Riziká dreveného stropu

Dobrý deň. Aké riziká má montovaný drevený strop, nad ktorým je obývaná miestnosť?
Odpovedať
Dobrý deň, hlavne možnosť deformácie v prípade zlého návrhu a tiež menšia únosnosť. Ďalej problém môže byť kročajový hluk. Vyhráva cena a v prípade priznania estetičnosť. Všetko ale ide navrhnúť a nieje to ani moc zložité. U väčšieho rozponu je možnosť použiť ocelové nosníky.
Odpovedať
@vodnik1852 Už mám drevené hranoly 18 cm x 10 cm vo vzdialenosti 85 cm premosťujúce 4 metre, na to nabité foršty. Čo s tým?
Odpovedať
Čo myslíte otázku čo s tým?
Odpovedať
@vodnik1852 Zaujíma ma funkčnosť, vzhľad je druhoradý. Aké riešenie je dobré, aby tlmilo hluk a strop mal dlhú živonosť?
Odpovedať
Profilova fotka
Ked vezmem 150kg/m2 nahodile zatazenie a 100kg/m2 stale zatazenie (a este + vlastna tiaz tramov) tak je na unosnost vyuzity na 76%, ale ma prekroceny limitny priehyb. Limit je 13mm , priehyb s dotvarovanim je 18,8 mm. Cize je funkcny ale makky.. Ak nie je mozne zahustit tramy, da sa este urobit spriahnutie s betonovou skrupinovu v hornej casti. Je to trochu pracnejsie ale vysledok stoji za to. Postup je taky ze sa do tramov navrtaju prepojovacie smykove trne (skrutky do dreva so sesthrannou hlavou, priemer 6mm alebo 8 mm. potom sa ulozi siewtovinka a leje sa skrupina hrubky najcastejsie 50 mm. Hustotu trnov a hrubku skrupiny ale treba spocitat, to sa neda od pasa. Vysledok stoji zato :-). Ak nechcete beton, tak zahustit tramy vlozenim dalsich a raster by bol 425 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@vodnik1852 na krocajovy hluk mnohi zabudaju, ale ten sa da uz aj nejako vyriesit nie? izolaciami a podobne.
Odpovedať
@branislaf Nie len kročajový hluk, ale aj televízor z prízemia počuť na poschodí. Môžem tam dať kamennú vlnu? Nevznikne mi rosný bod v strope? Dole je hala s kuchysnkou časťou - zdroj vlhka.
Odpovedať
@amater365 ved si pisal, ze poschodie bude obyvane, ako tam moze vzniknut rosny bod?
Odpovedať
@sidewinder Foršty majú 20 kg/m2, trámy 10 kg/m2. Nechcem zahusťouvať trámy. Zaujímalo by ma riešenie s využitím toho čo mám. Ďakujem.
Odpovedať
@gashtaan Čo ak nebude poschodie vykurované, ostane tam otvorené okno v zime, alebo si nastavia nižšiu teplotu na radiátoroch? A rosný bod na hrncami vzniká bežne.
Odpovedať
@branislaf no jasné, dá sa to vyriešiť, ale nikdy to nebude ako betonová deska šíreniu zvuku bráni veľká objemová hmotnosť, a v tomto smere je beton ďaleko lepší :)
Odpovedať
Profilova fotka
pri zatazeni 20 az 30 kg/m2 na tramoch je to ok, Priehyb je tesne v limite. unosnost 62% vyuzitie. Takze staticky uplna pohoda. Do podlah sa nevyznam. Takze k tym vrstvam a nepriezvucnosti velmi neviem poradit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vodnik1852 S 5 cm železobeónu je zaťaženie 150 kg/m2. Čo som videl, tak takýto betón viditeľne prehol drevený strop. @sidewinder Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozor!!! Ak sa to uvazuje ako spriahnuty strop drevo-beton funguje to trochu inac. tlacena zonu preberie betonova skrupina, a tym padom aj vypoctovo narastie vyska prierezu zo 180 mm na 180+30+50 = 260 mm. Na stadium betonaze je dobre to docasne podopriet, ale vysledok je az neuveritelne tuhy strop. Minuli rok som ich riesil cca 5ks.. hlavne v starych domoch kde su riedko tramy, na tom zaklap a skvra a tehly pojdovky, ked sa to nahradilo skrupinou a spriahlo !! (to je podstatne na tom celom) vznikol radovo tuhsi strop ako ten makky co bol pred tym.. Ak by sa len na zaklop vylial poter bez spriahnutia vtedy je to len mrtva vaha ktora sposobi dalsi priehyb.
Odpovedať
Kupili sme staru tehlovu bytovku kde je strop dreveny.tramy asi 20x20 na tom dosky na nich sut skvara a vsetko co vtedy bolo v nich ulozene hranoly a na nich nabita palubovka
Odpovedať
@sidewinder presne tak :)
Odpovedať
@amater365 5cm ŽB je 125kg/m2 :) objemovka ŽB je 25kg/m3 :) a ja som nikdy netvrdil, že sa takýto strop nedeformuje.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme dávali drevený strop, kukni v albume...a hore ideme dávať fóliu, polystyrén a poter...známi majú podobne riešené, ale polystyrén nedávali...strop počuť, ale nie veľmi...ťažko povedať, keď ešte nebývame, ale dufam, že to bude ok :)
Odpovedať
Drevený strop je OK pokiaľ je dobre nadimenzovaný. Problém je s útlmom. Pomer hmotnosti stropu ku náhodilému zaťaženiu nie je dobrý, strop potom kmitá. Čím väčšia zložka náhodilého zaťaženia oproti vlastnej tiaže tým horšie. Zase keď sa zväčší tiaž podlahou vychádzajú väčšie rozmery trámov. Treba to vybalansovať, lebo obyčajne to končí tak, že piješ kávu a dieťa o 2 m ďalej si poskočí a ty si celý obryndaný. Niekto to tu už počítal, nerozhoduje únosnosť, ale priehyb a kmitanie nosníka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?