Betónová deka na bungalov - áno alebo nie?

Aký máte názor na betónovú deku na bungalov? Áno alebo nie?
Odpovedať
@bosko547 podla toho naco má slúžiť, zvycajne je zbytočná.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosko547 netreba..... Pokiaľ si si istý že niekedy v budúcnosti nebudú chcieť tvoje deti urobiť obývateľné podkrovie.
Odpovedať
@bosko547 Ak nevadí vyššia cena, betónový strop má tieto výhody: 1. Vyššia akumulácia tepla, resp. chladu v lete 2. Lepšia zvuková izolácia 3. Vysoká odolnosť proti ohňu pri požiari strechy 4. Pri stenách z VPC sa dá pri ňom použiť obvodová stena už v hrúbke 175 mm
Odpovedať
Ak si budes chcieť robiť sám SDK nechaj si vyliať deku. Trochu drahšie ale rýchlo.
Odpovedať
@pripad001 vsak ked si necha vyliat strop nemusi vobec robit sadrokarton. Kabelaz na svetla dat pred betonovanim a potom omietka
Odpovedať
@bosko547 ak si niekde pri rusnejsej ceste urcite daj ja som nedal a lutoval som ale uz nelutujem lebo som ho predal :)
Odpovedať
Profilova fotka
@bosko547 áno
Odpovedať
@bosko547 ja by som určite dala buď deku alebo montovaný strop z dielcov robí aj ytong aj protherm .... mne sa nepáči sadrokarton ja radšej klasický šťuk sú síce farby čo to vedia poriešiť ale nieje to ono a keď vidím že skoro každý plače ako to pracuje sem tam prasklina večne sa dačo tmelí alebo lepia lišty tak som manželovi minule keď sme odchádzali od známych čo toto riešili vravela ak konečne nájdeme pozemok a budeme stavať tak jednoznačne to tiež budem riešiť pevným stropom ...
Odpovedať
@zuzanale velmi by rychlo by si si to rozmyslela, keby si mala bungalov o ploche 200m2. Prinos by zatienil financnu stranku ;-)
Odpovedať
@rkorba no bungalov bude max tak do 120m2 nepotrebujem obrovský dom ... a s tým že je to drahšie riešenie rátam prínosom bude môj dobrý pocit ;-)
Odpovedať
jednoznacne ano. Nebude sa tak prehrievat cely dom, dobre to vyzera, netreba robit SDK stropy atd.. Tiez budeme mat bungalov - s garazou je to 155 m2 a bude zelezobetonovy strop s presahom nad terasou :-)
Odpovedať
@kreola "dobre to vyzera, netreba robit SDK stropy" Tak dobre to nevyzera, resp. rovnako ako SDK a som zvedavy, ako budete drazkovat svetla do toho betonu a ako budete plakat, ked od Vas vypyta elektrikar peniaze za drazkovanie do ZB... Nedaj boh, ked si vymyslite bodovky.... 8-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign :-) :-) :-) Myslela som, ze dobre vyzera rovna strecha :-)). Teda mna sa lubi viac ako akakolvek ina :-)). Noo ano, bodovky - ak niekde budu (chodba, kupelna), tak tam ten sadros treba. Ale inac kable sa daju aj priamo zaliat v strope, ak vies, kde budes mat lampy. Ale na to je projekt. Dokonca aj potrubia rekuperacie sa bezne davaju do stropu a nemusia byt v celom dome vedene pod SDK. Odsavanie a privod vzduchu sa potom riesi v stene a v podlahe. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bosko547 betonova deka ma vela vyhod, ale (oproti vaznikovej streche) jednu podstatnu nevyhodu. cena. aj ja som chcel betonovy strop, ale vyslo by ma to o dost viac. tak napr. uz pri zakladoch by som musel mat pasy pod nosnymi prieckami, pri volbe vaznikoveho krovu to robit vacsinou nemusis. staci mat pasy len po obvode budovy. ano, sadrokartonovy strop praska atd, no to len vtedy, ked to robia ''majstri''. ked je to urobene, ako ma, tak nepraska nic. minule tu niekto daval obrazky venca, jak mu to dokaslali, dufam, ze ty nebudes mat takych odbornikov. ja osobne by som radsej spaval pod dobabranym sdk, ako dobabranou betonovou dekou. deku by som asi pri bungalove riesil jedine, ak by som daval plochu strechu. a ten hluk z vonka ti ide aj tak cez okna. teraz sa dava 40cm + izolacia do stropu, najcastejsie vata, ta je dobry zvukovy izolant. zhrniem, ak mas v plane plochu strechu, alebo do buducna planujes nadstavovat, alebo neriesis usetrit par tisic eur, tak daj.
Odpovedať
@megdesign stale nechapem tu honbu za bodovkami. vsak to je totalne neprirodzene svetlo pre cloveka... vsetko sa da dat do stropu pred zaliatim. ak nechce, nie je problem si narezat polystyren a cesty takto nechat vynechane, alebo si natahat chranicky a potom cez ne tahat. moznosti je vela a stavba bude stabilnejsia.
Odpovedať
@bozsky_kaja no hej... da sa to... ale o 10 rokov si zmyslim, ze chcem svetlo nie jedno centralne, ale dve a na inych miestach na strope. Ja vykruzim dieru, prehodim ponad SDK kabel, na povodnom mieste nadpojim a dieru vyspravim.... pi tom ZB strope to take jednoduche nebude....
Odpovedať
@megdesign prečo drážkovať deku? kvôli káblom? môže ich viesť po vrchu deky a prevŕtať iba v mieste svietidla.
Odpovedať
@megdesign 2,5km kablov na 1.NP mi bude musiet stacit do konca zivota :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@jumt No veď tak som to myslel. Ja mam poschodový a ak by som sa rozhodoval ešte raz šľahnem deku aj hore. SDK strop som si robil sám, je urobený dobre, no tej babračky na mraky. Takto by hornú deku vyarmovali za polovicu času spodnej, vyliali beton za hodinu, omietky za den a finito. Nič by nikde a nikdy v živote neprasklo. Hold človek sa učí celý život. :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac 6m je úplně v pohodě.
Odpovedať
@mcsmekac To je ale otázka na statika. Ano, ale počítaj s podstatne silnejším armovaním a výškou deky cca 220 mm. Osobne mám ešte trochu viac. A áno dá sa aj viac, ale opäť oveľa, oveľa viac ocele a betónu. To je ale opäť otázka na statika.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosko547 ano jedine v tom pripade ked budete mat plochu strechu
Odpovedať
Profilova fotka
Betónova deka možno ma veľa výhod, ale osobne by ma štvalo, že som mohol radšej nemiesto 130m2 bungalovu postaviť poschodový dom s 90m2 zastavanej plochy kde plne využijem horné poschodie, určite to bude kusok drahšie, ale len o tie tehly navyše (4 rady + štíty) a podlahy omietky sadrokartóny sanita okna. Na druhej strane sa ušetrí na zmenšení domu a to hlavne na betónoch, čiže dom bude drahší možno o 3000€-4000€ A hlavne využijem teplo ktoré stúpa hore v hornom podlaží :) Čiže aj z hľadiska efektivity poschodový dom.
Odpovedať
@saplogroup nic nove pod slnkom, len to trosku nekoresponduje s nazvom temy =-)
Odpovedať
@megdesign mam betonovu deku dom z VPC a co sa tyka toho umiestnenia osvetlenia. Ono to nepride o 10 rokov, clovek si to uvedomi hned po nastahovani. U nas mame zaliate vsetko v deke/strope (elektro, kurenie, rekuperacia). Mame vela bodových svetiel a uplne v pohode. Je ale pravda ze na svetlo v jedalni sme mali vyvedeny kabel nie v strede jedálenského stola. Ziaden problem to nebol, elektrikat urobil drasku dlhu 1 meter a hrubu cca 1 cm. Mame sadrove omietky takze s vyspravenim nebol problem, je pravda ze som to vyspravoval/vybrusoval na trikrát, no s výsledkom som spokojny. Navstevnik nema sancu vidiet, ze to bolo vyspravene.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Máte pravdu, ospravednujem sa, ale možno týmto názorom som zmenil pohľad niektorých ľudí na typ domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mcsmekac nie je to problém a 160 mm stačí. Dá sa použiť filigrán.
Odpovedať
@bosko547 My sme tiez nerobili betonovu deku na bungalove.Dali sme iba zo spodu parozabranu na nu z vrchu nastriekali penu ako izolaciu a zo spodu dame sadros.Tak asi sme to zle nespravili.Ale moj osobny nazor je ze je betonova deka zbatocna ked na nu mas potom davat sadros ak ho tam si teda chces dat.
Odpovedať
@saplogroup som zvedavý, kto by ma po tom, čo sa decká osamostatnia a budem mať 60+ , nejaké prípadné zdravotné problémy, nosil po tých schodoch. Už dávno je známe, že do domu ani jeden schod a ja si ich budem dávať do domu na ďalšie podlažie.... No to má vidíš...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?