Aká môže byť dĺžka priznaných trámov?

Zdravim vas kolegovia... mam jednu taku laicku otazku...planujem v obyvacke a kuchyni priznany tramovy strop...budu to drevenne tramy osadene v mure cisto len na efekt cize nad ne pojde este dreveny strop. Teraz teda otazky co ma trapi...tie priznane tramy budu resp planuju byt dlzky nieco kusok nad 7m. Nehrozi tam ze by sa vlastnou vahou zohli???
Odpovedať
Profilova fotka
to záleží na konštrukcii trámov, spôsobe upnutia, priehybe stropu.
Odpovedať
@tommy84 Podľa mňa, pri tej dĺžke a bežnom priereze, sa to celkom určite prehne, skrúti a praskne.
Odpovedať
Profilova fotka
@tommy84 ak su tramy ina na "ozdobu" nemusia byt plne a teda problem s priehybom a uchytenim. Ja mam 7m falosne tramy . Je to vlastne take "U" (dosky cca 20mm siroke, samozrejme hoblovane spoje su zafrezovane a lepene - perfektna stolarska praca a teda su lahucke a pritom vyzeraju ako plne) a su priebvezne (cca 1,5m)ukotvene do konstrukcie SDK.. dlzka 7m
Odpovedať
Profilova fotka
na 7m prosty nosnik, priehyb od vlastnej tiaze: tram 150/200: 5 mm tram 150/150: 9 mm tram 120/120: 14 mm limitny priehyb 1/300 na 7 m je 23,3 mm ak je nad tym plnohodnotny strop, da sa ten tram podvesit v strede, alebo tretinach. To je z pohladu statiky.. z pohladu nejakeho dizajnu asi by mal mat prierez odpovedajuci jeho dzlke aby nevyzeral ako sparatko :-). ked vyhrabem empiricke vzorce pre prierez tramu na zaklade dlzky tak tu vlozim.. (teraz to neviem rychlo najst) ak je to uz v hotovej miestnosti cely tram tam nedostanete a neda sa mu vytvorit ulozenie.. potom je super riesenie co pisal richard71. je to mozno pracnejsie ako jeden tram. ale je to lahke a dobre montovatelne na mieste.
Odpovedať
@sidewinder diky moc... ak by si mi vedel poradit tak budem rad...uz toto mi celkom pomohlo....vybavujeme stavebne povolenie takze montaz prisposobim potrebam...planoval som tie tramy montovat este pri tahani murov....
Odpovedať
Profilova fotka
Aky tam je navrhnuty strop? konstrukcia?
Odpovedať
@sidewinder dreveny
Odpovedať
Profilova fotka
raster, prierez, rozpony, smer ukladania.. podhlad.. nejaky rezik ?? :-)
Odpovedať
@sidewinder mam len toto....je to len zaznacenie ako by mali byt ulozene...
Odpovedať
@sidewinder
Odpovedať
@tommy84 Prečo ten trám ide tak blízko steny a prečo sú tak husto, keď je to len na okrasu.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor typujem ze to su hlavne tramy stropu. Pri takom rozpone musia byt husto lebo potom vychadza saleny prierez.. @tommy84 ked tam je projektovany ako nosny ten tramovy strop tak naco robit pod neho falosny? staci priznat tramy stropu a je to.. Nejaky rez mate z toho? ake su skladby nad tym? Bola uz k tomu robena nejaka statika? v miestnostiach kde treba aby bolo vidno tramy tak sa priznaju.. a kde netreba tak sa proste zadebnia + omietka alebo sadrokartony. Treba este pozriet v reze ako projektant uvazoval podchodne vysky.. aby sa nestalo ze ked by sa vyhotovil este falosny strop aby ste sa nedostali pod normove minimum a bude problem pri kolaudacii..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sidewinder na projekt cakam este .... mne ide o to ze nosne tramy co budu tak sa tusim pouzivaju ani neviem ake...proste vizorovo ine nez tie co sa priznavaju.nam sa skor pacia tak aby bol vysledny efekt takyto....http://www.kreativita.info/wp-content/uploads/2014/08/rustikalne-kuchyne-8.jpg ak by sa to dalo nejak do tejto podoby urobit z nosnych tramov tak je to jednoduchsie....
Odpovedať
Profilova fotka
To je bez problemov.. treba len o tom povedat projektantovy nech sa zvoli prierez, ktory bude pasovat tomu dizajnu a povrchova uprava - tam sa da urobit aj nemozne.. a aj svojpomocne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahojte, sice sa to netyka priamo temy ale dovolim si opytat sa. Ako sa riesi priznany tramovy strop z pohladu poziarnej odolnosti pri projekte? Nas projektant s tym ma problem a navrhol nam riesenie ze da do projektu SDK a my si to potom vraj pri vystavbe mozme zmenit. Nepozdava sa mi taketo riesenie, obavam sa komplikacii pri kolaudacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@tommy84 Keď budeš robiť SDK alebo omietky tak si pozri naše návrhy na SDK prípadne omietku medzi trámami. marcus
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?