Je rozumné vyrobiť trámy z bukového dreva?

Chcel by som sa spýtať, je rozumné vyrobiť trámy na chalupu hranoly s bukového dreva?...Dik
Odpovedať
smrekove su určite lepšie. buka predaj a kup smrek
Odpovedať
Profilova fotka
Ak máš veľa peňazí a plánuješ aby chalupu užívali ešte tri generácie po Tebe, tak áno. :-)
Odpovedať
@strechamodra Ak zistis cenu za m3 odpovies si sam :-) Smrek bohate dostacuje ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Otazka skor stoji ci ti to stoji za cenovy (znacny) rozdiel... Mozes mat aj bukove
Odpovedať
Profilova fotka
Buk sa v stavebnictve nepouziva kvoli tomu ze pokial nieje pareny strasne ho kruti a ked je pareny je strasne drahy. Ked tak dub je aj krajsii.
Odpovedať
Do buka sa veľmi rád púšťa cervotoc, robí také malé dierky a preniká komplet celým profilom. Dobré vysusene smrekove drevo alebo ešte lepšie smrekovec opadavy vydrží podstatne viac ako buk. V neposlednom rade buk je zase dobrý do pece. Dub je samostatná kategória ten zvládne ale kto by to platil...
Odpovedať
Profilova fotka
V našom už skoro rozpadnutom mlyne je bukový trám ,hranol dlhý cca 20m x 1,2 x 1,2 m. Také už dnes nerastú.Všetky červíky si na ňom vylámali zuby.
Odpovedať
A mimochodom zujimalo by ma ci na tramy 20x20x450 je vhodna jedla na pile my tvrdili, ze je lepsia ako smrek a to kvoli vysej hustote, pevnosti a vahe. Tak neviem.
Odpovedať
Trochu neskoro... Buk je "nervozne drevo" - zmenou vlhkosti a aj teploty velmi rychlo a velmy silno "pracuje" t. j. roztahuje a zmrsatuje sa. Ako pise Wolodja. V stavebnictve sa pouziva/mal by sa, iba na diely pri ktorych to nevadi. Malo... P. Mesaros, citat o Lyctus Linearis. Ma aj paar bratov... Zuby si nevylamal, jemu buk jednoducho nechuti. Cervik tiez nie je. Chrobak. Parketovy. Z pozdravom Karl
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?