Ako riešiť uloženie dreveného trámu v murive?

Ahojte, potreboval by som poradiť ako vyriešiť detail uloženia dreveného trámu v murive. potrebujem vedieť ako vyplniť medzeru medzi trámom a murivom / montážna pena? vata? iné? / Druhá vec v čom potrebujem poradiť či dva krajné trámy ktoré pôjdu súbežne so stenou dať úplne k stene na tesno, alebo nechať tam medzeru, pokiaľ áno čím vyplniť medzeru, prikladám obrázky, ďakujem PS: projekt mám len na stavebne povolenie, tento detail nerieši, ďakujem za radu.
Odpovedať
Základ aby vydrzalo drevo čo najdlhšie neporušené je umožniť mu prístup vzduchu.nicim škáru nevyplnat ,musí ostať 5cm z každej strany aby mohol prúdiť vzduch.nicim nezamurovat ,predídete problémom..
Odpovedať
Ako urobím omietky okolo trámov pokiaľ tam bude 5 cm medzera?
Odpovedať
Profilova fotka
Stavebné rezivo vrátane stropných trámov by malo byť vysušené na 12-15% zbytkovú vlhkosť. Odporúčam kúpiť čo najskôr a sušiť v tieni ,vyšpandlované posťahované gurtňami aspoň 2 roky.Predídete tým zbytočnému krúteniu a nadmernému praskaniu drevenných trámov. Špáry a medzery je najlepšie vyplniť skennou vatou. 1 cm špáry sa utesňujú po čo najväčšom vysušení dreva montážnou penou a záklopom drevennou lištou.
Odpovedať
@radomir_svk tak to zapln spredu na hlbku 5cm,zbytok nechaj dutinu,na co robis falosne tramy,?To chces byvat ako v zemlanke..
Odpovedať
@mesarosanton ďakujem za radu, bohuzial sušiť dva roky to nemôžem @daralbajda nerobím falošne trámy, ale priznaný trámový strop, áno chcem bývať ako v zemľanke 8-)
Odpovedať
@radomir_svk voloda putin bude mat z teba radost,a tak sa to netobi,veniec ma byt v urovni tramov,nie to tam len tak nasukas,..cudny detail, taky vidlovy..
Odpovedať
@daralbajda mám to tak v projekte 8-)
Odpovedať
@radomir_svk tramy budu niest len same seba a zaklop, alebo aj podlahu v podkrovy? Tiez chceme v polke domu priznany tramovy strop,ale tento detail som este neriesil.
Odpovedať
@nicearty len trámy + zaklop, parozábranu a izoláciu,
Odpovedať
@radomir_svk co som videl tu na MS tak medzery medzi trámami domurovali a minimalnu medzeru vyplnili silikonom. Pozri album @ups .
Odpovedať
Profilova fotka
@radomir_svk my mame priznany tramovy strop. Skus pozriet album. Mame vsak tramy az na venci a su na obmurovane a skara vyplnena penou , aspon podla fotiek to tak vyzera.
Odpovedať
tram daj kludne ku stene, bude sa postupne sušit a bude sa robit špara. tak tam občas šparu vyplniš akrylatom, za dva tri roky to prestane takmer pracovat. na venci nechaj tak pol centaka špary . tiež to tam bude pracovat, budeš opravovat-doplnat akrylat a časom to prestane......
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nicearty pozriem, ďakujem @norcima pozriem, ďakujem @martinmatko ďakujem za popis
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@radomir_svk ako ste to prosím Ťa nakoniec vyriešili? Mám podobnú dilemu ... projektant chce aby som tieto priestory vyplnil XPS-kom, stavbari to chcu vypenit PUR penou a ja 😄 keďže to nebude v mojom prípade priznaný strop a medzi trámami bude všade sklenená vata, dal by som aj do týchto priestorov sklenenú vatu ... 🙂
Odpovedať
Zdravím, dal som medzi porfix a trámy tvrdenu vatu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@daralbajda Hm......voloda putin Ta strasi.....ake smutne. My sme robili 2 roky drevostavby v americkom Tahoe......a poviem Ti, vsetci priznane tramy kde sa da a vyzeralo to luxusne. Podla tvojej logiky ich asi okupuje putin 🙂)))))
Odpovedať
@swenmark som rad ze si si na mna spomenul po 3 rokoch....to vo vsetkom mas taky pozdny zapal.?Tak smelo naspat do ameriky ,tam beru kazdeho ..invalida ,kisku....a ine individua..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?