Ako postupovať pri izolácii stropu?

Ahojte, chcela by som sa opytat, ako ste riesili izolaciu stropu, t.j. postup prac. Robi sa to este pred strechou alebo po? Vobec si to neviem predstavit, ak spravime najskor strechu, neviem ako sa s materialom dostaneme hore, lebo budeme mat len taky maly vylez. Diky za odpovede.
Odpovedať
1
2
6
napr.: http://pasivnydom.blog.cz/0911/vyplna... Najprv sa musí spraviť strecha, inak by na tepelnú izoláciu napršalo. Prípadne si nechajte väčší "výlez" a až keď bude strop zateplený, položte krytinu na tom kúsku definitívne. Všelijako sa to dá vymyslieť. ;-)
Odpovedať
ahojte, chcem sa spytat ideme zateplovat strop, bocne sikminy, medzi krokvy davame 180, a potom chceme 80, chcem sa spytat ake late ste pouzili? a ci je mozne nabit laty a potom davat izolaciu medzi krokvy namiesto uchytovania silonom? tak bude drzat izolaciu latovanie. A aky je lepsi postup izolacia, folia, laty, izolacia? alebo izolacia, laty, izolacia a potom folia? lebo kazdy hovori inak. chceme niekde obit tym drevenym obkladom a niekde sadrokartonom. Dakujem krasne za odpoved. :-)
Odpovedať
na strankach firmy Rigips mas montazny na vod na stiahnutie a je tam monozstvo detailov, detto na stranke Bramaku, Tondachu ...
Odpovedať
Profilova fotka
Toto je tu cele nejako popletene ale ideme postupne. 1. spravis krov 2. polozis parozabranu 3. olatujes a polozis skridlu. Teraz mame hotovu komplet strechu a ideme izolovat odspodu. 1. medzi krokvy vlozis izolaciu 2. spravis konstrukciu na sadrokarton trebars na priame závesy 3. krokvy treba pozdlzne este zateplit tensiou izolaciou cca 4cm. 4. nalepis dalsiu parozabranu je to taka strieborna ale môze byt aj ina. 5. naskrutkujes samotny sadrokarton. Toto je zatial najosvedcenejsi spôsob.
Odpovedať
Profilova fotka
Pre luciac - izolacia môze byt rôzna.ak mas pevne dokove izolacie tie drzia aj same o sebe.ja som daval knauf v rolkach a ten je mäkky.na krokvy som nabil male lepenkove klince vlozil izolaciu a pomedzi klince natiahol viazaci drôt.teraz ti izolacia drzi a ty môze bud olatovat alebo spravit konstrukciu.postup je hore
Odpovedať
@madyyy ano chapem ten postup, len my chceme namiesto sadrokartonu to oblozenie deos, tak ten bod 2. bude z lat, a to sa chcem spytat ci je mozne nabit laty a tak vkladat izolaciu medzi krokvy, tym padom sa nemusi prichytavat silikonom ale tie laty ju budu drzat, alebo je lepsie prichytit a az potom pribit laty?
Odpovedať
ideme davat isover v rolkach :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ked budes laty nabijat postupne tak sa to dá.akoze da sa to vkladat aj ked to budes mat cele hotove.je to len na tebe kolko toho prachu chces dýchať.ja som alergik a musel som si dat respirator.ale niekomu to nevadi.
Odpovedať
Profilova fotka
ono sa to hlavne práši ked to pretahujes cez nieco.to znamena cez to latovanie.
Odpovedať
@madyyy dakujem za odpoved,zda sa nam to jednoduchsie hned nabijat laty a tak vkladat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@luciac pokial to ides obíjať drevom tak kludne.tam kde bude sadrokarton tak radsej najskôr vatu.lebo tam je viac prace s nastavovanim konstrukcie a nebudes sa este popri tom zabavat aj s vatou.
Odpovedať
@luciac "medzi krokvy davame 180, a potom chceme 80 (... ) A aky je lepsi postup izolacia, folia, laty, izolacia? alebo izolacia, laty, izolacia a potom folia? lebo kazdy hovori inak. chceme niekde obit tym drevenym obkladom a niekde sadrokartonom." No, dôležité je, aby vo vlne neprichádzalo k rosnému bodu. Tomu predídeme správnym umiestením parozábrany. Ak by mala byť priamo na krokvách, tak izolácia, ktorá príde pod ňu (čiže pred ňu, do interiéru), môže byť hrubá len 6 cm. Totiž: pomer izolácie pred a za parozábranou (pri pohľade z interiéru) musí byť v pomere 1:5, aby nedochádzalo ku kondenzácii!!! To by sa stávalo, ak by bola vrstva izolácie pred parozábranou hrubšia než tých 6 cm. Citujem zo stránky Orsilu: "Pokiaľ je parozábrana medzi dvoma vrstvami tepelnej izolácie, je možné sa riadiť empirickým pravidlom, že pomer hrúbok vrstiev izolácie pod : nad parozábranou by mal byť 1:4,5 najlepšie 1:5. Vždy je treba skladbu nechať overiť tepelne technickým výpočtom." Ale ak dáte všetku izoláciu až za parozábranu (pri pohľade z interiéru), môžete dať podkrokvovej aj viac ako 6 cm. Ja sa prihováram za čo najhrubšiu izoláciu pod krokvami, čiže tým pádom aj za umiestenie fólie pred všetku izoláciu. Spoje d ô k l a d n e lepiť! Vzduchotesnosť musíte zabezpečiť tou parozábranou. Latky, ktoré sú pomocné a slúžia na uchytenie vnútorného opláštenia, plánujete dúfam dávať priečne vzhľadom na krokvy (čiže vodorovne... neviem sa vymáčknuť :-D ). My máme podkrovie takto (nemuseli sme robiť podkrokvovú izoláciu, lebo v šikminách je 40 cm a v strope 60 cm vlny - dosková drží sama: http://pasivnydom.blog.cz/0911/oplast...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr tak chceme takto: 180 medzi krokvy, potom latovanie hrubky 8cm budu napriec krokvam cize vodorovne, do medzier dat 8cm izolaciu, potom foliu a bud obklad deos alebo sadrokarton.. moze byt?
Odpovedať
Skladba, čo sa izolácie a rosného bodu týka, môže byť. Len sa obávam netesností, spôsobených šrúbikmi cez parozábranu. Nevadí to až tak, čo sa týka vlhkosti. Ide o vzduchotesnosť... Pozerám ten obklad Deos - to sú pomerne malé "doštičky", čiže tam bude dier ako maku. Ďalšia vec - protipožiarne hľadisko - prebrali ste použitie s projektantom PO? A so statikom - či netreba použiť na vnútorné opláštenie niečo veľkoplošné a pevné, aby sa stužila konštrukcia? Toto sú vážne veci. Možno to bude treba najprv opláštiť nejakým nehorľavým Cetrisom, Krupinitom a pod. a až na to dať dekoračný obklad. Prosím, ako prvý krok kontaktujte týchto dvoch odborníkov.
Odpovedať
@blacksr no bezne tento obklad robi, ale ak myslis skusime sa na to spytat odbornikov :-)
Odpovedať
Izolácia stropu, očistiš podlahu od omietky odpadu osekaš, dobre pozametáš, položiš tepelnú- kročajovú izoláciu nobasil, alebo polystyrén podlahový hr.cca2-5 cm /niekto dáva viac/ , PVC fóliu,/igelit/, okolo steny daš dilatáciu to je taký penový pás alebo 1 cm polystyrén nalepiš klebrom min. deň pred poterom, aby stihlo vyschnúť, aby poter neodtrhol omietku, urobiš poter. Poter sa robí až po omietkach.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Mame premac strop a ideme davat nan zvrchu na povale nobasil 30cm a chcela by som vediet ci pod tu izolaciu ma ist este folia lebo nam bolo povedane ,ze treba dat koli vlhkosti?alebo staci ulozit len na beton nobasil?
Odpovedať
@l.s Dobrý deň. Každá konštrukcia musí mať aj tieto 2 základné vlastnosti: vzduchotesnosť a bezpečnosť z hľadiska kondenzácie. Keďže ide o betón (dúfam, že bez praskliniek, ktoré by boli v celom priereze) a odspodu bude omietka, ide o konštrukciu vzduchotesnú. Takže z tohto dôvodu netreba dosahovať vzduchovú tesnosť parozábranou. No a keďže dávate peknú vrstvu izolácie, ktorá je dokonca paropriepustná, táto konštrukcia nebude mať rosný bod v betóne a možno vôbec nikde (nepočítala som to ale), je to konštrukcia OK. Parozábranu netreba ani z tohto dôvodu. Pred rokom som zháňala izoláciu, hr. 20 cm, nepochôdzna, najnižšiu cenu za 1 diel tepelného odporu som vypočítala u sklenej vlny, ktorá stála 3,70 € s DPH/m2. Odvtedy ceny mierne stúpli. Jarka z http://pasivnydom.blog.cz
Odpovedať
@madyyy možeš aj mne poradiť. máme starší rodinný dom a ideme otepliť strechu - podlahu, čo pužiť nobasyl alebo polystyrén?????
Odpovedať
Profilova fotka
@kupelna Do podkrovia na zateplenie strechy sa najviac pouziva mineralna vata t.z. nobasil, knauf a i. pouziva sa aj tvrdeny a aj mäkký.Ja osobne by som dal mäkky v rolkách.je tam lepsia izolacia spojov.
Odpovedať
Kolko stoji zateplenie strechy m2? Mame pripravene neobytne podkrovie a chceli by sme si ho postupne zobytnit, tak ma zaujima kolko by nas to stalo.
Odpovedať
@mima17 Samotná vlna, najlacnejšia sklená - okolo 4 € pri hr. 20 cm.
Odpovedať
viem mi niekto povedat kolko stoji asi 1m2 sadrokartonu?
Odpovedať
@mima17 Vyhľadajte si e-shopy a máte. ;-)
Odpovedať
@madyyy myslíš že je to vhodné aj na podlahu????
Odpovedať
@kupelna použi polystyrén tvrdený tvrdosť 100 hrúbka ak to výška dovolí 13cm/ 7+6 prekladať/ polystyrén je paroneprirpustný nato poter 5cm a už len podlahovka elektrická a dlažba.
Odpovedať
@jaky dakujem za radu, mysliš že je to lepšie ako nobasil?
Odpovedať
Profilova fotka
@kupelna Na podlahu sa pouziva polystyren a hrubka sa voli podla toho ci je to novostavba alebo prerabka.ak je to prerabka tak tam velke hrubky nebudu.pri novostavbe by som riesil max.5cm.teda aspon ja osobne.Na polystyren je vhodne do poteru dat aj kari siet.Ja som podlahu v mojom dome zateploval ekostyrenom t.z. polystyrenove gulicky miesane s cementom a trochu piesku+pojivo.potom na to cele este poter.Ja som to volil hlavne kôli tomu ze podlahou som viedol kurenie , vodu aj elektriku.vsetko lespie pozalieva
Odpovedať
Ahojte, chcela by som sa poradiť. Kedy je lepšie zateplovať strechu? 1. ešte pred vymurovaním podkrovných priečok alebo 2. po vymurovaní priečok? A ďalšie otázka: do akej výšky vymurovať priečky či: 1. do polovice krokvy/klieštiny alebo 2. pod krokvu/klieštinu, aby sa tam dalo potom zatepliť? ďakujem, ak niekto bude vedieť poradiť budem rada.
Odpovedať
@za128 Tak, aby sa dalo zatepliť aj nad šikminou priečky. U domov, ktoré majú priečku (takmer) až po záklop či difúznu fóliu, je v chladných a mrazivých dňoch vidieť tepelný most, ktorý si tam ľudia "vyrobili". Strecha v tých miestach nebýva orosená, namrznutá a sneh sa tam roztopí skôr, lebo tie pásy škridly sú teplé od tepla, ktoré tadiaľ uniká z domu oveľa väčšou intenzitou než na zvyšku strechy. Ak sú priečky tehlové, tak v smere nahor a nadol tehla strašne slabo izoluje. U ytongových by to malo byť trochu lepšie, lebo ytong je homogénny a izoluje rovnako všetkými smermi. U klieštin by "povytiahnutie" priečok nahor až toľko nevadilo, ak nad klieštiny príde ešte jedna 20 cm vrstva izolácie. Otázka je: Má zmysel stavať priečky vyššie než po spodný okraj klieštin (príp. krokvy)? Z hľadiska statiky? Tá stena ustojí... Možno sa môže vyskytnúť prípad, kedy by bolo nutné nejakú priečku a klieštinu zviazať... Neviem. Určite pozrite Váš projekt, či tam nie je nejaké upozornenie na konkrétny detail tohto charakteru. Niečo podobné - topenie snehu: http://www.ostavbe.sk/snezna-termoviz...
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?