Betonovanie venca - nemoznost pouzitia betonpumpy

Ahojte, skomplikovalo sa nam betonovanie venca, kde pojde 4 m3 betonu C25/30. Susedia nas prestali pustat po ich pozemku (maju tam spevnenu cestu). Nemame este spevnenu pristupovu cestu, takze by tade nepresla betonpumpa ani domiesavac. Rozmyslam nad tymito moznostami: 1.) miesanie v miesacke priamo na stavbe - tu sa vsak bojim spravneho namiesania C25/30 a navyse by to dlho trvalo 2.) dovezenie sucheho betonu z betonarne na multikare (jedna varka cca. 0,66 m3) - tu sa vsak bojim toho, ze piesok je vlhky a ked sa dostane do styku s cementom, zacina uz prebiehat chemicka reakcia. Neskorsim pridanim vody by sa to este mohlo zhorsit. Toto som nasiel na webe: "Existuje tu nebezpečenstvo, že betón, ktorý už určitú dobu tuhol, bol uložený do konštrukcie, pričom jeho tuhnutie bolo následne prerušené pridaním vody. To má za následok, že taký materiál je väčšinou po zatvrdnutí prašný, drolivý a vytvárajú sa v ňom trhliny." Tak isto by to bolo pracne - podobne miesaniu priamo na stavbe, mozno s tym rozdielom ze cement a kamenivo (0/4, 4/8 a 8/16) by bolo namiesane v betonarke v spravnom pomere. 3.) dovezenie normalneho betonu (konzistencie S3) z betonarne na multikare (jedna varka cca. 0,66 m3) - majstri ma strasia, ze beton sa pocas jazdy zvibruje (betonarka je 6 km od stavby) a budu ho musiet z korby multikary dolovat krompacom. Na korbu by som chcel dat plachtu, aby sa beton neznecistil a pripadne cementove mlieko nevytieklo. Vo vsetkych troch pripadoch by sa beton ukladal do debnenia venca kyblami. Ako by ste to prosim riesili vy, keby ste mali stazeny pristup na stavbu? Dakujem za kazdy nazor.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@dusanmt rucne v miesacke... nerobte z toho take drahoty
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt 4 m3 mate za den pru rucnom miesani
Odpovedať
ako daleko je stavba od cesty? uz som videl, ako domiesavac prisiel k plotu, tam nalial JCBcku plnu lyzicu, to potom opatrne preslo 30 metrov k stavbe a tam to lialo rovno do venca samozrejme da sa aj rucne, je to najjednoduchsie riesenie, ale aj najpracnejsie, na druhej strane, ked sa vam tam nedostane domiesavac, ako tam chcete dostat tatrovku s pieskom?
Odpovedať
Za mna moznost cislo 1
Odpovedať
Možnosť 4: Objednať betónovú pumpu s väčším dosahom. Možnosť 1: Zo 2 miešačky, partia chlapov a bude to za pár hodín vyvedrované. Pevnosť 25 MPa dosiahnete ľahko, dostatok cementu, vody len toľko aby bol betón tekutý a hneď ho fúrikovať, vo venci zhutniť (stačí aj kelňou).
Odpovedať
@stowasser Stavba je 150 m od cesty. Tiez som rozmyslal nad tym, ze domiesavac by doniesol dva krat po 2 m3 (radsej na dva krat, aby sa to stihlo vykyblovat do venca, kym beton nezatvrdne), JCB by to v lyzici roznosilo ku stavbe, tam by to vylialo do pripraveneho debnenia na zemi. Do venca by to nevylialo, lebo spodok lyzice na JCB (3CX, 4CX) dosiahne priblizne do 3.2 m a veniec je vyssie. Takto by sa to predrazilo, i ked na druhej strane aj betonpumpa nieco stoji... Tatra s pieskom tam nemusi prist. Staci, ked to povozi multikara. Potreboval by som cca. 2200 kg 0/4 mm kameniva (nieco este mam), 1500 kg 4/8 mm kameniva a 1800 kg 8/16 mm kameniva. Multikara ma nosnost cca. 1800 kg.
Odpovedať
@polystyren Bohuzial, stavba je od cesty vzdialena 150 m... :-(
Odpovedať
betonoval som v miešačke , mákli sme si teda statočne 13 hodín , ale zvládli sme to .
Odpovedať
Profilova fotka
do venca stačí betón C16/20, aj to je veľa, zamiešaný nasucho môže byť niekoľko hodín, prehodí sa do miešačky a do venca.
Odpovedať
16 má malta, poriadny betón musí byť aj mrazuvzdorný a mať bodovú pevnosť
Odpovedať
@polystyren myslel si 5, nie 16, však? Aký je to mrazuvzdorný betón? Nebude veniec schovaný náhodou pod zateplenou fasádou? pevnosť je kocková a valcová.
Odpovedať
@slavoslav Murovacie malty majú orientačne 2 až 15 MPa. Mrazuvzdornosť betónu možno overiť na betónových kockách dlho namočených vo vode a zmrazených na -20 C. Zmrazovanie sa opakuje. Pevnosť sa určuje všelijak, napríklad zaborením oceľového ihlanu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@polystyren všetky malty sú do 2,5 a 5MPa akurát YTONG má jednu 10MPa. To že sa betón testuje na mrazuvzdornosť ho nerozdeľuje na mrazuvzdorný a nemrazuvzdorný. Bodová pevnosť sa stanovuje skôr pre výrobky ako materiály, lebo tam vstupujú aj iné sily ako tlak a na to vplývajú aj iné faktory, ale nechcem sa v tom sporiť, lebo to nie je až tak dôležité, ale musel som zareagovať aby sa nešírili medzi laikmi bludy. Kto s tým má potom pracovať?
Odpovedať
Pre 4m3 by som o nicom inom ako miesacke ani nerozmyslal. Ked som robil platnu na garaz, potreboval som cca 4,5m3 betonu. Kupil som 9ton strku 0-16 (120Eur), cement (cca 30vriec). Robil som so 160kou miesackou. Zavolal som si troch romov (3x20Eur) a za 5hodin bolo hotovo. Oni traja sa striedali (hadzali, furikovali) a ja som si hladil...Pri venci by to chcelo o 2-3 ludi viac ale v pohode. Ja budem do vencov potrebovat 7m3 betonu a tiez uvazujem o miesackovani. Hoc aj s tym ze si to rozdelim na 2dni. Za prve sa bojim ze tlak z putzmajstra mi rozbije salovanie a za druhe je to rychla praca co nemam rad.
Odpovedať
@quako2 10 minút na vyrobenie a vyfúrikovanie miešačky betónu?
Odpovedať
Ano cca 10min/1miesacka. 160ka miesacka to su 4 nie celkom plne furiky. Furiky som mal2ks. Kym s jednym vybehol po doske hore (platna vo vyske cca 90cm) zatial mu nachystali druhy furik... Nahadzat taku mieacku nie je problem. Dvaja to maju za 5-6 min. Trosku to premiesa a ide sa. Ked som chodieval pomahat po stavbach, tak mali zvacsa 250L miesacky a pamatam si, ze nebolo toho kto by chcel ist lopatovat. Ked si robim beton sam, tak si tu moju v klude za 10min nahadzem (prestavky na vodu...)
Odpovedať
@quako2 Tiež mám takú skúsenosť. Ľuďom sa nechce robiť, lebo dostanú sociálku. Možno zohnať cigánov, ale nad nimi treba stáť. Tiež som skoro všetko robil sám, a čuduj sa svete, dom postaví aj jeden človek. Je to kvalita, lacnejšie a hlavne klud.
Odpovedať
co to mas za pozemok,ked sa tam nedostanes domiesavacom? ked tam budete byvat tak tam nebudete chodit autom? existuju aj mensie domiesavace ktore maju priamo na sebe pumpu, taky by tam nevosiel? cestu budes aj tak raz musiet spevnovat. neviem ci by sa ti tam nemali dostat aj hasici keby horelo,taze pristup k domu by mal byt vyrieseny. Aj ked pre nich 150m hadic nieje problém...
Odpovedať
@rapidko Cestu sme zatial nespevnovali kvoli tomu, ze sme vyuzivali cestu cez susedov. Na buduci rok chceme dat do spolocnej cesty (114 m dlha a 3 m siroka) kanalizaciu a vodu a az potom ju spevnit. A susedia si pockali, kym zacneme stavat domy (staviame my a bratranec) a potom nas zacali vydierat, ze chcu pristup cez jeden nas pozemok. Ale toto je na dlhe rozpravanie... Jedna vec je nespevnena cesta a druha vec je, ze bratranec stavia tesne vedla tej cesty podpivniceny dom a este pivnicu nema prisypanu zemou, takze by sa tam ten tazky domiesavac zosunul. Proste na istu dobu som odrezany od velmi tazkych mechanizmov :-(
Odpovedať
@dusanmt Cesta je tiež stavba, poraď sa s projektantom/architektom. Ak nevyriešiš odvodnenie, nikdy nebude pevná.
Odpovedať
@dusanmt tak presne prípad č. 2 sa nám stal, majstri si chceli ulahčiť robotu, doviezol sa suchý betón a takto to presne dopadlo...museli sme robiť nový veniec, ten sa robil klasicky v miešačke...chlapi furikovali a vyťahovali vedrá a všetko ok
Odpovedať
@dusanmt hodte sem foto situacie.
Odpovedať
@dominik_boksansky Teraz som tyzden na sluzobke. Foto mozem hodit az na buduci vikend. A co kontretne Vas zaujima? Fotky celej pristupovej cesty?
Odpovedať
Profilova fotka
Namiesat v miesacke, to nebude problem, horsie to bude vytiahnut k debneniu venca. Ale 4-5 zdatnych borcov to za den da.
Odpovedať
@abobo štrk a miešačka pri dome, kozy s forštami, fúrik ku kozám, tam prešuflovať betón do vedra a dvihnúť ručne hore. 2 dni som to robil sám, takže partia chlapov to asi zvládne.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren my sme takto robili dva schodistia, tiez necele 4 m3. Bol to masaker, ale dali sme to :-)
Odpovedať
@dusanmt no situacia ako ta pristupova cesta vyzera. Tazko je sa vyjadrit ked to nevidiet :)
Odpovedať
Dakujem vsetkym za rady. Nakoniec sa to vcera spravilo v miesacke za 8 hodin. Robili to 4 majstri a ja som len velmi zlahka pomahal :-) Kupil som tri frakcie piesku/strku - 0-4 mm, 4-8 mm a 8-16 mm, s tym, ze budem davat 40% 0-4 mm, 20% 4-8 mm a 40% 8-16 mm. Majstri len krutili hlavami :-) Nakoniec som nahadzovanie miesacky musel nechat na nich, aby sa to za den stihlo. Na 4,125 m3 betonu sa spotrebovalo 58 vriec (25 kg) Holcim Extracem 42.5R cementu. Tak hadam to bude aspon priblizne C25/30...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
NIekto tu pisal, ze za dva dni, to sa moze veniec delit na dva kusy, alebo ako sa to da v dvoch dnoch aby to bolo 100% kvalitne ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahoj, dnes budu kýblovat beton do věnce. Počítám, že kolem druhý hodiny odpol bude hotovo. Od 18 hodin hlásí možnost bouře a tedy silnějších dešťů a za tím studenou frontu s dešti. Mám ten beton nějak přikrýt, nebo betonu uloženému ve dvě hodiny už silnější déšť kolem šestý nemůže uškodit. Díky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?