Bungalov bez stropnej dosky - aké máte skúsenosti?

Ahojte Chcem sa poradit ohladom stropnej dosky do bungalovu. Chceme mat otvorenejsi priestor v obyvacej casti a architekt navrhuje nedavat stropnu dosku, zateplit to pod strechou, tak ze sa bude kopirovat jej tvar a dosiahnut tak vzdusnost priestoru. Ma niekto skusenosti s realnym byvanim v takymto type bungalovu? Neprehrieva sa priestor v letnom obdobi, tym ze dom nema "betonovy" strop? Dakujem za akukolvek skusenost
Odpovedať
Profilova fotka
@alexander01 Dva roky bývam v takom bungalove, v obývačke mám priznaný strop vyložený drevom, kúrim v nej cez deň krbom a v celom bungalove mám elektrické podlahové kúrenie. Zateplený mám strop na pôjde asi 40-50 cm min. vatou. Náklady mesačne na elektrinu cca 70 eur + drevo do krbu. Akurát vidím, že celkom na vrchu strechy (valbovej) sa v zime topí sneh. Ešte som neprišla na dôvod.
Odpovedať
@riama276 Cize v pripade dobreho zateplenia sa vletnom obdobi netreba bat prehrievania Dakujem
Odpovedať
@riama276 Dobrý deň. Nejaké teplo stropom uteká, aj komín na povale hreje, plus keď zasvieti slnko, zohreje sa vzduch pod krytinou. Teplý vzduch stúpa nahor, čiže horná časť strechy sa odmrazí ako prvá. A taktiež to môže byť tým, že na špici sa nedrží tak veľa snehu, takže sa skôr roztopí, aj ho ľahšie odfúkne... Príčin, prečo sa na hrebeni sneh topí skôr, je viac.
Odpovedať
@alexander01 Netreba sa báť. Použite aspoň 40 cm izolácie, odporúčam s vyššou tepelnou kapacitou (ak bude za priaznivú cenu - napr. drevovlákno), použiť svetlú krytinu, nedávať strešné okná na JV, J, JZ a aj tie "normálne" tieniť. Na nočné prevetranie by mohlo byť okno hore buď strešné alebo na štíte - sever.
Odpovedať
Profilova fotka
@alexander01 Aj v najväčších horúčavách som ráno dobre vyvetrala a potom okná zatvorila. Minulého leta som nemala vyššiu teplotu ako 24°C. Mám síce aj širokú rímsu, čo u bungalovov býva.
Odpovedať
@alexander01 bungalovy dnes vacsinou betonovy strop nemaju, co usetri cca 10000 na vystavbe. SdK. Preto prehrievaniu pomaha drevovlakno. Kontaktne zatepleny strop nie je najlepsi napad, pocitu priestoru vsak vyrazne pomaha velkorysa svetla vyska, aspon 270 cm.
Odpovedať
@peto99 Asi blba otazka, ale co je "Kontaktne zatepleny strop"??
Odpovedať
@alexander01 tiež tak máme, je to super
Odpovedať
@alexander01 dnes je gycova moda urobit si v prizemnom dome podkrovie (!), so vsetkymi nevyhodami podkrovia bez vzduchovej medzery medzi izolaciou a krytinou: prehrievanie v lete, kondenz v zime. Staci mala chyba alebo porucha vo vrstvach izolacii. Napriek tuzobnemu efektu radim radsej vyhnut sa vyvysenemu stropu a vyriesit to vysokou svetlou vyskou (takych 300 cm vyzera uzasne) a pripadne drevenym obkladom, pri zachovani potrebnej a prospesnej vzduchovej medzery v krove.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?