Zateplenie plochej strechy

Dobry den, je taketo zateplenie terasy OK? Na foto terasa s namrazou ktora sa topi najskor v miestach, kde k sebe priliehaju jednotlive polystyrenove panely - tie tmave ciary, takze presne vidno ich ulozenie. Dakujem
Odpovedať
@darleene aka tam je skladba izolácie?
Odpovedať
Srnky netusia, bola sa tu pozriet pani z firmy, co to realizovala a ta na nase otazky ohladom izolacie nevedela odpovedat. Tvrdila, ze toto je normalne a je to tak vsade. Mame totiz problem ze je tam rosiahla priehlbenina asi 2 cm na hlbku, 150cm na dlzku a 50-30cm na sirku. Na povrchu je fatrafol a vraj pod nim by mal byt polystyren 100 alebo 150 eps, ale pani si nebola ista. Ta priehlbina nam az tak nevadi, horsie je ze v zime sa nam v miestnosti pod terasou tvorili v rohoch plesne a namerali sme aj tepelne mosty od stropu, v rohoch pri strope bolo asi 17 stupnov a uprostred steny 21.
Odpovedať
@darleene tam to vyzera na jednu vrstvu a su tam tepelne prestupy medzi spojom,my vzdy davame 2 vrstvy aby sa toto nestalo..
Odpovedať
@darleene pani by to mala vediet ked to realizovali, alebo to mali rozrezat, pozriet a zaflakovat, to je namenej..
Odpovedať
@roman_kohyl dakujem, takze ideal dat 2 vrstvy polozene tak aby jedna prekryvala spoje druhej? Uz sme poculi aj nazor ze to poutesnovat pur penou, ale to sa nam nepozdava, hlavne ked to ma byt pochodzna terasa. Kazdopadne planujeme pozadovat aby to cele nakomplet prerobili, povodne chceli len jamu vyrovnat nejakym tenkym kuskom polystyrenu....
Odpovedať
@darleene pur pena by bolo tiez riesenie, ale 2 vrstvy treba a aby spoje nevysli naseba ale prekladat. Tak ci tak budu musiet vyrezat foliu a urobit to nanovo. Ak to ma byt pochodzna terasa tak aj aby bola tvrdost 150ka. No v dnesnej dobe to je problem s reklamaciami, az mate zmluvu treba to riesit
Odpovedať
@roman_kohyl Dakujem este raz za odpovede, dom sme kupovali ako komplet rekonstruovany a toto uz bolo hotove, takze sme kvalitu nemohli ovplyvnit, ale aspon sa nemozu vdaka kupnej zmluve vyvliect z reklamacie......snad
Odpovedať
@darleene nieje začo, dajte vediet ako ste dopadli a kde bol problem 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Pozdravujem, mal by som na Vás otázky ohľadom zateplenia plochej strechy, venca a spôsobu ukončenia atiky. 1. Akým spôsobom dokončiť strechu prízemia bez toho, aby som musel súčasne izolovať zvislú stenu poschodia ? Skladbu strechy v základe tvorí asfaltový pás, izolácia, EPDM fólia a extenzívna zeleň. 2. Je nevyhnutná dodatočná 50mm izolácia venca v prípade, že fasádnu izoláciu tvorí 200mm sivého polystyrénu ? 3. Na streche sa použije EPDM fólia. Atika poschodia je navrhnutá ako oplechovaná a atika prízemia bude ukončená s tkz. záveternou/okapovou lištou. Uvažujem použiť okapovú lištu aj na poschodí - z finančného hľadiska sa mi to javí výhodnejšie. Aké sú výhody/nevýhody týchto dvoch spôsobov ukončenia atiky ? Vopred ďakujem za všetky pádne odpovede.
Odpovedať
Môžete mi prosím zodpovedať moje vyššie uvedené otázky ? Vopred ďakujem za Váš čas. @jan45 @dart9 @jblaze @sappa @martosko (cením si Vaše odborné názory na fóre 😉 )
Odpovedať
@purplesticks ahoj. Citam to drahem,ktory robi 23r. ploche strechy a k 1. povedal,ze murari/fasadnici na urobenej streche/folii=problem 😁 2.zo styroduru zvyknu robit šalovanie. 3. Ano dobre budu okapove listy,ako oplechovana atika,nebude ti z toho kvapkat na stenu 🙂 Ale urcite ti chlapi napisu odbornejsimi slovami 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@purplestick napisem ti moj laicky pohlad 1 asi by som to ukoncil oplechovanim vrchnu hranu plechu zatmelit a prilepit bitunemovym tmelom nasledne prikotvit kotvami. Na tento plech natavit foliu hranu tejto folie pretriet tnelom od vyrovcu folie aby sa nezacala nacinat (tak ako sa to robi okolo kominov napriklad) 2. Kvoli tomu ze ma beton horsie izolacne vlastnosti sa stropna doska pri betonazi odizoluje od salovania 5cm styrodurom a vytvori sa tym rovina pre zateplenie ak by si staval s tehly pouziva sa na to napriklad vencova tehla 3.k tomu ma nenapada nic
Odpovedať
Článok sa načítava...
@purplesticks prepac,oprava ku 3.je lepsia zaveterna ako okapova . 🙂 zle som napisala.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
EPS v skladbe plochej strechy je lepšie medzi atikou ukladať voľne s dilatačnými medzerami alebo lepiť ich navzájom ?
Odpovedať
@purplesticks volne a na tesno. Dilatacia vznikne len pri atike a to staci.
Odpovedať
@palo18 Ukladať na tesno ? Nie je lepšie nechávať mm medzery kvôli rozťažnosti EPS ? Ak v tomto chladnom období poukladám EPS dosky na tesno, obávam sa, že v letnom období sa mi to môže vypomstiť a EPS svojou rozťažnosťou roztlačí atiku. Rozťažnosť EPS je 1mm/m pri zmene 17°C. V rámci sezóny to môže byť rádovo na cm. Viem, že EPS dosky na buď lepia na parozábranu (asfaltový pás) alebo sa kotvia do nosnej konštrukcie práve kvôli fixácií EPS a zabráneniu rozťažnosti. V mojom prípade mám parozábranu PE fóliu 0,4mm, tým pádom nemôžem EPS fixovať lepením a nakoľko nechcem kotvením prerušiť parozábranu, tak uvažujem len o voľne položeným EPS medzi atikou a uvažujem nad vhodnou dilatačnou medzerou 🤔 Je tu niekto, kto má EPS v plochej streche len voľne poukladaný bez fixácie ? Ak áno, dávali ste vhodnú dilatačnú medzeru ? V tomto článku píše architekt o nutnosti tejto medzery, avšak neuvádza jej presný rozmer : https://inardex.sk/strecha-nasho-domu/ "Stalo sa uz aj take, ze pri pokladke polysturenu na streche asi nedodrzali dilatacie od atiky a roztiaznost polystyrenu potlacil mierne Ytong. " @jan45 Môžem poprosiť Váš názor ?
Odpovedať
@purplesticks s touto situáciou skúsenosť nemám, keďže všetky strechy robili na komplet strechári a atiky boli železobetónové. Vždy dali polystyrén a hneď robili hydroizoláciu, aby sa zabránilo prípadnému dažďu, ale aj aby neodfúklo EPS. Ale podľa uvedenej rozťažnosti stačí medzera 15mm v každom smere pri ukladaní za teploty 20°C a rozmere 10x10m. Tiež si počkám na odpoveď iných, lebo už čítam túto otázku asi v druhej diskusii, tak čakám nejaké rady skúsenejších.
Odpovedať
@marsdm aký je tvoj osobný názor na tú dilatačnú medzeru pri voľne ukladaných (bez lepenia) EPS medzi atikou ? Píšeš, že medzera 15mm v každom smere. Myslíš to tak, že pred atikou je tá medzera = tepelný most, alebo medzeru 15mm tvorí súčet všetkých medzier pri pokládke EPS = dosky nie sú na dotyk, ale s 1mm medzerou ? Ja mám strechu s vnútorným rozmerom 10x5m. Ak rátam realizáciu strechy pri 15°C a max. teplotou v letnom období povedzme 40-50°C ? Môže byť toľko v strešnej skladbe ? Tak je to teplotný rozdiel 35° čo pri 10m činí roztiažnosť 20mm - ak sa nemýlim.
Odpovedať
@purplesticks poukladaj to a potom pochopis. To je tak ked si to videl len zrychlika a myslis si ze doska polystyrenu je strojnicky presna suciastka. Nie, bez kotvenia, dodatocneho zatazenia nejde realizovat.
Odpovedať
@purplesticks keď uvažujem nad tým ako rýchlo uložili polystyrén, tak myslím že ho tam len rozhádzali a neriešili medzery. Niekde medzierka medzi platňami ak slabo dokopli tabuľu a niekde pri atike. Myslím že nikde nedávali rozperky po obvode ako sa dáva pri plávajúcej podlahe ale riešili to tak "nahrubo". Väčšinou dávajú 2-3 vrstvy, takže prípadná medzera nie je tepelný most keďže sa prekrývajú. Atika je obalená izoláciou dookola, takže tiež by prípadná medzera nebol problém z tohto hľadiska. Asi preto sa tu veľa ľudí neozýva, lebo to neriešia. Ako píše @palo18 , je iné reálne to ukladať a dodržiavať nejaké teoretické roviny v mm.
Odpovedať
@marsdm @palo18 Koľko °C môže mať EPS v skladbe plochej strechy v lete na slnku (pod štrkovým zásypom) pri vonkajšej teplote cca. 40°C ? Má teplotu vzduchu alebo ešte viacej ?
Odpovedať
@purplesticks toto je asi otázka na nejaký odborný článok už. Vždy sme robili simulácie pre priebeh teplôt v konštrukcii v zimnom období, kvôli tepelným mostom a či bude dochádzať ku kondenzácii. Ale leto sme neriešili. Taktiež určite závisí od toho čo bude na streche - či iba fólia, štrk alebo zeleň. Ale ak uvažujem z iného prípadu napr. auto v lete, tak vie byť vnútri teplota cca 50°C čo by bolo asi obdobné pre teplotu priamo pod tmavou fóliou. Ak je štrk tak bude nižšia teplota a ak zeleň, tak ešte nižšia za horúceho dňa. Viem že sa robilo porovnanie pre vegetačnú strechu a strechu iba s fóliou, ale hodnoty medzi tepelnou izoláciou boli len pre zimné obdobie. Zelená strecha samozrejme bola na tom lepšie v zime aj v lete. Podľa mňa sú toto ale už moc teoretické veci. Pre pokoj v duši, by to mala robiť celé na komplet firma a dať záruku minimálne 10 rokov. Alebo dať betónovú atiku a neriešiť mm medzery.
Odpovedať
@marsdm Zaujímam sa o to preto, lebo atiku už mám hotovú (2 rady z pórobetónu bez venca - návrh projektanta a statika) a chcem predísť tomu, aby mi EPS v letnom období roztlačilo atiku. Informujem realizátora, aby EPS dával voľnejšie a verím, že to bude dobré 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?