Zateplenie stropu pri vaznikovom krove, parozabrana

Ako technicky vyriesit zateplenie stropu pri vaznikovom krove? Pojde o 50 cm izolacie, ktora bude osadena v pomere 30 cm medzi a nad vaznikmi, 20 cm pod vaznikmi. Osadenie izolacie by nebolo problemom (osadenie medzi a nad vaznikmi, spustenie SDK konstrukcie, ulozenie rur ku rekuperacii kablov ku svetlam, ... osadenie dalsej izolacie medzi SDK konstrukciu a vazniky) problemom vsak je paronepriepustna folia. Ked sa osadi na SDK konstrukciu bude nasledne prevrtana niekolkymi stovkami skrutiek (prichytenie SDK dosiek), prerusena vyusteniami rekuperacie, svietidiel - nebude plnit funkciu. Ako ste to riesili?
Odpovedať
1
2
@dominik_boksansky keby sa dala všetka izolácia medzi a nad väzníky, tak zospodu väzníkov dáte parozábranu, všetky káble a rúry môže byť pod ňou na konštrukcii šlo by to takto?
Odpovedať
@blacksr Uvazoval som nad tym. Kedze ide o vaznikovy krov nikdy sa ju nepodari osadit tak ako pod vaznikmi. Nad vaznikmi chcem spravit ulozny priestor a nechcel by som uberat z vysky a tej izolacie mozno bude aj 60 cm. Preto s tymto riesenim uvazujem iba ak nebude ina moznost.
Odpovedať
@dominik_boksansky tak potom do jedného roštu pod väzníky dať vlnu a parozábranu (alebo urobiť z dreva rošt a kontrarošt) a druhý rošt nižšie - do medzery dať rúry a káble
Odpovedať
@blacksr take nieco? http://homebydleni.cz/dum/ned-a-pasiv... otazka je ci ta pomocna konstrukcia (prva od vaznikov) moze byt riesena tak, ze sa spustia droty a napriec vaznikmi sa osadia SDK profily a druha konstrukcia bude pripevnena na tej prvej pomocou priamych zavesov (neviem ci priamy zaves by bol dostatocny nakolko nevznikne medzera 15 cm pre potrubie) ...
Odpovedať
@dominik_boksansky neviem, či to môže byť tak kombinované, ale riešenie na odkaze som myslela, alebo drevené latky
Odpovedať
@blacksr ved to ... ci uz to nebude prekombinovane nech potom SDK nepraska ...
Odpovedať
mame tiez vaznikovy krov a tiez som chvilu stravil nad riesenim ako to co najmenej prevrtat :-) daval som vatu medzi aj pod krov, najprv som spravil konstrukciu na sdk ale redsiu 90cm od seby vzdialene CD profily aby krizovaly konstrukciu krovu, konstrukcia uchytena na vazniky, potom komplet naukladal vatu , zo spodu na CD konstrukciu nalepil parozabranu a osadil priame zavesy a zas CD a SDK samozrejme kazdy priamy zaves je podlepeny paskou juta TPK super je to vlastne dvojity rost ale pre mna to bolo riesenie ako minimalizovat poskodenie parozabrany, a navyse mi tam vznikol priestor na kable a rozvody rekuperacie, tiez som daval 50cm vaty
Odpovedať
@blacksr @dominik_boksansky naco potrebujete 15 cm medzeru potrubie ma 100 alebo 125mm teda pokial nepouzivate nieco ine, a priamy zaves sa robi aj inych rozmerov ako 15cm a praskat to nebude pokial bude SDK riadne spraveny s paskami tam kde maju byt , u nas to nepraska , a spravene je to tak uz 2roky
Odpovedať
@stavitelsamouk Presne tak, potrebujem tam dostat 125 ku ruru na rekuperaciu - dosiahnem tento rozmer priamym zavesom? Foto z vasej realizacie by sa nenasli? Vdaka.
Odpovedať
ste z NR tak sa zastavte a ukazem vam to nazivo :) foto nemam , nebol cas
Odpovedať
@stavitelsamouk tak to niee ... to by bolo daleko zo Spisa =D
Odpovedať
tak z kavickovania nic nebude :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stavitelsamouk takze nepriec vaznikmi ste spustili dole CD profily (nekrizili ste ich - boli iba v jednom smere) a potom pod ne ste pomocou priamych zavesov spustili CD profily napriec tymi predchadzajucimi (znova neboli krizene). Rozumiem tomu spravne?
Odpovedať
@stavitelsamouk Skoda ze ste to nefotili mal by som to jednoduchsie :)
Odpovedať
@ladajaskva @antonmesaros pani zapojte sa prosim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Prevŕtanie a prederavenie fólie skrutkami nieje taký problém ,ako sa to snažia nafúknuť technici.Myslím si o tom svoje odvtedy čo som opravoval jeden strop do ktorého sa nasťahovala kuna.našli sme totálne odfláknutú prácu po firme ktorá ten strop realizovala .Parotesná fólia na niektorých miestach úplne chýbala ,spoje neboli vôbec prelepené páskami, elektrikári ju potrhali, keď ťahakli káble a neprelepili vzniknuté diery. A vata ktorej tam malo byť 25 cm (v niektorých miestach úplne chýbala atd) nevykazovala žiadne zvlhnutie ,alebo pliesne.Pri montáži parozábrany si treba dať záležať a čo najlepšie utesniť všetky prechody konštrukcií cez parozábrannú fóliu.Skrutky nie sú žiadny problém .Treba si uvedomiť to ,že sklenná vata má difúzny odpor na úrovni 2 ,v porovnaní napr s tehlou tám je 15, betón alebo akrylátová omietka 50,vápenná omietky 20.(nejakých jednotiek ktoré si nepamätám)
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Tabulka faktorů difúzních odporů u nejčastěji používaných materiálůMateriál μ Materiál μ Beton prostý 23 Sádrokarton 90 Železobeton 29 Azbestocem. desky 250 Tvárnice YTONG 7 Desky z PVC 17000 Zdivo z plných cihel 9 Sklo 10000000 Zdivo z děrovaných cihel 7 Ocel, měď, hliník 10000000 Omítka vápenná 6 Žula, čedič, vápenec, mramor 10000000 Omítka vápenocementová 19 Pískovec 23 Pěnový polystyren EPS 50 Rostlá zemina, suchá hlína 2 Extrudovaný polystyren XPS 100 Al folie tl 0,1mm 700000 Minerální vata ORSIK 1,2 Bitagit S 14400 Minerální vata ORSIL S 1,5 Foalbit S 28900 Dřevo kolmo k vláknům 157 IPA 500 SH 3,5 mm 17100 Dřevo rovnoběžně s vlákny 4,5 PE folie 0,1 mm 150000 Dřevotřískové desky 12,5 Sklobit extra 4,4 mm 9300 CETRIS desky 6,5 Alkorplan 35 177 20000 Desky z korku 8 Alkorplan pro bazény 23000 Heraklit 50 Tyvek HD soft, HD Dry 200 Škvára 3 Ethafoam 3900 Písek 4 Papírová tapeta 570 Štěrk 17 Latexový nátěr 2x 2070 Liapor 500kg/m3 3 Voskovaný perg. papír 25100
Odpovedať
Profilova fotka
Takto skončí strecha ktorú zrealizuje babrák a https://picasaweb.google.com/10756410... ktorej sa nasťahuje kuna a hlodavce.
Odpovedať
@antonmesaros foto na tom linku nie je :(. Osobne sa taktiez nebojim skrutiek kedze sa daju spravit opatrenia - prelepit, podlepit a pod. Na zaciatku som planoval spravit konstrukciu z profilov medzi to vata, kable, rekuperacia a pod a nasledne parotesna folia na konstrukciu a SDK. No problem je v tom, ze v parozabrane nebudu iba skrutky. Budu tam aj prechody na kable ku svietidlam, privody/vyvody rekuperacie pripadne kable zabezpecovacky v com uz vidim problem - nemozne dobre prevedenie. Teraz som v podstate na tom, ze spravim 2 konstrukcie pricom na jednej bude parozabrana a nebude nutne ju prerusovat (maximalne spustanim dalsej konstrukcie). Kedze som nevidel technicke listy takeho stropu skusam zistit info od tych ktori s tym robia. Otazkou zostava ci je nutne robit obidve konstrukcie sposobom ukladania CD profilov v obidvoch smeroch kolmo na seba. Taktiez ci obidve konstrukcie musia byt samostatne pre kazdu miestnost. Napadlo ma, ze prvu konstrukciu by som spravil komplet pre cely dom - jeden strop, osadila by sa izolacia a parotesna folia. Nasledne by sa vymurovali priecky po tu konstrukciu a dalsia konstrukcia by bola zhotovena pre kazdu miestnost samostatne sposobom spustenia napr. pomocou priamych zavesov.
Odpovedať
Niekolko sto skrutiek cez foliu nie je velky problem. Ostatne sa da prelepit paskou. Skor treba hladat co najlepsiu foliu a kvalitnu izolaciu. Ja mam foliu proclima a izolaciu steicozell. Snad sa hlodavcom nebude pacit.
Odpovedať
@dominik_boksansky Nic vam nebrani dat parozabranu az na vazniky ak dodrzite pomer izolacie pod parozabranou na 1:5. Tzn. skladba by bola sdk, 10cm izolacie, parozabrana, 40cm izolacie.
Odpovedať
@danculd ten pomer nedodrzim pod vazniky pojde cca 20 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky napr.nejako takto. príložky z osb a znížená konštrukcia
Odpovedať
@dobrydom na to sa este znizoval sdk strop? Foto dalsieho postupu nemate?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky nie je to nase foto, len ma to napadlo v suvislosti s danou temou ;-)
Odpovedať
@dominik_boksansky Ahoj. Ve Vašem případě se určitě jedná o zateplení bungalovu, kde nad zateplení je již pouze volný půdní prostor, nějaká difuzní fólie, a nad ní odvětrávaná mezera, následně nějaká krytina. Proč to píši - ta volná půda je naprosto zásadní věc. Čili, když si na to podíváte z hlediska kondenzace vodní páry, tak u skladby, kterou uvažujete - SDK, parozábrana a 50 cm minerální izolace ke kondenzaci docházet nebude. Ono ke kondenzaci nebude docházet dokonce ani v případě, že tam ta parozábrana vůbec nebude. Důležité je, aby na minerální vlně neležel žádný záklop, ani nějaká fólie, která by mohla působit jako parozábrana. Klidně předložím i výpočet. půdní prostor musí být odvětrávaný, což je ale standartní řešení ( u hřebene je větrací mezera mezi difuzní fólií ).
Odpovedať
@praoteccech Nad izolaciou bude z casti zaklop a to z dovodu vyuzitia casti podkrovia ako odkladacieho priestoru, resp. revizneho priestoru. Co sa tyka prepichovania parozabrany nejde ani tak o kondenzaciu, nakolko ta sa odvetra, ale ide o vzduchotesnost domu na ktoru ma vplyv aj prevedenie parozabrany.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@Blacksr vazniky budu od seba 100 cm, vata ma sirku zvacsa 120 cm. Ide to tom natlacit, alebo je nutne ukladat ju po sirke?
Odpovedať
.
Odpovedať
@dominik_boksansky tiez som si nad tymto lamal hlavu, nakoniec som dal vlnu medzi a nad vazniky, parizabrana zospodu vaznikov. Je to na ukor vysky odkladacieho priestoru na povale ... Ine riesenia mi prisli prilis komplikovane. Pod parozabranou mi zostalo tusim 22cm miesta a bolo to tak tak, treba pocitat, ze sdk konstrukcia zoberie 6cm.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?