Hranoly verzus fošne

Zdar. vie niekto orientačne zhodnotiť či dve fošne o priemere 180 * 50 mm dlžky 8 metrov v strede podopreté nosnou priečkou, a zošrubované k sebe majú podobnú alebo rovnakú nosnosť (prípadne vyššiu) v tlaku ako jeden hranol 180 * 100 mm. Takto spájané fošne by som chcel použiť do horného záklopu.
Odpovedať
Profilova fotka
staticky je to zhodné.
Odpovedať
prierez je oslabený o dieru pre skrutku, ak by sme šli do detailov, ale si myslím že by sa to dalo nahradiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav no ak si dobre pamatam (ale je to uz vyse 20 rokov :) ) tak taky I nosnik bol pevnejsi ked v nom boli spravne velke diery :) @jan45 alebo taram ?
Odpovedať
@majkoj I nosnik je niečo ine, tu riešime skrutkovaný "trám" obdlžníkového prierezu. ono, závisí aj od umiestnenia podpier, napr. u spojitých k-cií tie diery v správnom mieste nemajú negatívny vplyv. Dúfam, že si správne predstavujeme čo dotazujúci chce.
Odpovedať
Profilova fotka
Aký je rozdiel medzi dierou po skrutke a dierou po červotočovi? :-) :-) :-)
Odpovedať
@majkoj snad prelamovany nosnik nie ? Ked do bezneho I-cka narobis diery tak ho oslabis
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr mne sa zda ze nam vtedy vysvetlovali, ze sa tou dierou lepsie rozlozi zatazenie. Ale mozno si houby pamatam :D su to roky.
Odpovedať
@majkoj http://people.fsv.cvut.cz/~machacek/p... hned v prvom odstavci : Nosniky s kruhovymi otvormi - maju mensiu unosnost v smyku
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr ale v dome sa na smyk nenamahaju :)
Odpovedať
Pri oceli má možno zmysel odoberať materiál, lebo je ťažká, preto je možné že oslabený nosník môže mať lepšie parametre únosnosti, ale tiež si to už nepamätám a len filozofujem, jedno čo si pamätám ako som pri výpočtoch odrátaval diery od prierezov po skrutkách, ale tiež je tomu už pár rokov :-)
Odpovedať
@majkoj co si mal z pruznosti ? Musel si doniest celu svinu aby si presiel skuskou ? Lebo toto clovek ktory ma aspon zakladnu znalost zo statiky urcite nenapise.
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr ja taktiez ziadnu znalost statiky nemam (a taktiez sa tym nechvalim) :), pred 26 rokmi mal rok "informativny" predmet od strojariny a technickeho kreslenia a mam nejake (velmi) matne spomienky. Ale rad si necham vysvetlit ako sa podpera pod stropom namaha na smyk :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@engineerr nasiel som nieco zaujimave na tu temu http://www.byggmek.lth.se/fileadmin/b...
Odpovedať
@majkoj myslel som ze ked si pisal ze vam nieco vysvetlovali tak ze to bolo na nejakom staticky zameranom predmete a predpokladal som ze si stavbar, ale zjavne som sa mylill. A nechapem preco sem pleties podperu, bavime sa o nosnikoch. Nosnik je nad podperou namahany smykom a nie podpera.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj a ktoru stranu si mame pozriet v tom pdf?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav otvory na spoje sa umiestňujú v mieste osi, tam je nulové namáhanie. Na okraji (pri podopretí) sa tieto spoje už nenachádzajú, tam je najväčšia šmyková sila, v strede je nulová.
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr podperu sem pletiem lebo otazka znela "majú podobnú alebo rovnakú nosnosť (prípadne vyššiu) v tlaku ako jeden hranol ", a ano, zjavne si sa mylil :)
Odpovedať
@majkoj predpokladam ze autor prispevku len nevedel presne pomenovat prislusnu odolnost prvku a slovicko tlak pouzil ako laik.
Odpovedať
Nech je to akokolvek treba uvedenu zmenu urcite nechat prehodnotit statikovy a to ako po konstukcnej stranke tak aj po technologickej stranke ako a ake spoje treba vykonat na danych nosnikoch.... neoplati sa riskovat su to dost vazne zalezitosti na lajcku diskusiu to ako keby ste diskutovali o operacii chrtice a tvrdili ze pri spevneni tam stacia tri kliny a nie styri... .)
Odpovedať
@jan45 pravda
Odpovedať
Profilova fotka
keby na tých 2 foršniach boli dotykové plochy aj ohobľované a zalepené dokopy, dalo by sa povedať, že sú pevnejšie, ako 1 kus hranola rovnakého rozmeru...
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodokochac áno, o pevnosť lepidla
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?