Betónový strop v bungalove - máte niekto?

zaujima ma ci este niekto stavia betonovy strop aj napr. na bungalovoch, co dotycneho k tomu vedie. Ja osobne to nezatracujem, len ma to zaujima, ked na mnohych stavbach to uz vidim riesene tak ako na drevostavbach, cize bez betonu.
Odpovedať
1
2
My by sme chceli stavať celý dom z betónu :)
Odpovedať
Profilova fotka
osobne si myslim že je to lacnejšie ... a druhe hladisko akonahle je hotovy strop možte robit strechu a netreba čakat na vyzretie betonu resp. v pripade že sa zatepluje iba strop a nie medzi krokvy nemusite sa trapit s dlhymi zavesmi kvoli izolacii ale zateplite pekne medzi stropne tramy :)
Odpovedať
@dzonyby akumulacia v zime a hlavne v lete...
Odpovedať
@dzonyby my staviame bungalov so železobetónovým stropom. Ja vidím výhody: - lepšia akustická izolácia - dom sa v lete menej prehrieva - v zime pomalšie chladne - regulácia vlhkosti v interiéri - betónovy strop funguje ako parobrzda - lacnejšia realizácia ako miako strop - dlhá životnosť - využiteľnosť celého stropu Nevýhodou je snáď len čas potrebný na vyzretie betónu a potreba prenajmu stropneho debnenia, pracnosť
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 ak funguje ako parobrzda by som možno pristal iba v pripade že sa izoluje medzi krokvy... možno druha vec...človek sa pytal na porovnanie dreveneho stropu a betonoveho... nie beton a keramika
Odpovedať
@marco1018 áno, izoluje sa medzi krokvy, to je podľa mňa jediné rozumné riešenie. Parozabranu dám každopádne ale nemusím sa tak báť každého detailu. Väčšina argumentov je porovnanie s dreveným stropom, okrem toho miako stropu, to je snáď jasné :)
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 ak nemaš obytne podkrovie a zaizoluješ medzi krokvy je to zbytočne vykurovany priestor 1. bod- ak rozumne navrhneš skladbu dreveneho stropu akustika sa velmi približi betonovemu 2. a3. podla mna viacej zaleži na skladbe strechy . resp odizolovania mezdi krokvami 4. neviem sa vyjadrit 5. prelep spoje osb dosky a maš parobrzdu ako sa to robi aj pri difuzne otvorenych stavbách 6. neriešime :D 7. to by bola debata nadlho :D 8. takisto aj dreveny strop vieš využiť celoplošne :) neodmietam betonove stropy to určite nie... iba by možno neuškodilo aby ludia vedeli že tie drevene maju tiež svoje kvality :)
Odpovedať
@dzonyby Myslím, že najlepšie to zhrnul @miroslav33. Ja som od začiatku plánoval jednoliatu ŽB platňu na strop, nie nejaké trámy a SDK. SDK som videl u známych predtým, než som išiel stavať a neoslovilo ma to. Povala žiadna, iba nejaké dosky na chodenie a medzitým plno vaty. Realizovateľné je aj to a určite lacnejšie, ale ja som bol za ten ŽB. Vytvoril som tým povalu, ktorá vyzerá ako telocvična a veľkú, že by som tam mohol postaviť kolkovú dráhu. Povala zároveň slúži ako izolačná vrstva, lebo izolácia je aj medzi krokvami (striekaná pena 24 cm a na tom SDK) a tiež na podlahe - teda nad ŽB doskou je EPS 7 cm. Nemusím mať starosti s prípadným vŕzganím trámového stropu. Podľa mňa aj požiarna bezpečnosť a pocit istoty sú lepšie.
Odpovedať
@marco1018 súhlas, tiež som zvažoval všetky alternatívy a drevený strop nezatracujem. keď sme viazali železo a pieklo na nas slnko niekoľko dní, hresil som ako pohan :)
Odpovedať
@dzonyby ja som robil aj skladaný s betónovou zálievkou, nad pivnicou a aj betónový monolit nad 1. poschodím. Nabudúce by som robil už len ten skladaný. Lepšie sa s tým pracuje a je to lacnejšie. Iné parametre je mi ťažko hodnotiť. Drevený som nechcel najmä z vyššie spomínaných dôvodov.
Odpovedať
@nicearty skladaný myslíš nosníky a keramické vložky, ako napr. Miako? Mne sa ešte celkom pozdávala alternatíva s tenkým stropnými panelmi, filigrany sa tuším volajú
Odpovedať
@miroslav33 ano taky ale vlozky neboli keranicke ale betonove. Filigranovy ma tu nevyhodu, ze potrebujes zeriav a teda komplikacie ak to chces robit svojpomocne, co bol moj pripad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nicearty áno, to odradilo aj mňa a podstojkovat to treba tak či tak
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 celkom suhlasim s argumentami , len dva mi nsedia. - dom sa v lete menej prehrieva - v zime pomalšie chladne O prehrievanie/ochladzovanie sa predsa "stara" tepelna izolacia. Ak to bol myslene tak ze beton ako masa materialu sa dlhsie nahrieva, tak treba aj povedat ze ak sa nahreje potom takisto musi aj vychladnut co uz je negativom (hlavne v lete) A v zime zase naopak.. Je to ako s tym ze ludia si myslia ze liatinova vlozka je lepsia lebo akumuluje teplo...Ale neuvedomuju si ze na zaciatku dlhsie trva kym sa nahreje a najprv musia kurit "na prazdno" :)
Odpovedať
Tiez suhlasim s @miroslav33, este by som dodala, ze sa ti do betonu nenastahujú mysi alebo ine hlodavce :-D. Inac tiez mame ZB strop na prizemnom dome, o inom rieseni sme ani neuvazovali.
Odpovedať
Profilova fotka
predpokaldám, že píšeme o domoch so šikmými strechami, tam je drevený strop možný bez výhrad. Ale robia sa domy s rovnou strechou a dreveným stropom a tu už o funkčnosti a životnosti mám vážne pochybnosti. Pojmy ako parobrzda a parozábrana mi nepopisujte, to, čo sa dáva na naše stavby je nefunkčné. A blower test nevyjadruje paropriepustnosť ale vzduchopriepustnosť
Odpovedať
@richard71 s tou akumulaciou suhlasim, dom sa prehreje neskor a bude trvat dlhsie kym sa vychladi. Bol som u kamarata v lete pocas augustovych horucav. Nad nocnou castou domu ma ZB dosku a nad dennou dreveny strop. Zarazilo ma aky bol velky teplotny rozdiel medzi dennou a nocnou castou a takisto ze v nocnej casti bolo tichsie hoci je orientovana blizsie k frekventovanej ceste, zatial co v dennej casti s drevenym stropom bolo pocut kazde jedno auto ktore preslo okolo. Jasne, nevedel mi povedat kolko ma izolacie v strope ani ci ma poriadne spravenu parozabranu (dom kupil), co by mohlo tieto rozdiely vysvetlit..
Odpovedať
@jan45 co presne myslite pod tym ze parobrzdy a parozabrany pouzivane u nas su nefunkcne? Myslite kvalitu, alebo system ako taky?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 systém, parozábrana ako sa používa je určená pre drevené konštrukcie a robí sa vcelu teda podlaha, steny , strop, spoje sa lepia. Ak sa parozábrana na strope "prilepí" na stenu, para stenou prechádza v obmedzenej miere hore, kondenzuje a znižuje kvalitu použitých tepelnoizolačných materiálov. naviac prestupy sú málokedy ošetrené s trvalým účinkom. A ešte horšie, že izolácie sa vkladajú pred ukončením vysušenia stavby a pred parozábranou. Ten popis vyššie je výztižný a presný aj bez meraní.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 ja si myslím ohľadom akumulácie presný opak ...jej výhoda je predovšetkým v lete :-) a čiastočne aj v zime....
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ak by bola pravda čo píšete tak takmer všetky murované domy na Slovensku sú zle postavené...s čím by som určite nesúhlasil.
Odpovedať
@chrobak7 To si mal rovno napísať že si nestaval bungalov ale podkrovný dom. Mýliš si pojmi s dojmami.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 ja by som namietal v dvoch bodoch... - lepšia akustická izolácia (to si nemyslím lebo 40cm vaty v strope je dokonalá akustická izolácia aj bez betónu) - regulácia vlhkosti v interiéri - betónom ? o tom som ešte nepočul Ako jedinú nevýhodu betónového stropu vidím cenu...inak len plusy
Odpovedať
@nicearty Tvoja odpoveď je ako pre teplých alebo pre koho, keď sa skrývaš za ženským nikom.
Odpovedať
@ruren Nie je to podkrovie, je to povala - nemá vykurovanie a hore sa ide po podkrovnom rebríku. Ale nikdy som netvrdil, že mám bungalov. Mám jednopodlažný rodinný dom s povalou. Ono je aj ťažké presne definovať, čo je bungalov. Ak má dom podkrovie, tak by to už nemal byť bungalov. Podstatné je, že to má ŽB strop.
Odpovedať
@chrobak7 Zbytočne vyhodené peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 no ak má dom podkrovie ktoré je alebo môže byť obývateľné tak to nie je bungalov
Odpovedať
@ruren Každý si stavia podľa svojich štandardov. Plno vecí je na rodinných domoch ako zbytočne vyhodené peniaze. Načo je glazovaná škridla, keď stačí plechová strecha a pod.
Odpovedať
@eagleowl Ale tam nemá ani schody, len rebrík, tak načo taká divadlo.
Odpovedať
@eagleowl S tým súlasím. To už je dom s podkrovím.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?