STROP - dobre to je vymyslene (nakreslene)

Ahojte kupil som starsi dom s drevenym stropom. Prave ho prerabam a potrebujem poradit. HRADY ktore su obite latami necham povodne (tvorili podlahu, strop). Volne dutiny medzi hradamy chcem vyplnit vatou. Na poschodi chcem spravit podlahove kurenie. a dole v izbach strop zo sadrokartonu. Neviem ci je dobre dat nad konstrukciu sadrokartonu PARONEPRIEPUSTNU foliu alebo nie. Nebude mi nahodou sadrokarton pukat na strope ked budem behat po poschodi? poprpiade trubky kurenia nebudu namahane??? POZNAMKA: na poschodi nebude cela cast obytna cize v istych miestach nebude v podlahe kurenie ale len cisty beton (max nejaka sietovina vnom zaliata)
Odpovedať
@rabbit_ko čo chceš dosiahnuť tým, že dutiny vyplníš vatou? Tam, kde bude nad stropom vykurovaná miestnosť, netreba parozábranu. Ak nechceš, aby ti praskal srandokartón, celoplošne ho preklebruj, presieťkuj a vystierkuj
Odpovedať
Pokiaľ je nad tým priamo izba tak je zbytočnosťou parozabrana! :-) Apropo len tak aby bolo jasne čo ja viem tak tie hranoly ktoré poniektorý nazývate HRADY sa od dávnoveku volajú HREDY! ;-) Možno zlou výslovnosťou sa to niekde skomolilo a obzvlášť na tomto fore to je dosť badaťelne. ;-)
Odpovedať
@jakino jakino netraba to vždy sieťkovať, stačí ak sa dodrží správne technologicky postup! :-)
Odpovedať
asi len z 60% bude vykurovane miestnosti hore. zvysok 40% bude cista povala. bez kurenia, tam treba dat parozabranu??? Vatu chcem dat teraz preto lebo vrch bude robit az za par rokov (2-3) a nechcem aby mi unikalo teplo teraz Takze staci ked pouzijem obycajnu foliu ktoru umiestnim podla obrazku?
Odpovedať
@rabbit_ko dosť nevhodne si to naplánoval takto čiastočne robiť všetko, ale určite parozábranu daj všade a vrch nezaklop úplne kým sa hore nebude kúriť
Odpovedať
Dat parozabranu aj tam kde sa nebude kurit a tam kde sa bude kurit staci paropriepustnu. Spravim tak ze necham zatial vrch len latami spraveny. Ked budu izby tak az potom dam polystiren, a kurenie. PS: kurenie sa neporusi pri takomto podlazi ze jemne pracuje???
Odpovedať
@rabbit_ko v tomto príade daj parozábranu všade, tak ako si nakreslil na prvom obrázku. Plastovým hadiciam ohyb podlahy nevadí, ale pod hadicu by som dal kari sieť, aby sa poter pružením nezlomil. A daj si spočítať statikovi, či ti tie hranoly udržia hmotnosť betónu ;-)
Odpovedať
@rabbit_ko aký význam bude mať tá paropriepustná? čo zabráni pare aby sa dostala z izby bez parozábrany cez vnútro stropu pod podlahu nevykurovanej miestnosti? pokiaľ ide o podlahu tak porozmýšľaj o suchej podlahovke, zaťaží to strop menej ako betón
Odpovedať
Teraz tam je betonovy poter. Ten vsak vyhodim a dam novy s hadicami. Prave ze neviem ako a kde sa ma pouzit paronepriepustna folia preto sa pytam. Umiestnenie ako na prvom obrazku alebo hned nad sadrokarton. (Medzi sadrokarton a cd profily)???
Odpovedať
@rabbit_ko tak ako to máš na prvom obrázku je to vhodnejšie, medzi sádrokartón a CDčka dávajú parozábranu len preto že je to jednoduchšie a rýchlejšie, ibaže potom narobía do parozábrany skrutkami milión dier a už to prestáva byť parozábrana takto to urob všade, bez ohľadu na to či bude hore vykurovaný alebo nevykurovaný priestor
Odpovedať
@rabbit_ko či ju umiestniš nad alebo pod profily, je jedno, ide o to, aby v nej bolo čo najmenej dier od skrutiek a aj tie treba prelepiť, ak sa to dá. Význam parozábrany je v tom, aby zabránila prestupu vzdušnej vlhkosti do konštrukcie, ktorá je ochladzovaná vonkajšou zimou. Keď sa vzdušná vlhkosť (para) dostane do studenej oblasti v konštrukcii, tam skondenzuje na vodu. Voda môže zamrznúť, alebo podporiť hnilobu a pleseň konštrukcie (izolácie), čím ju znehodnotí. Takže parozábrana ide čo najbližšie k interiéru a nemá význam v stene (strope) medzi dvomi vykurovanými priestormi. Ale neuškodí tam. Hydroizolačná fólia, ktorá prepúšťa paru, ale vodu nie, sa dáva tam, kde hrozí zatečenie vody pod vonkajšiu krytinu (strešná krytina, fasádny obklad), alebo pod plechovú krytinu, na ktorej kondenzuje vzdušná vlhkosť vonkajšieho vzduchu. Táto fólia bráni tejto skondenzovanej (zatečenej) vode, aby namočila konštrukciu (izoláciu) strechy (steny) a narobila tam neplechu. Toľko pre objasnenie významu týchto fólí
Odpovedať
Tak nakoniec nebudem davat ziadnu folie. Hore sa bude byvat a basta. Trochu vlhkosti ked ujde nech mx aj kade vynst prec. Rozmyslam ale ci nedam este hore na podlahu mezi dosky podlahy a kurenarsky polystiren nejake OSB dosky aby sa vaha, zatezevie viac roznieslo na okolite hrady. Co vy nato?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rabbit_ko skús porozmýšlať aj nad nejakou krocanovou izolaciou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Trochu som rozkreslil vrstvy podlahy na poschodi v obytnej a neobytnej casti. Je to OK co sa tyka rosenia hrad, odhlucnenia. Je lepsie pouzit drevotrieskovu platnu ako OSB dosku ako pochvodznu vrstvu v neobytnej casti. popripade ako podkladovu vrstvu pod system suchej podlahovky?
Odpovedať
Ahojte trochu som studoval a zmenil som nejake casti skladby je dobra skladba podlahy v NEOBYVANOM PODKROVI?? (nepoznam difuzny odpor styrobetonu ale predpokladam ze to bude difuzne otvorene z hornej casti Mozem na IZOVER (tvrdena vata) naliat styrenbeton s karisietou?? skladba v obyvanej casti moze byt z vrchu aj difuzne uzatvorena?? (lebo bude ked pouzijem polystirenovyy systemovu dosku pre podlahove kurenie)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?