Kompozitné tyče ako náhrada oceľových

Poznate niekoho alebo mate vy skusenosti s kompozitnymi tycami ako nahradou za klasicke roxory pre vystuzenie betonoveho venca resp deky?Dakujem
Odpovedať
@janyke pocul som o tom. Vraj sa nedaju ohybat napr do 90 st. Uhla co bude problem so zviazanim v rohoch.
Odpovedať
Odlietaš s klingonmi a berieš si RD do inej galaxie :-) Uveď potom citácie, ako sa ku kompozitným tyčiam vyjadrovali murári, ak si teda nebudeš stavať svojpomocne. V každom prípade pri stavbe držím palce.
Odpovedať
@dominik_boksansky Na rohy vedia dodat naohybane pruty, problem by bol vo viacnaosbnom ohybani, pripadne pri roznych uhloch. Ja mam ale cisto 90° 8x...Uvazujem nad tym len preto, ze je to ovela rychlejsie, lahsie na viazanie aj vahovo nie je problem si to naviazat na zemi a povychdzovat napriklad na veniec aj v dvojici... @pripad001 staviam svojpomocne a nerozumiem tvojej narazke...
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke asi chcel naznacit, ze to nebude lacne a vzhladom na pouzitie neefektivne :)
Odpovedať
@janyke ...pokus o vtip ? :-)
Odpovedať
@pripad001 aha, ok...cital som to asi 5x a nerozumel som co tym chcel basnik povedat :-)
Odpovedať
Kompozitné výztuže sú celkom novinka a málo projektantov je ochotná počítať s takýmto typom výztuže. Ak Vám ide iba o to že sú ľahšie tak myslím že to nemá moc zmysel. Ak by ste plánovali robiť preklad nad okno o veľkom rozpätí tam je to veľká výhoda. Na obyčajný veniec je to nezmysel. Neviem v čom je to rýchlejšie. Výztuž do venca zviažete aj sám a usadíte to s pomocou jednoho chlapa.
Odpovedať
@vodnik1852 Planujem viazat 12m v kuse, kedze mi to rozmery domu takto povoluju a nebudem musiet zbytocne nadpajat 6m pruty. Tych 12m so strmienkami uz nieco vazi a budeme s tym mat co robit 5 chlapi... Chcel som to objednat z internetu, no ked som bol cez vikend na stavebninach tak som to zbadal, ze to maju na sklade, podla pracovnika to maju od minuleho roka, vraj sa s tym ludia este len v malom "zoznamuju" ale mysli si, ze to ma buducnost...
Odpovedať
@janyke Ako neviem kolko stoja kompozitne ale ak mas problem jedine s tym ze neches nadpajat 6m kusy tak asi hladas problemy tam kde nie su. Prelozit to je nejake robota? alebo financie navyse, alebo horsia pevnost? Odpoved na vsetky otazky je nie. daj tam zelezo zavolaj suseda a jedno kamarata ked to budes osadzat, trva to radovo minuty a hotovo.
Odpovedať
@sysell Neries preco, otazka bola polozena inak. Snazim sa veci robit maximalne svojpomocne, rozdiel v cene je +25% pre kompozit. Ak by to bolo z hladiska funkcie a spolahlivosti na rovnakej urovni ako zelezo tak som do toho ochotny ist. Nadpajanie 2x6m je pre mna neefektivne...
Odpovedať
@janyke V poriadku ak je rozdiel 25% a nevadi ti to tak si daj, vsak je to na to urcene, kazdy napisal ze v tom necidi extra prinos a nikto to na dom nedaval, neviem ako su riesene strmienka, musis kupovat ohnute tvary, to zabera vela miesta neviem kto ri donesie 12m tyc.. mozno to mas poriesne.. ak myslis ze si usetris robotu a naklady, lebo to vylozis robis svojpomocne 2 ludia miesto toho aby ti pomohol pol hodinu jeden clovek tak do toho. Pozor nasleduje trocho sarkazmu: Vela stastia so svojpkocou, aj na strechy das dufam karbonove nosniky lebo mokre drevo hore vynasat je dost tazke.
Odpovedať
No ak budete používať kompozitné tyče, môžem Vás poprosiť o pár fotiek z montáže? Docela by ma to zaujímalo. Videl som tie tyče, aj výrobu som videl ale ako dodajú strmienky, to by ma zaujímalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
mal som tu cest to mat v ruke. Moj ujo pracuje vo fabrike kde to vyrabaju - takze som mal vzorky 4, 6, 8 a 10 mm. Je to specene sklovlakno - stovky jemnych vlakien. Inak odpoveda to cca 8 roxor - 6 kompozit, 10 roxor - 7 kompozit a 12 roxor 8 mm kompozit. Co som pozeral len cez net 10 mm roxor 6 m tyc stoji 2,9. Kompozit 8mm stoji 0.48 za bm (eshop niekde z nitry) - teda 6m stoji 2.88, takze cena zhodna. Len je to cca 10 krat lahsie (10rozor v 6 metroch vazi cca 3.6 kg, clovek si to dovezie sam v 50m kotucoch, spajat sa to da sk-paskami. Nie je spinavy od hrdze, nepotrebuje extra stipacie klieste, atd... - Planujem stavat garaz a chcem pouzit prave tento material do venca aj zakladov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@mr79 Ahoj aj mňa by zaujimalo či si to použil na stavbu garaže a ako to cele dopadlo, mimochodom kde v ktorom meste na slovensku tie tyče vyrabajú, pripadne kontakt -link na vyrobcu, dakujem pekne za odpoved!
Odpovedať
@jrm66 este nepouzil... nedostal som sa k tomu zatil :) asi nebude garaz.. ale len sklad + pristresok pre 2 auta... Inak sa to vyraba v Stropkove. Adresu neviem presne. Ale v PM mas viac info.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@janyke kludne daj kompozicne tyce,ludia to nepoznaju ,je to kvalita ako roxor aj vlastnosti
Odpovedať
@mr79 je to super ,ja to idem davat do venca na rd
Odpovedať
@roman6552 vlastnosti to má podstatne lepšie ako roxor. No cena je odradzujuca. Manipulacia super....prehodil cez rameno kotúč a ideš😀. Ja som používal spolu s plastovými strmienkami. No dnes chce každý "dobre a lacno" preto roxor víťazí.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
len pre info............>: cena sa uz vyrovnala........... kompozit o priemere 10 mm co nahradza napr. 12 tku... ocel.., su uz ceny vyrovnane.... nehladiac na to, ze 12 tku treba nadpajat a kompozit ide v kuse bez odpadu... :)) prednosti tu nebudem rozpisovat....,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Odbornici poradte: na foto vyarmovama garaz 6x4 aj ked zelezo v projekte nie je pisane :) pouzil som kompozitne roxory a plastove strmienka. Roxor je ohybnejsi ako zelezny roxor. Strmienka su 30x30 z plastu a v pohode tlakom ich zlomim. 1. Vydrzi tato konstrukcia pri liati betonu pumpou? (Viazane je to stahovacimi paskymi) ....lebo konstrukcia je celkom pruzna 2 ked a pozriete na detaili spojov, su tam male priestory, kde sa mozu vytvorit mikro bublinky, kde sa beton nedostane? Alebo je tato obav neopodstatnena? Na druhy krat by som tam dal zelezo. Mam chut to vyhodit a vyliat to bez toho :) bohuzial beton pride zajtra, takze moc casu na vymyslanie nemam.
Odpovedať
Profilova fotka
@tominohorvath Cena nie je vôbec odradzujúca, to len na prvý pohľad tak vyzerá. Ak môžem poradiť bez úmyslu robiť reklamu, tak v Nitre je firma ARIMAX. Veľmi ochotní, poradia, pomôžu narežú, dovezú - proste maximálne vyjdu zákazníkovi v ústrety. Na ich stránke je aj tabuľka, kde si ľahko pozriete, aká kompozitný tyč nahradí patričný klasický oceľový roxor. Cenovo to vyjde na rovnako, navyše treba počítať s úsporou hmotnosti, čo môže mať podstatný význam pri výstavbe poschodových budov. http://www.arimax.sk
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Tiež som veľmi zvažoval ako si čo najviac uľahčiť prácu a kompozitné výstuže jasne vyhrali. Cena z Leta 2019 da sa povedať že zhodná s cenou klasických železných roxorov akurát že má viac výhod (desatinová hmotnosť, vyššia odolnosť v ťahu, žiadna špina.). 12 Metrové kusy sme do venca vykladali traja takže uplne super a aj majstrom čo su v obore 30 rokov sa to páčilo 🙂
Odpovedať
@wlladino Aj to nejaky statik spocital a dal do projektu ci si len nahradil zelezo z projektu kompozitom ?
Odpovedať
@panak nahradil som zelezo kompozitom ale tak ze rozmery su rovnake takze akoby tam bolo hrubsie zelezo + rohy som vystuzil este aj zelezom navyse. Takze som to trosku predimenzoval nech to drzi. A cenovo ma to vyslo jedna k jednej. Statiku som aj studoval a ja osobne najvacsou vyhodu nevidim ani tak v tom ze sa s tym lahko robi ale v tom ze sa daju robit celistve kusy bez prevazovania napriklad 12m pasy celej nosnej steny.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@wlladino Wau, ty si to dal do venca? Povolili ti to statik, lebo mne nie. Uz mam sice kupenu ocel na veniec aj strmienka porobene, len budem potrebovat na terasy, altanok....to mi statik odobril.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Pri kompozitoch do betonu je jeden z problemov pracovny diagram. Ocel a beton maju podobne pracovne diagramy. Kompozitna vystuz sa mi zda, ze nema medzu klzu. Cize po pretazeni rovno praskne -> kolaps. Ale v tejto oblasti som po teoretickej stranke cista lama, takze betre moje texty tohoto prispevku s rezervou. Dve skusenosti z praxe popisem: Ked som sa zacal okolo toho tocit, raz chceli na jednu chemicku stavbu z kompozitu I nosniky koli korozii. Zistoval som aspon nejake materialove parametre toho kompozitu u vyrobcu. Zrazu nikto o tom nic nevedel. Vyrobca same vyhovorky. bolo to cudne a vycuval som z toho ked ani vyrobca nevedel dodat vypoctove parametre svojho vyrobku !! Skusenost 2: Raz bol u mna obchodak co ponukal kompozitne KARI a Pruty. Stale hovoril len o poteroch a podkladnych betonoch. Tak zo mna vypadlo, ze: "tak skusim to dat do nejakeho stropu?" - chlapik zbledol a vyhklo z neho "TO NIE" .. Tak mi bolo jasne ze asi je tam problem, xi xi.. Ale hovorim teoreticky som v tomto lama. Takze do poterov odporucam tie zrolovane kompozitne siete a potom kompozitne KARI do podkladnych betonov. A do zakladovych dosiek na terene - tam pouzivam pouzivam. Aj do venca na murivo v pohode. Ale nad otvory a do stropov radsej ocel.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od sidewinder:

Pri kompozitoch do betonu je jeden z problemov pr…
@sidewinder Pripájam sa da diskusie kedže uvažujem pri jednom projekte použiť kompozitnú výstuž namiesto ocelovej. Chcem to do betonu kotrý bude buď ponorený vo vode alebo silne máčaný vodou. Tu je odpoveď na to prečo nie je kompozit vhodný na stropy. Každopádne kompozit má mnoho výhod,ale i pár nevýhod. Inak použite v praxi totožné si myslím a rozhodne vo finále len cena. Reklamu som odstranil a je to výcuc z produktu od výrobcu. Má to vydaný certifikát ZúS Praha
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sidewinder:

Pri kompozitoch do betonu je jeden z problemov pr…
@sidewinder Zeby to bolo preto ze rozhodujúci fyzikálny parameter modul pružnosti ma kompozit asi 4x menší ako roxor. Oni to vedia, budú vám hovoriť ze pevnosť v ťahu je neviem aká veľká atď, aké co z toho keď modul pružnosti kompozitu je slabý.
Odpovedať
Profilova fotka
@connor87 Moju skúsenosť som popísal vyššie. Nekovovú výstuž, okrem poterov, nepoužívam ani zákazníci si ju nežiadajú. Je s ňou problém hneď pri prvej položke kde treba ohyb! Chodievam po vodojemoch a čističkách odpadových vôd ktoré stoja cez 40r a nič im nie je. Vodostavebný betón s krytím 40 mm a viac, výstuž tak aby nevznikli trhliny (je tma limit tuším 0,2 mm) a voda sa k tej kovovej výstuži nedostane. Keď chcete nekovovú , skúste zohnať niekoho kto sa tomu venuje na dennej báze. nato nestačím 🙂.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?