Ako položiť strop, aby bola dodržaná svetla výška

Profilova fotka
Staviam dom z Ytongov, mam v projekte 11 radov tvarnic na seba, co je 275 cm (na obrazku A). Na to, aby som mohol polozit strop (C) Premac (nosniky - D), a aby bola dodrzana svetla vyska, mam naprojektovanu este nad mury dobetonavku vo vyske 9 cm (B). Len neviem, ako sa to robi, su 2 moznosti: 1. Najprv urobit nad mury tu dobetonavku (B), a potom polozit nosniky stropu (D) alebo 2. Nosniky stropu (D) podopriet stojkami do pozadovanej vysky, aby boli "vo vzduchu" a zaliat betonom vsetko naraz (dobetonavka nad mury, veniec, strop)
Odpovedať
A keby si tam podlozil 9 cm Ytongu namiesto tej dobetonavky? Inak fakt nerozumiem, ze kto ti tam navrhol tych 9 cm?
Odpovedať
Profilova fotka
Aj nad tym som premyslal, ale v projekte to mam ako zelezobeton.. V podstate by to tam nemuselo byt, len to by mi vychadzala svetla vyska v izbe od podlahy po strop necelych 2,5 m, co je malo..tych 2,6 by bolo treba.
Odpovedať
@johny18 Ahoj keď tam máš písané že tá dobetonávka má byť železobetón to znamená že to zrejme je asi taký nízky veniec pod tie nosníky. Viazať železo na takú výšku bude zrejme piplačka :-) . Dobetonávka v tvojom prípade nič nemá so svetlou výškou ale len s výstužou pod tie ťažké nosníky. Projektant alebo statik určite vedia prečo to tam dali, preto sa treba opýtať práve ich. Zároveň sa opýtaj či to môžeš urobiť tak ako si to plánoval v možnosti 2, ale viazanie železa ťa aj tak neminie nakoľko to má byť železobetón.
Odpovedať
Profilova fotka
A bol by moc veľky problem nadmurovať o rad viac?
Odpovedať
Profilova fotka
To by som mal vysku 2,8 metra, to je uz vela..
Odpovedať
tak tam daj ytong siroky 10 cm na plocho a mas to. rozdiel centi to nie je take hrozne...ale skorej by soms apytal statika ze preco je take riesenie toho venca a stropu
Odpovedať
Kolko cm budes mat podlahu? Ja mam v projekte svetlost 2,65 m. Podlaha by mala byt hruba 15 cm (polystyren+poter) To znamená, že na posledný rad tvárnic by som musel dat 5 cm hrubu betonovu vrstvu. Vraj kvoli tomu, aby nelezali tazke nosníky priamo na tvárniciach. To je ale hlupost. Ja mám nosníky a vložky od Porfixu. Priamo na ich stránke a aj v technických listoch je písané, že nosníky je možné ukladať aj priamo na tvárnice, len sa musí dodržať prekrytie nosníka s tvárnicou. Takže som proste naukladal nosníky na posledný rad tvárnic a hotovo. To znamená, že teraz mám svetlosť 2,75 m. Podlahu dám asi tak, že cca 4 cm polytyrénu a 6-7 cm betónu (závisí to ešte od toho, že koľko budú potrebovať kúrenári do kúpelky na podlahové kúrenie). Takže potom by som mal mať svetlosť cca 2,65 - 2,62 m, čo by malo stačiť.
Odpovedať
Profilova fotka
V projekte mam 264 cm. Aj mne v Premacu povedali, ze to mam ukladat priamo na tvarnice. Lenze: 1. ak dam 11 tvarnic, co je 275 cm - 22 cm (izolacia, poter, podlaha) - 2 cm (nejaky sadrokarton, omietka na strope) = 251 cm (malo) 2. ak dam 12 tvarnic, co je 300 cm - 22 - 2 = 276 (vela) V Premacu mi povedali, ze sa to zalieva vsetko naraz, aj veniec, aj strop, aj veniec pod nosnikmi. Len si to nejako nevim predstavit. Mozno rozrezem jednu tvarnicu pozdlzne na 3 casti, cim bude mat vysku 8,33 cm, cize 11 tavrnic + 8,33 = 275 + 8,33 - 22 - 2 = 259,33 cm (optimum)
Odpovedať
@johny18 no clovece ked tam dosiahnes tych 259,33 cm teda hlavne tych 0,33cm to chcemvidiet...sorry ale zobud sa...rozrezat tvarnice...naco ved ytong maju hrubku aj 10cm a ulozis na lezato a mas to..oproti tvojmu genialnemu vypoctu je to zvacsenie o 1,67cm co mozes dat do izolacie podlahy.
Odpovedať
Profilova fotka
Tych 259,33, to je len vypocet, nevravim, ze to presne chcem dosiahnut. Ide mi o to, aby sa to tocilo okolo 260 cm..a 259,33 cm je vzdy k tomu blizsie, ako 251 alebo 276. Takze nic genialne, jednoduchy presny vypocet. Ako pises, aj tak sa to da riesit, Len neviem, ako to s pevnostou pri prieckovych tvarniciach, ci unesu strop. A druha vec, prieckova tvarnica nema take tepelne vlastnosti ako obvodove murivo..
Odpovedať
@johny18 daj o tehlu viac je urcite lepsie riesenie ako to takto podbetonovavat a ziskany priestor vyuzi radsej na lepsiu izolaciu od zakladovej dosky. Jednoducho sprav skladbu podlahy na cca. 30cm a vyriesil si tri problemy jednou ranou teda komplikovane podmurovanie, vysku stropu a dostatocne zateplenie. Skladba by mohla vypadat nasledovne... hydroizolacia (1), tepelna izolacia (20), poter (6-7), dlzba (2).... kludne sa vyhraj s hrubkou tepelnej izolacie na dosiahnutie tvojej pozadovanej vysky.
Odpovedať
@johny18 aj tak okolo venca z vonkajse davas ytongove tvarnice ale polysteren aby si nemal tepelny most. tak sa to da vyriesit aj pri tom ked das tie tvarnice na lezato. stale lepsie tam mat ytong nez beton
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ferre1 aj 30 cm je riesenie, ale to velmi nechcem, dvihne mi to neplanovane podlahu, ktoru uz velmi dvihat nechcem..tych 20 je optimum Dnes som si dal prechadzku po uliciach, kde su same novostavby, a velka cast z nich ma prvy rad tenucky, aby ten dom nadvihol tak ako ma. Tak ma napadla moznost narezat tvarnice na 3 casti s vyskou tych 8,3 cm a tie dat ako prvy rad. A potom tych 11 radov. Tym by svetla vyska v dome bola tych 260 cm a zaroven vyska od 0,00 po parapetu okna by bola 88,3 cm.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
tych 0.33cm vyhod zo svojich vypoctov :) ytongovu tvarnicu nerozrezes na 3x8.33 cm. Musis ratat aj z hrubkou rezu pily. Skor to teda bude 3x8cm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?