Odstránenie vlhkosti medzi OSB doskami a minerálnou vatou v podkroví

Chcela by som sa opýtať robil som v nevykorovanom podkroví podlahu z minerálnej vaty a OSB dosiek a zráža sa mi tam vlhkosť .... preto by som sa chcel opýtať či by tomu nepomohla parotesná fólia ? Ďakujem za rady
Odpovedať
@nanuky197 parozabrana mala byt este pod mineralnou vatou... vlhkost treba z vaty odvetrat, teraz uz asi jedine do OSB dosiek navrtat diery.
Odpovedať
to podľa mňa nebude stačiť. Treba to rozobrať. Ak máte vatu položenú na dreve tak vám za pár rokov zhnie. :-(
Odpovedať
bude stále problém s tou vlhkosťou ak sa v tom podkroví bude vykurovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@nanuky197 Jednu vec si správne pomenoval: tá vlhkosť sa tam VYZRÁŽVA. Je to kondenz. ]-( 1/ Fatálna chyba dať ako záklop OSB, lebo OSB funguje ako PAROBRZDA, zatiaľčo navrch mala ísť jednoznačne dizúzne otvorená fólia (umožňujúca únik vlhkosti smerom nahor) a na toto mali ísť drevené dosky, nabité s miernymi medzierkami. 2/ Dal si (z pohľadu prízemia) pod minerálnu vlnu PAROBRZDU - fóliu, zabraňujúcu prieniku vlhkosti z interiéru do izolácie? Ak nie, musíš tak spraviť. Pogooooooogli, obrázkov sú na webe stovky. https://www.google.sk/search?hl=sk&si... Inak Ti to všetko zhnije. A čo s OSB...? Možno by pomohli diery. Stovky dier. Aby vlhkosť mohla odísť smerom nahor.
Odpovedať
@leonardom A ja ked som zo spodu dala parozabranu na nu som nastriekala penu a tiez som dala zaklop s osb dosiek ale dosky som nedavala az k obvodu venca a nehala som tam odvetravanie.Ale som ich zaklikovala no a uvidim ci my to bude vlhnut a ak tak potom uz len vykruzovakom vykruzit diery do dosiek.Tak my porat ci som to dobre spravila alebo mozem aj ja ocakavat kondenz na tych deskach.No ale vyhodit by som ich veru nechcela ved to by bola skoda euracov.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 Pokiaľ to máš parotesné - a to asi máš - počítaj s tým, že postupne sa Ti to znehodnotí. Zamokvá to, anstúpia pliesne... Musíš pomôcť tomu, aby mali pary kadiaľ opustiť konštrukciu, nie sa v nej zrážať. Správna skladba je tu:
Odpovedať
@leonardom A co my radis co by som mala teras s tym spravit aby sa my to casom neznohnotilo.Len nie aby som vymenila osb dosky za laty.Diky.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 Veď som Ti napísal: "Musíš pomôcť tomu, aby mali pary kadiaľ opustiť konštrukciu, nie sa v nej zrážať." Pomôcť by mohli navŕtané otvory... Ťažko Ti radiť takto nadiaľku... 8-(
Odpovedať
OSB dosky od seba poposúvať napr. na 2 cm. Ak je medzera pod OSB aspon 5 cm tak to bude stačiť aj bez navrtania otvorov, ak to máš opreté o vatu tak neviem, ozaj iba veľa dier.
Odpovedať
@leonardom pod climatizer ma ist variomembrana, ktora sa difuzne otvori v lete. Inak sa z horuceho pokrovia zraza vlhkost nad parozabranou. Variomembrana je lepsia aj pod vatou, ale to nikto neriesi, lebo vata je lacna, a v lete nevadi, ze zmokne
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456@nanuky197 menšia škoda euračov za OSB, ako za izoláciu, strop, prácu naviac a ostatné. OS je úplne nevhodná na záklop. Jedine to môže fungovať, ak sa pod OSB pridá odvetraná medzera napr. 60 mm- ale naozaj odvetraná, kde je zabezpečené prúdenie vzduchu. Inak záklop určite z dosiek... Probblém nie je len v prenikaní pary z interiéru, ale aj vo vznikajúcom rosnom bode v izolácii- ten tam bude vznikať vždy /rozdieel chadu a tepla/. Pokiaľ nechcete mať s tým veľa práce, tak len navŕtať otvory /40mm/, ale to nie je ideálne riešenie. Radšej pridať odvetraný rošt, ak sa má OSB zachovať. Netreba to podceniť. Z dlhodobého hľadiska určite prerobiť.
Odpovedať
@dobrydom spravna poznamka, ale kto uz dnes riesi rosny bod v stresnej vlne? Pritom je zname, ze lacna izolacia vlhnutim straca izolacne vlastnosti. Vlna rosenim mokne aj v lete, a vtedy sa nema kam odvetrat, pretoze pod nou je parozabrana.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 odvetravana medzera a este raz odvetravana medzera... to je pojem co zda sa uplne ignorujes.
Odpovedať
Kde je odvetranie pod vatou? Vacsinou je medzera uzavreta, ty mas odvetranie mimo?
Odpovedať
@peto99 tu nikde a to je ta chyba, nie vlna ci nepouzitie variomembrany... jasne, ze ja mam odvetranie mimo.
Odpovedať
@dobrydom My sme na kliestiny davali 5cm stresne laty a na ne sme srobovali osb tak ham to bude dobre a ak nie tk tam navrtame tie diery na odvetravanie.Zatial tam nebyvam a uvidim casom co nam to bude robit.
Odpovedať
@gashtaan ok, ale pri pouziti variomembrany nepotrebujes vzduchovu medzeru, lebo v lete je membrana difuzne otvorena, a vlhkost sa odpari dovnutra. Ja mam steicozell priamo na membrane. Vyhoda je okrem ineho vyssia svetla vyska, kedze odvetranie medzi sdk a vatou netreba.
Odpovedať
@peto99 dokonca odvetranie medzi SDK a vatou... co sa ja dnes nedozviem.
Odpovedať
@gashtaan mas vatu polozenu na parozabrane, lebo o ine medzere nebola rec, hore je vata otvorena dk podkrovia
Odpovedať
chlapi ale ja chcem aby to podkrovie bolo obytne tak ako to mam vyriesit
Odpovedať
Ahojte. Mam presne ten isty problem ako nanuky197. Ja mam debnenie hore z dosiek. Tiež sa mi zraza vlhkost pod debnenim. Uz neviem co mam stym robit. Je tam aj pliesen. Samozrejme parozabranu som ani netusil za treba dat. Uz preslo od vtedy 5 rokov. Je to 60 m2. Bojim sa tam urobit izby kvoli tomu ze to prehnije. Rozmyslam ze vyhodim dosky a necham to iba tak, bez debnenia. Ale ako potom tam v buducnosti urobim tie izby. Ak sa tam bude vykurovat prestane ten problem so zrazanlivostou. Vie to niekto zarucit?, alebo sa prepadne vsetko po xy rokoch? Prosim poradte. Dakujem.
Odpovedať
@dobrydom A keď sa tam urobia vykurované izby a strop pod strechou sa zaizoluje podľa predpisov,tak ten problém s vlhkosťou bude vyriešený ? Či nie ? Bude to hniť ?
Odpovedať
@akonato2017 keď bude hore aj dolu rovnaká teplota tak tam voda nebude kondenzovať, len aby ti to dovtedy nezhnilo bez parozábrany
Odpovedať
@akonato2017 ked to budete prerabat na obytne podkrovie, tak tu vatu odtial vyberte a pouzite ju na zateplenie strechy
Odpovedať
Zistil som to zatiaľ včas. Teraz to mám riešené tak, že som podvihal zopár dosiek aby prúdil vzduch medzi vatou a debnenim. Je tam 5-7 cm. Zmenu vidieť hneď po týždni. Dúfam že to tak môže ostať, lebo ak tam niečo budem robiť prejde ešte 5 rokov. Deti sú ešte malé. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Este nechápem to, že tí čo to majú nafukane climatizerom medzi hranolmi na strope maximálne a tiež sa dávno nedávala parozabrana, tak im to nebude kondenzovat pod zaklopom alebo poterom?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?