Zábrany proti padaniu sneho a ladu zo strechy

susedov dom tvorí hranicu nášho pozemku. Sused mášikmú strechu a z môjho pohľadu hrozí, že v zime sa môže zosúvať sneh a ľad smerom na náš pozemok, čo môže byť nebezpečné. Je sused povinný namontovať zábrany proti zosunu snehu?
Odpovedať
@kam72 Priamu povinnosť inštalovať snehové zábrany na strechu mu z ničoho nevyplýva. Ale v zmysle obč. zákonníka § 127 je povinný konať tak, aby tebe nespôsobil škodu alebo aby ťa neohrozoval či nespôsobil zranenie. § 127 (1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. Takže s odvolaním sa na tento paragraf môžeš od neho požadovať, aby inštaloval snehové zábrany. V najhoršom prípade mu povedz, že mu na ne prispeješ. Cena je bagateľ - kus stojí menej ako 1 € : https://www.nonstopstavebniny.sk/stre... Ja som dal tie háky aj na prístrešok na auto, ktorého kraj je na hranici pozemku: .
Odpovedať
@chrobak7 Na základe §127 súd nemôže prikázať niečo vykonať. To znamená, že ak by žalobca žiadal určenie povinnosti inštalácie snehových zábran a dôvodil §127 ods. 1, súd by takú žalobu zamietol, a to z dôvodu, že §127 prikazuje niečoho sa zdržať, nie niečo aktívne konať. Inštaláciu snehových zábran možno dosiahnuť správnou argumentáciou podľa §126 ods. 1 resp. §417 ods.2 OZ, a to podľa toho, aký je skutkový stav a či už k zosuvom snehu a ľadu v minulosti došlo.
Odpovedať
a co tak ist za susedom, vysvetlit mu, ze sneh bude padat na vas dvor a poziadat ho ci by si nenainstaloval tie sbehove zabrany? Vsak to nie je drahe...
Odpovedať
@epto všetky snahy o komunikáciu stroskotali, títo ľudia reagujú slovami: Co sa všetci do nás staráte!
Odpovedať
no, ked vam napada sneh na dvor, ja by som mu to prehadzal nazad, reku sused, toto je tvoje :)
Odpovedať
@kam72 Teraz som si dal do súvislosti tvoje ostatné témy: http://www.modrastrecha.sk/forum/suse... http://www.modrastrecha.sk/forum/kana... Myslím, že s tým susedom nevyriešiš nič. Najlepšie bude sa odsťahovať. Dobré vzťahy nebudete mať nikdy, aj keby si sa rozkrájala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?