SDK strop bez parozabrany.

Ahojte priatelia. Staviam si svojpomocne bungalov a na sdk stropy som si zavolal majstrov. tvrdili, ze maju certifikat od rigipsu. Spravili strop s pevnym zavesom na stropne hranoly, ale nad sdk nedali ziadnu parozabranu. Potom prisli druhy robit potery a nastrasili ma, ze mi vata aj krov tak zvlhnu, ze mi to za par rokov cele spadne na hlavu. Velmi pekne vas prosim o radu, co mam robit. Napadlo ma, nalepit parozabranu na existujuci sdk a nan nasrobovat dalsi sdk, alebo zateplit aj krov pod skridlou. Naozaj uz som zufaly. Vopred velmi pekne dakujem za odpovede a postrehy.
Odpovedať
Profilova fotka
Otázka stojí, že čo si vôbec dal do toho podhľadu....? Lebo, ako to počítam zdola smerom nahor, tak mala ísť: SDK 15mm Vzduchová mezera 30 mm PAROZÁBRANA Izolace mezi latě 60/60 a 60 mm Izolace mezi pásnice 120 mm Izolace nad pásnice 50 mm Difuzní folie Jutadach 115 Dodržal si predpísanú skladbu....? Ak si nedal parozábranu, máš problém. Druhý SDK by som určite nedával, môže Ti to celé spadnúť. Tým, že zateplíš krov pod škridlou, nevyriešiš, že Ti bude vlhnúť izolácia v podhľade z dôvodu absencie parozábrany. Nemáš projekt...? Nemáš stavebného dozora...? Ja by som ten SDK zmontoval a tú parozábranu dorobil. Celé by som to spravil podľa predpisu, lebo je to pre Teba časovaná bomba.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanondx nie zeby sa nedala strecha urobit bez parozabrany, ale pri nevhodnej skladbe moze nastat presne to co povedali ti druhi majstri. A samozrejme vzduchotesnost domu bude asi v haji.
Odpovedať
Oni to spravili nasledovne. SDK CD-cka Stropne hrady potom uz len strecha. Ziadna parozabrana tam nie je. Ide mi o to, ci sa to da urobit bez toho, aby sa to muselo rozoberat.
Odpovedať
... vlhka izolacia neizoluje. a potery, si mal robit pred SDK, tá vlhkost z poterov Ti ich moze zvlnit, poohybat :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Nepochopil som jednu vec: KDE máš tú minerálnu vlnu....? Medzi hradami (v strope nad hlavou), alebo medzi krokvami (pod krytinou)........? Lebo teraz si vôbec nenapísal, kde je tá izolácia....(?)
Odpovedať
Zatial nikde, nie je to dokoncene. Mala by ist medzi stropne hrady nad hlavou.ale nie je tam ta parozabrana.
Odpovedať
Profilova fotka
A prečo si dával sadrokartón, ktorý mal ísť až ako posledný....? Navyše pred potermi...? Neviem, či teraz nájdeš majstra, čo Ti tam vlepí tú parozábranu, lebo tá musí byť priam hermetická, aby netlačilo pary z interiéru do izolácie. Musí sa prekrývať a byť lepená špeciálnymi páskami na prekrytiach a v stykoch s murivom. A ako dodržíš teraz tie predpísané vzduchové medzery....? Nechcem Ťa strašiť, ale buď to (RADIKÁLNE) vyriešiš teraz, alebo si Ťa to počká o 2 - 5 rokov, až sa nasťahuješ. A to nehovorím o tom, že to už budeš riešiť ako PORUCHU stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
no cele je to zle..hlavne postup... SDK sa robi ako posledne..po omietkach, poteroch... izoluje sa strecha, izolacia sa uzavrie parozabranou a nakoniec SDK... no neviem v akom stave je (myslim dokoncenost) SDK.. dal by som to dole..dal izolaciu potom parozabranu ..potom SDK..
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 - velice správne. Len drobná pripomienka. Tu ide pravdepodobne o jednopodlažný bungalov - takže neizoluje sa sa strecha, ale strop nad prízemím, ktorý sa akiste stane len "okrajovo" pochôdznym v prípade výlezu do neobytného podkrovia. Ale taktiež by som radil zhodiť.
Odpovedať
Som laik, preto som si na to objednal majstrov. Chvala bohu, ze poterari si vsimli chybu, akurat uz je neskoro. Otazka znie, staci ked zlozim sdk, potom na cd profili nalepim parozabranu a dam spat sdk? Alebo aj cd profili dolu?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanondx teoreticky, ked zateplis sikminy stechy, cize nebudes davat medzi hranoly a parozabranu das na tu vlnu, cize akoby si robil obytne podkrovie, mohlo by to ostat tak, ako mas...
Odpovedať
Profilova fotka
Aj CD-čka dole. Potom sa musí dať v predpísanej skladbe odvrchu: 1/ DIFÚZNA fólia (ale tá sa môže pohodlne dať zhora na hrady a potom zabiť difúzne otvoreným záklopom - teda NIE OSB doska!) 2/ Tepelná izolácia 3/ PAROZÁBRANA (najlepšie reflexná) napr. Dape ABA http://shop.estrechy.cz/detail/1439-P... 4/ Vzduchová medzera 5/ SDK na CD-čka, ktoré sú kotvené na hrady
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jancusa2000 To nemyslíš vážne......?!!!! 8-( 8-( 8-( Veď on si stavia bungalov - t.j. prízemný bytík. Načo by mal kúriť povalu....?!!!! Veď by sa nedoplatil, keby si teplo púšťal na povalu!!!!!! Predpokladám, že má v zmysle projektu vypočítané tepelné straty a dimenzované kúrenie. To aj kotol ide teraz kupovať väčší, či......?
Odpovedať
@stanondx Parozabranu mozes aj nalepit na CD zo spodu obojstrannou paskou.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanondx mozno ta chapem nespravne, ale predpokladam , ze strechu mas zhora uzavretu, inak by si nedaval SDK. Zo spodu ju mas tiez uzavretu, lebo je tam SDK. A pises, ze nemas zatial izolaciu. Aku ju tam mienis dat ?
Odpovedať
@stanondx no hadam aspon profily sprawili sprawne...daj dole sadrokarton(newiem ci chces dat izolaciu zhora alebo zdola to necham na Teba),nalep parozabranu ale poriadne a sadrac....no newiem niekde ho uloz aby sa na nho nedostawala vlhkost ale na strop by som ho montoval az po mokrych procesoch...cest a slava Tvojim "majstrom",ruky dolamat ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian obojstranna nestaci, to musi byt specialna paska, ktora utesni otvory po skrutkach.
Odpovedať
Jancusa2000 presne to napadlo aj mna. Akurat ja by som zateplil aj strop aj priestor pod kritinou medzi krokvami. Co vy na to?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom no nebol by ani prvy ani posledny, co by izoloval sikminu a nie strop v bungalove... a tak ti poviem, ze radsej poriadna parozabrana na sikmine aj kvôli vzduchotesnosti a nie tie bludy, co na 100% neurobi spravne a bude mu tam aj tak ta vlhkost prudit do izolacie a tiez sa nedoplati... predpokladam, ze nestavia NED ani pasiv, takze kotol ma pravdepodobne taky rozsah, ze to v pohode utiahne... svokrovci maju 50 rocny stvorec, strop bez izolacie a co? myslis, ze maju najstratovejsi dom na zemi? aj keby len na hranoly polozil parozabranu vkuse, prelepenu len na spojoch a po obvode a na to roztiahol izolaciu, tak sa mozno pripavi o pochodznu povalu, ale stale dosiahne lepsiu vzduchotesnost a aj izolacia bude izolovat a nie vlhnut...
Odpovedať
Profilova fotka
@stanondx Aha, zacinam chapat ako to vlastne mas :). No to by samozrejme slo akurat to bude o dost financne narocnejsie. Ale pokial by si zateplil aj strechu tak, ze v izolacii v strope nevznikne rosny bod, riesenie by to bolo.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanondx .... - strop sa zatepliť musí, to je jasné. Ale načo zatepliť aj krokvy pod krytinou, keď tam bude obyčajná povala.....? To máš toľko peňazí......? A ak áno, prečo staviaš svojpomocne....?
Odpovedať
Profilova fotka
@jancusa2000 Prepáč, nepochopil som 1 vec: NAČO MÁ KÚRIŤ POVALU....? V čase, keď sa normálne uvažujúci človek snaží stlačiť tepelné straty takéhoto bungalovu na úroveň 3 - 4 kW, Ty tu radíš kúriť povalu...................?! Povedz jediný racionálny argument.
Odpovedať
Praveze nemam peniaze navyse, len sa snazim najst riesenie, aby som nemusel rozbit hotovy strop. Majkoj osb na podhladoch nemam, takze tam tu vatu v pohode vlozim. Aj na stropy ju budem klast z hora.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanondx stanondx Som laik, preto som si na to objednal majstrov. Chvala bohu, ze poterari si vsimli chybu, akurat uz je neskoro. Otazka znie, staci ked zlozim sdk, potom na cd profili nalepim parozabranu a dam spat sdk? Alebo aj cd profili dolu? ano dat dolu a na CD nalepit parozabranu. spoje dobre poprelepovat paskou a takisto na obvode k stene.vsetky prestupy..kable na svietidla atd) dat spat SDK. ale cele by som to robil az po poteroch..omietky mas? :)
Odpovedať
Potery su hotove, omietky este nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ako si fakt myslis, ze ked zatepli sikminu, tak sa zmeni jeho tepelna strata???
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom leonardom @richard71 - velice správne. Len drobná pripomienka. Tu ide pravdepodobne o jednopodlažný bungalov - takže neizoluje sa sa strecha, ale strop nad prízemím, ktorý sa akiste stane len "okrajovo" pochôdznym v prípade výlezu do neobytného podkrovia. Ale taktiež by som radil zhodiť. jo zle som sa vyjadril..strop nie strecha... :) dik za upozornenie.. my mame taky "ciastocne poschodovy bungalov"
Odpovedať
@richard71 @leonardom Spytam sa, ja to mam navrhnute od spodu: SDK, parozabrana, konstrukcia SDk, 40cm vaty z tohu bude 20cm medzi krokvami a nad krokvami je prevetravacia medzera a na vrchu OSB dosky. Je to spravne? Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71@stanondx Riešenie existuje aj bez rozobratia SDK. Izoláciu medzi stropné hranoly nedáte. Na vrch stropných hranolov natiahnete a pribijete parozábranu. Prelepíte spoje a klince páskou, na koncoch pritmelíte parozábranu k vencom. Na to rozrolujete 2 alebo tri vrstvy vaty prekladane v celkovej hrúbke 40 cm (to považujem dnes za akurát hrúbku pri materiály z lambdou okolo 037). V takomto príade prídete o pochôdznu povalu. Ak by ste ju chceli pochôdznu, budete potrebovať ešte kontrámy v dvoch vrstvách a na to nejaký záklop napr. foršne.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird hm ja mam tych 40cm v dvoch vrtsvach prelozenych... preco to mas rozdelene? zda sa mi to zbytocne komplikovane devat jednu vsrtvu medzi krokvy (musis nejako prichytit) potom druhu... hm
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?