Samonosné sadrokartónové podhľady

Ahoj, máte niekto skúsenosti so samonosnými SDK podhľadmi, ktoré sa upevňujú len po obvode miestnosti a nie je treba ich prichytávať zhora? Čo na to hovoríte? http://www.knauf.sk/files/File/pdf/te...
Odpovedať
Profilova fotka
Samonosne stropy sa bezne pouzivaju. Treba len dat pozor na skladbu konstrukcie a dodrzat maximalne rozmery miestnosti. Inak to bez problemov vsetko funguje. Treba ale dat pozor na ich zatazenie.
Odpovedať
@montazsadrokartonu Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Čo-to som si naštudoval priamo z materialu od výrobcu, v podstate inde ani nie je šanca sa o samonosných stropoch niečo dozvedieť. Mám však dve otázky, na ktoré si neviem zodpovedať. Priamo z technického listu výrobcu mi vyplýva, že max. šírka miestnosti môže byť 5,5m (str. 4). Výrobca však ponúka profil CW 100 v max. dĺžke 4m, teda aspoň ja som o dlhšom profile nikde nič nenašiel. Moja obývačka bude mať šírku 4,25m, tak preto ma to zaujíma. Ďalšia vec, ktorá ma trápi, na obývačku bude napojená chodba, ktorá je široká 1,45m. Medzi chodbou a obývačkou nie je plánovaný žiaden prievlak alebo preklad, kde by sa dal obvodový profil UW uchytiť. Dá sa to nejeko riešiť? Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
Medzi chodbou a obývačkou nie je plánovaný žiaden prievlak alebo preklad, kde by sa dal obvodový profil UW uchytiť. Dá sa to nejeko riešiť?UV profil v mieste chodby neprerušíte ale potiahnete ho v kuse cez celú šírku chodby na protiľahlú stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero Ja by som zacal otazkou, naco v takomto dome riesit samonosny strop?
Odpovedať
@calimero Dobrý den. Řešení, které navrhuje antonmesaros bych zvolil pouze za předpokladu, že by to bylo pro něho. Vám bych doporučil ten VW profil z druhé strany vyztužit nějakým hranolem, který bude sice mezi stěnami chodby, ale musí být na koncích přišroubován ( zavěšen ) na konzole třeba z L profilu. Taktéž mě ale vrtá v hlavě, proč ten strop jednoduše nezavěsíte na vazníky. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@montazsadrokartonu Nad SDK je planovana instalacna medzera zhruba 15cm, v ktorej budu vedene rozvody rekuperacie. Nad medzerou je uchytena alu parozabrana a nad nou izolacia stropu. Chcem sa vyhnut zbytocnemu perforovaniu parozabrany zavesmi SDK. To je asi hlavny dovod.
Odpovedať
@calimero Dobrý den. To je tak malicherný a technicky jednoduše řešitelný problém, že úvaha o podstatně dražší variantě samonosného stropu, je naprosto zcestná. :-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero Mam pocit, ze vdaka internetu sa robi z aj z minimalistickej perforacie parozabrany extremny strasiak. Je vyrazne jednoduchsie utesnit foliu v mieste kotvenia zavesov ako na tuto dlzku robit samonosny strop. Hlavne na takejto dlzke je uz potreba UA profilov a zhustenie konstrukcie.
Odpovedať
@montazsadrokartonu možno sa z toho robí strašiak, ale nechcem nič podceniť. Aj tu na modrej streche je zopár albumov s plesnivou izoláciou a ako jediná príčina sa ukázalo, že parozábrana nebola správne utesnená. Na jar budeme na dome robiť blower door test a pán, ktorý bude test robiť, ma sám varoval, že si treba dať veľký pozor na tesnosť parozábrany, lebo veľa stavieb je práve v tomto mieste odfláknutých. O samonosných stropoch neviem nič, preto som tu o tom založil diskusiu. Cena je síce vyššia, ale aspoň podľa cenníkov, ktoré som našiel, mi cena samonosného stropu pre bežnú izbu 4x3m vychádza max. o 20 € viac ako v prípade klasického stropu z UD a CD profilov. To by ma nezruinovalo. Samozrejme, v prípade obývačky širokej 4,25m to už by asi bolo iné kafe. @ladajaskva Na fotke je strop, ako vyzerá teraz. Pôvodne bola parozábrana uchytená spinkami iba o väzníky. Vzhľadom na vyššiu hrúbku izolácie sme sa obávali, že pod vplyvom váhy by časom tie spinky mohli povoliť, tak sme to priečne podbili latami 40x50mm. Vzdialenosť lát je 60cm. V mieste, kde je lata priskrutkovaná na väzník, sme na latu naniesli tmel na lepenie parozábran (taký modrý, elastický). Rozmýšľal som aj o tom, že by sa SDK podhľady kotvili rovno do lát a to tak, že by sa použili drôtové závesy s okom. Oká by sa jednoducho priskrutkovali o laty z bočnej strany. Len som si nie istý, či by to tie laty uniesli.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero To co ste doteraz spravili je super, velmi pekna robota. Ak idete robit testy, urobte tie zavesy pred testom a aspon budete mat kontrolu. Pod kazdy zaves dajste zase tmel a nemal by s tym byt ziadny problem. Parozabrana je velmi dolezita a treba ju spravit dobre. Je ale rozdiel medzi dierou a dierou.
Odpovedať
@ladajaskva @antonmesaros Este mam jednu otazku pani. Ideme tahat priecky a vychadza to tak, ze pokial pojdem na cele tvarnice, medzi prieckami a parozabranou ostane medzera 10cm. Mam to domurovat, alebo nadlepit niecim inym, napr. nejakou pevnejsou mineralnou vlnou (Isover Akuplat)? Diky.
Odpovedať
Dobrý den. Postavíte příčky a v každé místnosti bude samostatný zavěšený sádrokartonový podhled. Čili, z toho jednoznačně vyplývá, že po celém obvodu všech stěn, čili i příček, musí být našroubován UD profil. A nyní tedy záleží na tom, aby byla příčka tak vysoká, aby bylo do čeho šroubovat. Podle výšky horní hrany okna tam moc místa nemáte. Čili já to vidím na dozdění pomocí tvárnic tak, aby se to těsně nedotýkalo těch příčných latí, nebo to ukončit až těsně pod parozábranou a pouze u latí to vybrat. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@calimero Nieje to nutné domurovať v prípade že je do čoho uchytiť UD profil.
Odpovedať
@ladajaskva @antonmesaros dakujem. UD profil bude v pohode mozne uchytit aj bez domurovania. Je tam rezerva. Ide mi hlavne o to, aby boli jednotlive miestnosti zvukovo oddelene, cize chcem to vyplnit az po strop. Vaznikovy krov udajne moze trochu pracovat, tak preto ze by sa mala nechat pruzna medzera 2-3cm ako nejaka dilatacia (je to pre mna novinka). Niekto radi domurovat 7cm a zvysne 2-3cm vypenit PUR penou. Niekto zas celych 10cm dolepit min. vlnou = dobry zvukovy izolant. Len sa bojim, ci by ta vlna casom neklesla.
Odpovedať
@calimero myslis ze keby aj tie sponky povolili casom , tak ze by potom priame zavesy na sdk neudrzali tu parozabranu? budu kazdych 50 cm.
Odpovedať
@solo6 Myslim, ze priame zavesy tomu pomozu.
Odpovedať
Lebo ja tiez teraz dokoncujem al parozabranu a rozmyslam ci to dako poistit. Mozno potom pomedzi zavesi dam len cd profily kolmo na vazniky.uvidime
Odpovedať
@calimero Ahoj , ja mam v celom dome prave dokonceny takyto system D131 , obyvku mam 5m podobne ako ty. Daval som CW profily 125 znitovane do i- cka . SDK uz je hore prave idem srobovat tmelit atd. vsade som pouzil CW 75 aj pri mensich miestnostiach aby som nemal vela odpadu z roznych profilov. Ten prechod do chodby som vyriesil jednoducho a to joklom hrubostennym cca 10cm - do neho som chytil obvodovy uw profil ...nezabudni ze musis CW prifili aj dole aj hore bud nitovat alebo skrutkovat .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
v pripade takehoto stropu ako sa ma upevnit UW profil na stenu ak CW profily kolme na nich maju kopirovat 7.5 stupnovy sklon strechy? ma sa UW profil nejako vykryvit?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@calimero robil si nakoniec ten samonosny strop?
Odpovedať
@gashtaan nie. Nakoniec sme robili klasicky strop. Vesalo sa to na tie zelene laty.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Tiez ma to zaujima tiez rozmyslam o samonosnom strope , koli tomu aby mi sdk nerpacoval ked bude zaveseny priamo na vaznikoch,hlavne ked sa pojde po uloznom priestore a sa bojim ze hned by popraskal cely sdk,ci ake mate skusenosti? @antonmesaros @ladajaskva
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@calimero akymi skrutkami si púripevnil tie laty (stresne zelene) aby to sdk udrzalo? 5x100? s celym alebo ciastocnym zavitom? dik za info.Ja idem davat tiez tie laty tak sa pytam,Mam to zatial takto bez parozabrany. Udrzia tie laty sdk? 8-) Stastne vianoce :)
Odpovedať
@calimero ako si prichytaval parozabranu kolmo na drevenu kosrukciu? alebo po dlzke drevenej konstrukcie? Ako je lepsie? Mam konstrukciu pomocnu od seba kazdych 88 cm je lepsie parozabranu ukladat kolmo na knstrukcie alebo po drevene jkonsrukcii?
Odpovedať
@vader100 laty udrzia takto SDK , ja som daval na kazdu stropnicu zaves, mam tu album pozri si , a parozabranu som daval v smere lat, da sa lepsie prichytit a spojit , teda mne to takto vyhovovalo asi najviac
Odpovedať
@filipe1 dik idem kuknut ale potom spoj vyjde niekde medzi latami mi ak by som daval pozdlz stropnic,ci? kde si spajal parozabrany lepil na dreve ci kde prislo aj medzi .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@calimero Smiem sa spýtať: - akými skrutkami si chytal tie zelené laty o väzníky? - a akými skrutkami sadrokartónové závesy o tie zelené laty? Použil si drôtové závesy? Vďaka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?