Aký strop je lepší, drevený alebo murovaný ????

Dobrý deň. Začali sme stavať dom a nevieme sa s manželom dohodnúť aký strop bude lepší. On chce drevený, kde budú priznané trámy a ja zase murovaný. Viete mi poradiť čo bude lepšie ?? Domček je poschodový s detskými izbami, kúpeľňou a WC na poschodí. Mám za to, že pri drevenom bude počuť každý krok a šuchot našich detí, je to pravda???
Odpovedať
1
2
@milistek Hluk sa obmedzuje v drevenom strope kamennou vlnou v strope. Nebudú priznané trámy, len sádrokartón, kopa práce, peňazí a neistý výsledok. Riešenie sú aj foršty s polodrážkou a plávajúcou podlahou, ale hluk nezmizne. Železobetónový strop má kopa iných výhod. Predovšetkým životnosť a tepelnú akumuláciu ktorá obmedzuje prehrievanie domu. Lepší je bungalow ako poschodový dom, netreba stále chodiť po schodoch s rizikom pádu.
Odpovedať
@milistek máme drevený a je to v pohode ale treba na to statický výpočet! to nie že si dáte, aký chcete!!! + kročajová izolácia je potrebná, aby nebolo počuť
Odpovedať
B @blacksr chcem sa spýtať, máte bungalov, alebo poschodový a máte deti????
Odpovedať
@milistek poschodový, chlapci pubertiaci a je počuť, ak hrajú na poschodí futbal, to hej ale bežné kroky, slová, rádio nepočuť
Odpovedať
Staviam bungalov a v projekte je betonový strop, ale ja som dal štukátor t.j.drevené hrady v: 18 š: 12cm vzdialené od seba cca 65cm..Medzi to pôjde samozrejme 18-ka izolácia.Dôvod bol jasný: je to omnoho rýchlejšie,jednoduchšie,teplejšie a hlavne omnoho lacnejšie,pretože drevo na komplet krov (10 x 11,7m) , (155m2)aj týmito hradami ma vyšlo 2500euro a za to by som zaplatil možno polovicu betonového stropu ,ktorý aj tak musíš zatepliť....Ale opakujem ,je to bungalov,na poschodový by som si to rozmyslel lebo keď ti to začne vrzgať ako na chate tak sa toho jednoducho nezbavíš (môj názor)...Želám Vám šťastnú voľbu...
Odpovedať
@milistek ten futbal čo spomína @blacksr by si počula aj pri keramickom alebo betónovom strope. zo všetkých materiálov sa dá spraviť kvalitný strop, len to chce dobrý návrh (a to platí aj o betónovom - obyvatelia panelákov by vedeli rozprávať). @polystyren ty si nejaký gengľavý!!! koľko krát si spadol na schodoch počas svojho života? tvoj príspevok by som zaradil k ostatným tvojim perlám :-) len balamútiš ľuďom hlavy.
Odpovedať
Ďakujem vám za príspevky :D
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav to bude zasto aj taky odborrnik :D ze radsej bundgalov jak padnut ze schodov :DDD
Odpovedať
Chápem ľudí ktorí majú poschodový dom, že ho nebudú kritizovať. Nie každému vyhovuje chodenie po schodoch. Tí čo bývajú v činžiakoch to nepoznajú, pretože idú do bytu len pár krát za deň. Aj poschodový dom je obývateľný, ale bungalow sa líši práve v tom.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám bungalov a nemám poschodie. Stropy mám z betónových prekladov, ale v najväčšej obývacej miestnosti mám drevený, mierne zvýšený strop. Zvíťazilo estetické hľadisko a každým pohľadom sa z neho teším.
Odpovedať
@polystyren poschodový dom potrebuje menšiu zastavanú plochu na pozemku, má lepší pomer podlahovej plochy a obálky ak vieš načo je to dobré, a že 4-6 krát vybehneš po schodoch len to pomôže tvojmu zdraviu :-) To len aby si vedel, že aj poschodový dom má svoje výhody.
Odpovedať
@slavoslav Na pozemku je miesta dosť. Schodisko a šikmá strecha uberajú podlahovú plochu, a tým zväčšujú tepelnú stratu vztiahnutú na m2. Po schodoch sa v dome môže chodiť viac, stačí si zrátať koľkokrát za deň sa ide do spálne. Zdravie možno považovať za výhodu, ale nesmie to byť vtedy ak človek šlape rozospatý po schodoch na záchod. Umiestniť záchod na poschodie s drevenou podlahou nie je dobrý nápad, drevo hnije pri každej príležitosti. Je lepšie vôbec nepoužívať drevo v konštrukcii domu. Uznávam že niektorým ľuďom môže poschodový dom s drevenou konštrukciou vyhovovať, len takých nepoznám.
Odpovedať
Článok sa načítava...
A aj bungalow môže byť pasívny, pomer obálky nie je všetko.
Odpovedať
Murovany vas bude stat viac, ak nato mate dajte si ho..ak mate velky pozemok tak postavte rozlohou väcsi dom a nemusite zobytnit podkrovie, ak chcete obytne dajte si murovany strop.
Odpovedať
Steny sú len malá časť nákladov na dom. Mali by sa stavať z vhodných materiálov.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@polystyren no reagovať na argumenty: drevo hnije (to chceš tie schody polievať denne vodou?), záchod na poschodí (ty máš doma len jeden?), rozospatý po schodoch (sprav si kúpelňu pri spálni ako to robia normálni ľudia), drevo na stavbu nepoužívať (a z čoho majú robiť krov, alebo drevodom?), bungalov môže byť pasívny (prečo ťa tu už efektivita a návratnosť netrápi, alebo si myslíš, že je to rovnako náročné ako pri poschodovom dome?)... fakt, iné argumenty ako posmech mi nenapadajú, nadobúdam pocit, že ťa odniekiaľ pustili a riešiš tu nejaký svoj sociálny problém. Ale čo ma štve, že mútiš ľuďom hlavy sprostosťami (ale už sa musím opakovať.)
Odpovedať
@slavoslav @polystyren už ste trocha odbočili od témy, poschodový či bungalov... také diskusie, ktoré sú mimochodom vecou vkusu, na MS už sú... @milistek na takúto otázku si myslím ti objektívne odpovie len majiteľ dvoch domov, jedného s murovaným stropom a druhého s drevenými trámami...
Odpovedať
@janulikk Stačí ísť na návštevu do takých domov, netreba byť majiteľom.
Odpovedať
@polystyren neviem, myslím, že pokiaľ tam nebudem bývať dlhšie obdobie, nebude vedieť objektívne porovnať... myslím si, môj názor
Odpovedať
Profilova fotka
@milistek Ak by som staval poschodový dom, zvolil by som ako strop betónový monolit (staticky únosnejší, z pohľadu potenciálneho útlmu hluku lepší ako drevo a hlavne nikdy to nebude prenášať tak vibrácie ako drevený strop). Keďže staviam bungalow zvolil som naopak drevený strop nepriznaný (lacnejšie riešenie, napomáha izolácii a zásadne sa zmenší množstvo vyparovanej vody v objekte)
Odpovedať
@stevosk Prečo si myslíš že bungalow s dreveným nepriznaným stropom je lacnejší ako s betónovým? Počítal si to? Alebo sa riadiš podľa pocitov ako ženy? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren Počítal som to veľmi presne a viem aké som mal ponuky na monolit, na filigránové betonóvé dosky a napokon čo ma stála robota a trámy na drevený strop. (úspora oproti najlacnejšej alternatíve betónu rozumej filigránové dosky) bola viac ako 2500 Eur a to prosím po započítaní sadrokartónových podhľadov (ktoré by som nakniec možno dával aj na tie betonové stropy). Takže drevený u mňa znamenal úsporu času, peňazí, avšak na druhú stranu je pravdou že ak sa vám na povalu dostanú hlodavce tak by to mohlo byť dosť hlučné.
Odpovedať
@stevosk Ja som vypočítal zhruba rovnakú cenu pre oba domy. U betónu je bonus kvality. Zrejme to závisí od projektu, miestnych cien a znalosti technológie... Sádrokartón na betónový strop? Si normálny? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren aby bola predstava mňa vyšlo drevo na strop nejakých 2000 eur, plus robota nejakých 300 Eur, (parotesnú fóliu, pásky a tmel potrebujem u oboch systémov, rovnakoaj minerálnu vatu), jeden balík motúzu 17 Eur, sponky a sponkovačka 40 Eur, materiál na sadrokartón 900 Eur, robota 1450 Eur, dosky na záklop na povale 400 eur (100 m2 pochodznych) , skrutky 30 eur čiže cena stropu bola niekde okolo 5100 Eur (bavíme sa o 160 m2 čistého stropu bez muriva) v prípade betónového stropu som mal najlepšiu ponuku na filigránové dosky 3600 Eur plus autožeriav 120 Eur plus robotníci na uloženie 300 Eur, stojky (neviem ttakto z hlavy, plus betón na j zálievku 1450 Eur, plus beton pumpa 100 eur (túto robotu by sme zvládli aj sami), po vytvrdnutí by bolo treba nejakú konštrukciu na povalu aby sa mohol strop zatepliť a zároveň zostala povala pochôdzna to budú trámy aspoń za 800 eur plus dosky na pochôdznosť 400 eur, skrutky 30 Eur a zo spodu bude ešte na betónový strop natiahnuť strojovú omietku - pri 160 m2 to bude aspoň 1000 Eur) - rozdiel v cene je okolo 3000 Eur
Odpovedať
@stevosk Betónový strop bungalowu môže byť zároveň strecha. Stačí dať na vrch polystyrén a ipu. Debnenie stropu sa dá požičať kvalitné oceľové. Na strop maximálne stierku. Všetko sa dá spraviť svojpomocne. Konštrukciu šikmej strechy tesár za 300 eur nepostaví. Porobetón + betónový strop nepotrebuje fóliu. Nie sú tam tepelné mosty a konštrukcia je vzduchotesná. Rozdiel 1000 eur pri celkovej cene domu nie je podstatný. Ostane dom v ktorom sa býva.
Odpovedať
Profilova fotka
celkom sranda čítať diskusie, do ktorých sa zapája mudr. phd. polystyren... :-D mám pocit, že je to prezlečený radopp. ten tiež všade bol a všetko videl a kde nebol, od toho má kľúče 8-)
Odpovedať
@janulikk veď toto, už som navrhla manželovi nech sa ideme mrknúť na dom s dreveným stropom a poprechádzať sa tam a uvidíme, lebo už naozaj neviem
Odpovedať
@cuthalion pozor aby si ťa nedal na svoj zoznam :-D. Inak on mení aj svoje bydlisko ako ponožky
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?