Odkiaľ mi zateká do rodinného domu?

Dobrý deň všetkým, viete mi prosím pomôcť s vyriešením záhady so zatekaním? Mám rodinný dom, bungalov a na sadrokartónovom strope sa pred dvoma rokmi začali objavovať fľaky - hnedohrdzavej farby. Na niekoľkých miestach, prakticky po celom dome, také menšie fľaky. Boli tu aj strechári v lete, vymenili šróby na medenej streche, kde si mysleli, že zateká a chvíľu bol kľud až doteraz. Aktuálne nepršalo viac ako týždeň máme sucho a po pol roku máme nový fľak, jeden starší je vlhký a na zvislej stene steká po kvapkách tá špinavá voda od sadrokartónového stropu. Zaujímavé je, že to zatekanie sa neobjavuje vôbec v zime (ani predchádzajúci rok) a až pri oteplení. Čo môže byť aj náhoda. Nenašiel som ani spojitosť s dažďom. Máme podlahové kúrenie a krb. Krb používame sporadicky. Z krbu idú prieduchy do miestností - sú vedené medzi sadrokartónovým stropom a zateplenou strechou. Okrem minima fľakov sa tie zatečenia nachádzajú v blízkosti teplovzdušného potrubia od krbu. Neviem preto či strecha, alebo tie prieduchy, alebo odkiaľ a prečo to steká. Našiel som niečo o tom, že ak je potrubie v chlade, môže vznikať kondenzát, lenže u nás je pod zateplenou strechou. Navyše vlhkosť sa objavuje pri oteplení. Neviem či náhoda, ale je to tak. Problém sme mali na jar a v lete dva roky po sebe. V zime bol kľud. V zime sem tam zakúrime v krbe, asi 2-3 x do mesiaca, inak kúrime kotlom - podlahovým kúrením. Prikladám fotku, je z dnešného dňa po krásnom teplom slnečnom suchom dni. Viete prosím poradiť? Boli tu tí strechári, tí viac nezistia. Bol tu tiež pán na revíziu kotla, pozeral komín od kotla, nevedel. Pri komíne od kotla je tiež zatečenie, tam prieduchy nie sú. Len netuším, či to vôbec súvisí. Bol tu aj kominár, ten zas kontroloval tiež komín od kotla a ten zatekanie vylúčil. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Včera večer sme preto zakúrili v krbe a stekanie prestalo. Úplne zastalo - to bola stekajúca čiara len jedna. Neviem či to je náhoda a či by to prestalo aj tak. Dnes po celom dni sucha začalo zas stekať po kvapkách. To je tá druhá - nová čiara.
Odpovedať
s mobilným telefónom sa viem pozrieť nad ten sadrokartón, cez vybraté bodové osvetlenie. Pozeral som a nič zaujímavé som nenašiel. skúšal som aj rukou čo som dočiahol. Sucho. Ale cez tú halogenku sa viem dostať najbližšie cca 80 cm od toho miesta aktuálneho tečenia, takže neviem 100%tne ako to vyzerá priamo tam. Prieduchy idú v mieste aktuálneho tečenia dva - obchádzajú ho jeden zprava cca 30 cm a druhý zľava tiež cca 30 cm. Tá stena kde sú tie stekance je nad dverami do izby a v tej izbe je hneď za tými dverami cca 20 cm od zárubne výduch. Nechcem navádzať že ide o to potrubie od krbu, len už myslím aj na to a nie na strechu. Stretli ste sa s takýmto niečim?
Odpovedať
Vyrezat kusok sadrokartonu pri tom mieste stekania a pozriet sa odkial to ide. Tipujem prieduchy. Vyrezany kusok sa da nazad pekne osadit/zatmelit/vybrusit/zamalovat.
Odpovedať
@epto dakujem, toto je riešenie. Len som sa chcel vyhnut. Teraz tazko niekoho zozeniem dnu na naslednu opravu sadrokartonu. Neviem si predstavit, ako vyrezany stvorec lepim naspat. Premyslal som nad tym, ze ak to ide z prieduchov, či to dokazem nejak "zatvorit" po napriklad vysuseni krbom. Ja tie prieduchy az tak nepotrebujem. Myslim teraz nejak vyriesit tie prieduchy bez toho aby niekto musel ku mne dnu. Ved vsetci sedime doma 🙂. Ale ak su to aj prieduchy, preco sa to deje ked je teplo. Neviete?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je problém so strešnými fóliami? Ak sú zle nainštalované, tak môže po nich stekať vyzrážaná para... Už som sa s tým stretol.
Odpovedať
.. skúste endoskopickou kamerou cez to vybraté bodové osvetlenie.. aj keď tam by ste mali mat fóliu, neviem ako to máte riešené.
Odpovedať
@peterpb neviem ako sú nainštalované takto. Mám dokopy asi 10 fľakov. Sú rozložené po miestnostiach, chodba, kuchyňa.. v dvoch obytných miestnostiach zatiaľ nie sú. Po krajoch domu - ako sú obvodové múry - nie sú. Len viac menej stredom domu sú fľaky na strope, väčšina v blízkosti tých prieduchov. a skoro všetky sú v krajoch kde začína stena miestnosti. Čiže nie v strede stropu izby a tak, ale na krajoch miestnosti - nie vonkajších (obvodové steny domu - tak nie), ale vnútorných. Strecha je šikmá. Ak by bol problém s tou parou, tak to skôr v zime, nie?
Odpovedať
@brapene na sadrokartóne je fólia
Odpovedať
@biela123 Keď bola parozábrana lepená kobercovými páskami tak už sú rozlepené.
Odpovedať
@biela123 chcelo by to uviest realnu skladbu zateplenia strechy vratane folii a ich typu. Ja to tipujem na kondenzaciu vlhkosti. Zo strechou nic nebude. V zime je vseobecne nizka vlhkost. V jari sa zvysi a v lete tiez. Ako keby sa zrazila niekde v strope a pada spat na sdk.
Odpovedať
@biela123 určite to bude zvrchu... A určite tam hore máte plech....
Odpovedať
Profilova fotka
a je to rovná strecha drevenej konštrukcii, ale budem rád ak sa mýlim. Neodvetraná plechová strecha,
Odpovedať
Článok sa načítava...
a dobre nazatepleny veniec?nemoze byt?
Odpovedať
Tie prieduchy resp. rury prieduchov su obalene izolaciou alebo lezia v izolacii? Viete sa dostat na povalu? Nie je nahodou rura prieduchu ponad priecku zdvihnuta nad izolaciu? Podla mna vam v prieduchoch kondenzuje voda a mozno ani nie v prieduchoch ale z vonku na rure toho prieduchu. Ked ste zakurili v krbe voda sa stratila lebo sa prieduch a okolie zohrialo.
Odpovedať
@s3ho Zvonku rury to kondenzovat nebude,pretoze je voci okoliu relativne tepla od interieroveho vzduchu.Moze kondenzovat vzduch vo vnutri rury,ak je rura niekde v styku s vonkajsim chladnym vzduchom,ktori potom ochladi vzduch vnutri rury ,ktory ma vysoku relativnu vlhkost.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@epto @peterpb @brapene @pistikus @ruren @jan45 @solo6 @s3ho @dusan72 Ďakujem všetkým za odpovede, ozývam sa po čase zisťovania a opráv. Zohnal som endoskopickú kameru, v komore otvorený sadrokartón. Kvapká to z vrstvy nad sadrokartónom (polystyrén). Skladba strechy je zvonka: plech, lepenka, plné drevo, minerálna vlna, parozábrana, polystyrén, potom už len cca 0,5 metra nič a potom ten sadrokartón. Prieduchy som vylúčil. Keďže to kvapká z vrstvy nad sadrokartónom a prieduchy sú hneď nad sadrokartónom. Bol tu kominár na komín od kotla, vymenil tesnenie, ktoré vedie ku komínu. Povedal, že zatekanie môže byť od tohto. Tiež sa mu nepáčilo odvetrávanie strechy. Chýbali mu komínky na odvetrávanie. Ale bol to kominár a strechárom čo tu boli v lete kvôli kvapkaniu nechýbalo nič..... (ja sa nevyznám). Mysleli sme, že je už kľud, ale prišiel máj a zas oteplenie a zas kvapkanie..... Strecha je plechová, má sklon, ale nie veľký. Zhruba v strede strechy (a domu) je kondenzačný kotol a komín od neho. Podľa kominára je komín už ok. Kotol mal revíziu nedávno. Sadrokartón viem cez ten výrez a cez vybrané LEDky ohmatať. A tak kontrolovať sucho/mokro. Potvrdil sa jeden jav: - V chladné dni je sadrokartón suchý a nič nekvapká. - Ak je teplo (ako napr. včera alebo dnes - cca 24-28 st. vonku, vlhkosť dnu cca 44- 50%, teplota dnu 25-27 stupňov, okná otvorené na vetračku alebo ako dnes otvorené všetko dokorán, vrátane terasy) - večer o pol piatej je sadrokartón mokrý. Včera aj stekalo dole... Dnes zatiaľ len mokro na sadrokartóne. Kvapká to na sadrokartón z toho polystyrenu. Dnes som kontroloval aj ráno a doobeda a okrem toho poobedia bolo všetko suché. Až poobede mokro. Dnu sme štyria, ale napr. dnes skôr len jeden až dvaja - sme vonku. Myslím, že vlhosť nejde zvonku, lebo s daždom nemá nič spoločné. Vzniká najmä v teplé suché dni. Ak by bol problém s odvetrávaním strechy, parozábranou... nemal by byť problém skôr v chladné dni? Nebol by problém hlavne nad spálňou alebo obývačkou, kde sa viac zdržujeme, alebo napríklad skôr ráno? Mne je záhadný hlavne ten čas - od pol piatej večer. Až okolo toho času zaznamenávam vlhko alebo tečenie. Preto (neodborne) myslím, že vinníkom je komín od kotla. Neviem ako... vedie cez ten polystyren, zateplením, všetkymi vrstvami hore... možno nad polystyrenom alebo vyššie je niečo. A keď príde teplý deň, tak nekúri a preto takto nejak "blbne"? Nechápem princíp kotla, ale nemôže vytekať niečo komínom pretože v teplý deň nekúri? Kominar urobil výmenu toho tesnenia a odchdádzal spokojný (odporučil strechárov), podobne ako strechári...už neviem komu veriť. Môže byť problém s odvetrávaním strechy, ktorý sa javí takto? Teplo, sme doma, alebo aj nie, poobedie a až vtedy niečo tečie. Obávam sa toho, že investujem do ďalšej "opravy strechy", nebodaj k celkovej rekonštrukcii, rozoberaniu, každý urobí svoje a mokro bude ďalej 😞 Strecha má 12 rokov.
Odpovedať
Chvíľu po výmene toho tesnenia na komíne od kotla bol kľud. Zároveň však bolo chladné a daždivé počasie 🤔
Odpovedať
@biela123 tak som este viac presvedceny, ze to je kondenzaciou vlhkosti. Isto je vlhkost vecer do 50%?
Odpovedať
@pistikus čiže problém zrejme v odvetrávaní strechy? Večer bolo viac, cca 52 %. Môže to vznikať ked je teplo a takto poobede?
Odpovedať
@pistikus a môže problém s kondenzáciou vlhkosti prísť tak "naraz"? lebo dom má 12 rokov, druhých majiteľov. Prví majitelia problém nemali, my tiež prvé roky nie. Oni dosť kúrili v krbe, čo by mohlo spôsobiť že si problém nevšimli, lebo vždy vysušili cez tie prieduchy. My toľko krb nevyužívame. Lenže problém je v teplé dni, aj v lete bol, a vtedy nekúrili ani oni. Bývali tu 7 rokov.
Odpovedať
@biela123 ake upravy robili oni pred predajom alebo vy po kupe? Vsetko povodny stav?
Odpovedať
@pistikus oni mali problém so strechou hneď po postavení, pri silnom vetre kus odletel, opravovali. O inom neviem. Ale nemyslím, že im tieklo, nič nebolo zatečené a dom aj potreboval maľovku, zadymené steny od prieduchov atď. Ale ziadne zatekance. Neviem o iných úpravách.
Odpovedať
@biela123 Na odvetranie komínky nebudú stačiť. Treba nainštalovať veterné turbínky,
Odpovedať
@ruren to sa dá ešte takto dodatočne na hotovú strechu? je to plech. medená strecha.
Odpovedať
@biela123 Prečo by sa nedalo? Treba zakúpiť turbínky, podľa nich vyrezať presné otvory na vhodných miestach a samozréjme poriadne utesniť. Vietor si už s tým poradí.
Odpovedať
@biela123 nech ma mudrejsi opravia, ale ja to vidimna zrazanie vlhkosti medzi polystyrenom, nvm na co tam je a foliou. Od parobrzdy ci parotesnej folie by hrubka izolacie mala byt max 1/3 toho co je nad nou. V tomto pripade ide o rozne materialy s roznou priepustnostou a tepelnym odporom. Moj nazor je, ze sa Vam vlhkost vyzraza na folii nad polystyrenom a ked sa nahromadi tak si najde cestu strbinou v eps a vytecie. Toto nie je zo strechy.
Odpovedať
@pistikus a zachrania to tie turbiny? Mne je nepochopiteľné, že máme taký problém keď je teplo. Strecha horúca, sucho, dnu sucho, my poriadne nie sme ani dnu. A v zime nič. Preto mi napadol ten kotol, či netečie kondenz nejak von. Všade čo čítam, tak vlhký strop v zime, kondenz v zime alebo pri nepriaznivom počasí. Neviem ani ja načo polystyren. Tí pôvodní majitelia boli dosť dôkladní, na ničom nešetrili, ale dom kreslil architekt, a v nákrese sú aj tie vetráky hore, a reálne tam nie sú... len fakt netuším, či tam musia byť, stavbu potom dosť menili oproti projektu.
Odpovedať
@biela123 tak moze byt suhra viac veci. Ake su hrubky tych izolacii? Da sa zistit aka je tam folia? Mate digitalny vlhkomer? Do podstresneho priestoru sa da dostat? Pozriet ci je tam vsetko suche?
Odpovedať
@pistikus neviem tie podrobnosti, hrubky, aka folia. Nevieme sa dostať do podstrešného priestoru. Mame meteostanicu, myslím, že je celkom spoľahlivá. V noci bola búrka. Včera večer sme kúrili v krbe a teda sušili strop cez tie prieduchy. V noci tá búrka. Ráno na mieste nad Ledkou, kde býva mokro (zvrchu na tom sadrokartone) bolo sucho. Ani nič nekvapkalo, svietili sme tam baterkou. Celý deň sme boli doma, štyria. Varili viac ako včera, viac sa pralo. Mali sme cez deň max 49% vlhkosť. Skúšali sme ohmatať cez tú dieru sadrokarton zvrchu viackrat počas dňa. Ráno nič (asi usušené zo včerajšieho kúrenia krbom). Lenže ani nekvapkalo. Ani na obed. Prišlo 17 hodín a zas kvapkanie... To už zase svietilo slnko a ako tak sa oteplilo (celý deň bolo zamračené). Ešte sme to nezaznamenali inak. Musí byť aspoň päť hodín večer, súbežne s tým teplejšie ako bolo, a máme problém. Večer sme používali viac teplú vodu ako počas dňa, sprchovanie... z komína od kotla ide dym, asi zohrieva.. A kvapkanie prestalo =-) Nič nekvapká. A ani nekúrime krbom... Dosť preto podozrievam ten kotol, komín.. ale neviem čo to má byť. Kominár nevedel čo viac urobiť, kotlár tiež 8-( . Oni podozrievajú strechu. Ale to správanie je zvláštne na problém so strechou, parozábranou, kondenz z dýchania alebo zlým odvetrávaním, nie?
Odpovedať
@biela123 zohrieva na teplú vodu, nie na kúrenie. Preto dym. Ale nekúri teraz. Máme dnu teplo 25,5 stupňov kde je merač, kúrenie máme nastavené na 24 stupňov max (v izbách je nižšia), ani nesvieti zohrievanie. Len doplňal teplú vodu. Takže kvapkanie neprestalo večer preto lebo by sa vysušilo niečo kúrením, lebo nekúrime teraz, ani krb ani kotol.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?