(ne)musi byt (spriahnuty) veniec pod ZB platnou?

staviam murovanu zahradnu chatu rozmer 7,25 x 5,5m, Tehla porotherm30P, 3 podlazia (pivnica, 1.NP, podkrovie, plechova strecha, ratam aj so zateplenim cca 12cm). Neviem ci je nutne davat pod zelezobetonovu dosku stuzujuci veniec. Nosnu vystuz mi navrhoval a skreslil neoficialne statik kamarat (roxor fi12mm, oka 120x150mm dolna vystuz, + horna pre blakon). Hrubka betonu 17cm. Max rozpon mam 4,9m (sirka stavby). Statik mi dal aj stuzujuci veniec, ale ked som robil deku nad pivnicou, tak som povedal ze to tam nemoze byt (kvoli celkovej vyske stavby, susedia, vyska schodov a ine komplikacie), Nemal k tomu ziadne zasadne pripomienky, povedal, ze ked nedam, tak nebude, ze sa mi mozu objavit vodorovne praskliny po obvode, ale v podstate mu to nevadilo. (to pri hrubke betonu sa kategoricky vyjadril ze o hrubke pod 17cm nechce ani pocut, povodne navrhol 20cm). Moja otazka znie, co hrozi ak nedam stuzujuci veniec? Nevychadza mi to vyskovo, mam 10 radov tehal (celkova vyska 2,5m, 10cm bude podlaha, ostane mi 2,4m ako mam v projekte) Ak by som daval aj veniec, musim ratat min. +20cm, budem velmi vysoko, navyse problematicky salung, mam hranoly vysky 18cm s ktorymi som saloval deku nad pivnicou. Aby som nebol vyssie ako 2,5m musel by som rezat z posledneho radu tehal, alebo celkom vynechat posledny 10. rad tehal a dat veniec vysky 25cm. Ale ako vravim bude problematicky salung (viac babracky), naviazat vystuhu do venca, 2x domiesavac (bez venca mi staci jeden 8m3 domiesavac na celu deku). Jednoducho kopa problemov a prace navyse, preto by som veniec najradsej nedal. Poradim sa este aj so statikom, len ma zaujimaju aj ine nazory ludi, kroti tomu rozumeju. Statik bol pozriet vyviazane zelezo nad pivnicou a nemal pripomienky. PS: vsetko robim sam (murovacky, viazanie zeleza, salungy, izolacie), na betonovacky volam nejakych kamosov, preto sa snazim ulahcit si niektore veci ak to ide, samozrejme nie na ukor kvality a bezpecnosti. Nizsie foto zeleza v deke nad pivnicou, bez venca. Nieco podbne bude aj v deke nad 1.NP. Dakujem za vase nazory a pripomienky.
Odpovedať
Profilova fotka
@paul2 Ak je realizovany zb strop, objekt uz zb veniec pre stuzenie nepotrebuje,doska staci. Ale prebera dalsie funkcie. Uplne hlavne je ako preklad nad oknami, druha konstrukcna - ked treba dorovnat vysku medzi hornou hranou muriva a projektovanou spodnou hranou stropnej dosky. Cize ak mate otvory do 1m tak uplne v pohode. ak do 1,5m tak by som spodnu vystuz zahustil nad otvorom na raster 50 mm, presah za ostenie 100 mm. Ono to murivo nad otvorom sa vzoprie do klenby takze by tam nemal byt problem. Statik vam povedal dobre - nie je to problem.
Odpovedať
Dakujem za info. Dorovnavat vysku nebudem potrebovat, vyskovy rozdel bude max +-1cm. Nad odknami a dverami (vpredu balkonove 1,6m) urobim salung na betonovy preklad na vysku jednej tehly (25cm) ktory sa zaleje spolu s doskou a tam dam vystuz (pravdepodobne 4+4ks roxor fi 12 a strmienka kazdych 0,1-0,15m). Na vonkajsi okraj dam XPS 5cm. Radil som sa aj s projektantom, tiez mi to takto odobril.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?