Ako zašalovať monolitovy strop?

Zdravím osadenstvo, chcel by som sa s Vami poradiť. Prerábam starý dom, ktorý má len prízemie a povalu. Chcem na ňom spraviť podkrovné izby. Problém je že dom nemá veniec, hrady sú len položené na obvodovom murive. Moja predstava je spraviť monolitovú podlahu, ktorá bude zároveň slúžiť aj ako veniec, t.z. že ju chcem zaliať až po vonkajšie okraje obvodových múrov. Akurát neviem, ako mám prichytiť šalovacie dosky na obvodové múry. Pribitie z vonkajšej strany stačiť nebude a z vnútornej strany ich nemám o čo uchytiť aby boli dostatočne zafixované, aby mi ich betón neroztlačil. U klasického venca je to klasika, radluje sa o protejšiu dosku. Tu ale bude šalovanie len z jednej strany. Potrebujem preto poradiť ako by to bolo najlepšie obšalovať. Dom je vymurovaný zo starých červených placatých tehál. Ďakujem za rady.
Odpovedať
priviaž ich o výstuž :-)
Odpovedať
@fenix777 A čo tak zbúrať starú strechu? Daj sem fotky. Potom dáš stojky (úzka guľatina alebo kúpiš oceľové), trámy, surové dosky, fóliu. Na betónový strop môže ísť plochá strecha alebo sa vymuruje ďalšie poschodie.
Odpovedať
Radopp: Strecha ide cela nova. Odspodu to podsalovat viem, len obvodove salovanie neviem ako mam prichytit.
Odpovedať
Slavoslav: Myslíš prichytiť ich o karisiete? To práve myslím že nepomôže, tie siete sú ľahké a ako budem nalievať betón tak sa mi to celé pohne. Budem síce dávať I profily, ale o to ich zas nemám ako uchytiť. Zapeklitá situace :-S
Odpovedať
@fenix777 O vystuz bude bohate stacit, na kazdy meter jeden radlovaci drot. Beton zase nema taku silu do bokov, ja mam strop 17cm hruby a nic nevytlacilo.
Odpovedať
@fenix777 Keď zhodíš strechu, tak bočnice sa pribijú o zvislé dosky, ktoré sa zabijú klincami do steny. Dosky môžu siahať až na deku aby nepadali. Bočnice treba napnúť drôtmi šikmo do dosiek ktoré budú niesť betón, aby bočnice nevypučilo.
Odpovedať
@dom2013 No keď vravíš že to vydrží, tak to tak spravím. Pred váhou a silou betónu mám rešpekt, švagrovi vyrazilo šalovanie keď zalieval dosku, a bolo to teda poriadne zaistené. Aké hrubé karisiete si dával? Ja chcem použiť 6mm 150x150mm
Odpovedať
Nepíšeš aký široký je strop, ale mne napadá, že to urobiť hrubším drôtom (3-4 mm) a prichytiť ním protiľahlé dosky. Pravdou je, že toho drôtu dosť minieš, ale ak to skombinuješ s tými kari rohožami, tak možno pre strýčka náhodou to bude stačiť prichytiť každý 1,5 - 2 metre. Ten drôt sa vlastne zabetónuje do tej deky. Alebo prevŕtať stenu durch na každom 1,5 metri a závitovou tyčou a matkami tie dosky zafixovať na stenu.
Odpovedať
@thodosy Aj to ma napadlo, len som s tým nejak nepočítal kvôli dlhšej vzdialenosti (6m). Skúsim to teda pridrôtovať o tie karisiete, dúfam že to nikam nepôjde.
Odpovedať
@fenix777 ja by som to urcite o kari siete neradloval.......ak tam mas tehlu navrtaj si z vrchu 6 roxor (aspon cez 2 tehly) ohni ho smerom do vnutra a radluj on ho
Odpovedať
@fenix777 Ja som to radloval o armaturu venca, kedze po obvode stropnej dosky som mal skryty veniec z roxorov 10mm (4ks) a strmienok. Inak v doske som mal 2 vrstvy, spodna boli roxory (10-14mm) a vrchna kari siete 8mm, ale nie celoplosne, ale iba na urcitych miestach podla statickeho projektu.
Odpovedať
@dom2013 A aké rozmery mala tá podlaha? Ja myslím že na 6m bude stačiť jedna vrstva karisiete
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fenix777 tak ja mam otvorenu kuchynu s obyvackou dokopy cca 45m2, takze som musel mat pevnejsiu armaturu. Ale myslim, ze tazko povedat takto z brucha, ze kolko coho dat, myslim, ze lepsie by bolo dat to prepocitat statikovi, mna cely projekt na stropnu dosku stal 200 eur, co len pri cene tej dosky nie je ani 5% sumy a mozem pokojne spavat, ale tak to uz je o uhle pohladu.
Odpovedať
výstuž sa ráta na rozpon užšej časti, v smere ktorej sa dáva nosná výstuž
Odpovedať
@dom2013 ja mam plochu cca 36 m2 (6x6) s tým, že skoro v strede je pod tým priečka, a v podkroví nie je plánovaná žiadna väčšia záťaž, liatu podlahu tam robím len kvôli tomu že vyjde lacnejšie ako drevená a nemusím šalovať zvlášť veniec.
Odpovedať
@fenix777 Tak v takomto pripade bude urcite stacit podstatne jednoduchsia armatura ako som mal ja. Avsak pouzit kari siete 6mm mi pride uz dost malo, ale tak ja nie som statik. Je to moj subjektivny nazor.
Odpovedať
@dom2013 Tak ono nie je problém kúpiť hrubšie siete, + ešte 14cm I profily na každý 1m a to už musí stačiť.
Odpovedať
@fenix777 Pozeral som akurat ako som mal spravenu armaturu nad garazou (6,5*5m) a mam tam urobenu siet z 10mm roxorov s okami 20*20cm a v rohoch 8mm karisiet vo vrchnej casti armatury. Ale to su len 2 siete rozrezane na polovicu a v kazdom rohu je teda 1,5*2m siet. Pravdaze po obvode spravena armatura na veniec (4ks 10mm roxorov a 6mm strmienka kazdych 30cm).
Odpovedať
@dom2013 Môže byť, akurát mne odpadne to babranie sa s vencom, keďže na tom ešte budem stavať. Veniec budem robiť až hore.
Odpovedať
... a co tak oslovit projektanta a statika, aby navrhli hrubku dosky a vystuz... ci robime od oka? hmmm... =-)
Odpovedať
@fenix777 To ale nebol veniec pod pomurnicu, ale spevnujuci kvoli murom. Ja mam vlastne 2, jeden skryty v stropnej doske a potom jeden o poschodie vyssie pod pomurnice.
Odpovedať
@dom2013 No veď presne to isté idem robiť aj ja, a 15cm vrstva betónu si myslím že je dostačujúca aj ako podlaha aj ako veniec.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?