Ako urobiť drevený strop (povalu)

Máte niekto betónový strop obitý drevom( či už "tatrancom" alebo niečím iným) alebo máte na strope dodatočne urobené drevené trámy?
Odpovedať
Máme aj aj... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Máme ;-)
Odpovedať
@dedo758 máte nejaké foto?
Odpovedať
@morandia máte nejaké foto?
Odpovedať
K trámom sa nedostanem, ten tatranský skúsim...
Odpovedať
@dedo758 super
Odpovedať
Profilova fotka
Mame ...len teraz neviem presne, kde chcete ten tatransky profil?
Odpovedať
Profilova fotka
@madaz ak si pozriete moj fotoalbum, tam su fotky
Odpovedať
@madaz Takto sa stropom vyhral otec pred 25 rokmi... :-) Červený smrek a obyčajný smrek na drevenom podklade. Z výšky miestnosti to ubralo 4 cm. @morandia To sú normálne, plné trámy, nie dorábané... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ano plne tramy
Odpovedať
To je super!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Prosim Vas viete mi poradit ohladne realizacie stropu? Ide o to ze davam 20cm izolaciu medzi tramy, tym vytvorim strop. Druhu vrstvu by som chcel davat zo strany povaly. Taktiez 20cm, ale v pochodznej casti povaly to bude kvoli vyske iba 10cm. Budem tam robit rost aby som vedel nasledne nabyt OSB dosky. Kedze izolacia v casti rostu bude mat 10 cm hrubku aj rost by mal mat hrubku (vysku) 10cm. aby tam vosla ta izolacia. Bolo by teda mozne ten rost spravit napr o 5cm tensi? Izolacia by vosla kedze by sa stlacila a OSB dosky by ju tiez pritlacili. Teraz je otazne ci je to dobre ked sa ta izolacia stlaci.....Vopred dakujem za radu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@piti255 nie je dobre, ze sa stlaci a uz vonkoncom nie je vhodne tam dat len tak osb dosku. Ako prva vrstva by mala byt parozabrana.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 Jasne že to nebude dobre lebo vo vate viac izoluje ten vzduch čo tam je ako tie vlákna samotné, čo to máš za výšku keď ti ide aj o 5 cm. @stowasser Parozábrana z vrchu ? veď keď sa na osb doske prelepia spoje aj tá môže slúžiť ako parozábrana. nemyslel si paropriepustnú fóliu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser asi sme sa neporozumeli.....ako prva vrstva samozrejme zo strany interieru bude parozabrana Jutafol....potom medzi hredy 20mm izolacia. Potom sa spravi rost zo strany povaly aby som mohol dat este 10cm dalsiu vrstvu izolacie. No a ten rost sa robi preto aby sa nanho nabili dosky/resp OSB dosky aby sa mohlo po povale chodit. Mna zaujima to ak je hrubka druhej vrstvy izolacie 10cm tak ci musi mat aj ten rost 10cm hrubku alebo staci 5cm a jednoducho tu izolaciu zatlacim na 5cm. Ona skutocne bude mat 10cm len bude stlacena. Myslim ze nato aby bola povala pochodzna sa standardne davaju OSB dosky.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Ide o to ze ak by som mal davat hranoly 50x100 je to dost hrubka. Je to dost kubikov a bude sa to zle montovat kedze to ma az 100mm. Tiez mi to zbytocne znizi pochodznu cast. Je to povala bungalowu cize to nebude plnohodnotna vyska. Na druhej strane by som si celkovo tu montaz chcel ulahcit tak rozmyslam, predsalen sa to bude lahsie srubovat ak to bude mat o 5cm menej.
Odpovedať
@piti255 takže ty vlastne zaplatíš za 10 cm hrubú vatu aby si ju následne stlačil na 5 cm a myslíš si že bude izolovať tak ako 10 cm hrúbka vaty?? to nemyslíš vážne však? A o OSB na vrchnej strane zatepleného stropu by sa už dali písať knihy, len si to tak daj a do 10 - 15 rokov budeš vyhadzovať zhnité trámy a zmoknutú vatu, ak ti to nespadne na hlavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar a ako to mam teda spravit?
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 môžeš skúsiť urobiť prvú vrstvu 5 cm zo strešných lát na to krížom druhú vrstvu 6 cm zo strešných lát ale dať tam len 5 cm vaty na to osb dosku a navŕtať do nej nejaké diery radšej menšie a viac, dúfam že parozábrana zo spodnej strany je samozrejmosť.
Odpovedať
@piti255 akú máš svetlú výšku na povale? určite daj minimálne plnohodnotných 30 cm izolácie, pochôdznu časť môžeš urobiť len stredom, na kraje sa vykašli, vari sa tam nebudeš plaziť. Rošt môžeš urobiť aj dvojitý, prípadne len zavesený na krokvách ako pódium, záleží to od tvaru a rozmerov povaly. A čo je hlavné namiesto OSB daj obyčajné drevené dosky, OSB jedine ak pod ňou bude vzduchová medzera a kraje budú voľné aby pod ňou prúdil vzduch.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar takze radsej obycajne dosky ako OSB?? Izolaciu uz mam kupenu. 20cm uz je medzi tramami. zo spodu budem davat parozabranu hlinikovu. Nebol som si isty tou OSB doskou. Povalu mam planovanu tak ako vravis. Jasne ze sa neplanujem plazit po celej povale :) pochodznu cast mam iba v strede na sirku 4m z celkovej sirky domu 10m. Tam to mam viac menej plnohodnotne a viem chodit bez obmedzenia. Nechcem robit dvojity rost z toho dovodu ze uz mam kupenu izolaciu 20cm a 10 cm. Takze musim robit rost na sirku 10cm. Bude sa to dost zle sroubovat. Pripadne mozem zapustit skrutky hlbsie aby to lepsie drzalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar je lepsie dat obycajne dosky kvoli tomu aby medzi ne prudil vzduch? Kedze pri OSB asi nebude prudit vobec. Je vobec postacuje ked medzi doskami vlastne nebude takmer ziadna medzera na prudenie vzduchu?
Odpovedať
@piti255 keď už máš 10 cm vlnu tak ju použi, laty na rošt by si mohol našrobovať aj jednu na druhú, čiže 5 cm lata ku trámu a ďalšia 5 cm priamo na ňu, alebo 10 x 5 fošne šrobovať ku trámom pomocou uholníkov. A obyčajné dosky majú tú výhodu že sa zoschnú a medzi nimi bude špára cca 1 cm na prúdenie vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar myslis ze po zoschnuti budu mat spari 1cm? to sa mi nezda ze az tolko. ale urcite nejake vznuknu. Aj ked budem srubovat rost fosne 10 x 5 budem predvrtavat diery, takze skusim zapustit srubu viac a dam 120mm skrutku. myslis ze by to mohlo tak byt? Co tak pozeram tak dosky ma vyjdu lacnejsie ako OSB dosky takze to je aj vyhodnejsie.
Odpovedať
@piti255 podľa toho akú vlhkosť budú mať pri montáži, ak budú čerstvé z píly tak 1cm je reálny, a samozrejme to vyjde lacnejšie a aj sa to lepšie vynáša na povalu ako OSB a ak sa ti to chce zapúšťať tak si myslím že to bude dobré riešenie
Odpovedať
Profilova fotka
Budem ich kupovat z pily a tam istotne nebudu mat suche. Budu cerstve. To som si uvedomil aj ja ze vyteperit na povalu OSB by nebola ziadna stranda. Dosky si postupne povynasam. Ten rost budem musiet urcite zapustat. Ked si vezmes ze fosna bude mat 5x10 tak cez tu stranu ktora ma 10cm pustim 120 srubu. To by velmi na 2cm nedrzalo. Takze predvrtat fosnu aby nepraskla a este zapustut pocitam takych 2cm aby dokopy drzala fosna aspon na 4 cm. No a ak by to bolo este co len troska nestabilne tak tam dam elka po stranach aspon nejake mensie. Ked to uz robim tak nech to je poriadne. Nebude to na 5 rokov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?