Problém s parozábranou

Zdravím všetkých , potreboval by som poradiť ohľadom parozábrany . Keď som muroval nenosné priečky , tak som si hovoril že načo budem murovať poslednú radu , veď aj tak budeme mať znížený sadrokartónový strop a tá posledná rada mi je nepotrebná . Teraz pri montáží parozábrany som zistil , načo by mi bola tá posledná rada . Teraz chcem dat namiesto poslednej rady vatu k zabráneniu prenosu zvuku (aspoň trochu) , lenže zavadzajú mi tam káble na elektriku . Samozrejme , že by som chcel aby bola parozábrana ako jeden celok , ale keď narazím na nenosnú priečku kde nám hore trčia káble na elektriku , potrebujem tam nacpať vatu , polepiť parozábranu aby bola ako jeden celok , tak som zrelý na Pezinok . Mal niekto podobný problém ? Viete mi poradiť ako to čo najjednoduchšie urobiť ? Budem vďačný za každú radu , okrem toho že mám domurovať poslednú radu :-) pripájam nejaké obrázky pre predstavu.
Odpovedať
Parozábranu priamo na konštrukcu sdk?
Odpovedať
ale ja tam potrebujem na tie priecky dat vatu aby zabranila aspon ciastocne prenosu hluku a potrebujem aby bola obalená parozábranou .
Odpovedať
preco si tie kable nedal az pod parozabranu?
Odpovedať
@gashtaan myslíš tým, že by som mal teraz všetky káble, ktoré mi zavadzajú pri priečkach zvesiť zo stropu, dať parozábranu a potom ich tam upevniť tak ako boli predtým ? lebo inak tomu nerozumiem, čo si tým myslel.
Odpovedať
@vojtoknot no tak nejako, akurat by si ich tam nemusel upevnovat aby si neporusil parozabranu, ale staci ich polozit na SDK rost. Ja to budem riesit takto... no sam som zrely na pezinok z mojej parozabrany, aj ked mi cez nu pojde len jediny kabel z vonkajsieho cidla na kotol, mam tam zase ine detaily na riesenie :)
Odpovedať
@vojtoknot Okey, a nemozes spravit dieru v parozabrane, cez nu vsunies kable a potom prechod dobre utesnis ? Pripadne ak je to problematicke, nad priecku v mieste kde mas prechod kablov parozabranu ukoncit, a hned nadopjit dalsiu. Spoj by si potom prelepil paskou, a prechod kabla opat utesnil. A si v pohode, a mozes si dat pod parozabranu vatu na zamedzeniu prechadzania hluku. Aj tak to bude jej jedina funkcia. Vezmi si sadrokartonove priecky, medzi nimi je tiez vata a nedava sa tam parozabrana.
Odpovedať
Profilova fotka
@vojtoknot aplikácia vedeckých poznatkov do praxe je náročná, najmä, keď to nemá, alebo má minimálny význam. Fóliu prerežte a prelepte, riešite detaily a pritom tam máte iné detaily o ktorých neviete a ste spokojný. Ak si myslíte, že sklená vata izoluje aj hluk, tak upozorňujem, že nie.
Odpovedať
@jan45 čiže tá vata tam v podstate nemá žiadny význam ?
Odpovedať
@jan45 chcete povedať, že keby sme nedali vlnu do toho voľného priestoru, tak šírenie zvuku bude rovnaké ako keby tam bola ? nám ide hlavne o to, aby to nebolo také, že sa cez tú stenu počujeme rovnako ako keby sme boli v jednej miestnosti , pretože napr. vedľa kuchyne je samostatné WC a nechcem v kuchyni počúvať zvuky z WC :)
Odpovedať
Profilova fotka
deliaca priečka musí mať hmotnosť min. 150kg/m2 v celej výške, aby tlmila škálu zvukov. Na to musí naväzovať primerane hmotný strop. Plocha musí byť súvislá, jeden otvor slúži ako reproduktor. Takže či už chýba tých 15cm nad priečkou, keď tam nie je hmotný strop, nemá vplyv.
Odpovedať
@jan45 v tom pripade budem musiet technicku miestnost vypolstrovat ako v blazinci, mam ju vedla spalne a nemam hmotny strop.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan sú tam dodatočné možnosti použiť tlmiace prvky v potrubí, pružné závesy, ale prenos hluku prebieha aj podlahou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vojtoknot .... - mali sme podobný problém pri renovácii staršieho domčeka. Našťastie majstri mali skúsenosti.
Odpovedať
@leonardom a môžete sa s nami podeliť o tie skúsenosti ? resp. aké riešenie použili vaši majstri ?
Odpovedať
Profilova fotka
@vojtoknot - no presne sme sa dostali do bodu, ako riešiť podhľad, pokiaľ murovať, ako a kadiaľ ťahať káble (lebo tie sme ťahali vrchom, aby nebolo treba veľa sekať). Našťastie majstri sa zaoberali rekonštrukciou takýchto domov (navyše sa zastavil aj projektant) a priečky ťahali až dovrchu a tak uzavreli každú miestnosť, napriek tomu, že tam bolo pokušenie dovrchu nemurovať. Človek keď stavia (a prerába!) je konfrontovaný s detailami, ktoré ho môžu (ak si veci "uľahčí") dobehnúť...
Odpovedať
@jan45 a máte nejakú skúsenosť s protihlukovou izoláciou ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 by ma zaujimalo odkial beriete ze sklena vata neizoluje dobre hluk .... ;-) a hlavne ta ktorá je na obazkoch
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely skúste si pozrieť technický list, frekvencie. @vojtoknot robil som odstraňovanie resp. znižovanie hluku v priemysle, ale v dome sa to tak riešiť nedá. na zamedzenie prenosu hluku v dome sa používajú hmotné konštrukcie, nie ľahčené.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely skúste si pozrieť technický list, frekvencie.
Odpovedať
@jan45 plne s Vami suhlasim. Je treba rozlisovat medzi hlukovou a tepelnou izolaciou. To co tam chce pouzit Vojtoknot je tepelna izolacia a ta ma minimalny hlukovy utlm. Ja som to iste riesil ale priecky som muroval az cez prvu vrstvu tep. izolacie, nad koncom priecok bola este druha vrstva(dost som sa pri tych vrchoch zanadaval kedze mam priecky niekde vysoke az 4 metre :-) ). Pod izolaciu som dal parozabranu a az pod nu som robil elektriku a nasledne omietky. Urcite odporucam tie vrchne casti domurovat alebo aspon pouzit zvukovu izolaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 @jordyl Páni minerálna vlna má vysokú schopnosť pohlcovať zvuk... tak prosím netárajte že minerálne vlny nie sú vhodné ako zvukový izolant... @vojtoknot a pre vás je tu jeden článok http://www.najomne.sk/infoservis/seri...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a hmotné konštrukcie sa prestávajú robiť kôli zaťažovaniu stavieb... na trh prišli moderné viacvrstvové konštrukcie... iba tak na okraj :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely počul som, ľudia už nejazdia na záprahoch
Odpovedať
ďakujem všetkým za príspevky, my sme sa s tým nejako popasovali, dali sme tam tú vlnu a už uvidíme čo bude ako bude.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ako je to so šírením zvuku v minerálnej izolácii? Medzi krokvy dávame 16 cm, pod krokvy 20 cm, na krokvové závesy CD profily s parozábranou a OSB. Mali sme dilemu: dať zateplenie s parozábranou vcelku a potom murovať priečky, alebo vymurovať priečky po 1.vrstvu izolácie, v každej miestnosti spraviť zvlášť rošt pre 2. izoláciu a parozábranu. Rozhodli sme sa pre prvý variant. Materiál už máme na podkroví nachystaný. Včera však bola u nás kamarátka. Oni majú v dome tiež zateplenie ťahané vkuse, pod krokvami majú 12 cm izolácie. A hovorila, že to šírenie zvuku sa im ťahá celým podkrovím. Nie je vraj úplne strašné, ale teraz by to zateplenie riešila inak. A tak sme asi zase na začiatku: zateplenie ťahať vkuse - parozábrana vcelku, alebo vymurovať priečky a urobiť SDK konštrukciu v každej izbe zvlášť kvôli hluku? Ozaj je cez tú vatu "všetko počuť" ?
Odpovedať
@viki13 blbost, ja to mam tym vasim prvym variantom, zvuk sa nesiri, a mam tam aj rozvody rekuperacie. Ak kamaratke ano tak potom konstrukciou ale urcite nie izolaciou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Dobry den, prave riešim parozrabranu, ktoru mam nad priečkami v celku, ked domuram k folii ostane mi špara 3cm, cez ktoru potaham kable, čim mam vyplniť tuto medzeru v celku? zafukať penou, domurať nejaky pasik alebo vložiť vatu? skladba stropu ytong, sdk, medzera, parozabrana, hrady s vatau + vata nad hrady dik.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?