Strop v suteréne / podlaha prízemia - izolácia

Ahojte. Čo je lepšie pri podpivničenom dome. V pivniciach sa bude temperovať. Na prízemí bude podlahové kúrenie. Dať hrubú izoláciu do podlahy na prízemí, alebo zaizolovať strop v suteréne. V projekte mám 16 cm v podlahe a strop suterénu nezaizolovaný. Ale ja si osobne myslím že lepšie je v podlahe dákych 5cm, a strop v suteréne zaizolovať 16cm polystyrénom. Obmedzím tepelný most zo stien suterénu do podlahy prízemia. Čo vy na to? A ešte akým materiálom izolovať Strop v suteréne? Stačí Fasádny EPS 70? Ďakujem
Odpovedať
Ja idem dávať v prízemí 10cm EPS 100 pod podlahovku.Suterén mám ale zateplený 10 styrodur v zemi a nad zemou 15styrodur.Myslím tým odvodové múry nie strop.Suterén bude mať tiež podlahovku.
Odpovedať
@kajo873 ja si myslím, že pravdu má projekt. V prípade, ktorý uvažuješ bude práveže veľký tepelný most v rohoch obývanej časti.. Strop pivnice aj keby si zateplil 50cm, tak teplo z interéru bude utekať cez podlahu - do zvislých stien pivnice (predpokladám, že pivnica bude mať betónové steny). Koleduješ si o plesne v rohoch.
Odpovedať
@jan83 Ja som si práveže myslel že tými 16 cm sa zaizolujú zvislé steny a že tam nebude taký prudký pokles teploty v tom rohu. Načrtol som to na obrázku ako si to rpedstavujem
Odpovedať
aha. Tak možno nemám pravdu :) Ja som si to premietol na môj prípad, kde uvažujem chladnú pivnicu (v zemi v podstate bez zateplenia). Tvoj prípad asi bude musieť niekto prepočítať. Asi by si mohol doplniť, akú teplotu očakávaš v suteréne, prípadne či sa ho chystáš aj vykurovať.
Odpovedať
@jan83 Spomínal som že bude tam radiátor na temperovanie. Výpočtová teplota v projekte je 15°, a vpodstate takmer celý suterén je v zemi, až na prednú časť.
Odpovedať
V takom prípade by som teda spochybnil, či tam izoláciu v takom množstve vôbec treba. Pod podlahové kúrenie je to jasné, tam ide o to, aby si nezohrieval masu betónu. A keď už izoláciu takého rozsahu, tak to musí byť jedno či zhora, alebo zdola - veď rozdiel teplôt bude okolo 7°C.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som tam tých 160 mm nedaval vôbec ak je to celé zateplené z vonka tak načo to ešte aj deliť z vnútra ak je tá pivnica dostatočne v zemi tak tam nepôjde zima zo spodu a na stenách je izolant
Odpovedať
Ale v podlahe nebude potom málo tých 80mm izolácie? 2x40mm EPS100 ? alebo aký iný polystyrén? @martosko
Odpovedať
vravíš že suterén je temperovaný tak to je v pohode ja riešim to isté v projekte som mal 8 a dávam 10 ale to nemá veľký význam kedže suterén bude aj u mňa temperovaný, aj keď medzi 8 a 10EPS je minimálny finančný rozdiel
Odpovedať
@banjo1 dávaš desinu do podlahy alebo strop v suteréne? Tam ide hlavne o to že časť suterénu bude dvojgaráž a veľká garážová brána. Takže aj keď tam bude temperované, myslím si že tam to bude dosť vychladené.
Odpovedať
@kajo873 do podlahy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?