Zelená strecha detaily

Zdravím, Staviam záhradný domček ktorý bude z časti obývaný, chcem na plochu strechu (sklon tak 2.5°) zrealizovať zelenú strechu, mam však viacero otázok, hlavne k detailom ako ich vyhotoviť nech strecha bude dlho slúžiť. Zaharadny domček bude mať vonkajšie rozmery 3.0x4.5m, veniec bude v spade do boku (rozdiel povedzme 7.5cm lava vs prava strana). Konštrukcia bude tvorená hranolmi, DUO NSi 140x140 - 9ks dĺžka 3m, kolmo na to plný zaklop z dosiek hrúbky 40MM, atika taktiež z dreva. Krov/Strop by som chcel mať priznaný Co sa týka zateplenia uvažoval som zo spadovymi doskami knauff keďže na streche pre odvod vody chcem umiestniť iba 1 chrlic. Ako v tomto prípade upevniť parozabranu, pripadne je nutné ju tam dat? Nech mi krov sa par rokov neodhnije. Hydroizolacia predpokladám EPDM fólia a na to už "klasická" skladba zelenej strechy. Zaharadny domček bude ZATEPLENY 12cm EPS
Odpovedať
Profilova fotka
@pitr134 riešite veci v opačnom poradí. Záhradný domček ak nebude vykurovaný (pravidelne), tak mu izolácia moc nepomôže, a zelená strecha sa dá riešiť komplikovane ( komerčne) alebo jednoducho, účelne.
Odpovedať
@jan45 práveže predpokladám že si tam zriadim pracovňu takže to vykurované bude
Odpovedať
Profilova fotka
akože ja osobne si to predstaviť viem, ale mne to príde už ako zbytočnosť. investícia, ktorá nie je v podstate k ničomu dobrá, nijak sa nevráti a vlastne ju fakt že netreba. viem si predstaviť investovať peniaze do niečoho iného, potrebnejšieho napríklad.
Odpovedať
Profilova fotka
@pitr134 tak to riešte ako stavbu, nie zlepenec
Odpovedať
@fiel ta investicia je dobra aspon k niecomu. Znizuje prehrievanie okolia v lete, zachytava vodu tam kde spadla a produkuje kyslik. Nie vsetko musi prinasat rovno peniaze, su prinosy, ktore financne tazko vyjadris.
Odpovedať
Profilova fotka
@fiel Ja si naopak myslim, ze je to dobra vec, inak by si to ludia nedavali vobec robit. Keby mam zvysne financie, tak ja sam by som si to dal kludne.
Odpovedať
Ok, asi takto... Najviac tepla ti unika stropom. Takze ten ti treba zateplit. Podla tvojich slov uvazujes teda o zatepleni "zhora" spadovymi doskami. Ano, da sa to tak urobit, budes potrebovat atiku v hrubke zateplenia + vyska zelenej strechy. Na ten spadovy klin potrebujes samozrejme izolaciu - cize nazvarat foliu + detaily (rohy, odtok atd.) Co sa tyka zelenej strechy ako takej, mas viacero moznosti - uz si len vybrat. Bud mozes davat substrat v bigbagoch + rozchodnik alebo to spravit bez substratu "hydroponicky" - tzn. Knauf urbanscape alebo Isover Flora (lacnejsi). Bezne su tieto dosky okolo 5cm. Pod to ide "rezervoar" na vodu - plastove dosky s takymi vystupkami. Na to potom rozchodnikovy koberec alebo ozaj mala vrstva substratu a samotne rozchodniky - to ale nemas hned "zarozchodnikovane". Zabudol som - dufam ze mas tie "duo" hranoly na to dimenzovane - ked sa to napije vodou, je to riadna tazoba. Plus rataj ze kamienkom vysypane okraje atd.
Odpovedať
@marko9902 ja napriklad vobec netusim, ci to ma realne nejake vyhody alebo nie, ja by som si to dala uz len preto, ze sa mi to paci ako to je a vyzera to dost dobre🙂
Odpovedať
@jan45 zdravím, prosím vás čo je na tom zlepenec? Pre lepšiu predstavu dávam zopár vizualizácií: 1. Na ŽB veniec (v predu 30mm XPS - zelená farba) umiestním 9 hranolov napr KVH NSi 140x140, prípadne DUO NSi 140x140 (alebo rozmer 100x180) 2. okolo hranolov umiestnim izoláciu z čadičovej vlny 3. Plný záklop - šušené hoblované rezivo 4. Záklop s OSB doskou (aby penetrák nezatiekol na pohľadové rezivo) 5. Penetrák + Asfaltová parozábrana s samolepiaceho asfaltového pásu - napr Samolepiaci SBS modifikovaný asfaltovaný pás GLASTEK 30 STICKER PLUS 6. Drevené hranoly na uchytenie atiky 7. Atika z OSB dosiek + izolácia stropu - tu by bolo najlepšie riešiť tiež s kamennej vlny s vysokou pevnosťou tlaku (2. vrstva), viacero výrobcov to má celkom dobre popísané 8. Zateplenie fasády EPS 120mm 9. EPDM membrána celoplošne lepená Následne skladba zelenej strechy riešená klasicky tak ako ktokoľvek nájde na internete. Atika samozrejme oplechovaná a na stranu bez atiky okapový žľab. Moje otázky sa hlavne týkajú realizácie parozábrany - bude to takto OK? Neodhnije drevo? Tak isto k zatepleniu strechy, je nutné minerálnu vlnu nejakým spôsobom odvetrať aby sa prípadný kondenz dostal von? Ak áno ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@pitr134 popisom si odpovedáte sám, ak ste stavbár, tak to zjednodušte, ak nie ste, poraďte sa s odborníkom, popis zmien vo Vašom návrhu by bol zložitejší ako projekt. Na internete nájdete komerčné popisy, tie sú orientované na zisk, nie úžitok zákazníka. Keˇsi spočítate tepelné straty pri Vašej skladbe, zmeníte názor.
Odpovedať
@pitr134 prečo sa nerobí atika hneď? Takto sa musí kotviť cez parozábranu a keby je tam atika, vytiahne sa na ňu ešte a vlna bude chránená aj z bokov. A EPDM bude o čo lepené keď je tam vlna? Nebolo myslené iba že bude v jednom celku bez spojov a prichytený iba o atiku?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?