Aká je funkcia parozábrany?

Zdravim Chcem sa spytat na reálnu funkciu parozabrany ak je na strope sadrokartón. Teda ak je parozabrana na sadroksrtonovej konstrukcii. Mala by akoze branit predtupu vlhkeho vzduchu cez akoze co? Bodovky? Alebo sadrokarton samotny? Q
Odpovedať
1
2
@truly aj aj
Odpovedať
@truly cez parozabranu :-)
Odpovedať
@truly parozabrana zabranuje prestupu vodnych par do izolacie kde by vo forme vody mohli narobit problemy. Rovnako zabezpecuje vzduchotesnu rovinu. Nema byt na sadrokartone prevrtavana mnozstvom skrutiek ani otvormi pre svietidla / kable. Ma byt v celku.
Odpovedať
@truly sadrokarton samotny difuzii vodnych par nezabranuje, na to je tam ta parozabrana...
Odpovedať
@truly Pozri si aplikacny manual vyrobcu folie, napr pekne to ma vysvetlene juta. Folia nema byt polozena na sdk, ale umiestnena nad nim tak, aby v nej bolo co najmenej dier. Tie treba tiez zatesnit paskami, co su na to urcene. V praxi to ale nik nevie spravit poriadne, pasky sa casom zvyknu v niektorych miestach odliepat a tak jedinou rozumnou radou je robit co najmenej co najmensich dier... Alebo zvolit izolaciu nenachylnu na znehodnotenie vodnymi parami.
Odpovedať
@dominik_boksansky @kejsix Dovolim si nesuhlasiť, že by nemala byť na sdk a sadrokartone. Ja to mam tak a je to OK. Parozabranu mam prilepenu zospodu na CD-čkach obojstrannou paskou a pospajane jednotlive pasy špecialnou obojstranou paskou na parozabranu a prelepene ešte al paskou. Je sice pravda, že každa skrutka na uchytenie sadrokartonu prechadza parozabranou, ale len v mieste kde je obojstranna paska a ten spoj lepšie dotlači a skrutka na seba nabali ešte aj kusok lepidla s pasky a vznikne spolahlivy vzduchotesny spoj. Ja by som sa viac obaval o tesnosť okolo zavesov pri tu preferovaných spôsobov a použitia kadejakych lacnych kobercovych pasiek.
Odpovedať
A spomínaná otázka tykajuc sa parozabrany a bodov. svetiel ;-) ?
Odpovedať
@ruren Takouto instalaciou sice ciastocne predchadzas odliepaniu pasok, no na druhej strane mas tam stovky ak nie tisice dier... Myslis, ze vsetky tesnia? Skutocne? A ako mas riesene prechody co sa tyka svetiel? Naviac, ak takto pouzijes reflexnu hlinikovu parozabranu, prichadzas prave o tu reflexnu funkciu, kedze ta si vyzaduje vzduchovu medzeru pod foliou. A paska nemusi byt kobercova, ja som pouzival origo tu zelenu drahu pasku a je fakt, ze po roku sa objavilo aj mne zopar miest, kde sa paska odlepila (mam ju pod obkladovym rostom na poschodi, kde som este nenahodil obklad, preto to vidim). Sice ma to vzhladom na to ze mam striekanu penu netrapi, ale beriem to ako koncepcne nedorieseny prvok. A to som mam spravenu plachtu velmi precizne, ziadne vankuse.
Odpovedať
@kejsix tento problem i mna strasi i ked vsetci pisu aka je ta paska super neodlepitelna bla bla bla a preto to idem robit nasledovne. Najprv vsetky spoje parozabrany zlepim obojstrannou butilovou paskou a nasledne na to prelepim presahy "spickovou" zelenou paskou ci zabezpecim spoj ktory ostane zlepeny snad i 1 rok :-) @ruren mas to presne tak nahovno ako sa to nema robit. Robia vsetci developery tak i laicka verejnost :-D , lebo nerozmyslaju a sadrokartonisti to maju na salame.
Odpovedať
Tak ja som mal. Na mysli umiestnenie na rost. Nemam. Ju ako umiestnit nad kedze idem zrejme do striekanej izolacie a tym padom tam nie jenmoznist nalepit to
Odpovedať
@truly Ako to ides robit? Striekat zdola volny nastrek osb zhora? Ci opacne ci ako?
Odpovedať
@truly strasny misung, nakresli to v reze nech ti povieme ako sa to neda spravit :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix Parozabranu mam normalnu bez hliniku a všade nad bodovkami su prilepene kastliky a prekryte foliou. Tam kde prechadza kabel priamo cez parozabranu, tak jedine cez CD-ečko, kde je parozabrana prilepena obojstrannou paskou a zalepeny lepidlom. Na konštrukcii su vedene silove kable k svetlam a rozvody rekuperacie a cele je to zastriekane 30 cm chytrou penou.
Odpovedať
@rkorba A na to si prišiel sam, alebo si to čital na MS?
Odpovedať
@ruren Tak chytrou penou si to zabil. Pod nu parozabranu totiz vobec netreba. Jedine hlinikovu so spominanou medzerou kvoli teplu, ale v takej aplikacii ako to mas Ty je uplne zbytocna.
Odpovedať
Profilova fotka
To znamena ze mas otvoreny strop ? Striekana izolacia, v tramoch uchytene haky na sadros, potom CD, na CD nalepenie ALU folie a na CD s nalepenou foliou sa navrta sadros, je to standardny postup, nijak inak to nespravis, vzdy ju prevrtas. Neries..
Odpovedať
@kejsix A to maš odkial, že pod striekanu izolaciu nepotrebuješ parozabranu?
Odpovedať
@ruren Aku tam ma podla Teba funkciu? Pokial nieje reflexna? Noze daj.
Odpovedať
@kejsix Otazku som položil ja a neodpovedaj protiotazkou. Ta funkcia je stale stejna. Ma to v nazve.
Odpovedať
@ruren Ja odpoviem ako uznam za vhodne, tak sa nepaprc. Pointa je, ze para striekanej izolacii nijako neskodi ani jej vlastnosti nijako nezhorsuje (na rozdiel od vaty). Para proste cez penu prechadza. Nezavisle od seba mi to potvrdili traja dodavatelia tejto izolacie. Celu zimu som fungoval s nezaplachtovanou penou a nikde ziadna vlhkost, ani plesen ani nic. A to som susil potery, cize tam byvala vlhkost aj napriek pravidelnemu vetraniu vysoka. Bez problemov. Dalsia otazka?
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix para prechádza cez striekanú izoláciu....prechádza ja cez vatu..prechádza cez penu na oknách....atď...pokiaľ ja viem má tam byť parozábrana a píšu to aj na stránke takejto izolácie.....https://www.chytrapena.sk/otazky-a-odpovede To že si ju tam nedal a nemáš problém neznamená že je to správne.....rovnako ako je vo väčšine prípadov inštalácia parozábrany firmou odfušovaná neznamená to že všetci majitelia takejto odfušovanej inštalácie budú mať problémy. :-)
Odpovedať
@kejsix To, že sa vlhkosť s peny skôr odvetra, to ešte neznamena, že tam nema byť parozabrana. Zaujimave, že mne dodavateľ tvrdil niečo ine.
Odpovedať
@eagleowl Ibaze vlhkost vatu dlhodobo poskodzuje a pene neskodi :-) Ale ved mozes jazdit na zimnych gumach aj v lete samozrejme.
Odpovedať
@kejsix kazda izolacia s otvorenou strukturou buniek zakonite izoluje ovela horsie, ked sa v tych bunkach zacne zrazat vlhkost... parozabranu nevyzaduje tvrda pena, makka v tomto nie je insia od mineralnej vlny. Ale kedze predajcovia peny nemaju najmensie zabrany tvrdit, ze jej staci polovicna hrubka, preco nenakecat ludom aj to, ze nepotrebuju parozabranu... akoze v konecnom dosledku este viac usetria :)
Odpovedať
@ruren No, mne to skor pride, ze tu parozabranu tam odporucaju dat ako prevenciu... ako jasne ze tym nic nepokazis, kazdopadne ale netesnost parozabrany pri pene je v podstate neskodna, pri vate je to velky problem.
Odpovedať
@gashtaan Suhlasim, ze cim suchsia je, tym lepsie izoluje. Z fyz hladiska logicke, ja som medzi podplachtovanym a holym krovom nepoznal rozdiel. Ani na spotrebe ani nijak inak. Ina stavba sa moze spravat inak, mozne to je.
Odpovedať
@kejsix ako to myslis, ze si nepoznal rozdiel v spotrebe? Co si porovnaval s cim?
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix pokial viem (mozem sa mylit), sklennej vate degradacia vlhkom nehrozi. Ak sa vyzraza vlhkost v sklennej vate ktora sa odpari (ma kam) ma rovnake vlastnosti ako predtym. Problem by bola zaplavova voda a pod. ked dojde k vyplaveniu pojiva.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix viď odpovede vyššie....pokiaľ v pene kondenzuje vlhkosť znižuje sa jej izolačná schopnosť a časom pravdepodobne môže dôjsť k tvorbe plesní. To že máš momentálne nejaký dobrý pocit že je všetko ako má byť nijako nesúvisí s faktom že správne tam má byť parozábrana. Uistenia predajcov peny nie sú podložené žiadnym logickým argumentom. Tak ako som napísal....to že je a bude všetko OK neznamená že to je správne....(rovnako ako odfušované parozábrany neznamenajú že všetci majitelia budú mať časom problém....len malé percento problémy naozaj má a to len vtedy ak sa stretnú všetky negatívne faktory opakovane).
Odpovedať
@eagleowl Veď ok, ja nikomu nebranim. Lutujem peniaze, cas a energiu, ktore som do plachtovania bez efektu vrazil :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?