Aký je váš názor na ukotvenie úchytov na sadrokartón do predpätého nosníka?

Mám dilemu, či navŕtať dieru na kotvenie sadrokartónového úchytu do stropného nosníka, či sa tým nenaruší jeho stabilita. Ak by sa mal úchyt urobiť do stropných vložiek, akú kotvu /úchyt/ na to použiť? Pokúsim sa to ešte zistiť priamo od výrobcu stropných nosníkov - porotherm. Ak sa niečo nové dozviem, dám vedieť. Možno to pomôže aj iným.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim ze vyrobca nosnikov ti neodobri vrtak ci nejako zasahovat do nosnika.osobne by som to navrtal do stropnych vyplni
Odpovedať
@richard71 vďaka za odpoveď, tiež si to tak myslím, len problém je ten, že vložky sú extrémne duté... čiže bolo by fajn odporučiť aký typ kotvy na to použiť... Asi by bolo potrebné troška zhustené kotvenie aby sa rozniesla váha celej konštrukce.
Odpovedať
pouzil som takyto typ: http://www.e-stavebniny.cz/kovova-hmo... zatial drzia bez problemov..
Odpovedať
Profilova fotka
Uzlovacie alebo rozperné hmoždinky.Na stránkach výrobcov SDK je to podrobne popísané.
Odpovedať
Vziadnom prípade nevŕtať nikdy do stropných predpätých nosníkov hrozí strata stability a zrútenie . Nosníky sú tvorené technológiou strunobetón -predopnutý patentovací drôt a potom zaliaty betónom po zatuhnutí betónu sa uvolní predpätie. Pri porušení predpätej výstuže hrozí strata stability.
Odpovedať
takže troška som brázdil po internete a našiel som pár možností ako uchytiť sadrokartónové nosníky do dutých vložiek keramického stropu. http://www.denbraven.sk/chemicke-kotv... príde mi to ako najrozumnejšie riešenie. Stropné nosníky zostanú neporušené a pre tejto kotve sa váha roznesie na väčšiu plochu stropnej vložky. Inak vďaka za reakcie
Odpovedať
@richard71 @cerberro @antonmesaros @kkrtko01 tak, tu je odpoveď z firmy wienerberger: Len neoficialne Kde netrafite vystuz v preklade je dobre http://www.wienerberger.sk/preklady-a... Vrtal by som jedine do nosnikov, keramicke vlozky su vyplnove Oficialne by sa nemalo vrtat do ziadnej konstrukcie !!! ale... robi sa to Bud budete používat priame zavesy, alebo oka na uchytenie konstruk Bezne sadrokartonove prislusenstvo -skrutky by mali drzat S pozdravom / Best Regards Ing. Drahoslav Dulay obchodný zástupca pre okresy DS, GA, SA, KN, NZ, LV moja reakcia: ??? Odpoveď môjho statika: Neodporúčal by som Vám zasahovať do predpätých nosníkov, určite radšej do keramických vložiek. Konkrétne Vám poradia asi lepšie v predajni aké hmoždinky použiť na ukotvenie podhľadu napr. hmoždinky TOX a iné Čo si z tohoto človek má vybrať?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Bežne to vešime do vložiek.
Odpovedať
mne rovno cez nosnik vyrezali dieru na komin kotla - priemer cca 15cm. Nic nespadlo, stale tu byvame.
Odpovedať
@antonmesaros super toto som potreboval - aký kotvy alebo aký kotevný materiál sa na to používa?
Odpovedať
@ladislavr hmmm... statik by mal určite radosť. Jednoducho to tak nechcem, takže hľadám radu ako sa to dá obísť, aby sa nič nemuselo kotviť do nosníkov. To že tebe vyrezali dieru 15 cm rovno cez nosník... je na tvoje riziko. Ja v tom dome nebývam. Ale aj tak ďakujem za príspevok, hoci nijako nepomohol :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marcos123 Ďakujem za tvoj názor. Nijako si mi síce nepomohol. Možno sú moje obavy z vŕtania prehnané, ale aspoň sa snažím dopracovať k riešeniu. Ľudí čo sa vysmievajú je na tomto fóre dosť... takže nebudem viacej komentovať.
Odpovedať
Takže oficiálne stanovisko firmy Wienerberger: Dobry den p XYZ Oficialne stanovisko firmy Wienerberger Stropne konstrukcie Wienerberger Slovenske tehelne su určené na povrchové omietanie Vyrobcom nie je odporúčaná ziadne zásahy vrtanim a podobne. Firma Wienerberger nebere ziadnu zodpovednost při poruseni stropního systemu - nosníky, vlozky, vencove tehly S pozdravom / Best Regards Ing. Drahoslav Dulay obchodný zástupca pre okresy DS, GA, SA, KN, NZ, LV
Odpovedať
Profilova fotka
@andrej776655 ak máte takéto (prehnané ) obavy navrhujem postup:1. vŕtať len do vložiek, hore háčik, zaliať do poteru. 2. v´tať tesne vedľa nosníka do vložky,záves zafixovať zálievkou. Tieto práce sa urobia pri kladení stropu, využijú pri vešaní konštrukcie. To, že nebudú presné rozpony závesov nie je problém, treba voliť najbližší menší rozmer.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrej776655 Rozperné alebo uzlovacie hmoždinky.http://www.rigips.sk/download/_pdf/montazna_prirucka_sadrokartonara_150dpi.pdf strana 23. Výstuž na tých nosníkoch býva vedená po stranách ,takže ak budete vŕtať presne do stredu nosníka neublížite mu.(do nosníkov by sa nemalo vŕtať)
Odpovedať
@antonmesaros máte na mysli - molly kotvy? ďakujem za radu.
Odpovedať
@andrej776655 :-) nie som na to hrdy a ked som videl, co spravili, oblial ma studeny pot. Ale neda sa to vratit spat. Inak tiez nie som rad, ked sa vrta do takychto konstrukcii. U nas sa stal pruser a mozem len dufat, ze nebude mat nasledky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@andrej776655 ako si dopadol s kotvenim? pouzil si molly? prave to riesim. natlkacie kovove stropne klince drzia tak 50 na 50. Skusal som molly, drzia vyborne. Len oficialne su urcene do sadrokartonu, tak neviem.
Odpovedať
@nororo ahoj tak nakonoec sa to doriesilo natlkacimi klincami od rigipsu myslim do nosnikov. drzi to bez problemov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?