Strop betónový alebo odľahčený?

Ahojte, celkom by ma zaujímal Váš názor, prípadné pre a proti pre jednotlivé riešenia.. Rozmýšľame nad realizáciou jednotlivých častí domu a nevieme sa jednoznačne rozhodnúť pre optimálne riešenie.. A ešte, aby som doplnila - jedná sa o bungalov. Ďakujem vopred všetkým za príspevky..
Odpovedať
betonovy strop na bungalov je nezmysel
Odpovedať
@katka54 my máme sadrokartonový, zateplený, neplánujeme dávať podkrovné izby, tak nám betónový nebol treba... aby sme mohli po povale chodiť, máme tam chodníčky z dosiek...
Odpovedať
Dobrý deň, drevený strop je jednoznačne najlacnejší. Ak sa správne dimenzuje, môže byť na ňom aj ďalšie podlažie. My sme ho zvolili. Jarka
Odpovedať
@katka54 my sme sa rozhodli pre drevený trámový strop (aj keď v projekte je strop keramický) - neplánujeme obytné podkrovie - na vzniknutej povale bude úložný priestor...povala je v pohode pochôdzna ...ako podlaha slúžia OSB dosky hrúbky 22mm ;-)
Odpovedať
riešime bungalov 772 XL, kde máme ešte zmeny a o jednu izbu navyše ako je projektované, takže o obytnom podkroví rovnako neuvažujeme.. Ak tak iba ako o úložnom priestore.. Čo sa týka odizolovania, resp. teplotných únikov - je odľahčený strop OK? A ešte čo v prípade svetlovodov - je možné ich pri drevenom strope riešiť?
Odpovedať
@katka54 Pozor na rozpony, určite konzultujte aj so statikom. Každý strop treba zatepliť - pri bungalove minimálne 40 cm izolácie. Treba urobiť perfektne parozábranu, aby ste mali dom tesný. Aj svetlovody sú možné, v spojoch to treba dobre utesniť.
Odpovedať
@katka54 Ja sa musím opraviť. Pozrela som na pôdorys B 772 XL... a treba nie konzultovať so statikom, ale DAŤ statikovi VYPOČÍTAŤ a SERIÓZNE NAVRHNÚŤ. Toto nie je len tak.
Odpovedať
@blacksr Ako to myslíte, že dať statikovi vypočítať a navrhnúť? My sme ešte projekt nekúpili, rozhodujeme sa momentálne nad viacerými vecami a jednou z nich aj je, či si projekt odkúpiť + zmeny, alebo rozkreslený dom (ktorý mám podľa predstáv, tzn. B 772 XL+zmeny) dať architektovi pre individuálne vyhotovenie projektu.. Black, klobúk skláňam pred všetkými, čo stavajú alebo postavili dom... Ehm, ja som stavebník začiatočník - čo sú rozpony? :-N
Odpovedať
@katka54 Je to vzdialenosť medzi 2 stenami. Vidím, že u tohto bungalovu by boli trámy dlhé cca 10 m bez podopretia niekde zhruba uprostred. Preto hovorím, aby to statik navrhol, určite by som len tak svojvoľne nemenila železobetónové preklady za drevené. Ono to síce nespadne, ale prirodzená vlastnosť dreva je, že sa ohne.
Odpovedať
riesim podobny problem, tiez bungalow a nakoniec som sa kvoli vacsim vzdialenostiam nosnych stien rozhodol pre betonovy strop. V pripade dreveneho by som musel riesit podperne stlpiky pre tramy stropnej konstrukcie atd.. Ak mas ZB strop, mas kompaktne cele podlazie a stresna konstrukcia sa na betonovu dosku jednoduchsie polozi, ukotvi... ZB strop je zrejme aj z poziarneho hladiska lepsie riesenie, umoznuje neskorsiu nadstavbu (co aj tak nemam v plane). Samozrejme nevyhodou je cena.
Odpovedať
Riešením by mohli byť aj priehradové strešné väzníky, treba sa popýtať statika i vo firmách, aké rozpony sú bez podpery preklenuteľné. Predpokladám, že tie "trojuholníky" by mohli byť riešením, ak sú napr. z lepeného dreva. Neviem, čo cena... V tomto sa vôbec nevyznám, dávam to len ako tip, ktorý treba prebrať zo všetkých strán.
Odpovedať
ja som si na bungalow daval nacenovat tiez vazniky - bude tvaru L (cca 13x15) bez nosnych stien. Od viacerych firiem som mal potvrdene ze rozpon do 30m bez nosnej steny nie je problem. Nevyhodou je iba cena. U mna zatial najnizsia ponuka 7200EUR iba vaznikovy krov s montazou. :-( ALE mam to bez zhanania dreva, bez prace (montaz firmou za 1 den), bez nosnych stien a teda aj bez zakladu pod nimi atd. Dispoziciu mam akukolvek chcem a nemusim sa prisposobovat nosnym stenam. Ked som sa radil s projektantom ci by nebol lepsi klasicky krov, ze pozhanam drevo a partiu na krov tak mi vyslo asi 15-20m vnutornych nosnych stien, na vence by este museli ist ocelove I-cka, nehovorim o dalsom betone do zakladov a dlhsom case zhanania dreva, pily, a vsetko okolo toho. V konecnom dosledku by nemusela vyjst ziadna financna uspora a casovo by to bolo este narocnejsie. Vas bungalow 772 vyzera komplikovanejsi a aj strecha je o cosi zlozitejsia. Dajte si vo firmach vypracovat ponuky na vazniky a potom sa rozhodnite 8-) Za ponuku nic nedate ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petali Dík za Váš hodnotný príspevok. Jarka
Odpovedať
@katka54 myslim ze by nebol problem spravit na vas bungalov strechu z priehradovych nosnikov
Odpovedať
@pr bolo by možné potom v tomto prípade stále využiť povalu ako odkladací priestor? Nebol by tam priestor, pri priehradových nosníkoch, pre pohyb obmedzený?
Odpovedať
čiastočne bo..pohyb by bol trochu sťažený, ale nie nemožný..a miesta na odkladanie by bolo dosť
Odpovedať
ties si myslim ze da sa to aj s odkladacim priestorom - bude sice potrebne dat vacsie hrubky vaznikov alebo hustejsie no uvazoval by som nad odkladacim priestorom iba nad castou domu - napr. tam kde su nosne steny blizsie pri sebe alebo nad garazou. Nemalo by to byt az o tolko drahe. Tiez treba potom rata s vylezom do tohto priestoru ale je potrebne riesit detail parozabrany, aby v mieste vylezu neunikala vnutorna vlhkost a nezrazala sa v izolacii!!!
Odpovedať
@petali Znovu súhlas. Podľa toho, čo tam má byť skladované, by som dbala aj o teplotu a vlhkosť v tom priestore.
Odpovedať
@petali velkost a vlastne tvar väzníkov urci len a len statik, nejaký laický alebo neodborný návrh je zivotu nebezpecny.Co sa týka výlezu a vlhkosti, tu by som sa toho az tak nebál,výlez sa používa iba občas, nei ako špajza v dome, väcsinou ide o sedlové a valbove strechy kde je dostatocne prudenie vzduchu jak v zime , tak aj v lete. Pokial teda je ulozená medzi nosníkmi na strane stropu a nie krytiny.
Odpovedať
@pr ano suhlasim ze statik by mal vyratat vazniky ale spolieham sa na to ze firma ktora mi to nacenuje a ma vsetky potrebne informacie (podorys, pouzita stresna krytina, skon strechy, vyuzitie podneho priestoru,...) musi toto zohladnit a staticky to ma preratat - oni sa asi dalej spoliahaju na softver, ktory to preratava 8-) Suhlasim ze vylez sa nepouziva casto a ze tam prudi vzduch - prave preto je dolezite aby z obytnej casti tam neunikal vzduch. V lete to nevadi ale v zime moze unikajuca vlhkost skondenzovat v izolacii (rosny bod) a pri minusovych teplotach aj zamrznut. Tym sa dost degraduju vlastnosti izolacie. Videl som aku sarapatu robia neutesnene balkonove dvere v byte svokrovcov - pri minusovych teplotach treba z priestoru medzi kridlom a ramom stale vyberat lad. :-D
Odpovedať
@petali ja som to chapal tak, ze ako je dobre spraveny balkon, tak aj podkrovne schody, ina vec je ci to dobre osadia majstri.. :-)
Odpovedať
mozno hlupa otazka, ale zaujimalo by ma pri tejto debate, ci ma zmysel rozmyslat pri pultovej streche o 7 stupnoch nad ZB stropom alebo je tam jednoznacne vyhodnejsi vaznikovy krov? nepredpokladam , ze pri 7mich stupnoch by bolo mozne vyuzivat povalu ako odkladaci priestor ( ani len hlavu asi vystrcit :-) a teda ZB je zbytocna investicia?
Odpovedať
@huma áno
Odpovedať
no a rozpony by boli najvacie asi v otvorenom priestore obyvackokuchyne - 8m sirka, dom ma celkovo 15,5m x 9.5m
Odpovedať
@huma Priehradové väzníky môžu preklenúť veľké vzdialenosti bez podpory v strede. Všetko je otázka dimenzovania.
Odpovedať
@huma http://www.techwood.sk/images/krovy-m... http://www.drevostavby.sk/priehradove...
Odpovedať
dnes mi došla ponuka na klincovaný väzník najlacnejšia zo 20-tich, ale neviem či sú kvalitný..... ide o Drevoin, moja strechy by vyšla u nich 145tis SK. V Techwood-e 210tis, iné čo sú tak okolo 160-18tis Sk. Ja som sa rozhodol pre obyčajný krov a stolicu a pod ňu pôjdu nosné piliere a pod 15cm platnou spravím patku namiesto základu po celej šírke domu (široká cca 700x700mm a hlboká 300mm. Prídám roxore a mude to lacnejšie než klincovaný väzník, ale týmto nechcem povedať že je lepší pre niekoho väzník, je to individuálna vec. Niekomu sa oplatí niekomu nie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@katka54 ahoj, prosim ta nemas dake fotky z tejto stavby 772xl????
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?