Praskliny na žb doske

pozdravujem, na monolitickej žb doske sa nám objavili taketo praskliny, podstojkované si myslim že je dobre, železo je viazane presne podla projektu, polievanie bolo skoro nonstop, predpokladám že niektoré praskliny su až durch, nakolko ked sa naliala do praskliny voda, tak za chvílku kvapkala zo spodnej strany doky. Čo sa môže stať, alebo ake je najvhodnejšie riešenie na opravu? dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
poliať cementovým mliekom,pridať penetračný roztok.
Odpovedať
zeby riedky beton bol?riedil sa aby sa lahsie roznasalo?
Odpovedať
Profilova fotka
To su hydratačné praskliny. Nemusíš mať z toho vôbec stress. Horsie by bolo, keby zacal praskat strop po odstojkovani .-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte ...mam ronaky problem tak som nechcel zacinat novu temu nech je to prehladne aj pre inych. Moja otazka je vsak trochu ina. Stavebny dozor mi doporucil prizvat statika (sam sa ktomu nechcel/nevedel vyjadrit ) a nechat si popripade vypracovat posudok. Kedze to nebude zadarmo chcem vediet ci to ma vyznam alebo su to len vyhodene peniaze......... aj z komentov tu na fore a z infa ktore som dostal od ineho stav dozoru plus dvoch stavebnikov vypliva ze praskliny su caste a nemaju v takej podobe ako su u mna(vid foto) vpliv na pevnost ZB dosky..tj netreba riesit vyhadzovat peniaze či? trhliny na vrchu dosky kopiruju presaky na spodnej casti.....
Odpovedať
@brancoaalca Zdravim, trhliny vzniknu vzdy, mozes polievat ako chces, vzdy vzniknu. Ja mam taketo trhliny na ZB dosky, najvacsi rozpon 4.2m , zelezo som daval 14tka v nosnom smere. Strop je odsalovany, polozil som nan 3 palety tehal a so stropom to ani nepohlo, takze sa nemusis bat, tym prasklina msa asi vyhnut bohuzial neda, ta vystuz je tam an to aby to drzalo po kope, takze vsetko je v poriadku.
Odpovedať
@tomcok servus, dakujem za odozvu ...u mna je to rozpon (teda ak je rozpon vzdialenost medzi najblizsimi nosnymi prieckami) 5,8m . Zelezo som daval podla projektu 10ku a tusim do obratenych prekladov sla 20ka. Si dalsi co hovorí ze je to v poriadku...vychadza mi ztoho ze ta opatrnost mojho dozoru je trochu prehnana ....ja sa len trochu obavam zobrat to na seba a usetrit 80eur za vyjazd statika.....nadruhu starnu 80eur viem investovat aj inde.... co najhorsie sa moze v takomto pripade stat?
Odpovedať
@brancoaalca Maximalne co sa moze stat, ked bude velke zatazenie na dosku tak ze sa ti prehne, ale ak postupujes podla projektu tak je to OK, pretoze statik je pod tym podpisany, takze nemusis mat obavy, 99% co robia monliticky strop tak maju praskliny, moj statik mi povedal ze tomu sa proste asi neda vyhnut, takze ja ich ani neriesim.
Odpovedať
Mne popraskala doska a to som ju polieval aj pocas betonovania aj potom. Uz pocas betonovania som videl praskliny potom este aj prsalo :D toho sa neda zbavit skoda vody :)
Odpovedať
nie je to skoda vody, ale skor nekvalitny beton dovezeny domiesavacom, alebo na mieste zriedeny vodou.
Odpovedať
@brancoaalca @tomcok na pohlad je jasne,ze ten beton bol preriedeny vodou, cize aj keby nemal ziadne praskliny nikdy uz nebude mat taku pevnost ako dobry beton. A nie je pravda ,ze praskliny ma 99% stropov a skrz celu dosk uz vobec nie, namiesto doriedenia vodou mal byt pouzity vibrator.
Odpovedať
@stevo79 Ja som pouzil vibrator a aj tak sa vytvorili praskliny, neviem ci su skrz celu dosku, pretoze to je este zasalovane, ale z vrchnej strany su, nie su sice velke, ale nejake su a beton nebol pritom ani riedky.
Odpovedať
Profilova fotka
Tie praskliny vznikajú v rozdielom tvrdnutý samotného betónu. Spodná časť sa zbaví vlchkosti skôr ako vrchná časť ŽB. A keď polievate tak polievate len vrchnú časť.....vode dlho trvá pokiaľ sa kapilarmy dostane do spodných vrstiev.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba cast betonu ktory bol neriedeny viac menej suchy dopraskal najviac. / prvy domiesavac/ potom som to nariedil aby sa stym dalo robit. Tie praskli ovela menej. Takze neviem... uprimne to moc neriesim. Ale mam znameho co zalial deku v noci prsalo a za 2 dni ukladal palety a staval. Ziadne polievanie nemal vodu. Popraskanu ju nema o nic viac ako ja... mozno ju mam dokonca ja viac..
Odpovedať
Mne dopraskala deka najviac v miestach kde bolo najmensie krytie nad zelezom. Zelezo nieje naskodu pred betonazou schladit ak sa betonuje v teplejsom pocasi.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomcok Nemáte pravdu.Treba to vedieť a nič nepraskne. @brancoaalca Vyhodené peniaze za statika. Všeobecne. V súčasnosti sa dáva do železobetónových konštrukcií x násobne viac železa ako je nutné . Pred 15 rokmi som len vzácne videl na stavbe hrubšie ako 10 mm. Za komančov sme tam kde dnes kvázistatici valia 14-16 mm priemery dávali 8mm. Rok dozadu sme búrali starý dom . Deka o hrúbke 80mm rozpon 4 x 3,5m .Miesto roxorov tam bol poukladaný ostnatý drôt. :-N .A nespadol. fotto z V.Biel betónované pri 36°C ani jedna prasklina
Odpovedať
@mesarosanton Takze mate na mysli to, ze ked sa da menej zeleza, resp. mensi priemer tak bude menej prasklin ?
Odpovedať
@mesarosanton keby boli pouzity drotkovany beton urobilo by mu tiez take praskliny?
Odpovedať
@tomcok zelezo s prasklinami nema nic spolocne. Praskliny vznikaju pri tuhnuti betonu.
Odpovedať
@originalx zelezo ma praveze s praskinami vela spolocne. Ale nie IBA zelezo moze za praskliny.
Odpovedať
@dimec116 beton moze popraskat aj ked tam nie je ani kusok zeleza.
Odpovedať
@originalx Suhlasim.Su rozne priciny prasklin. Ja som mal zvacsa take ze sa pekne dalo vidiet ako je ulozeny preklad alebo kde su strmienka. Betonovalo sa v najhorsom moznom case leto a poobede.
Odpovedať
Profilova fotka
@hora111 Nie.
Odpovedať
@stevo79 beton je podla papierov od domiesavaca 20/25 ci ho riedili vodou alebo nie neviem posudit stavebny dozor pri betonazi bohuzial z nejakeho dovodu nebol.......... takisto neviem ci ho zvybrovali kedye som to osobne nevidel......kazdopadne vybracnu dosku mali zo sebou tak ratam stym ze ju aj pouzili .... ....cize hovoris ze beton na fotkach je nekvalitny a mam ratat stym ze sa mi to rozpadne? da sa nejak dodatocne osetrit?
Odpovedať
@mesarosanton vdaka za radu ...nakoniec som ho aj zrusil po telefonate zo svagrom ktory to poslal svojmu strykovi co robil kedysi (uz je v dochodku) dozor pri velkych stavbach (stadion, obchdne centra a pod.) povedal ze to netreba riesit ze zelezo to udrzí.... inak to co hovoris spominal zhotovitel ze isli podla projektu a na jeho vkus tam bolo zeleza jak na bunker a strasne male krytie....
Odpovedať
Vcera som bol so statikom tak som sa ho na toto pytal. Praskliny do urciteho rozmeru otvorenia toleruje aj norma. Pri zakladovych doskach je to uplne jedno. Ked su praskliny velke treba ich uzavret aby nekorodovalo zelezo. Pri stropoch je to horsie a treba byt opatrnejsi. Ale povedal ked to popraska je videt ze zelezobetonova doska funguje. Aj mi to vysvetlil ale nezopakujem to :D ale v principe povedal uz to clovek nezmeni. Velke trhliny osetrit. Ked sa zacne strop deformovat je to chyba navrhu alebo ulozenia zeleza. Ked su len praskliny tak to nema vlyv na funkciu.
Odpovedať
Profilova fotka
Koľko dosial netušených informácií sa tu človek dozvie keď si prečíta niektoré tie komentáre. @brancoaalca Jediné na čo môžu mať tie trhliny vplyv je korodovanie výstuže ak siahajú až k nej, aj to najmä v nepriaznivých prostrediach takže ak tam neplánuješ prostredie z agresívnymi chemikáliami, nasýtené morskou vodou, striedavo vlhké a suché alebo iné tak nemajú vplyv na životnosť konštrukcie, ak sa ďalej nerozširujú tak by som to neriešil.
Odpovedať
Profilova fotka
@brancoaalca stavebny dozor nebol pri betonovani a nasledne doporucil statika..??? parada..... neviem co mu platis..., ale ked to nie je len tzv. peciatkovy doroz.., tak ho v prvom rade posli ty do puce.... (bol vobec kontrolovat ci je polozene zelezo podla projektu..??, po kolkych dnoch sa to odsalovalo.? ta deka je predimenzovana.., statik pocita pri vypoctoch s velkou rezervou... nerob si s tym tazku hlavu..., teda ak to zelezo je tam kde ma byt a tolko kolko ma byt...
Odpovedať
@mimms pri viazaní zeleza bol a asi to aj kontroloval kedze im dal par veci prerobit (zevraj minuli zelezo mimo projekt na schodisko tak to preväzovali naspät zrovna do tohoto nafoteneho stropu) sice az potom co som sa zacal pytat ako je mozne ze im chyba zelezo na dokoncenie ked objednali podla vypisu............ takze dufam ze je vsetko tam kde ma byt. Dozor je "znamy" a som zneho dost sklamany (slusne povedane) dohodli sme sa 400e za stavbu..... teraz na mna vyrukoval s dalsími poziadavkami tak sa po hrubej lucime. odsalovavalo sa po 28dnoch. To je to co ma najviac frustruje..... ludi ktorím mozes verit je jak safranu ostatným aby si stal za ritou a kukal cez rameno plus mal znalosti pomaly od chem. zlozenia tehal az po projektovu cinnost....... zostava mi teda len verit ze to je a bude ok a ze si kazdy urobil to za co dostal peniaze
Odpovedať
Profilova fotka
@brancoaalca no 400 euri za dozor...., najlepsie ked si najdes dozor, ktory budes platit za vyjazd a bude tam stale, ked su dolezite ukony na stavbe... kvalitny stavebny dozor a stavbyvveduci su klucove postavy na stavbe..., vela ludi to podcenuje a si neuvedomuje , ze prichadza potom o kvalitu a o tisice eur....... riesia to tak, ze si potom vo volnom case studuju veci a hladaju odpovede na forach.......... :( , kde su aj casto zavadzani............., cest vynimkam.., pretoze tu sa daju nacerpat aj kvalitne informacie, ktore treba potom aj rozumne vyuzit.............
Odpovedať
sak to .....setril som na nespravnom mieste ...vyhovorka je ze nikoho seriozneho som vtedy nezohnal...clovek sa uci.....druhy dom by som zvladol uz s tymito skusenostami hadam lepsie :D uvidime ci dostanem druhu sancu ;) ...inak idem tam do tych prasklin nagembrit chemos OT 89 alebo chemos EP19 a ide sa dalej
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?