Skladba SDK stropu + fukana izolacia + bodovky

Profilova fotka
Ahojte riesil niekto SDK strop na ktorom je z vrchu fukana izolacia (na parozabrane) a su v nom osadene bodovky? Mame vaznikovy krov. Ako ste to riesili? nechat medzi paronepriepustnou foliou a SDK medzeru X cm alebo SDK a parozabranu dat na seba s tym, ze otvory na bodovky sa vyrezu do SDK aj parozabrany? ako prekryt potom bodovku aby sa mi nezosypala izolacia na hlavu? :) dakujem za rady a skusenosti
Odpovedať
1
2
@dorwin bodovky nemam, ale ja by som foliu narezal, vsetko hore pospajal a zvrchu znova vzduchotesne prekryl dalsimi kusmi folie, a vsetko prilepil kvalitnou paskou. Vyhoda fukanej je to, ze ju staci odhrnut a pri robote nepicha ako vata. Robil som dodatocne instalaciu vo fukanej, robota je prijemna.
Odpovedať
Profilova fotka
U nás to ideme riešiť štýlom od spodku SDK - 10 cm medzera na elektro rozvod pre bodovky atď. - fólia - OSB doska (riešime práve akú hrúbku) - fúkaná izolácia CLIMATIZER PLUS
Odpovedať
@ankalv1 to je v projekte ta OSB? pod climatizer treba variomembranu
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 v projekte nemáme fúkanú izoláciu len sklennú vatu
Odpovedať
@ankalv1 OSB je v projekte? riesenie s medzerou je zbytocne a drahe, OSB uplne nevhodna. Folia alebo membrana sa da pri bodovkach utesnit paskou, a zhora nafukat. Navyse v climatizeri zostane pohodlny pristup k svetlam, na rozdiel od vaty ho netreba rezat, staci odhrnut. Riesenie je nielen zbytocne zlozite, ale dokonca z hladiska kondenzu nevhodne.
Odpovedať
Profilova fotka
OSB nie je v projekte, tam je len klasicky riešený strop so sadrokartonom a vatou. Presne to sme nechceli aby sme pri bodových svetlách presekávali parozábranu (fóliu). Prečo z hľadiska kondenzu?
Odpovedať
@ankalv1 preseknut parozabranu /pod klimatizer ma ist VARIOMEMbRANA/ nie je ziadny problem, ked sa nasledne svetlo utesni kvalitnou paskou. OSB by som okamzite zrusil, v medzere sa moze tvorit kondenz, ktory OSB nepusti von. Takato zmena kvoli par bodovkam nedava logiku, drz sa projektu. a kup poriadnu variomembranu a pasku /intello a tescon/.
Odpovedať
Profilova fotka
V projekte je SDK - parozábrana (nepriepustná) - izolacia Keď dáme SKD - parozábranu (nepriepustná) - OSB - izoláciu aký je v tom rozdiel? Pre nás je to len či je izolácia položená na parozábrane, ktorá ju celú drží - alebo je celú dáme na OSB a tým odľahčíme parozábranu + máme medzeru na prípadnú zmenu elektro rozvodov v strope
Odpovedať
@ankalv1 radil som variomembranu bez OSB. OSB moze navlhnut a zhnit. Drevo ma byt odvetrane. Medzera je zbytocna, navyse sa k svetlu neskor nedostanes bez rezania OSB. A zbytocne znizis strop. OSB je navyse draha vec, ani najkvalitnejsia variomembrana tolko nestoji.
Odpovedať
Profilova fotka
Fúkanú izoláciu bude držať len variomembranu (fólia)? Chceme dať 40 cm izolácia.
Odpovedať
@dorwin @ankalv1 Najlepsia parozabrana je taka, ktora je neprerusena. Bodovky by som do izolacie nepchal to nemusi byt bezpecne nakolko izolacia a zvlast celuloza zvykne horiet. Na vaznik by som upevnil tenku osb dosku, na osb dosku nalepil parozabranu a spustil sdk strop cim by vznikla medzera na vedenie vzduchotechniky, kablov a umiestnenie svietidiel. Navrch by sa nafukala izolacia. Drahsie, ale ciste riesenie. Inac tie fukane izolacie su v porovnani s klasickou vatou dost drahe.
Odpovedať
@ankalv1 Fukanu izolaciu bude drzat SDK rost. Spodny musi mat 40 cm rozpon, pozri moj album rekuperacie. Zospodu rostu som nalepil variomembranu pomocou obojstrannej pasky. Skrutky membranu prederavia, ale zaroven utesnia /navyse su tmelene/. Vsetky prestupy kablov som urobil manzetami, alebo vzduchotesnou paskou. @dominik_boksansky nie som poziarny technik, ale hrozba vznietenia Climatizeru z bodovky sa min nezda realna. Zhora su svetla uzavrete a LED sa skoro nenahrieva. Zhora sa moze urobit prekrytie nhorlavym materialom. Rada s OSB sa mi zda byt uplne nevhodna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 skrutky nie su problem. Ako vzduchotesne napojis svietidlo na parozabranu? Do horlavych predmetov mozu byt umiestnene len svietidla na to urcene (oznacene znackou). Urcite nie klasicke bodovky.
Odpovedať
@dominik_boksansky podobne, ako vzduchotesne napojim kable, a vyustky rekuperacie: vzduchotesnou manzetou, alebo vzduchotesnou paskou. Svetlo sa da zhora prekryt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@dorwin Zdravím, Ako ste to nakoniec vyriešili?? Budem riešiť podobnú situáciu. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@verky5 medzi SDK a fóliou mame medzeru. Teda fólia je nacvakana rovno ma vaznikoch a potom je spustený rost a na tom SDK. Väčšinou sú káble medzi SDK a fóliou. Ak bolo treba prechod cez fóliu, tak to je zaizolovane takým nejakým modrým lepidlom/tmelom.
Odpovedať
@dorwin A ta izolácia potom na com drží? Ta je na SDK? Snažím sa zorientovať, som laik.. V akom poradí je to zložené od SDK hore? A dávali ste tu fukanu izoláciu?? Ďakujem
Odpovedať
Svetlá tj bodovky je možné riešiť pomocou hlinených alebo keramických kvetináčov( nehorlavý materiál) a to tak ze do SDK urobíme dieru, a na ňu z hora položíme kvetináč. Cez dieru v kvetináči prepcháme kábel a následne prekryjeme a utesníme parozábranou. Vznikne mám priestor pre bodovku na opravu prípadnú výmenu a má aj trochu priestoru pre chladenie. Sú montážne krabice do SDK na bodovky ale sú podstatne drahšie ako hlinený kvetináč. Ináč taktiež idem riešiť skladbu drevené trámy, 40cm fúkanej vaty alebo celulózy a SDK. A nejdem tam dávať žiadne osb dosky, a CD profily sa dá parozábrana a na ňu SDK. Viac firiem mi to tak povedalo že to tak robia a je to v poriadku. Keď budete dávať fúkanú vatu alebo celulózu tak ju dávajte vtedy keď bude SDK len namontovaný a nevytmelený. Lebo pod váhou vaty to sadne a zbytočne budete musieť opravovať praskliny keby máte SDK robený na hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@verky5 nakoniec tak, ze paronepriepustna folia sa nacvakala na vazniky. nasledne sa spustil rost a na to SDK. v tej vzniknutej medzere sa tahali kable. jasne, pokial bol nutny prestup cez foliu, tak to mi zalepili nejakym modrym tmelom, ci lepidlom, ci co to bolo.
Odpovedať
@007tomams Tiež to tak chcem spraviť.. Fukanu ale rozhodujem sa ci vatu alebo celulózu. Čomu ste viacej nákloneny?? Co ma lepšie parametre?? @dorwin Môže to byť aj tak riešené?? Na vazniky?? Len keď budem dávať fukanu izoláciu tak tam musí byť asi fólia na SDK, keď sa tam fúka 35-40cm vrstva a ma nejakú hmotnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@verky5 James mam tiež fukanu. A je to v pohode. Ináč som si dal supafil loft. Celulozu nedávaj. Eko to určite nie je , lebo to chemicky vyšetrujú proti plesni a pod. A tie látky sú pekné svinstva. Hlavne tie bromite soli sú nebezpečné aj pre tehotné ženy...
Odpovedať
Ja rozmýšľam ze dám zospodu vzniká parotesnu fóliu na ktorú mi budu fúkať zhora penu. Potom pod parozabranou smerom do interiéru vynechám 7-10cm a dám SDK. Bude tam medzera teda len neviem ci to tak môže byt Keď som počítal že budem kupovať 2x 24cm hrúbku na 245m2 plochu tak zaplatím kúsok nad 5000e Ked dám nafukat 40cm hrúbku zaplatím cca 6200e Akurát som. Sledoval túto zimu ako a kde sa začal topiť sneh na streche. Ú všetkých susedov sneh už dole a jeden jediný co dal fukanu izoláciu mal sneh ešte týždeň a pol na streche. K tomu není co dodať. Hrúbky štandard izolácii susedov od 30-50cm
Odpovedať
@dorwin No mam ponuku aj na supafill aj na celulózu. Supafill je teda podľa teba lepší? Neklesá?
Odpovedať
Profilova fotka
@verky5 ja som hľadal niečo čo je zdravotne najlepšie. A supafil po roku a pol mi neklesol
Odpovedať
@dorwin A tepelno izolačné vlastnosti v porovnaní so všetkými možnosťami?
Odpovedať
Profilova fotka
@verky5 ale ja som napr. celulozu ani ine moznosti neriesil. Pre mna je prvorade to, ze nech nemám nad hlavou nejaké svinstva. A hlavne celulozu a to z tých sekanych novín čo robia to bolo skrtnute prvé. Ich vlastnosti ma ani nezaujímajú. A supafil mi prisiel ako naj riešenie na fúkanu izoláciu. A ani cenové ponuky na nič iné som neriešil. Všetko aj tak plus mínus rovnake.... ale to je môj názor a postoj.
Odpovedať
@adam_janka ludia si to strasne mylia, lebo su oklamani a nerozmyslaju, len prijimaju klamstva reklamu. Ked maju vsetky izolacie +- rovnaku lambdu, a jeden si mysli ze staci 25cm striekanej pur peny a druhy tak isto celulozy, tak ti garantujem, ze ked si treti dobre ulozi 40cm vaty (nie najlacnejsi hnoj 0.04) tak to bude mat najlepsie, lebo ostatnym bude chybat 15cm izolacie oproti nemu!
Odpovedať
@rkorba ako si ju dobre uložis? Co keď ju uložis okolo venca kde ti začne vlhnut? Co keď ti do tej dobre uloženej vaty vleti kuna? Nebol som zástancom tej fukanej peny ale.... Jeden dom som postaval a s manželkou som ukladal 40cm hrúbku vaty. Teraz to ale robiť nebudem a do vaznikoveho krovu s 250m2 to už dupľom robiť nebudem. Môžem niekomu zaplatiť ale ten niekto mi to isto super neulozi. To ti garantujem zas ja. Každého názor
Odpovedať
@adam_janka : môj názor na striekanú penu je v skrátke celé zle. Hovoria ze pena je nehorľavá, zdraviu nezávadná a podobne. Triehu horlavosti ma E čo je taví sa. A pri tavení horí. Napríklad čosi potrebuješ dorobiť prerobiť svetlo alebo neviem čo. Ako to asi spravíš? Vyrežeš a zničíš celú izoláciu. Pri prerábke budeš sa potrebovať toho zbaviť, kam s toľkými kubíkmi nebezpečného odpadu? Mne pri prepočte to vyšlo na 55 kubíkov.Zaplatíš nemalé panieze či už ty alebo tvoje deti alebo neviem kto za likvidáciu. A že kuny do toho nejdú a ani iné zvery? Omyl. Sami predajcovia čo robia striekanú penu, fúkanú vatu, tak mi tvrdili že idú, a logicky prečo by tam nešli? Majú tam teplo. A cestičky si narobia kdekoľvek a do hoc akého materiálu. Ci už vata, alebo pena..... O vate hovoria že sú to tiež sr**ky. Ale používa sa už desaťročia a sme tu nehovoriac o tom že keď čosi bude treba urobiť prerobiť. Jednoducho si to lopatu od hádžem a po robote zasypem a izolácia je stále plne funkčná, v prípade toho že moje deti budú chcieť chalupu nastaviť, alebo náhodou ja. Tak závolam firmu tá mi vatu vysaje dá do vriec a po prácach mi ju nafúkajú späť. Každý len uvažuje nad tym ako to ktosi ospevuje ako je to dobré, ale malo kto uvažuje nad praktickosťou z pohľadu budúcnosti.
Odpovedať
@007tomams ahoj, vdaka Neplánujem že budem ja alebo deti predstavovať našu budúcu 245m2 veľkú kravu. Neplánujem že naše deti budú bývať s nami
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?