Rekonštrukcia drevených trámov na strope

PROSÍM o radu, som sama, žena v dome a rada by som si dala prerobiť strop v izbe... Viď. fotka teraz ako vyzerá strop a druha fotka ako by som chcela aby to vyzeralo. :-) Som, žena a,, šikovných" pracantov je vela, tak aby ma neoklamali. Rada by som strop aj zatepliť. Poraďte mi postup a čo všetko mi na to bude treba a ak sú aj trufate odhadovanú cenu za materiál. Veľkosť stropu 3.5 x 5 m. Ako osvetlenie chcem použiť bodové svetlá. Vopred ďakujem za odpoveďe ;-)
Odpovedať
@sannysiposova keby som to mal chcel by som to presne opačne, k drevu ide lepšie drevo, nie ho zakryť
Odpovedať
@duzu stop je dosť nízko a pôsobí veľmi ťažko, preto to chcem tak :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sannysiposova je to obývané? Pretože je to dosť prašná robota, ani vysávač to nezachráni. Teraz v zime by to aj šlo, drevo obrúsiť, povrchovo upraviť, medzi trámy vlepiť PS priskrutkovať SDK, pretmeliť, spáry akrylát. Ďaľšia alternatív aje drevo len natrieť na bledšiu hnedú.je to rýchlejšie a menej pracné, to je tak na dva dni.
Odpovedať
@jan45 vidím to na jemné prebrusenie aspoň zbežne a je to obyvatelne :-) ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
mne to praveže pride na "hrubšie" brusenie... ta farba vyzera že tam je v kvalitnej vrstve ... možno by som zvažil obloženie tychto povodnych tramov... dosky sa tak či tak zavru sdk takže to je zbytočne brusit
Odpovedať
Profilova fotka
@sannysiposova súhlas s marco1018, ak je to obývané tak duplom
Odpovedať
@marco1018 ďakujem chlapci ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
no, ja tiež ďakujem
Odpovedať
To je ružová farba na tom strope, či mám vadný monitor?:) Tú farbu si tam dávala ty alebo predošlý vlastník domu? A čo sa nachádza nad tými doskami? Asi neobývaná povala...a určite nejde o žiadnu novostavbu keďže máš nízke stropy. Tiež by som toto nebrúsil a keď už musia byť tie trámy priznané, tak ich obložiť drevom... Ale myslím si, že viac dbáš na nejakú estetiku v tomto prípade ako na fuknčnosť a praktickosť rekonštrukcie. Napr. aj vyplňovanie tých medzier medzi trámami SDK doskami (a bez tepelnej izolácie, keďže tam chceš bodovky) ti ešte v budúcnosti narobí dosť starostí podľa mňa. Ak ti mám poradiť, tak sa zatiaľ s tou rekonštrukciou stropu neponáhľaj a ešte si to premysli. Ja by som zvolil čistú líniu stropu, proste rovný (napr. SDK) strop a ani žiadne bodové svetlá... Dutinu vyplniť tepelnou izoláciou, prípadne parozábranou (podľa toho čo sa nachádza nad doskami z hľadiska konštrukcie stropu a tepelnej izolácie nad stropom).
Odpovedať
@knedlik82 nie nie vinovo červená farba a áno stará chalupa... Troska poprosím laicky vysvetliť... Prečo nie je dobre nechať priznané aspoň tie hlavne trámy a dávať tam bodove svetlá? Hore je povala ale časom to bude obyvatelne podkrovie.
Odpovedať
@knedlik82 prečo by to mohlo narobiť problémy?
Odpovedať
@sannysiposova Problémy by mohol robiť ten sadrokartón, lebo podľa navrhovaného riešenia ho treba uchytávať pomedzi trámy a tie spoje budú asi praskať v napojení s drevom, to som tým hlavne myslel. A samozrejme môžeš to nechať spraviť tak ako plánuješ a nechať priznané trámy a SDK strop a bodové svetlá. Bodové svetlá neriešim, mne osobne sa do chalupy nehodia a proste celkovo sa mi nepáčia, ale je to vec vkusu. Len z technického hľadiska musíš počítať aj s priestorom naviac (dutinou) pre ich namontovanie a iná možnosť ako SDK strop asi neprichádza do úvahy...napr. omietka. A dôležité odpovede si nepriniesla, najmä aká je skladba stropu a či a ako je riešená tepelná izolácia nad stropom. Ale ak je to len chalupa, tak odporúčam svojpomocne zbrúsiť tie trámy - uvidíš jak to pôjde dole a ako vyzerá drevo pod tou farbou a potom sa rozhodneš čo s tým ďalej... Alebo sa vykašľať na SDK strop medzi trámami a bodové svetlá a zbrúsiť komplet celý strop a nechať ho drevený tak ako je, len vymeniť tú červenú za nejakú prirodzenú lazúru alebo lak, aby to zvýraznilo kresbu dreva. Ale sú to len také skreslené povrchné rady, keďže nevidím tú chalupu, neviem ako je postavená a neviem aké sú plány s jej využitím a rekonštrukciou. To zobytňovanie povaly čo si spomenula je veľmi dôležitá doplňujúca informácia a išlo by už o väčší rozsah prác a tým pádom je nemúdre robiť v súčasnosti nejaké zásadnejšie úpravy stropov, resp. týmto začínať rekonštrukciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň mám otázku. Mám drevené nosné trámy uložené v obvodových múroch domu v rozpätí 7.5m. Trámy majú rozmeri h 170mm v 200mm, trámi sú od seba vzdialené 700mm. V strede domu sú trámy podopreté 150mm pálenou tehlou. Mám v pláne vybudovať na povale podkrovie so sádrokartónovými priečkami a novou drevenou podlahou. Bude táto trámová konštrukcia dostatočná alebo to mám riešiť nejako inak? Za rady Vám Ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?