Šalovanie prekladu, venca, dosky naraz

Podľa projektu statiky mám navrhnuté monolitické železobetónové preklady-veniec-dosku. V prvom rade sa chcem spýtať, či je to možné zašalovať naraz a následne na jeden krát zaliať. Ako laikovy sa mi zdá dosť komplikované zašalovať vnútornú stranu venca (25cm) na vrchu ktorého bude zašalované debnenie pre monolitický strop. Alebo sa to robí na dva krát? Najprv šalovanie venca - zaliatie venca a potom zašalovanie deky a zaliatie deky. Druhá vec súvisí s tepelným mostom takéhoto venca. Podľa projektu nemám vkladať do debnenia žiadnu izoláciu. Tepelnú izoláciu stavby má zabezpečiť zateplenie hrúbky 10cm (budem dávať 15cm). Medzi okenný rám a preklad budem vkladať 5cm izoláciu. Je takéto riešenie dostatočné na zabránenie vlhnutia kútov.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem či poradím ale dá sa urobiť jedným aj druhým spôsobom.Čo sa týka vkladania tepelnej izolácie pod vence ,tam musíte znížiť svetlú výšku okna alebo dať zosiliť výstuž vencov.Toto môže urobiť stavebný dozor, alebo statik.5cm polystyrénu na ostenie by malo byť dosť.
Odpovedať
Môžeš zašalovať aj veniec aj dosku naraz a spoločne to zabetonovať. Ušetríš čas a peniaze za čerpadlo. S debnením si poradia tesári ak nie tak to nevedia.Nad oknami do prekladov by som vložil tep. izoláciu hr. 5cm. Krytie výstuže betonom nad tep. izol. je 1,5- 2cm načo použiješ dištancie( železiari by to mali vedieť) pri spodnom okraji.Samozrejme,že musíš dodžať svetlú výšku okna t.znamená ,že o 5cm zdviheš celý preklad.
Odpovedať
Profilova fotka
jasne ze sa to da naraz len treba trochen porozmyslat:)
Odpovedať
Profilova fotka
Robievame to bezne lejes naraz preklady 25 cm - 15 deka a navrchu -1O cm veniec 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mkvm Znížením svetlej výšky venca alebo prekladu sa znižuje jeho nosnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
O kolko sme teda znizili tu svetlost venca ?ked vsade na nosnych muroch je 25 cm monolitickeho betonu a na okenich prekloch je 5Ocm betonu samozrejme na vysku....je to presne jak v projektoch len v opacnom garde venec nieje na spodku ale na vrchu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte, chcel by som sa spytat. Betonovanie prekladov a deky robim podobne ako kolega, ktory zalozil tuto temu. Viete mi povedat ako viem uchytit salovanie deky ( 15 cm ) k tehlovemu muru z vonkajsej strany ? Keby to je kvadra tak to jednoducho prijibijem, viete mi poradit ako to upevnit do tehly aby to bolo v poriadku ? Napadlo ma ze by som to mohol upevnit k zeleznej vyhstuzi, ale neviem ci by to bolo dostacujuce. Za kazde rady dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomcok pri prekladoch pouzi obyčajný viazaci drôt. Prevrtaj dosky čo najbližšie ku tehle a dobre stiahnutie k sebe. Pri deke dosku privias o kari sieť. Tu sieť o ďalšiu sieť a tu o ďalšiu sieť atď. A na druhej strane deky zase dosky o kari sieť. Ja keď som robil zakladovu dosku tak som použil styrodur ako salung... A len som ho lepil penou...a v pohode.
Odpovedať
@logo22 Zdravim, pri zakladovej doske som aj aj pouzil styrodur a bolo to ok, len toto je trosku ine, som premyslal ze este neajkymi hmozdinami do tehly tam upevnit zvisle laty.
Odpovedať
@tomcok niekto sem prikladal fotky osb dosiek obalenych foliou, pripevnenych zavitovou tycou o mur, po odsalovani pouzil ciste dosky na strop.
Odpovedať
@stowasser Zdravim, mam v plane pouzit OSB dosky ako salovacie dielce a zakryt ich foliou, budem robit 2 dosky, takze ich pouzijem na obe a potom ako podhlady, alebo na poval ako podlahu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomcok stowasser mal asi na mysli album mirom113. Ten OSB dosky lakoval.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@logo22 Pozeral som tie zavitove tyce, moze to byt fajn, pripadne tam mozu aj zostat a potom sa iba odpilia
Odpovedať
Profilova fotka
@tomcok ale to vieš spraviť aj obyčajným viazaci drôtom :-D Každých 30-40cm keď dáš drôt, rošpraic ktorý potom vybereš pri zalievani betonu
Odpovedať
@tomcok alebo mozes dat dovnutra medzi dosky plastove rurky, ktore budu sluzit ako rozpony a zaroven chranicky pre zav.tyce ;-). Rurky zostanu v betone a tyce potom vyberes :-N.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim Vas vsetkych. Prosim viete mi niekto povedat ci je toto normalne pri salovani? Popraskane tehly, poodpadavane.. to sa tak bezne robi alebo to je fuserina? Dakujem moc
Odpovedať
@verky5 Tieto tehly sú dosť krehké. Ja som staval tiež z takých tehál - Heluz family. Pri silnejšom údere sa rebro hneď zlomí. Nie je to úplne v poriadku. lepšie by bolo, keby tá tehla zostala celá. Ale stavbe to neublíži ani sa to neprejaví na statike. Tie diery sa zalejú betónom alebo vyplnia maltou, či PUR penou. Po omietnutí to vôbec nebude vidno. Hrubá stavba nie je tak pekná, ako interiér dokončeného domu. Spočiatku som aj ja bol háklivý na takéto poškodenia tehál, ale potom som to už bral v pohode. Počkaj, keď ti budú ťahať elektrinu a rozvody vody. To budú tie tehly poobíjané.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem, ale tak ako sa to potom vyplni? alebo co teraz mam od nich pozadovat aku napravu? po elektrikaroch to je ok pochopitelne.. ale toto by malo nejaky tvar udrzat. : /
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?