše škodlivá.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr my tam mame iba cca 5-10 cm, viac nie . Kedze krokvy su nad vencom tak je obaleny vatou a zvonka pojde zateplenie. V kazdom pripade, zajtra to idem obehnut termokamerou, nech som v obraze, pripadne co este pred zateplenim opravit.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to sa týka zvislej vrstvy
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 áno u zvislej je to výrazné, ale aj u vodorovnej toto platí preto keď niekto dáva vlnu, nech dá radšej bez medzery - lepšie tak využije ten priestor
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr u zvislej to platí preto, že nad určitý rozmer dochádza k prúdeniu vzduchu, u vodorovnej to nehrozí, keby to bolo technicky a ekonomicky možné, najlepšia izolácia vy vznikla striedaním vzduchových a materiálových vrstiev (sendvič)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Čaute....dávam vatu....1 a 2 vrstvu nad ňu. Vrchná na spagaty tiež, aby nedeformovala prvú. Momentálne ju ešte nemôžem rozgulat po dĺžke, pcham ju zatiaľ do šikmín a tak sa pytam, či je to OK takto
Odpovedať
Ešte foto
Odpovedať
Aleee
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?